Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

O ILE z zyklami jakos moge zgodzic sie[ale nie na sam cop:yes:] he he------oczywiscie dzielone przez 2[mnie akurat zyski od kwietnia do wrzesnia mnie nie interesuja]

natomiast i my i wy nie mozemy liczyc kilowata za 0,30 gr tylko jakos 45 groszy-srednia z taryf

wiadomo zyski bytowe nie tylko w tanszej są

niestety pradowcy muszą miec 2 taryfy przy innych sposobach ogrzewania to nie jest konieczne łacznie z pompami

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PC absolutnie i kategorycznie NIE i raz jeszcze NIE :no:

Ja Ciebie rozumiem, ale widać instalatorzy nie do końca. Bierz przykład z sąsiada, chyba się nie rujnuje kosztami ogrzewania.

Ja zdecydowałem się na kable po przeczytaniu dziennika budowy Lobo_M. On jest elektroenergetyk, więc się zna.

Pyton79 ma poniekąd racje, ale to trochę tak że "chciałabym i boję się"

Pozdrawiam

Z obiadem to troche zgoda

troche-poniewaz za chwile dojdziemy do wniosku ze obiad jest bez energii dostarczanej

jesli chodzi o pyk w kablach

zapytaj sie rk ze np przy silce trudno przegrzac chałupe

cały dom - tak bardzo trudno - ale my mówimy o NCO - w kuchni mam

stacja pogodowa na parapecie w kuchni pokazuje 24*C - zona właśnie pizze upiekła

sterownik w kuchni otwartej na salon ktory jest zamontownay na pograniczu pomieszczeń pokazuje 22,75*C a sterownik w salonie 22,25*C

to pokazuje wyraźnie że energia nie ginie i akumulacja jakaby nie była od ręki nie pochłonie wszystkiego - dlatego tak jak pisał jasiek czy lobo_m sterowniki załączają sie tam gdzie musza a nie grzeja tam gdzie chca

witam wszystkich :bye:

Powoli przymierzam sie do budowy domu, dom z projektu indywidualnego prosty parterowy, bez piwnicy i bez uzytkowego poddasza - taka stodola o powierzchni zabudowy 210 metrow w tym 130 metrow do ogrzania.

Architekt wyliczyl zapotrzebowanie cieplo na poziomie 35 kWh/m/rok

witamy w klubie grzejacych czystym prądem (COP=1) zarowno kable jak i piece Ci sie sprawdza - sa tu na FM i tacy i tacy ... rachunki porównywalne

przy prostej budowie domu i niewiele lepszej izolacji domu bez problemu w teorii zejdziesz do ok 22-26kWh/1m2 - obecnie kilka osób buduje "stodoły" i ma takie wyliczenia z OZC - tak więc śmiało .... i POWODZENIA w budowie

O,5 TO DOBRZE SWIADCZY o murach

u mnie kuchnia z salonem to 52 m2 + moja zona dla której nie ma pojecia przegrzanie domu powoduje ze nie ma problemu 24 - 25 musi byc

u mnie jak pale w kominku 980 gram brykietu debowego[tak co 2 dzien ] to mi podbija o niecałe 1 stop - a w kominku pali sie przecietnie od 17-do 23

u mnie nie ma tematu pykania petli- w nocy malo gotujemy

tak sie zastanawiam ile te 980 gramów mnie kosztuje z yskami bytowymi

bo sam brykiet 980 gram jakies 58 groszy

Edytowane przez malux20

Pytanie do starych wyjadaczy - czy moj pomysl ma sens, co polecacie, co odradzacie ?

Ps. Zalozenie to taryfa G12 oczywiscie

Dzieki za info :-)

a możesz wkleić linka do projektu?

poważnie zastanowiłbym się nad technologią w jakiej zostanie wybudowany dom

jeśli chodzi o wyliczenia architekta to jednak na początek zrobiłbym OZC u kogoś z forum - będziesz miał większą pewność co do wyboru systemu CO

piece są fajne,sąsiad grzeje 75m2 i rachunki ma spoko a domek nie należy do energooszczędnych

wszystko zależy od stylu życia i preferencji ale ciepła podłoga to jednak fajna sprawa

wiecie co - nudno tu trochę dziś - sytuacja normalnieje:

Kablarze:

- Hipka 13kkWh

- Cetera 10kkWh

- R$K 10kkWh

- reniutek 10kkWh

- swiki: 9kkWh

Pomiaprze:

- VarmeKalteumpapompa czyli Szwedzie, jak Ci się wiedzie: 13kKWh

- Pixel: 10kkWh

- Arturo: 9kkWh

życiowy COP:

Hipka vs Arturo: 1,44

Arturo vs swiki: 1

Cetera vs reniutek: 1

A teraz przykłda z Ładnego Domu 1-2003. Dom w technologii szkieletowej 144m2 p.u. Całość na prąd (ogrzewanie, gotowanie, cwu) z taryfy całodobowej. Trzyosobowa rodzina zużyła w ciągu roku 9072kWh energii na cały dom (bez podziału na ogrzewanie, gotowanie, ... reszta sprzętu AGD i RTV,..) co ich kosztowało około 3000zł.

Dom ma dodatkową 15cm izolację (w sumie 25cm) w ścianach i dodatkową 5cm w stropie (razem też 25cm). Ma też wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła, okna większości fixy o k=1,1.

...coś z archiwum - rok 2003 :)

do arturo: zobacz, o ile podrozal prad przez te 10 lat a o ile wzrosły Twoje zarobki :) to tak a propos Twojego czarnowidztwa :)

hipcia sprawdzałas ile ci idzie na cwu na dobe?

bojler łyka 3kWh + w reszcie domu przepływki

kiedyś wpięłam liczniki w kuchni i nie zużyłam więcej na dobę, niż 1kWh; ważne: wszystkie baterie z perlatorami a moc przepływek 1,5kW

podsumowując i zakładając wszedzie zuzycie, jak w kuchni: 7kWh/ dobę w proporcjach 50 /50 w obu taryfach

mieszkam w Polandzie

zeżarł ciepły obiad a przy okazji coś zagrzał ...:yes:

masz z tym jakiś problem...?

Ja nie, ale on najwyrazniej. Kosztowalo go cieple zarlo a nie grzanie domu. Jesli sterowniczek nie zrobil PYK, to nie wygenerowal kosztow CO. Przy okazji grzania zarla zagrzal sobie kuchnie. Odpadem z grzania obiadu. Masz z tym jakis problerm?