Lobo_M 28.09.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Moze zrobimy watek prad na CO+CWU za mniej niz 2k zl rocznie. Kablarze tez beda mogli pisac, ale tylko jak sie zmieszcza w kwocie. W przeciwieństwie do Ciebie ja będę mógł pisać w dwóch wątkach, ty tylko w jednym. Ps. Dlaczego ludzie tak chucznie nie rzucają się na Toyotę Prius, czy inną hybrydę? Przecież one tak mało palą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.09.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 19,25 u mnie, jak spadla do 21, to zaczelam grzac, bo bylo niekomfortowo:-) zona wiec biega w stringach, ale w goralskich skarpetach? w lazience sobie nie wyobrazam takich temperatur, niestety... ale przyznaje, fakt, nie grzejesz… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 28.09.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 komfort pojecie wzgledna, odczucie ciepla tez, zapwniam Cie- nogi nam nie marzna, chodzimy bez kapci, ja b.czesto na boso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.09.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 ale mały czlowieczek z ciebie. Przyganiał kocioł garnkowi, szkoda ze się widzi drzazgę w oku u drugiego, a belki sie u siebie nie widzi. Ja nikogo przekonywać nie muszę, a najmniej juz Ciebie i TB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 28.09.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Ja nie trzymam się twardo że mój dom spali tyle ile mam policzone! Policzyłem to sobie tak -jak zużyję 6000kwh to będzie rewelacyjnie jak spalę 8500-9000 kkwh to będe i tak zadowolony takie ozc wiejskiego listonosza he he:) no chociaż jeden brawo! rozumiem, że papier położysz na stół, jak bedzie potrzeba? wierzę Ci, bo widać to po EK w stopce, ktore kazdy z tych, co deklarują zuzycie 5kkWh / rok mają na poziomie 30kWh/m2rok o długo nie trzeba szukać - patrz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 28.09.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Ponad 1,2 h na nadrobienie wątku skończonego wczoraj o około 15:00 emocje takie, że gdybym już mieszkał w swoim przyszłym domu to NCO na pewno odcięło by grzanie pomieszczenia, w którym bym czytał Czytam i zastanawia mnie przy jakiej temp zaczynacie grzać swoje domy. W swoim ( właściwie to już nie swoim bo dopiero co sprzedanym )mieszkaniu mam na sterowniki 20,45 stopnia i nie zamierzam grzać bo mi jest ciepło. Chyba moja lokalizacja mi też sprzyja bo budynek z lat 70-tych wcale się nie wychładza żeby wystartować - dobry prognostyk na przyszłość. Przewinęło się na ostatnich stronach - jasiek chyba pisał - o reakcjach otoczenia na budowę np z kształtek i grzaniu prądem. Fajna z tym sprawa na początku moje reakcje na wypowiedzi typu o rozdziobaniu przez kury tudzież inne mrówki i że na prąd to drogo reagowałem stanowczo - tłumaczyłem podawałem przykłady innych. Później był etap olewania takich komentarzy ale ostatnio złapałem się na tym, że wszystkie te komentarze pseudo ekspertów sprawiają mi frajdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.09.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Czytam i zastanawia mnie przy jakiej temp zaczynacie grzać swoje domy. W swoim ( właściwie to już nie swoim bo dopiero co sprzedanym )mieszkaniu mam na sterowniki 20,45 stopnia i nie zamierzam grzać bo mi jest ciepło. U mnie pompa zalacza się poniżej 22,5st.C. Poniżej tej temperatury ciężko wysiedziec w krótkim rekawku przed TV,chociaż żona jest bardziej zimnolubna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 28.09.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Na początku nie mogłem zatrybić o co chodzi jaśkowi i hipciiiii:)z tymi zyskami i przeliczeniami ale teraz kumam .......Chyba? Tylko i wyłącznie cała faktura za okrągły rok da jasne swiatło.Konrad czyli cały sezon na cały dom ok 4600k zł?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.09.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 OK... P/P sie mieszcza No o to wlasnie chodzi ze my nie jestesmy maniakami kabli, ale przeciwnikami drogich rozwiazan tam gdzie nie jest to potrzebne. Dlatego jaknajbardziej posiadacze tanich rozwiazan opartych na p/p sie lapia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.09.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 U mnie pompa zalacza się poniżej 22,5st.C. Poniżej tej temperatury ciężko wysiedziec w krótkim rekawku przed TV,chociaż żona jest bardziej zimnolubna Wiec juz chodzi? W kazdym pomieszczeniu masz >22,5? Jaka masz temp posadzki? U mnie ogrzewanie w standby, w lazience teraz chodzi bo jest tylko na czujniku posadzki. A jak u ciebie? Chodzi w lazience a w reszcie standby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 28.09.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 (edytowane) U mnie to wyglada tak: od 10 dni grzeje oczywiście kablami w sumie 12 kW od 5:00 do 6:00 czyli 12 x 0,30= 3,60 PLN w domu za dnia mam 22*C od nocy do 5:00 temp spada do 21,3*C i cykl póki co sie zamyka przy obecnych temperaturach zewnętrznych. Na razie poszło 120 kWh co daje 36 PLN .... bedzie to drugi ale tak naprawde pełny sezon. Wprowadziliśmy się w styczniu 2013. Że lubie się bawić elektroniką zrobiłem sobie kilka czujek pomiarowych na bazie DS18B20, a poniższe tabele przedstawiają wyniki mojego wcale nie tak super zaizolowanego domu temp posadzki z odczytu na termostacie 22,8*C która była grzana od 5 do 6 Edytowane 28 Września 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.09.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Na początku nie mogłem zatrybić o co chodzi jaśkowi i hipciiiii:)z tymi zyskami i przeliczeniami ale teraz kumam .......Ch Tylko i wyłącznie cała faktura za okrągły rok da jasne swiatło. Konrad czyli cały sezon na cały dom ok 4600k zł?? Nie kumasz,ogolna faktura za prąd nie ma nic wspólnego ze zużyciem energii przez źródło ciepła na cele grzewcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.09.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Wiec juz chodzi? W kazdym pomieszczeniu masz >22,5? Jaka masz temp posadzki? U mnie ogrzewanie w standby, w lazience teraz chodzi bo jest tylko na czujniku posadzki. A jak u ciebie? Chodzi w lazience a w reszcie standby? Nie znam temperatury podłogi,w sypialni i w pokoju nie używanym mam chłodniej.Sterownik jest ustawiony w salonie,w łazience jest najcieplej z racji zageszczenia rur w wylewce co 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 28.09.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Nie kumasz,ogolna faktura za prąd nie ma nic wspólnego ze zużyciem energii przez źródło ciepła na cele grzewcze. Ok pogadamy jak minie rok ,tak akurat się składa ze mieszkamy chyba od tego samego czasu i wody zużywamy podobnie domy podobne. Ocieplenie podobne. Ja mam zapotrzebowanie wyliczone na 55kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.09.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Nie kumasz,ogolna faktura za prąd nie ma nic wspólnego ze zużyciem energii przez źródło ciepła na cele grzewcze. Nawiew WM kolo poludnia 20,7, teraz po gotowaniu obiadu 22,4. No ale przeciez to nie ma wplywu ze gotowalismy ze poszlo x kWH bo one sa niewidzialne i nie maja wplywu na podniesienie temp w domu i na pewno nie maja wplywu ze mniej kWh pojdzie na ogrzewanie bo tego ciepla przeciez nie ma. Arturo co ty gadasz? Oswiecona gora?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 28.09.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 (edytowane) Właśnie ja już jestem mało kumaty he he, ale to wyżej to czysta prawda.Przecież jak w domu będzie mieszkało 6 osób dużo gotowania i prasowania to na co pójdzie dużo mniej.Oczywiście mówię o kontrolowanej temperaturze przez czujnik Edytowane 28 Września 2013 przez pyton79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 28.09.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 U mnie pompa zalacza się poniżej 22,5st.C. Poniżej tej temperatury ciężko wysiedziec w krótkim rekawku przed TV,chociaż żona jest bardziej zimnolubna O rzesz 22,5 stopnia Atruro i zaczynasz grzać ? Mocno ciepłolubny jesteś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.09.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Właśnie ja już jestem mało kumaty he he, ale to wyżej to czysta prawda. Przecież jak w domu będzie mieszkało 6 osób dużo gotowania i prasowania to na co pójdzie dużo mniej. Oczywiście mówię o kontrolowanej temperaturze przez czujnikPowtarzam,ogolna faktura za prąd nie ma nic wspólnego ze zużyciem energii przez źródło ciepła na cele grzewcze. Czy zaliczysz zużycie energii znajdujące się na fakturze a zużyte przez kosiarkę do trawy na cele grzewcze ? Czy słynna klimatyzacja zuzywajaca energię elektryczną wyszczegolnioną na fakturze,pracująca w trybie chłodzenia to grzeje czy chłodzi ? Czy zużycie energii elektrycznej w lecie,które także znajduje się na fakturze to energia zuzyta do ogrzewania domu ? Teraz kumasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.09.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 O rzesz 22,5 stopnia Atruro i zaczynasz grzać ? Mocno ciepłolubny jesteś. Poniżej 22,5 st pompa się włącza Toczę z żona walkę bo jej jest za ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 28.09.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Poniżej 22,5 st pompa się włącza Toczę z żona walkę bo jej jest za ciepło Ty naprawde juz niewiesz co piszez i sam sie gubisz w zeznaniach .... raz piszesz jedno a raz zupełnie co innego .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts