miloszenko 29.09.2013 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 A dzięki archiwalnemu postowi hipki być może ktoś sobie zdał sprawę,że za ileś lat zapłaci o 80-100% więcej za prąd niż teraz i nic nie zrobi i jest w czarnej d...e bo ma kable Juz Ci kiedys pisalem, ze znaczna podwyzka ( ani jej brak nie jest nikomu na reke). Policz sobie ile zaplacisz lacznego rachunku za prad przy cenie KWh x 2, zwlaszcza ze jedziesz na G11. Twoja faktura takze mocno powedruje w gore, kablarz wstawi klime i bedzie mial wtedy to samo, wiec? Wozek jakos zawsze ten sam To samo odnosnie cen energi tyczy sie mnie jesli chodzi o cene gazu, natomiast nie sa co cieszyc i liczyc na to, ze jesli prad tyle by podrozal to cena gazu ani drgnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.09.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 no ale Arturo ma zawsze szanse wstawić piec śmieciuch i palić czym znajdzie. A PC od święta jak goście przyjdą. Kablarze - zazdrośniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.09.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 no ale Arturo ma zawsze szanse wstawić piec śmieciuch i palić czym znajdzie. A PC od święta jak goście przyjdą. Kablarze - zazdrośniki. Niestety nie mogę wstawić śmieciucha,nie mam komina w "kotłowni" Jedyny komin to z kominka w salonie to ewentualnie tym będę palił ale tylko jak goście przyjdą,żeby było efektownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 29.09.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 (edytowane) zrobiłem sobie wykresik z danych DS18B20 z dwóch dni czerwony - temp podłogi niebieski - temp powietrza grzanie 12kWh od 5:00 do 6:00 widać ile godzin temp. z podłogi dochodzi, do reszty pomieszczenia a po zrównaniu zaczynają opadać. Fajnie widać (niebieskie) pora obiadu i kolacji i na tym wykresie widać fajnie wpływ zysków bytowych sprzatanie, gotowanie i ogolnie siedzienie w domu. Temp pomimo niższej dziś na zewnatrz +1*C w domu jest wyższa w stosunku do dnia wczorajszego. http://www.therma.bielsko.pl/wykres/wykres/index.php?a=2 Edytowane 29 Września 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 29.09.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Niestety nie mogę wstawić śmieciucha,nie mam komina w "kotłowni" Jedyny komin to z kominka w salonie to ewentualnie tym będę palił ale tylko jak goście przyjdą,żeby było efektownie ja pitolę, żeby było efektownie . Niezłe z Ciebie buraczysko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.09.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 (edytowane) ja pitolę, żeby było efektownie . Niezłe z Ciebie buraczysko. Różnica między mną a Tobą jest taka,że Ty musisz usyfić pół domu wkładając węgiel do kotła wąchając smrody a ja tylko mogę jak będę miał kaprys zobaczenia płomienia na żywo i delektowania się zapachem palonego drewna przy lampce wina przy kominku Także nie wiem kto tutaj jest większe buraczysko... Edytowane 29 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 29.09.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Pytanie dla posiadaczy wodnej podłogówki + kocioł. Jak grzejecie CWU? Grzałką w bojlerze czy przez zawór trójdrożny? Zdaje się, że w Kospelu dedykowanym do podłogówki nie ma opcji grzania CWU. Jeśli ktoś ma Kospela, to jaki model? jeśli Elterm czy jakiś inny to jaki model i w jakim układzie? Ja grzeję CWU tylko prądem, Niezależnie od C.O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 29.09.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 zrobiłem sobie wykresik z danych DS18B20 z dwóch dni czerwony - temp podłogi niebieski - temp powietrza grzanie 12kWh od 5:00 do 6:00 widać ile godzin temp. z podłogi dochodzi, do reszty pomieszczenia a po zrównaniu zaczynają opadać. Fajnie widać (niebieskie) pora obiadu i kolacji i na tym wykresie widać fajnie wpływ zysków bytowych sprzatanie, gotowanie i ogolnie siedzienie w domu. Temp pomimo niższej dziś na zewnatrz +1*C w domu jest wyższa w stosunku do dnia wczorajszego. Super ! Dasz radę też z dni roboczych zapodać? Bo rozumiem że to było z dni weekendowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 29.09.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Dom szeregowy z poczatku 90', teraz ogrzewanie gazowe za sezon za ogrzewanie i cwu gazem 7500zl, piec stary. Dom jakies 200 w trzech kondygnacjach. To dom koich tesciow. Chca obnizyc rachunki za co cwu. Zastanawiaja sie nad koza albo klimatyzacja z grzaniem albo dwoma. Za koza przemawia cieply komin ktory ogrzeje lazienke na pietrze i sypialnie, ale trzeba przy tym chodzic. Ich w domu nie ma do 16.... No i nie wiem czy im sie bedzie chcialo przy tym chodzic.Klimatyzacja jest bezobslugowa moze nawet taka z podlaczeniem do internetu, oboje maja smartfony wiec by zalaczali przed przyjazdem z pracy. Wiec dogrzanie przed 7 rano potem przed 15 i po 20-tej wiec wiekszosc w 2 taryfie a tylko troche 1-szej. Budzet w okolicy 5000zl. Kbab ty jestes praktyk w temacue roznych zrodel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 29.09.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Super ! Dasz radę też z dni roboczych zapodać? Bo rozumiem że to było z dni weekendowych? Myślę że tak jak mi tylko dzieci nie zdeptaja czujników przynajmniej tych na podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 29.09.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 A jak inaczej będziesz sterował kotłem? Dla mnie bezwładność oznacza tylko wolne ładowanie i wolne rozładowywanie. U mnie płyta fundamentowa 20 cm. 1. sezon grzewczy (próbny): 3700 kWh, 2. sezon: 4000 kWh (temp. zadana 22,5*C). Tylko tania taryfa, wahania temperatury dobowe do 0,5K. 110m2 powierzchni użytkowej. No ok. Ale jak termostat w nocy wyłączy Tobie kocioł to nie będzie ładował wylewki . Ustawiasz jakoś odpowiednio termostat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 29.09.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Myślę że tak jak mi tylko dzieci nie zdeptaja czujników przynajmniej tych na podłodze jak masz to rozłożone? tak pod dywanem? bo myślałem że w posadzce.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eremqu 29.09.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 A dzięki archiwalnemu postowi hipki być może ktoś sobie zdał sprawę,że za ileś lat zapłaci o 80-100% więcej za prąd niż teraz i nic nie zrobi i jest w czarnej d...e bo ma kable Umowę na 3 lata podpisałem ma gwarancje ceny. Kolego kup sobie trumnę i gajerek plus usługa pochówku bo ZUS obniża dopłaty a grabarze ceny podnoszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.09.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Umowę na 3 lata podpisałem ma gwarancje ceny. Kolego kup sobie trumnę i gajerek plus usługa pochówku bo ZUS obniża dopłaty a grabarze ceny podnoszą. No to chyba Ty wlasnie poszedles ta droga juz teraz "rezerwujac" sobie cene pradu na 3 lata, zeby Ci "grabarze" ceny nie podniesli. Przynajmniej takie mam wrazenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.09.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Fajnie widać (niebieskie) pora obiadu i kolacji A ten taki niewielki "pik" kolo 1:00? Masz ten czujnik w sypialni moze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 29.09.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 zrobiłem sobie wykresik z danych DS18B20 z dwóch dni czerwony - temp podłogi niebieski - temp powietrza grzanie 12kWh od 5:00 do 6:00 widać ile godzin temp. z podłogi dochodzi, do reszty pomieszczenia a po zrównaniu zaczynają opadać. Fajnie widać (niebieskie) pora obiadu i kolacji i na tym wykresie widać fajnie wpływ zysków bytowych sprzatanie, gotowanie i ogolnie siedzienie w domu. Temp pomimo niższej dziś na zewnatrz +1*C w domu jest wyższa w stosunku do dnia wczorajszego. http://www.therma.bielsko.pl/wykres/wykres/index.php?a=2 Wykres rewelacja. Mając świadomość jaka temperatura była dziś w nocy i godzina grzania dała taki efekt, to aż się miło ogląda. Ale fundamentalistów od PC nic nie przekona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.09.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Wykres rewelacja. Mając świadomość jaka temperatura była dziś w nocy i godzina grzania dała taki efekt, to aż się miło ogląda. Ale fundamentalistów od PC nic nie przekona. Ale o czy ma kogokolwiek przekonac? Ze kable grzeja? Grzeja jak cholera, tylko to tez kosztuje jak cholera? Mnie 1h pracy CO o mocy 12,6kW (teraz przy 14*C na DZ pompa pracuje pewnie z moca grzewcza w granicach 14-15kW) kosztuje 1 PLN, co daje cene niecalych 8gr/kWh. Kablarza 1kWh kosztuje 30-31gr, O czym tu gadac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 29.09.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 No to chyba Ty wlasnie poszedles ta droga juz teraz "rezerwujac" sobie cene pradu na 3 lata, zeby Ci "grabarze" ceny nie podniesli. Przynajmniej takie mam wrazenie. Arturo tez podpisał umowę na kilka lat bo przecież kWh miała być za 1PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 29.09.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 jak masz to rozłożone? tak pod dywanem? bo myślałem że w posadzce.. czujki do normalnej pracy mam w wylewce, nie mam dywanów, a ten układ złożyłem na szybko aby zobaczyć jak sie zachowuje dom w aktualnych temperaturach noc ~ 1* dzień ~ 11* mam to poskładane prowizorycznie czujka podłogowa przyklejona taśma malarską zółtą tak gdzieś ~ 0,5 cm nad podłogą, jeden czujnik zwyczajnie wisi za oknem, a trzy czujki leżą w jadalni na stole ~ 1 m nad ziemia, może się jeszcze pokuszę tylko bez insynuacji że jeden z nich dam pod sufit ale aby sprawdzić temperaturę, a nie czy mam tam równo . A ten taki niewielki "pik" kolo 1:00? Masz ten czujnik w sypialni moze? nie wiem o którym piku mówisz wczoraj odladalismy do ~ 0:50 jakiś film może zawirowanie powietrza przeniesionego z salonu. Czujki sa w jadalni pomiędzy salonem a kuchnią. Wykres rewelacja. Mając świadomość jaka temperatura była dziś w nocy i godzina grzania dała taki efekt, to aż się miło ogląda. Ale fundamentalistów od PC nic nie przekona. też mi się to aż miłooglada i dopiero teraz na tym wykresie widze co sie dzieje w chałupie. Zobaczymy jak wyjda zwykłe dni robocze my do pracy powrót ~ 15:30 dzieci do szkoły powrót ~ 15:00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.09.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Arturo tez podpisał umowę na kilka lat bo przecież kWh miała być za 1PLN No widzisz, a mnie kobietka z BOKu nie dala rady przekonac na taka umowe. Kazdy ma po to wlasny rozum, zeby sam sobie ocenil, czy chce, czy jednak nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts