Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A dzięki archiwalnemu postowi hipki być może ktoś sobie zdał sprawę,że za ileś lat zapłaci o 80-100% więcej za prąd niż teraz i nic nie zrobi i jest w czarnej d...e bo ma kable ;)

Juz Ci kiedys pisalem, ze znaczna podwyzka ( ani jej brak nie jest nikomu na reke).

Policz sobie ile zaplacisz lacznego rachunku za prad przy cenie KWh x 2, zwlaszcza ze jedziesz na G11.

Twoja faktura takze mocno powedruje w gore, kablarz wstawi klime i bedzie mial wtedy to samo, wiec? Wozek jakos zawsze ten sam :p

To samo odnosnie cen energi tyczy sie mnie jesli chodzi o cene gazu, natomiast nie sa co cieszyc i liczyc na to, ze jesli prad tyle by podrozal to cena gazu ani drgnie...

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
no ale Arturo ma zawsze szanse wstawić piec śmieciuch i palić czym znajdzie. A PC od święta jak goście przyjdą. Kablarze - zazdrośniki.:)

Niestety nie mogę wstawić śmieciucha,nie mam komina w "kotłowni" :)

Jedyny komin to z kominka w salonie to ewentualnie tym będę palił ale tylko jak goście przyjdą,żeby było efektownie :)

zrobiłem sobie wykresik z danych DS18B20 z dwóch dni

czerwony - temp podłogi

niebieski - temp powietrza

grzanie 12kWh od 5:00 do 6:00

widać ile godzin temp. z podłogi dochodzi, do reszty pomieszczenia a po zrównaniu zaczynają opadać.

Fajnie widać (niebieskie) pora obiadu i kolacji :)

i na tym wykresie widać fajnie wpływ zysków bytowych

sprzatanie, gotowanie i ogolnie siedzienie w domu.

Temp pomimo niższej dziś na zewnatrz +1*C w domu jest wyższa w stosunku do dnia wczorajszego.

http://www.therma.bielsko.pl/wykres/wykres/index.php?a=2

temp_28-29-09-2013.jpg

Edytowane przez Krzysiek_BB

Gość Arturo72
ja pitolę, żeby było efektownie :D. Niezłe z Ciebie buraczysko.

Różnica między mną a Tobą jest taka,że Ty musisz usyfić pół domu wkładając węgiel do kotła wąchając smrody a ja tylko mogę jak będę miał kaprys zobaczenia płomienia na żywo i delektowania się zapachem palonego drewna przy lampce wina przy kominku :)

Także nie wiem kto tutaj jest większe buraczysko...

Edytowane przez Arturo72

Pytanie dla posiadaczy wodnej podłogówki + kocioł. Jak grzejecie CWU? Grzałką w bojlerze czy przez zawór trójdrożny? Zdaje się, że w Kospelu dedykowanym do podłogówki nie ma opcji grzania CWU. Jeśli ktoś ma Kospela, to jaki model? jeśli Elterm czy jakiś inny to jaki model i w jakim układzie?

Ja grzeję CWU tylko prądem,

Niezależnie od C.O.

czerwony - temp podłogi

widać ile godzin temp. z podłogi dochodzi, do reszty pomieszczenia a po zrównaniu zaczynają opadać.

Temp pomimo niższej dziś na zewnatrz +1*C w domu jest wyższa w stosunku do dnia wczorajszego.

Super ! Dasz radę też z dni roboczych zapodać? Bo rozumiem że to było z dni weekendowych?

Dom szeregowy z poczatku 90', teraz ogrzewanie gazowe za sezon za ogrzewanie i cwu gazem 7500zl, piec stary. Dom jakies 200 w trzech kondygnacjach. To dom koich tesciow. Chca obnizyc rachunki za co cwu. Zastanawiaja sie nad koza albo klimatyzacja z grzaniem albo dwoma. Za koza przemawia cieply komin ktory ogrzeje lazienke na pietrze i sypialnie, ale trzeba przy tym chodzic. Ich w domu nie ma do 16....

No i nie wiem czy im sie bedzie chcialo przy tym chodzic.

Klimatyzacja jest bezobslugowa moze nawet taka z podlaczeniem do internetu, oboje maja smartfony wiec by zalaczali przed przyjazdem z pracy. Wiec dogrzanie przed 7 rano potem przed 15 i po 20-tej wiec wiekszosc w 2 taryfie a tylko troche 1-szej.

Budzet w okolicy 5000zl. Kbab ty jestes praktyk w temacue roznych zrodel

A jak inaczej będziesz sterował kotłem? Dla mnie bezwładność oznacza tylko wolne ładowanie i wolne rozładowywanie. U mnie płyta fundamentowa 20 cm.

1. sezon grzewczy (próbny): 3700 kWh, 2. sezon: 4000 kWh (temp. zadana 22,5*C). Tylko tania taryfa, wahania temperatury dobowe do 0,5K. 110m2 powierzchni użytkowej.

No ok. Ale jak termostat w nocy wyłączy Tobie kocioł to nie będzie ładował wylewki . Ustawiasz jakoś odpowiednio termostat?

A dzięki archiwalnemu postowi hipki być może ktoś sobie zdał sprawę,że za ileś lat zapłaci o 80-100% więcej za prąd niż teraz i nic nie zrobi i jest w czarnej d...e bo ma kable ;)

Umowę na 3 lata podpisałem ma gwarancje ceny.

Kolego kup sobie trumnę i gajerek plus usługa pochówku bo ZUS obniża dopłaty a grabarze ceny podnoszą.

Umowę na 3 lata podpisałem ma gwarancje ceny.

Kolego kup sobie trumnę i gajerek plus usługa pochówku bo ZUS obniża dopłaty a grabarze ceny podnoszą.

No to chyba Ty wlasnie poszedles ta droga juz teraz "rezerwujac" sobie cene pradu na 3 lata, zeby Ci "grabarze" ceny nie podniesli. Przynajmniej takie mam wrazenie. ;)

czerwony - temp podłogi

http://www.therma.bielsko.pl/wykres/wykres/index.php?a=2

Wykres rewelacja. Mając świadomość jaka temperatura była dziś w nocy i godzina grzania dała taki efekt, to aż się miło ogląda.

Ale fundamentalistów od PC nic nie przekona.:yes:

Wykres rewelacja. Mając świadomość jaka temperatura była dziś w nocy i godzina grzania dała taki efekt, to aż się miło ogląda.

Ale o czy ma kogokolwiek przekonac? Ze kable grzeja? Grzeja jak cholera, tylko to tez kosztuje jak cholera? ;)

Mnie 1h pracy CO o mocy 12,6kW (teraz przy 14*C na DZ pompa pracuje pewnie z moca grzewcza w granicach 14-15kW) kosztuje 1 PLN, co daje cene niecalych 8gr/kWh. Kablarza 1kWh kosztuje 30-31gr, O czym tu gadac? :)

jak masz to rozłożone? tak pod dywanem? bo myślałem że w posadzce..

czujki do normalnej pracy mam w wylewce, nie mam dywanów, a ten układ złożyłem na szybko aby zobaczyć jak sie zachowuje dom w aktualnych temperaturach noc ~ 1* dzień ~ 11*

mam to poskładane prowizorycznie czujka podłogowa przyklejona taśma malarską zółtą :) tak gdzieś ~ 0,5 cm nad podłogą, jeden czujnik zwyczajnie wisi za oknem, a trzy czujki leżą w jadalni na stole ~ 1 m nad ziemia, może się jeszcze pokuszę tylko bez insynuacji :) że jeden z nich dam pod sufit :) ale aby sprawdzić temperaturę, a nie czy mam tam równo :D.

A ten taki niewielki "pik" kolo 1:00? Masz ten czujnik w sypialni moze? ;)

nie wiem o którym piku mówisz wczoraj odladalismy do ~ 0:50 jakiś film może zawirowanie powietrza przeniesionego z salonu.

Czujki sa w jadalni pomiędzy salonem a kuchnią.

też mi się to aż miłooglada i dopiero teraz na tym wykresie widze co sie dzieje w chałupie.

Zobaczymy jak wyjda zwykłe dni robocze my do pracy powrót ~ 15:30 dzieci do szkoły powrót ~ 15:00