Hippek 27.09.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Oj, to podobnie jak z PC... Kupic i miec... Zapomniec tez mozna... chyba, że się zatrze sprężara, bo glikolu zapewne też nie dolewacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 chyba, że się zatrze sprężara, bo glikolu zapewne też nie dolewacie... Olej trzeba wymienic, zbieznosc ustawic. Teraz na zime tez oponki wymieniamy. Pelen serwis. Swoja lodowke oczywiscie tez regularnie serwisujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 27.09.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Tu Hipciu mialas wytlumaczone... Pokaz ze jestes inteligetna istota... Nawet pijac piwko... Napisał Hipka a cała energia elektryczna zużyta przez dom przez rok? A wiec tak Hipciu... zobaczymy czy to zadziala... PC to takie urzadzenie ktore pozwala zaoszczedzic prad na cele CO oddajac wiecej energii w formie ciepla anizeli pobiera. Jestes ze mna? Urzadzenia te skladaja sie na P/P , G/W, L/V sa tez W/W... ale o tym sobie mozesz poczytac w dziale PC. Ich sprawnosc sie rozni i zazwyczaj wacha od 2,5-4... tak zwany i znienawidzony przez was SCOP... tak nie COP ktory jest chwilowy i okreslany przy danej temp ale SCOP... taki sredni roczny. Tak... rozumiemy sie. I ten oto SCOP sprawia ze zuzywamy mniej pradu... I nawet jak przyjmiemy wasze "niepowazne" zalozenie ze 100% wpakowanych kWh idzie na cele CO... ( nawet to z klimatyzacji czy po prostu latem ) To i owszem czesto gesto wyjdzie nam ze calkowita oszczednosc pradu bedzie tylko 50%... Ale ten fakt nie zmienia efektywnosci urzadzenia ktore nadal ma SCOP 3 lub nawet 4 i to on pozwala zaoszczedzic 50% na rocznym pradzie... Rozumiesz ? A wiec... PC pozwoli zaoszczedzic na pradzie 50% kWh... dzieki temu ze PC ma SCOP 3 lub nawet 4.... a nie 2 tak jak twierdzisz. Nawet w Twoim przypadku zchodzac z 9000kWh na 3000 + 4111 mamy 1,8... te 7111kWh to 54% Twoich kWh to oszczednosci kWh mamy ile... 46%... bardzo dobrze... Potem oczywiscie mozna sobie pykac w taniej taryfie ....palic kominkiem... i twierdzic ze 19*C to komfort ( mi by akurat nie przeszkadzalo... tyle mam terazwe wnatrz ( nie w domu )) liczyc tam i spowrotem.... Ale PC tez pracuja w taniej taryfie... Wez sobie policz twoje 9000kWh w taniej taryfie... 0,35...3150:- PLN... PC 24/7 0,54:- z COP 3 , 3000 x 0,54 1620:- PLN 1530:- PLN roznicy... oj jak tak samo wychodzi.... A nawet droga prawdziwa PC P/P splaci sie w 3 lata.... No ale jak to wy macie zwyczaj mowic... kto bogatemu zabroni to jeszcze zapomniałeś policzyć użyteczność. przykładowo wymienisz PC po 15 latach bo będzie po tym czasie kawałkiem terkoczącego szmelcu i SCOP mu spadnie poniżej 2 licząc średnio 30k za PC którą będziesz musiał nabyć za kolejne 30K to miesięcznie oprócz fenomenalnych SCOPów masz średnio 166zł w plecy. i tak z każdym miesiącem...... teraz policz sobie jak nie dotrwa do 15 lat no i wszystkie "drobne" awarie,odwiedźiny panów z serwisu,zamawianie części z Chin(podróbek) bo oryginałów już nie ma itd,itp...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 27.09.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Twoim problemem jest kompletny brak wiedzy w temacie pomp ciepla, stad pewnie takie glupoty wypisujesz. vice versa o kablach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 I wlasnie usowodnilas swoj tok myslenia.... I potwierdzilas umiejetnosc rozroniania PC. Jak i zrozumienia tematu.... A wiec jedziesz dalej ze swoimi madrosciami.... Powaznie rozwaz druga lodowke... Tania... Ale z dobra moca grzewcza... oj chyba spodziewałeś się referatu a tu zonk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 27.09.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Kwestia wydania/nie wydania 699zł nie wymaga chyba jakis glębszych przemyśleń Smieszna jest tylko to, ze probujesz porownac to urzadzenie do pompy G/W i nawet twierdzisz, ze COP będzie podobny podajac cytat, którego najwyraźniej nie zrozumiałeś :) Ja bede mial wodna podlogówkę... A czym pędzoną ? Gaz, pompa P/W za 10k zl max, a moze w pierwszym roku kociołek Kospela ? Moze nawet kupie klimę ? Nie bedę jednak pełen przepełniającego mnie szczęścia porównywał jej do G/W no to jak na prawdziwego Polaka przystało uśmiechnij się i ciesz się moim szczęściem. polecam tą moją klimę na twoje strapienia , też cię przepełni szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 27.09.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem pompiarzu 699:- o to zbyt wielki zaszczyt dla mnie nędznego że mnie tak nazwałeś . przecież tego czegoś co mam nie można w żadnym wypadku nazywać pompą. jestem tylko zwyczajnym kablarzem pompiarzu nad pompiarzami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.09.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 (edytowane) licząc średnio 30k za PC którą będziesz musiał nabyć za kolejne 30K to miesięcznie oprócz fenomenalnych SCOPów masz średnio 166zł w plecy. i tak z każdym miesiącem...... Nie byłeś na grzybobraniu i nie zebrałeś jakiegoś robaczywka ?? Piszesz bzdury jak potłuczony...przez grzybki halucynki Ale cóż wymagać od gościa,który ma kable grzewcze a jednocześnie wodną podłogówkę w wylewce a do tego pompę ciepła p-p do dogrzewania a za chwilę prawdopodobnie przybędzie mu pompa ciepła do cwu i wentylacja na opak Do kompletu brakuje kominka z PW,solarów i PV i gość pełną gębą... Edytowane 27 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 27.09.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Miłego przekomarzania:)dobrej nocy życzę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Nie czytasz kolezanki kablowej? PC za 15 lat beda po 5000:- moze i 3000:- A w ciagu tych 15lat i tak zarobi na nastepna za 30000:- i dalsze niskie rachunki... Dla komfortu;) nic nie rozumiesz i nawet autorów postów mylisz przez 13 lat wydamy tyle samo - ty przedpłacisz w cenie pompy a ja zaniosę do energetyki. w 2026 się spotkamy przy ladzie, bo twoja bedzie egzemplarzem z muzeum techniki a ja bede wtedy sklonna zaplacic te 3000pln kapejszyn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.09.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 no to jak na prawdziwego Polaka przystało uśmiechnij się i ciesz się moim szczęściem. polecam tą moją klimę na twoje strapienia , też cię przepełni szczęście. Niespecjalnie mi sie podoba, wiec raczej u mnie nie zagości. Poza tym nie wiem, czy dysponuje odpowiednią ilościa wolnego czasu, by przeznaczec go na kursy do serwisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Co przedplace Hipciu... Jest kupiona,.... Zapomniana.... kupujac pompę za gotówkę przedplaciłeś róznicę w rachunkach na najbliższe 13 lat nie rozumiesz, czy udajesz? ... bo na kredyt to na 26 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 przez 13 lat wydamy tyle samo - ty przedpłacisz w cenie pompy a ja zaniosę do energetyki. w 2026 się spotkamy przy ladzie, bo twoja bedzie egzemplarzem z muzeum techniki a ja bede wtedy sklonna zaplacic te 3000pln kapejszyn? Varme jest dobrym obiektem do "kopania", bo ma pompe PW. U mnie sie pompa zamortyzuje po 5 sezonie, czyli z obencym zostaja jeszcze 3. Po tym okresie bedzie juz zarabiala nie na siebie, a po 10 czy 13 latach na pewno nie bedzie to zlom. Kasa zostanie u mnie na koncie (4500 zl/rok) a ty nadal bedziesz zostawiala ja w energetyce. Trzy lata to wcale nie jest odlegla perspektywa, chociaz kilka nowych zmarrszczek Ci przybedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 (edytowane) Wedlug takze twojego rozumiwania , po wypowiedziach na forum wnioskujac.... Widocznie stac mnie bylo aby zaplacic te rachunki z gory... Tak jak Ciebie na dom i kable... Ale zaplacone i zapomniane... Prawda Hipciu. A wiec o co chodzi? dokładnie tak! Ciebie stać a mnie nie na takie ekstrawagancje dobranoc! Edytowane 27 Września 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.09.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 (edytowane) Varme jest dobrym obiektem do "kopania", bo ma pompe PW Tylko trzeba zajarzyć w jakich warunkach ta pompa funkcjonuje i w jakim domu. Warunki Varme,czyli stary dom z grzejnikami a tym samym odpowiednia cenowo pompa do tego,nie są wykładnikiem na dzisiejsze domy,aczkolwiek szacun za decyzję o grzaniu pompą w takich warunkach i widać,że to nieźle hula Edytowane 27 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 27.09.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 wiatr ci w pompie hula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Przeciez pisalas ze cie stac i na dom i na 13111kWh.... Jak Cie stac na 9000kWh na CO ... To cie stac na PC P/P ... Taka prawdziwa ... Co grzeje do -20*C minimum.... Takze teraz nie wykrecaj kota ogonem i nie udawaj skromnej..... Pani "widocznie mnie stac"... Mialas wyliczone , jak Tobie ciezko;) 9kkWh x 0,40pln/kWh brutto = 3600pln i nie zamierzam więcej wydać na Poco Cito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Idz sprwdz czy kabelki sie napewno wyloncza o 0600. A rano wczesnie wstan aby PC wlonczyc dla komfortu;) jak na PC się tak znasz, jak na pisowni, to ja nie ma więcej pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 27.09.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Idz sprwdz czy kabelki sie napewno wyloncza o 0600. A rano wczesnie wstan aby PC wlonczyc dla komfortu;) a może PC grzeję tak samo jak ty i w dodatku z takim samym COP i za podobną.....a nie pomyliłem się , cena jednak inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 27.09.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 20 000pln (roznica pomiedzy PC a kablami tak na szybko) : 1500pln oszczednosci rocznie = 13 lat... Dobra Hipka Niech będzie - nie potrzebnie kupiłem PC:bash:. Ale tak myślę, że jak akurat za te 13 lat będzie miało jej się na padnięcie, to może trzeba będzie też już wymienić wszystkie panele i płytki. (Może będą zniszczone lub małżonka powie że już nie modne i chce inne) To wtedy też będę mógł zamontować ogrzewanie elektryczne podłogowe w postaci mat grzewczych elektrycznych w warstwie kleju. Nie wiem czy tak samo dobre jak kable? Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts