Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jaki sterownik. gdzie się znajduje ...???

Jesli posadzka bedzie miala temperature rowna temperaturze pomieszczenia, to nie bedzie wymiany ciepla. Tu jest potrzebna roznica temperatur. Ty musisz miec do tego sterownik w kuchni a wodna podlogowka po prostu odd cieplo gdzie indziej, bo w tym pomieszczeniu nie bedzie odbioru ciepla z posadzki. To sie nazywa samoregulacja.

Gość Arturo72
...coś z archiwum - rok 2003 :)

do arturo: zobacz, o ile podrozal prad przez te 10 lat a o ile wzrosły Twoje zarobki :) to tak a propos Twojego czarnowidztwa :)

Z tego co widzę to ok.3000zł/9072kWh=0,33zł/kWh w I taryfie,dzisiaj cena kWh w I taryfie to od 0,55zł/kWh do 0,70zł/kWh.

Z tego co widać przez te 10 lat prąd zdrożał ok.80-100%,moje zarobki w 2003 roku były na podobnym poziomie co teraz.

Edytowane przez Arturo72

I to "idealne" miejsce moze i sie spisze w domu wiadro tudziesz dwuwiadrowym, ale nie w nowoczesnym dobrzezaizolowanym gdzie takiego reprezenracyjnego miejsca juz nie ma.

Montujesz w pomieszczeniu w ktorym powinno byc najchlodniej. Z kablami to sie nie sprawdzi, dlatego macie nasrane po scianach sterowniki w kazdym pomieszczeniu. Przy wodnej wystarczy jeden, np zatopiony w wylewce w pomieszczeniu od polnocnej strony domu. To sa podstawy nie do ogarniecia jak widze przez kablowca.

wiecie co - nudno tu trochę dziś - sytuacja normalnieje:

Kablarze:

- Hipka 13kkWh

- Cetera 10kkWh

- R$K 10kkWh

- reniutek 10kkWh

- swiki: 9kkWh

Pomiaprze:

- VarmeKalteumpapompa czyli Szwedzie, jak Ci się wiedzie: 13kKWh

- Pixel: 10kkWh

- Arturo: 9kkWh

życiowy COP:

Hipka vs Arturo: 1,44

Arturo vs swiki: 1

Cetera vs reniutek: 1

reniutek: 11kkWh:)

Ale: Marcin ma dom większy niż ja, swiki mniejszy niż arturo, a Pyxis to ma całe mnóstwo metrów do ogrzania:) Poza tym arturo "szacuje" dopiero;)

Gdzie się podziała swiki?

Gość Arturo72
wiecie co - nudno tu trochę dziś - sytuacja normalnieje:

- Arturo: 9kkWh

Nie tak szybko,nie tak szybko ;)

Poniżej,faktura za 2 miechy,gdzie tylko jeden jest tylko normalnie "zamieszkały" i używany i w tym jest od 03.08 do 03.09 zużycie cwu 74kWh :

Scan0007.jpg

Nie mam plazmy,nie mam projektora ani kosiarki do trawy co mi "grzeje" dom ;)

Na pełne dane poczekajmy do 03.08.2014 narazie lista nie powinna mnie obejmować bo zaniżę średnią i głupio będzie do porównania :)

Edytowane przez Arturo72

Z tego co widzę to ok.3000zł/9072kWh=0,33zł/kWh w I taryfie,dzisiaj cena kWh w I taryfie to od 0,55zł/kWh do 0,70zł/kWh.

Z tego co widać przez te 10 lat prąd zdrożał ok.80-100%,moje zarobki w 2003 roku były na podobnym poziomie co teraz.

To musiales 10 lat temu zarabiac z 5 tys na reke, ze kredyt dostales, jednym slowem stac Cie nie tylko na PC bylo wtedy (teraz to juz nie jest to samo).

Ile "mniej" to jest dzisiaj dzieki inflacji: 50-70%?

Gość Arturo72

artur wy chyba nie gotujecie?

Kupiło się pompę to teraz trzeba oszczędzać na gotowaniu ;)

To musiales 10 lat temu zarabiac z 5 tys na reke, ze kredyt dostales, jednym slowem stac Cie nie tylko na PC bylo wtedy (teraz to juz nie jest to samo).

W 2003r zarabiałem ok.2200zł na rękę...