Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Powtarzam,ogolna faktura za prąd nie ma nic wspólnego ze zużyciem energii przez źródło ciepła na cele grzewcze.

Czy zaliczysz zużycie energii znajdujące się na fakturze a zużyte przez kosiarkę do trawy na cele grzewcze ? Czy słynna klimatyzacja zuzywajaca energię elektryczną wyszczegolnioną na fakturze,pracująca w trybie chłodzenia to grzeje czy chłodzi ? Czy zużycie energii elektrycznej w lecie,które także znajduje się na fakturze to energia zuzyta do ogrzewania domu ?

Teraz kumasz ?

Faktura ma wplyw, co nie znaczy ze cala faktura co koszty ogrzania domu. Dla ciebie to albo cos jest biale albo czarne...

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

19,25

u mnie, jak spadla do 21, to zaczelam grzac, bo bylo niekomfortowo:-)

...

ale przyznaje, fakt, nie grzejesz…

ok żona źle przeczytała i zamiast przycisnać 3 na raz przycisnęła trzeci przycisk czyli tzw temperaturę "nocną" = dzienną gdy system ma nie grzać

obecnie w kuchni 23,3 na stacji meteo - słońce od zahodu swieci ...

na sterowniku w kuchni 22,50 podłoga 22,00

w salonie 22,00 podłoga 21,25

Na początku nie mogłem zatrybić o co chodzi jaśkowi i hipciiiii:)z tymi zyskami i przeliczeniami ale teraz kumam .......Chyba?

Tylko i wyłącznie cała faktura za okrągły rok da jasne swiatło.

Konrad czyli cały sezon na cały dom ok 4600k zł??

tak - życie w domu kosztuje mnie 4600 + śmieci 12*30 zł + woda 6x 60-80 zł - NIC WIĘCEJ

Nie kumasz,ogolna faktura za prąd nie ma nic wspólnego ze zużyciem energii przez źródło ciepła na cele grzewcze.

tak nic nie mowi ... możesz potrzebowac 118*40 = 4720 i kosztować Cie bedzie zycie w domu rocznie 8-10 tys zł - masz racje FV nic nie mówi :p

potencjalnego inwestora chcącego grzać prądem interesuje ile MAX w skali roku za wszystko zapłaci ... i tu jest odpowiedz .... tak nie wyszedł dom pasywny , mam 146 m2 pow uzytkowej , grzeje pow. 176 m2 i w skali roku zycie kosztuje mnie 5,5 tys

a że grzać można kablami, kospelem, smieciuchem czy smieciowa PC to już bez znaczenia ... liczyą się tylko 2 rzeczy - naklad poczatkowy i efekt koncowy - całościowy

Gość Arturo72
Faktura ma wplyw, co nie znaczy ze cala faktura co koszty ogrzania domu. Dla ciebie to albo cos jest biale albo czarne...
O właśnie,tylko fizyczny odczyt zuzytej energii z podlicznika

urządzenia grzewczego pokazuje nam ile kWh z ogólnej faktury to energia wytworzona przez te urządzenie w celu grzania.

Na początku nie mogłem zatrybić o co chodzi jaśkowi i hipciiiii:)z tymi zyskami i przeliczeniami ale teraz kumam .......Chyba?

Tylko i wyłącznie cała faktura za okrągły rok da jasne swiatło.

Konrad czyli cały sezon na cały dom ok 4600k zł??

Czyli klimatyzator latem tez zaliczamy? Popza tym wszyscy zdrowi? ;)

Powtarzam,ogolna faktura za prąd nie ma nic wspólnego ze zużyciem energii przez źródło ciepła na cele grzewcze.

Czy zaliczysz zużycie energii znajdujące się na fakturze a zużyte przez kosiarkę do trawy na cele grzewcze ? Czy słynna klimatyzacja zuzywajaca energię elektryczną wyszczegolnioną na fakturze,pracująca w trybie chłodzenia to grzeje czy chłodzi ? Czy zużycie energii elektrycznej w lecie,które także znajduje się na fakturze to energia zuzyta do ogrzewania domu ?

Teraz kumasz ?

Ok czyli rk 4600 cały sezon ja myślę ze na całośc u mnie 5000 tysi ,arturo ile zakładasz?

Tylko ja za co liczę 3 tys

Edytowane przez pyton79

Nawiew WM kolo poludnia 20,7, teraz po gotowaniu obiadu 22,4. No ale przeciez to nie ma wplywu ze gotowalismy ze poszlo x kWH bo one sa niewidzialne i nie maja wplywu na podniesienie temp w domu i na pewno nie maja wplywu ze mniej kWh pojdzie na ogrzewanie bo tego ciepla przeciez nie ma. Arturo co ty gadasz? Oswiecona gora?...

Gotowales zeby zazerac cieply obiad, czy zeby zagrzac chalupe?

Właśnie ja już jestem mało kumaty he he, ale to wyżej to czysta prawda.

Przecież jak w domu będzie mieszkało 6 osób dużo gotowania i prasowania to na co pójdzie dużo mniej.

Oczywiście mówię o kontrolowanej temperaturze przez czujnik

Ale nikt nie przeczy, ze pojdzie mniej. Po prostu w tak "gesto" zasiedlonym domu koszta CO beda nizsze. Tylko tyle. Te zyski bytowe po prostu nie stanowia kosztow CO. To odpad zagospodarowywany zima a klopotliwy latem.

Ale nikt nie przeczy, ze pojdzie mniej. Po prostu w tak "gesto" zasiedlonym domu koszta CO beda nizsze. Tylko tyle. Te zyski bytowe po prostu nie stanowia kosztow CO. To odpad zagospodarowywany zima a klopotliwy latem.

I super, zgadzamy się ,napisałeś:

Po prostu w tak "gesto" zasiedlonym domu koszta CO beda nizsze.

Ja nie neguję pc ale twierdzę że na razie jest dla mnie za droga.

A najbardziej bawi mnie jak ktoś pisze ze jego dom to zużyje tyle i tyle .

Po sezonie okazuje się ze jednak że nie poszło tak jak miało byćale i tak przekonują ludzie do swoich nieuczciwych pogladów i nie potrafią powiedzieć w prost ze jednak myliłem się i zachęcac inne osoby do niepopełniania ich błędów...

Edytowane przez pyton79

Gość Arturo72
Ok czyli rk 4600 cały sezon ja myślę ze na całośc u mnie 5000 tysi ,arturo ile zakładasz?

Tylko ja za co liczę 3 tys

Nie zakładam tego bo nie można tego zakładać.

W mieszkaniu prąd płaciłem co 2 miechy po 205zł a gaz co dwa miechy 203zł(w tym cwu),przyzwyczajeń w stosunku do mieszkania nie zmienimy,trochę odbiorników prądu doszło także stawiam na ok.3-3,5tys.zł za ogólny prąd w domu bez ogrzewania.

Na ogrzewanie wyszło mi z wyliczeń ok 5000kWh czyli z COP1 byłoby tego ok.2000zł+2000zł(II taryfa) za cwu,z COP2,5 wyjdzie za wszystko ok.3500kWh czyli ok.1500zł(I taryfa) także jeśli roczna faktura wyjdzie 4500-5000zł będzie ok.

Edytowane przez Arturo72

Gotowales zeby zazerac cieply obiad, czy zeby zagrzac chalupe?

zeżarł ciepły obiad a przy okazji coś zagrzał ...:yes:

masz z tym jakiś problem...?

może bardziej łopatologicznie ...

twoja kuchnia potrzebuje np, 1kwh na utrzymanie ciepła i tyle pompka ci dostarczyła ale ona nic nie wiedziała o tym że już 1kwh została dostarczona przez twój ciepły obiadek ,więc masz w kuchni 2kwh czyli zrobiło się cieplej niż zakładała regulacja CO...

przy kabelkach po dostarczeniu tej 1kwh przez obiadek sterowniczek na ścianie NIE zrobi PYK bo już ciepełko jest dostarczone ...

Gość Arturo72
A najbardziej bawi mnie jak ktoś pisze ze jego dom to zużyje tyle i tyle .

Po sezonie okazuje się ze jednak że nie poszło tak jak miało byćale i tak przekonują ludzie do swoich nieuczciwych pogladów i nie potrafią powiedzieć w prost ze jednak myliłem się i zachęcac inne osoby do niepopełniania ich błędów...

O właśnie,trafiłeś w punkt.

Mam wyliczenia teoretyczne,mam podlicznik do c.o i cwu,po sezonie zobaczymy czy zużycie na cele cwu+co pokryły się z rzeczywistością.

Nie będę wymyślał dziwnych historyjek z grzaniem telewizorem czy klimatyzacją w trybie chłodzenia czy pierdzeniem na siłę w celu podgrzania domu :)

Edytowane przez Arturo72

Nie zakładam tego bo nie można tego zakładać.

W mieszkaniu prąd płaciłem co 2 miechy po 205zł a gaz co dwa miechy 203zł(w tym cwu),przyzwyczajeń w stosunku do mieszkania nie zmienimy,trochę odbiorników prądu doszło także stawiam na ok.3-3,5tys.zł za ogólny prąd w domu bez ogrzewania.

Na ogrzewanie wyszło mi z wyliczeń ok 5000kWh czyli z COP1 byłoby tego ok.2000zł+2000zł,z COP2,5 wyjdzie ok.3500kWh czyli ok.1500zł także jeśli roczna faktura wyjdzie 4500-5000zł będzie ok.

To tyle co u mnie z cop 1.......za cały sezon

Ech jednak dalsze przemyślenia zachowam dla siebie aby nie wyzwalac niepotrzebnej agresji i nerwacji innych użytkowników...

Edytowane przez pyton79

Z obiadem to troche zgoda

troche-poniewaz za chwile dojdziemy do wniosku ze obiad jest bez energii dostarczanej

jesli chodzi o pyk w kablach

zapytaj sie rk ze np przy silce trudno przegrzac chałupe

janie - ja mam taką tanszą pompe a pomimo tego jej sterowanie na siemensie uwzglednia srednie temperatury z przeszłosci na zewnatrz, tempo odbioru ciepła przez wnetrze.

nie piszcie ze ktos przy kablach zakłada pompe do cwu bo to w głowie sie nie miesci-

O właśnie,trafiłeś w punkt.

Mam wyliczenia teoretyczne,mam podlicznik do c.o i cwu,po sezonie zobaczymy czy zużycie na cele cwu+co pokryły się z rzeczywistością.

Nie będę wymyślał dziwnych historyjek z grzaniem telewizorem czy klimatyzacją w trybie chłodzenia czy pierdzeniem na siłę w celu podgrzania domu :)

a ja mam obserwacje praktyczne ...

uważacie że są kłamstwem...

najlepsza jest ta klima...

sami sobie wymyśliliście i teraz tak pierdololo w kółko...;)

tylko nie wyskakujcie od razu że wszyscy mają klimatyzację i na okrągło chłodzą a rachunki są gwoździem do trumny w każdej chałupie ...

moja "klimatyzacja" zeżarła w sezonie pewnie z 50-70kwh więc przy tych kilkunastu tys. całego zużycia jest nie do przełknięcia ...:p

zeżarł ciepły obiad a przy okazji coś zagrzał ...:yes:

masz z tym jakiś problem...?

może bardziej łopatologicznie ...

twoja kuchnia potrzebuje np, 1kwh na utrzymanie ciepła i tyle pompka ci dostarczyła ale ona nic nie wiedziała o tym że już 1kwh została dostarczona przez twój ciepły obiadek ,więc masz w kuchni 2kwh czyli zrobiło się cieplej niż zakładała regulacja CO...

przy kabelkach po dostarczeniu tej 1kwh przez obiadek sterowniczek na ścianie NIE zrobi PYK bo już ciepełko jest dostarczone ...

Jaśko ale przy wodnej podłogówce tak samo przeciez.

A chodziło mi o doświadczenia właśnie praktyczne

Edytowane przez pyton79