Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z obiadem to troche zgoda

troche-poniewaz za chwile dojdziemy do wniosku ze obiad jest bez energii dostarczanej

jesli chodzi o pyk w kablach

zapytaj sie rk ze np przy silce trudno przegrzac chałupe

janie - ja mam taką tanszą pompe a pomimo tego jej sterowanie na siemensie uwzglednia srednie temperatury z przeszłosci na zewnatrz, tempo odbioru ciepła przez wnetrze.

nie piszcie ze ktos przy kablach zakłada pompe do cwu bo to w głowie sie nie miesci-

Co rozumiesz pod pojęciem przegrzać chałupę....

jaki sterownik. gdzie się znajduje ...???

tylko nie wyskakuj z NCO przy wodnej bo taki "standard" to tylko na FM...

bywam w wielu domach i wiem jak wyglądają te "standardy"...

drogi jasiu sterownik trzeba zamontowac w odpowiednim miejscu czyli najlepiej w salonie bo z reguły jest najcieplej czyli mam ustawiony na 22 st w pokojach mam 1 st mniej i w czym problem ?

drogi jasiu sterownik trzeba zamontowac w odpowiednim miejscu czyli najlepiej w salonie bo z reguły jest najcieplej czyli mam ustawiony na 22 st w pokojach mam 1 st mniej i w czym problem ?

I to "idealne" miejsce moze i sie spisze w domu wiadro tudziesz dwuwiadrowym, ale nie w nowoczesnym dobrzezaizolowanym gdzie takiego reprezenracyjnego miejsca juz nie ma bo co maja zyski od slonca do mojej lazienki od wschodu? Jesli mialbym ten jeden czujnik i to w salonie to ogrzewanie by sie jeszcze nie zalaczylo, a ja tymczasem potrzebuje podgrzac w lazience, bo kafle chlodne i wilgotnosc juz doskwiera...

W pokoju syna tez ogrzewanie pokykuje ale w sasiednim nie bo tam komputer stacjonarny robi swoje i w okresach przejsciowych zastepuje system grzewczy

Temat NCO wraca jak bumerang...

Edytowane przez Lobo_M

I to "idealne" miejsce moze i sie spisze w domu wiadro tudziesz dwuwiadrowym, ale nie w nowoczesnym dobrzezaizolowanym gdzie takiego reprezenracyjnego miejsca juz nie ma bo co maja zyski bytowe do mojej lazienki od wschodu? Jesli mialbym ten jeden czujnik i to w salonie to ogrzewanie by sie jeszcze nie zalaczylo, a ja tymczasem potrzebuje podgrzac w lazience, bo kafle chlodne i wilgotnosc juz doskwiera...

W pokoju syna tez ogrzewanie pokykuje ale w sasiednim nie bo tam komputer stacjonarny robi swoje i w okresach przejsciowych zastepuje system grzewczy

Temat NCO wraca jak bumerang...

Co cię interesują zyski bytowe tak bardzo przecież jak dostarczysz w posadzkę x energi to ona będzie sie uwalniała x czasu czyli jak w salonie masz bez zysków np 22st ogrzewanie nie działa ale ciepła przeciez nie braknie Tobie w 3 czy 5 godz.przecież jak napisał jasiu energia nie ginie....

Moze troszkę nie wyrażnie napisałem...

Jaką róznicę masz miedzy salonem a łazienką stopni oczywiście?

Przeciez ile godzin i ile energi możesz mieć z zysków bytowych nie przesadzajmy nie maksymalizujmy tego aż tak bardzo

Edytowane przez pyton79

Co cię interesują zyski bytowe tak bardzo przecież jak dostarczysz w posadzkę x energi to ona będzie sie uwalniała x czasu czyli jak w salonie masz bez zysków np 22st ogrzewanie nie działa ale ciepła przeciez nie braknie Tobie w 3 czy 5 godz.przecież jak napisał jasiu energia nie ginie....

Moze troszkę nie wyrażnie napisałem...

Jaką róznicę masz miedzy salonem a łazienką stopni oczywiście?

Nie mam, tyle ze w salonie ogrzewanie nie chodzi a w lazience tak... Salon kuchnia zyja zyskami bytowymi i od slonca, jedynie w kuchni jest dodatkowy parametr min temp posadzki ustawiony na 21 stopni, tyle ze to zostalo dogrzane na poczatku, teraz nie widze zeby sie zalaczalo chyba ze miedzy 5-7 nad ranem. Za to lazienka praktycznie w kazdym cyklu sie zalacza,

witam wszystkich :bye:

Powoli przymierzam sie do budowy domu, dom z projektu indywidualnego prosty parterowy, bez piwnicy i bez uzytkowego poddasza - taka stodola o powierzchni zabudowy 210 metrow w tym 130 metrow do ogrzania.

Architekt wyliczyl zapotrzebowanie cieplo na poziomie 35 kWh/m/rok

Okna od poludnia w wiekszosci :-). Zakladamy rekuperacje i takie tam wynalazki ale co najwazniejsze mam pomysl na grzanie sie pradem - sasiad tak ma i to mu sie sprawdza i mi sie podoba ;-)

W zalozeniu piece akumulacyjne dynamiczne plus maty w lazienkach i kuchni oraz biwalentny podgrzewacz cwu wpiete solary plus grzalka elektryczna - rodzina 2+2 docelowo 2+3. :-)))

Firma instalacyjna namawia mnie na pompe powietrzna do cwu ale miszkam w najzimniejszym miejscu w kraju i zimy po -25 czy -30 nie sa niczym dziwnym i mam obawy o skutecznosc takiej pompki

Pytanie do starych wyjadaczy - czy moj pomysl ma sens, co polecacie, co odradzacie ?

Ps. Zalozenie to taryfa G12 oczywiscie

Dzieki za info :-)

Nie mam, tyle ze w salonie ogrzewanie nie chodzi a w lazience tak... Salon kuchnia zyja zyskami bytowymi i od slonca, jedynie w kuchni jest dodatkowy parametr min temp posadzki ustawiony na 21 stopni, tyle ze to zostalo dogrzane na poczatku, teraz nie widze zeby sie zalaczalo chyba ze miedzy 5-7 nad ranem. Za to lazienka praktycznie w kazdym cyklu sie zalacza,

Skoro nie ma różnicy to gdzie ta energia idzie?

Patrz ja przy wodnej mam różnicę temperatur w poszczególnych nie pokojach ale częściach domu..