noname2 28.09.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 A pozatym co oznacza ,,ogrzewanie popykuje" ono najzwyczajniej w świecie albo grzeje albo nie przy wodnej to popykuje bo jest modulacja mocy ale też popykywanie to za mocne słowo Też juz wymiekam. To zapytam odnośnie tego popykiwania, bo kiedyś padło że to ma nie popykiwać tylko sie naładować. Teraz jest zmiana i popykuje. A moge zapytać ile Wam popykuje w 1 taryfie a ile w 2 ? Macie takie dane.?Procentowo . Grzanie X % w 1 taryfie , X% w 2 .bo u mnie wszystko w 2. Popykiwanie w grubej warstwie wylewki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 28.09.2013 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 witam wszystkich Powoli przymierzam sie do budowy domu, dom z projektu indywidualnego prosty parterowy, bez piwnicy i bez uzytkowego poddasza - taka stodola o powierzchni zabudowy 210 metrow w tym 130 metrow do ogrzania. Architekt wyliczyl zapotrzebowanie cieplo na poziomie 35 kWh/m/rok Okna od poludnia w wiekszosci . Zakladamy rekuperacje i takie tam wynalazki ale co najwazniejsze mam pomysl na grzanie sie pradem - sasiad tak ma i to mu sie sprawdza i mi sie podoba W zalozeniu piece akumulacyjne dynamiczne plus maty w lazienkach i kuchni oraz biwalentny podgrzewacz cwu wpiete solary plus grzalka elektryczna - rodzina 2+2 docelowo 2+3. )) Firma instalacyjna namawia mnie na pompe powietrzna do cwu ale miszkam w najzimniejszym miejscu w kraju i zimy po -25 czy -30 nie sa niczym dziwnym i mam obawy o skutecznosc takiej pompki Pytanie do starych wyjadaczy - czy moj pomysl ma sens, co polecacie, co odradzacie ? Ps. Zalozenie to taryfa G12 oczywiscie Dzieki za info Będziesz miał ciężki orzech do zgryzienia żeby tutaj dowiedzieć się czym grzać. Firma namawia cię na PC w takim rejonie? Pewnie najlepiej na tym zarabia. Zaraz tu na forum odezwą się fundamentaliści od pomp. Nie śmiej im się przeciwstawiać po Cię zjedzą swoimi "mondrościami" na śniadanie. Stajesz przed wyborem typu: kupić auto za 50 tysięcy które pali 3 litry czy za 12 tysięcy które pali 5,5 l. (PC vs kable grzewcze) Pozdrawiam Zdecydowany na kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 28.09.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 (edytowane) Też juz wymiekam. To zapytam odnośnie tego popykiwania, bo kiedyś padło że to ma nie popykiwać tylko sie naładować. Teraz jest zmiana i popykuje. A moge zapytać ile Wam popykuje w 1 taryfie a ile w 2 ? Macie takie dane.?Procentowo . Grzanie X % w 1 taryfie , X% w 2 .bo u mnie wszystko w 2. Popykiwanie w grubej warstwie wylewki ? też miałem popykiwanie ale wywalilem czujke poza obudowe ... konstruktora za to powinni powiesic za jaja .. odczas pracy styki przekaźnika wydzielaly tyle ciepla ze temp wewnatrz była w okolicach 26*C a stan faktyczny 21-22* napewno sa lepsze termostaty ale moje przelezaly dwa lata zanim je zalozylem, narazie ich nie zmieniam daja rade. TEMP w salonie słonko troszke nagrzalo. Edytowane 28 Września 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 28.09.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Nie zakładam tego bo nie można tego zakładać. W mieszkaniu prąd płaciłem co 2 miechy po 205zł a gaz co dwa miechy 203zł(w tym cwu),przyzwyczajeń w stosunku do mieszkania nie zmienimy,trochę odbiorników prądu doszło także stawiam na ok.3-3,5tys.zł za ogólny prąd w domu bez ogrzewania. Na ogrzewanie wyszło mi z wyliczeń ok 5000kWh czyli z COP1 byłoby tego ok.2000zł+2000zł(II taryfa) za cwu,z COP2,5 wyjdzie za wszystko ok.3500kWh czyli ok.1500zł(I taryfa) także jeśli roczna faktura wyjdzie 4500-5000zł będzie ok. Arturo, jak Ty to liczysz??? 1. PRAD BYTOWY: Za prąd w mieszkaniu płaciłeś 205 zł co 2 miesiące/1230 zł rocznie (w sumie jak widać, dość oszczędnie z niego korzystałeś, ja płaciłam 292 PLN co 2 mies/1752,00 PLN rocznie/3119 kWh rocznie z ostatniej mieszkaniowej faktury). Co masz dodatkowo pomontowane w domu, że za sam bytowy liczysz 3-3,5 tys. PLN? Czyli 2,5 do 3 razy więcej niż w mieszkaniu?? Rozumiem, rekuperator, kuchenka indukcyjna, trochę więcej oświetlenia, ale to nie zwiększy Ci rachunków o 2 tys.PLN rocznie! Co w takim razie Ci jeszcze dochodzi? 3. Woda w II taryfie przy COP1 2000 PLN?? To na tę chwilę oznacza, że liczysz na roczne cwu 6666 kWh (0,3 pln za kWh), czyli 18 kWh dziennie? Ja się z takim zapotrzebowaniem nie spotkałam ani w praktyce, ani w teorii. Chyba, ze liczyłeś G11, to ok. Ale pisałeś o II taryfie. 2. Ogrzewanie przy COP1: 5000 kWh/2000 PLN troszkę zawyżone, jeśli liczysz II taryfę. Chyba, że planujesz grzanie ciągłe zarówno w I jak II taryfie (wtedy średnia za ogrzewanie może wyjść 0,4 PLN za kWh) Jeśli dla Ciebie roczna faktura 4000-4500 PLN jest ok, to dlaczego moja 4300 PLN nie jest ok? Bo grzeję kablami i dlatego jest be? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 28.09.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 ... Na ogrzewanie wyszło mi z wyliczeń ok 5000kWh czyli z COP1 byłoby tego ok.2000zł+2000zł(II taryfa) za cwu,z COP2,5 wyjdzie za wszystko ok.3500kWh czyli ok.1500zł(I taryfa) także jeśli roczna faktura wyjdzie 4500-5000zł będzie ok. I jeszcze 3500 kWh w jednej taryfie to 3500x0,5584 PLN = 1954 PLN, a nie 1500 PLN, jak poilczyłeś. Wychodzi na to, ze tam, gdzie Ci wygodnie, zawyżysz, a gdzie indziej zaniżysz i zawsze wyjdzie na Twoje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.09.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Też juz wymiekam. To zapytam odnośnie tego popykiwania, bo kiedyś padło że to ma nie popykiwać tylko sie naładować. Teraz jest zmiana i popykuje. A moge zapytać ile Wam popykuje w 1 taryfie a ile w 2 ? Macie takie dane.?Procentowo . Grzanie X % w 1 taryfie , X% w 2 .bo u mnie wszystko w 2. Popykiwanie w grubej warstwie wylewki ? Ok, zle to nazwalem, poprostu sie zalacza. 100% w 1 taryfie 0% w 2 taryfie. P-6, Wybor nie bedzie latwy, ale widzac ze masz sasiada co grzeje pradem i nie jest to pmpa ciepla i zyje i jest ok to trudniej gedzie pompiarzom Ciebie "nastraszyc" Skoro jyz zdecydowales sie na grzanie w 2 taryfie, to czemu piece a nie kable? Wyjdzie taniej i nic nie bedzie zajmowalo miejsca? Chyba ze planujesz grube drewniane podlogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 28.09.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Ok, zle to nazwalem, poprostu sie zalacza. 100% w 1 taryfie 0% w 2 taryfie. P-6, Dzięki. ale jak myślisz ? Nie grzeje w 1 taryfie bo nie może czy nie musi? ja się nie czepiam,, chce tylko zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.09.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Nie zakładam tego bo nie można tego zakładać. W mieszkaniu prąd płaciłem co 2 miechy po 205zł a gaz co dwa miechy 203zł(w tym cwu),przyzwyczajeń w stosunku do mieszkania nie zmienimy,trochę odbiorników prądu doszło także stawiam na ok.3-3,5tys.zł za ogólny prąd w domu bez ogrzewania. Na ogrzewanie wyszło mi z wyliczeń ok 5000kWh czyli z COP1 byłoby tego ok.2000zł+2000zł(II taryfa) za cwu,z COP2,5 wyjdzie za wszystko ok.3500kWh czyli ok.1500zł(I taryfa) także jeśli roczna faktura wyjdzie 4500-5000zł będzie ok. A co miales na gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.09.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Dzięki. ale jak myślisz ? Nie grzeje w 1 taryfie bo nie może czy nie musi? ja się nie czepiam,, chce tylko zrozumieć. Ale o kim Ty teraz piszesz? Bo ja pisalem o sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 28.09.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Dom ile będzie potrzebował energii na cały sezon tyle wezmie ,zyski bytowe w początkowym czasie będą na plus ale w dalszych godzinach CO będzie i tak musiało dostarczyć tyle ile potrzeba. Co do kabli ,to się zgodze są troszkę ekonomiczniejsze niż wodna podłogówka ale procentowo to pewnie niewiele.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 28.09.2013 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 witam wszystkich Powoli przymierzam sie do budowy domu, dom z projektu indywidualnego prosty parterowy, bez piwnicy i bez uzytkowego poddasza - taka stodola o powierzchni zabudowy 210 metrow w tym 130 metrow do ogrzania. Architekt wyliczyl zapotrzebowanie cieplo na poziomie 35 kWh/m/rok Okna od poludnia w wiekszosci . Zakladamy rekuperacje i takie tam wynalazki ale co najwazniejsze mam pomysl na grzanie sie pradem - sasiad tak ma i to mu sie sprawdza i mi sie podoba W zalozeniu piece akumulacyjne dynamiczne plus maty w lazienkach i kuchni oraz biwalentny podgrzewacz cwu wpiete solary plus grzalka elektryczna - rodzina 2+2 docelowo 2+3. )) Firma instalacyjna namawia mnie na pompe powietrzna do cwu ale miszkam w najzimniejszym miejscu w kraju i zimy po -25 czy -30 nie sa niczym dziwnym i mam obawy o skutecznosc takiej pompki Pytanie do starych wyjadaczy - czy moj pomysl ma sens, co polecacie, co odradzacie ? Ps. Zalozenie to taryfa G12 oczywiscie Dzieki za info Smiało idż w prad tym bardziej przy tak ocieplonym budynku. Musisz się zastanowic jaki jest Twój poziom strachu tzn. decydując się na piece czy kable jesteś w zasadzie skazana na dożywotnie używanie ich. Decydując się na wodną podłogówkę z czasem jak pompy ciepła będą tańsze to sobie zamontujesz i będzie wporządku Z pompa bym sie wstrzymał albo kable albo wodna podłogówka koszty wyjdą podobnie lub trochę lepiej dla kabli... Wybór nalezy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 28.09.2013 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Marcin, przeczytaj jeszcze raz co sam napisałeś i popraw błąd:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 28.09.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Ale o kim Ty teraz piszesz? Bo ja pisalem o sobie Napisałeś " Ok, zle to nazwalem, poprostu sie zalacza. 100% w 1 taryfie 0% w 2 taryfie." To chyba pomyłka 100 % w 2 mialo być, jeśłi przez 2 rozumiemy tanią. A pytanie moje było , czy nie załącza się w drogiej bo nie może czy nie musi. (nie atakuje, żeby nie byc źle zrozumianym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P-6 28.09.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Będziesz miał ciężki orzech do zgryzienia żeby tutaj dowiedzieć się czym grzać. Firma namawia cię na PC w takim rejonie? Pewnie najlepiej na tym zarabia. Zaraz tu na forum odezwą się fundamentaliści od pomp. Nie śmiej im się przeciwstawiać po Cię zjedzą swoimi "mondrościami" na śniadanie. Stajesz przed wyborem typu: kupić auto za 50 tysięcy które pali 3 litry czy za 12 tysięcy które pali 5,5 l. (PC vs kable grzewcze) Pozdrawiam Zdecydowany na kable. PC absolutnie i kategorycznie NIE i raz jeszcze NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 28.09.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 No to sobie wybierz jedno lub drugie() Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.09.2013 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 (edytowane) Arturo, jak Ty to liczysz??? 1. PRAD BYTOWY: Za prąd w mieszkaniu płaciłeś 205 zł co 2 miesiące/1230 zł rocznie (w sumie jak widać, dość oszczędnie z niego korzystałeś, ja płaciłam 292 PLN co 2 mies/1752,00 PLN rocznie/3119 kWh rocznie z ostatniej mieszkaniowej faktury). Co masz dodatkowo pomontowane w domu, że za sam bytowy liczysz 3-3,5 tys. PLN? Czyli 2,5 do 3 razy więcej niż w mieszkaniu?? Rozumiem, rekuperator, kuchenka indukcyjna, trochę więcej oświetlenia, ale to nie zwiększy Ci rachunków o 2 tys.PLN rocznie! Co w takim razie Ci jeszcze dochodzi? W domu nie mam gazu,gdzie w mieszkaniu służył od do gotowania (w domu indukcja) i siłą rzezcy gaz z mieszkania przechodzi w większy rachunek za prąd w domu. 3. Woda w II taryfie przy COP1 2000 PLN?? To na tę chwilę oznacza, że liczysz na roczne cwu 6666 kWh (0,3 pln za kWh), czyli 18 kWh dziennie? Ja się z takim zapotrzebowaniem nie spotkałam ani w praktyce, ani w teorii. Chyba, ze liczyłeś G11, to ok. Ale pisałeś o II taryfie Nie,na cwu liczę 4500kWh,grzane by było w II taryfie ale przez to,że reszta prądu idzie w droższej taryfie to średnia cena kWh to ok.0,42-0,45zł 2. Ogrzewanie przy COP1: 5000 kWh/2000 PLN troszkę zawyżone, jeśli liczysz II taryfę. Chyba, że planujesz grzanie ciągłe zarówno w I jak II taryfie (wtedy średnia za ogrzewanie może wyjść 0,4 PLN za kWh) Wyjaśnienie jw. Jeśli dla Ciebie roczna faktura 4000-4500 PLN jest ok, to dlaczego moja 4300 PLN nie jest ok? Bo grzeję kablami i dlatego jest be? A kto pisze,że Twoje roczne zużycie nie jest ok ? Piszę,że kable są be w porównaniu do wodnej podłogówki,ponieważ nie dają żadnych możliwości obniżenia rachunków za ogrzewanie przy sytuacji ewentualnej chęci obniżenia,nagłego przypływu gotówki,dastycznego spadku pomp ciepła itp. Dla mnie kable nie mają żadnych zalet a mają wady. Edytowane 28 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.09.2013 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Marcin, przeczytaj jeszcze raz co sam napisałeś i popraw błąd:lol2: Napisałeś " Ok, zle to nazwalem, poprostu sie zalacza. 100% w 1 taryfie 0% w 2 taryfie." To chyba pomyłka 100 % w 2 mialo być, jeśłi przez 2 rozumiemy tanią. A pytanie moje było , czy nie załącza się w drogiej bo nie może czy nie musi. (nie atakuje, żeby nie byc źle zrozumianym) Hehe faktycznie na odwrot mialo byc 100 w 2 tatyfie, Tak sterowniki sa ustawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.09.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Arturo ponowie pytanie, co miales na gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.09.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 I jeszcze 3500 kWh w jednej taryfie to 3500x0,5584 PLN = 1954 PLN, a nie 1500 PLN, jak poilczyłeś. Tutaj fakt,pomyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.09.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Arturo ponowie pytanie, co miales na gaz? kuchenkę i cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts