malux20 28.09.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 O ILE z zyklami jakos moge zgodzic sie[ale nie na sam cop:yes:] he he------oczywiscie dzielone przez 2[mnie akurat zyski od kwietnia do wrzesnia mnie nie interesuja] natomiast i my i wy nie mozemy liczyc kilowata za 0,30 gr tylko jakos 45 groszy-srednia z taryfwiadomo zyski bytowe nie tylko w tanszej są niestety pradowcy muszą miec 2 taryfy przy innych sposobach ogrzewania to nie jest konieczne łacznie z pompami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 28.09.2013 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 PC absolutnie i kategorycznie NIE i raz jeszcze NIE Ja Ciebie rozumiem, ale widać instalatorzy nie do końca. Bierz przykład z sąsiada, chyba się nie rujnuje kosztami ogrzewania. Ja zdecydowałem się na kable po przeczytaniu dziennika budowy Lobo_M. On jest elektroenergetyk, więc się zna. Pyton79 ma poniekąd racje, ale to trochę tak że "chciałabym i boję się" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 28.09.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Z obiadem to troche zgoda troche-poniewaz za chwile dojdziemy do wniosku ze obiad jest bez energii dostarczanej jesli chodzi o pyk w kablach zapytaj sie rk ze np przy silce trudno przegrzac chałupe cały dom - tak bardzo trudno - ale my mówimy o NCO - w kuchni mam stacja pogodowa na parapecie w kuchni pokazuje 24*C - zona właśnie pizze upiekła sterownik w kuchni otwartej na salon ktory jest zamontownay na pograniczu pomieszczeń pokazuje 22,75*C a sterownik w salonie 22,25*C to pokazuje wyraźnie że energia nie ginie i akumulacja jakaby nie była od ręki nie pochłonie wszystkiego - dlatego tak jak pisał jasiek czy lobo_m sterowniki załączają sie tam gdzie musza a nie grzeja tam gdzie chca witam wszystkich Powoli przymierzam sie do budowy domu, dom z projektu indywidualnego prosty parterowy, bez piwnicy i bez uzytkowego poddasza - taka stodola o powierzchni zabudowy 210 metrow w tym 130 metrow do ogrzania. Architekt wyliczyl zapotrzebowanie cieplo na poziomie 35 kWh/m/rok witamy w klubie grzejacych czystym prądem (COP=1) zarowno kable jak i piece Ci sie sprawdza - sa tu na FM i tacy i tacy ... rachunki porównywalne przy prostej budowie domu i niewiele lepszej izolacji domu bez problemu w teorii zejdziesz do ok 22-26kWh/1m2 - obecnie kilka osób buduje "stodoły" i ma takie wyliczenia z OZC - tak więc śmiało .... i POWODZENIA w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.09.2013 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 (edytowane) O,5 TO DOBRZE SWIADCZY o murachu mnie kuchnia z salonem to 52 m2 + moja zona dla której nie ma pojecia przegrzanie domu powoduje ze nie ma problemu 24 - 25 musi byc u mnie jak pale w kominku 980 gram brykietu debowego[tak co 2 dzien ] to mi podbija o niecałe 1 stop - a w kominku pali sie przecietnie od 17-do 23u mnie nie ma tematu pykania petli- w nocy malo gotujemy tak sie zastanawiam ile te 980 gramów mnie kosztuje z yskami bytowymibo sam brykiet 980 gram jakies 58 groszy Edytowane 28 Września 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 28.09.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Właśnie, zawsze jakby inne pomieszczenia przejmą cześć energii czyli jak sam potwierdzasz zyski zgromadzone w jednym pomieszczeniu wędrują jakby dalej w każdą strone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.09.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 jasiu ty jako zwolennik kosiarek spalinowych zapewne wliczasz koszty benzyny do niej , żeby nie było ze tylko kosiarki elektryczne wpływają na zyski bytowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 28.09.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 O,5 TO DOBRZE SWIADCZY o murach ...u mnie jak pale w kominku 980 gram brykietu debowego[tak co 2 dzien ] to mi podbija o niecałe 1 stop - a w kominku pali sie przecietnie od 17-do 23.. malux, jak Ty to robisz, że niecały kilogram brykietu palisz przez 6 godzin?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 28.09.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Pytanie do starych wyjadaczy - czy moj pomysl ma sens, co polecacie, co odradzacie ? Ps. Zalozenie to taryfa G12 oczywiscie Dzieki za info a możesz wkleić linka do projektu? poważnie zastanowiłbym się nad technologią w jakiej zostanie wybudowany dom jeśli chodzi o wyliczenia architekta to jednak na początek zrobiłbym OZC u kogoś z forum - będziesz miał większą pewność co do wyboru systemu CO piece są fajne,sąsiad grzeje 75m2 i rachunki ma spoko a domek nie należy do energooszczędnych wszystko zależy od stylu życia i preferencji ale ciepła podłoga to jednak fajna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.09.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 malux, jak Ty to robisz, że niecały kilogram brykietu palisz przez 6 godzin?? pęsetą podkłada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.09.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 kominek o mocy 5 kw no i zeby nie wywałał energii w kominliwko mi to podpowiedział no i dobry brykiet[on bardziej sie tli niz pali] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 28.09.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 no ale to 1 kawałek przecież jest ?Słyszałam o paleniu od góry, ale żeby jeden kawałek (no 2 kawałki po 0,5 kg) tak długo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 28.09.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 pęsetą podkłada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.09.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 no jest ok ale do konca zycia bede załował ze nie mam akumulacyjnego salzburga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 28.09.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Hipcia jak Ty masz docieplony budynek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.09.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 wiecie co - nudno tu trochę dziś - sytuacja normalnieje: Kablarze: - Hipka 13kkWh- Cetera 10kkWh- R$K 10kkWh- reniutek 10kkWh- swiki: 9kkWh Pomiaprze: - VarmeKalteumpapompa czyli Szwedzie, jak Ci się wiedzie: 13kKWh- Pixel: 10kkWh- Arturo: 9kkWh życiowy COP: Hipka vs Arturo: 1,44 Arturo vs swiki: 1Cetera vs reniutek: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.09.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 (edytowane) Hipcia jak Ty masz docieplony budynek? od dołu: 25/15/25 albo od góry: 25/15/25 Edytowane 28 Września 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.09.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 (edytowane) hipcia sprawdzałas ile ci idzie na cwu na dobe? w jakim kraju mieszkasz bo wczoraj pisalas o swojej żonie?holandia czy cus? o przepraszam -sprawdziłem to pisałas o czyjejs zonie- Edytowane 28 Września 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.09.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 A teraz przykłda z Ładnego Domu 1-2003. Dom w technologii szkieletowej 144m2 p.u. Całość na prąd (ogrzewanie, gotowanie, cwu) z taryfy całodobowej. Trzyosobowa rodzina zużyła w ciągu roku 9072kWh energii na cały dom (bez podziału na ogrzewanie, gotowanie, ... reszta sprzętu AGD i RTV,..) co ich kosztowało około 3000zł. Dom ma dodatkową 15cm izolację (w sumie 25cm) w ścianach i dodatkową 5cm w stropie (razem też 25cm). Ma też wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła, okna większości fixy o k=1,1. ...coś z archiwum - rok 2003 do arturo: zobacz, o ile podrozal prad przez te 10 lat a o ile wzrosły Twoje zarobki to tak a propos Twojego czarnowidztwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.09.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 hipcia sprawdzałas ile ci idzie na cwu na dobe? bojler łyka 3kWh + w reszcie domu przepływki kiedyś wpięłam liczniki w kuchni i nie zużyłam więcej na dobę, niż 1kWh; ważne: wszystkie baterie z perlatorami a moc przepływek 1,5kW podsumowując i zakładając wszedzie zuzycie, jak w kuchni: 7kWh/ dobę w proporcjach 50 /50 w obu taryfach mieszkam w Polandzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.09.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 zeżarł ciepły obiad a przy okazji coś zagrzał ... masz z tym jakiś problem...? Ja nie, ale on najwyrazniej. Kosztowalo go cieple zarlo a nie grzanie domu. Jesli sterowniczek nie zrobil PYK, to nie wygenerowal kosztow CO. Przy okazji grzania zarla zagrzal sobie kuchnie. Odpadem z grzania obiadu. Masz z tym jakis problerm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts