Pyxis 27.09.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 U mnie wilgotnośc 72% No to beda niedlugo "pieczarki" na scianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 no chociaż jeden brawo! rozumiem, że papier położysz na stół, jak bedzie potrzeba? wierzę Ci, bo widać to po EK w stopce, ktore kazdy z tych, co deklarują zuzycie 5kkWh / rok mają na poziomie 30kWh/m2rok o długo nie trzeba szukać - patrz:) Człowieku ogarnij się,kto tu tak twierdzi ? Ja też mam 40kWh/m2/rok czyli nie słabo i pompę i co ? Namawiam kogoś na pozbycie się lub mniejszą izolację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 27.09.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 No to beda niedlugo "pieczarki" na scianach. Mam nadzieję że w zimę spadnie i nie zdąża urosnąć ...W maj ukończyłem kafelki i wszystkie prace wykończeniowe i w dodatku miałem wyciek wody pod posadzkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Mam nadzieję że w zimę spadnie i nie zdąża urosnąć ... Nie mniej dziwnie wysoko. Ja walcze w druga strone. Mam za sucho. 30-35% w zimie sie przytrafia a teraz 45%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 27.09.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 No właśnie-jeśli TAK a jak będzie,że jeśli NIE ? A jak dodamy jeśli cwu NIE 800zł a tylko jeśli 1500 zł ? To z jeśli 1500zł wychodzi jednak 3000-3500zł to wtedy co ? Jeśli inwestora dzisiaj to zadowala to w przyszłych cenach prądu za X lat nie będzie zadowalało. Narazie "jesli 1500zł" nikt z kablarzy nie przedstawił,nawet Konrad gdzie miałbyć dom pasywny bo te "jeśli" wychodzi tam min.3000zł,przypominam,w domu pasywnym Budowlany chyba tak ma, J-J ma 1-3 tego Czy jak komus wyjdzie 1800 to jakas masakra to jest czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 U mnie wilgotnośc 72% u mnie cieplej, wilgotność 60% ale za oknem pada [ATTACH=CONFIG]215054[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Nie mniej dziwnie wysoko. Ja walcze w druga strone. Mam za sucho. 30-35% w zimie sie przytrafia a teraz 45%. sucho, jak pieprz. może dlatego tak pieprzysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 27.09.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Każdy ma swoją wizje domu. Ktoś ma większy metraż, więcej musiałby zapłacić za podniesienie standardu izolacji, za lepsze okna, za WM, wiec wydaje 29 tyś na PC cieszy sie niskimi rachunkamI. A później wyskakuje ktoś podniecony zakupem klimy z funkcja grzania i zaczyna twierdzić, że za 699 ma to samo, bo COP ten sam (co zresztą wskazuje ma problem ze zrozumieniem tekstu pisanego, bo wyraźnie było napisane, że nie taki sam). To śmieszy. Ja kabli mial nie będę, pompy raczej tez nie. Może dzięki temu mogę spojrzeć na ten temat z dystansu i dostrzeć śmieszność co poniektorych... nie bardzo ogarniam twój tok myślenia i wnioski jakie wyciągasz ale może sam zbyt pobieżnie czytasz co tu ludzie napisali. śmieszny może dla ciebie jestem że kupiłem takie a nie inne PC ale czy naprawdę myślisz że jestem tym faktem tak podniecony że nie przemyślałem tego tematu? wszyscy tu rozmawiamy może czasami śmiesznie ale otwarcie a ty z pozycji obserwatora który jest ponadto dyskretnie śmiejesz się z tych wywodów bo masz jakiś cudowny patent i poczucie wyższości że wszystkich wyprzedziłeś? to jak to jest będziesz grzał dom krowimi plackami czy jakieś inne ekologiczne wynalazki? opisz temat ale nie tak enigmatycznie jak dotychczas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 27.09.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 ja jak się zmieszczę w 3kkzł to nie bedzie tragedii,tak sobie założyłem a jak wyjdzie ,czas pokaze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 sucho, jak pieprz. Czy gosposie maja zawsze takie kuchenne skojarzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 27.09.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Jedno nadal mnie zastanawia - zywotnosc i koszt napraw PC, klimy czy innych bardziej zlozonych urzadzen. Powszechne jest niestety, i zdarzaja sie awarie wczesniej czy pozniej, i danej czesci robic sie nie oplaca, bo np. trzeba wszystko rozebrac, albo z ta czescia wymienia sie inna, albo jej sie nie wymienia itp. To jest norma w sprzetach AGD, motoryzacji, wszedzie. Jak to jest, ze kazdy tutaj uzytkownik PC zaklada w najgorszym wypadku wymiane czesci wartek kilkaset PLN w sprzecie wartym 15-20 tys? Rozumiem, ze ktos sam jest instalatorem i to i tamto moze sobie wymienic sam, ale chcecie powiedziec, ze KAZDY tak sobie naprawi? Dlaczego innych znaczeni tanszych urzadzen nie oplaca sie naprawiac i kupuje sie nowe? Na czym polega fenomen PC? Bo to niby to samo co klima a jednak 10-15 letniej klimy nikt nie chce brac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Jak ci lozysko w aucie padnie... Kupujesz nowy samochod? Ja mu to samo sugerowalem, ale chlopina niewygodne pytania przemilcza. Identycznie jak jego guru jasko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Dlaczego innych znaczeni tanszych urzadzen nie oplaca sie naprawiac i kupuje sie nowe? Na czym polega fenomen PC? Bo to niby to samo co klima a jednak 10-15 letniej klimy nikt nie chce brac W PCI najdrozsza jest sprezarka. To koszt ok 3 tys zl. Poniej pompka obiegowa w cenie 300 zl. To jedyne mechanicznie zuzywajace sie czesci. Sprezarka liczona nominalnie na ok 100tys startow. Pisalem juz o tym przeciez w tym watku. Nie myl pompy ciepla z klima. To tylko jakies tam porownanie do pompy, ale powietrznej. Gruntowka to zupelnie inne i mniej "wyzylowane" urzadzenie, bo pracuje w innym zakresie temperatur DZ. Klima to jest urzadzenie duzo mniej skomplikowana i liczone do innej pracy. Nikt nie zaklada 15 czy 20letniego cyklu pracy takiego urzadzenia. Nie porownuj urzadzen tylko dlatego, ze sie podobnie nazywaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 27.09.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Ja mu to samo sugerowalem, ale chlopina niewygodne pytania przemilcza. Identycznie jak jego guru jasko. ale już ci odpowiedziałem że auta często wymieniam a ty PC też? ile można na ten sam temat nadawać ? poza tym po to mam kable żeby zapomnieć o serwisie , w przeciwieństwie do ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Czy gosposie maja zawsze takie kuchenne skojarzenia? widzisz, moja gosposia lepiej liczy twój COP niż ty sam - wiec nudy, bo ja nie mam co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 27.09.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 W PCI najdrozsza jest sprezarka. To koszt ok 3 tys zl. Poniej pompka obiegowa w cenie 300 zl. To jedyne mechanicznie zuzywajace sie czesci. Sprezarka liczona nominalnie na ok 100tys startow. Pisalem juz o tym przeciez w tym watku. Nie myl pompy ciepla z klima. To tylko jakies tam porownanie do pompy, ale powietrznej. Gruntowka to zupelnie inne i mniej "wyzylowane" urzadzenie, bo pracuje w innym zakresie temperatur DZ. Klima to jest urzadzenie duzo mniej skomplikowana i liczone do innej pracy. Nikt nie zaklada 15 czy 20letniego cyklu pracy takiego urzadzenia. Nie porownuj urzadzen tylko dlatego, ze sie podobnie nazywaja. dla mnie PC to PC a ty jak uważasz? są jakieś inne cudowne PC?twoje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 ale już ci odpowiedziałem że auta często wymieniam a ty PC też? ile można na ten sam temat nadawać ? poza tym po to mam kable żeby zapomnieć o serwisie , w przeciwieństwie do ciebie Ale wymienisz wtedy, jak sie zepsuje. To jest powid wymiany? Jedyny serwis mojej pompy polega na spisaniu podlicznika raz w miesiacu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.09.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 nie bardzo ogarniam twój tok myślenia i wnioski jakie wyciągasz ale może sam zbyt pobieżnie czytasz co tu ludzie napisali. śmieszny może dla ciebie jestem że kupiłem takie a nie inne PC ale czy naprawdę myślisz że jestem tym faktem tak podniecony że nie przemyślałem tego tematu? Kwestia wydania/nie wydania 699zł nie wymaga chyba jakis glębszych przemyśleń Smieszna jest tylko to, ze probujesz porownac to urzadzenie do pompy G/W i nawet twierdzisz, ze COP będzie podobny podajac cytat, którego najwyraźniej nie zrozumiałeś :) Ja bede mial wodna podlogówkę... A czym pędzoną ? Gaz, pompa P/W za 10k zl max, a moze w pierwszym roku kociołek Kospela ? Moze nawet kupie klimę ? Nie bedę jednak pełen przepełniającego mnie szczęścia porównywał jej do G/W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 dla mnie PC to PC a ty jak uważasz? są jakieś inne cudowne PC?twoje? Twoim problemem jest kompletny brak wiedzy w temacie pomp ciepla, stad pewnie takie glupoty wypisujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 (edytowane) Tu Hipciu mialas wytlumaczone... Pokaz ze jestes inteligetna istota... Nawet pijac piwko... Napisał Hipka a cała energia elektryczna zużyta przez dom przez rok? A wiec tak Hipciu... zobaczymy czy to zadziala... PC to takie urzadzenie ktore pozwala zaoszczedzic prad na cele CO oddajac wiecej energii w formie ciepla anizeli pobiera. Jestes ze mna? Urzadzenia te skladaja sie na P/P , G/W, L/V sa tez W/W... ale o tym sobie mozesz poczytac w dziale PC. Ich sprawnosc sie rozni i zazwyczaj wacha od 2,5-4... tak zwany i znienawidzony przez was SCOP... tak nie COP ktory jest chwilowy i okreslany przy danej temp ale SCOP... taki sredni roczny. Tak... rozumiemy sie. I ten oto SCOP sprawia ze zuzywamy mniej pradu... I nawet jak przyjmiemy wasze "niepowazne" zalozenie ze 100% wpakowanych kWh idzie na cele CO... ( nawet to z klimatyzacji czy po prostu latem ) To i owszem czesto gesto wyjdzie nam ze calkowita oszczednosc pradu bedzie tylko 50%... Ale ten fakt nie zmienia efektywnosci urzadzenia ktore nadal ma SCOP 3 lub nawet 4 i to on pozwala zaoszczedzic 50% na rocznym pradzie... Rozumiesz ? A wiec... PC pozwoli zaoszczedzic na pradzie 50% kWh... dzieki temu ze PC ma SCOP 3 lub nawet 4.... a nie 2 tak jak twierdzisz. Nawet w Twoim przypadku zchodzac z 9000kWh na 3000 + 4111 mamy 1,8... te 7111kWh to 54% Twoich kWh to oszczednosci kWh mamy ile... 46%... bardzo dobrze... Potem oczywiscie mozna sobie pykac w taniej taryfie ....palic kominkiem... i twierdzic ze 19*C to komfort ( mi by akurat nie przeszkadzalo... tyle mam terazwe wnatrz ( nie w domu )) liczyc tam i spowrotem.... Ale PC tez pracuja w taniej taryfie... Wez sobie policz twoje 9000kWh w taniej taryfie... 0,35...3150:- PLN... PC 24/7 0,54:- z COP 3 , 3000 x 0,54 1620:- PLN 1530:- PLN roznicy... oj jak tak samo wychodzi.... A nawet droga prawdziwa PC P/P splaci sie w 3 lata.... No ale jak to wy macie zwyczaj mowic... kto bogatemu zabroni 20 000pln (roznica pomiedzy PC a kablami tak na szybko) : 1500pln oszczednosci rocznie = 13 lat... sorry winnettou jak się spłaci, to sprzedasz ją za 3000, jak jakiegos 13letniego opla czy innego fiata i razem kupimy nowsza, lepsza i ładniejszą za... 3000pln - a bedzie to rok 2026:) także Ty spłacaj a ja poczekam odkładając dwieście parę pln/rocznie Edytowane 27 Września 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts