Pyxis 29.09.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 przy tych 22,5* w podłodze to ile w chałupie ...??? W okolicach 22*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.09.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Jasko, jesli masz stala temperature zasilania z jednego zrodla ciepla jakim jest pompa, to jesli roznica podloga-powietrze w jednym z pomieszczen wynosi 1*C a w drugim 3*C, to czy moc podlogi w jednym i w drugim bedzie jednakowa? Przeciez to zalezy od powierzchni (ktora jest wartoscia stala) i ROZNICY TEMPERATUR a ta zalezy juz od warunkow termicznych w danym pomieszczeniu. Dlaczego pierdzielisz jakies farmazony. Pompa obiegowa dziala, jak jest grzana podlogowka. Nie widze sensu jej pracy poza tymi okresami. Konstruktor pompy tez. to nie pisz bzdur o przenoszeniu energii pomiędzy pomieszczeniami ... zacznij może od tego ile czasu trwa ładowanie danej podłogi zanim zacznie się wzrost temp. w pomieszczeniu... przy starcie ładujesz z jednakową mocą wszystkie podłogi a dopiero po pewnym czasie te cieplejsze pomieszczenia zaczynają troszkę mniej pobierać z tej wylewki ale przy różnicach rzędu 0,5 - 1* to są wielkości bardzo mikre... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.09.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Tylko Ty musisz miec nasrane po sterowniczku w kazdym pomieszczeniu, a u nas jest to niekonieczne. dlatego COP -2 pomimo że sama pompa ma i 4 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 29.09.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 bo wszyscy jedziemy przecież na tym samym ... Tak zgadzam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.09.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 W okolicach 22*C. i wspomaganiu kominkiem... a o prądzie bytowym to nawet nie wspominam ... w pomieszczeniu na poddaszu w którym właśnie siedzę jest w tej chwili 22,3* a wylewka ma 23,4* więc daruj sobie te 22* przy temp. podłogi 22,5* no chyba że na zewnątrz też 20*... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.09.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 to nie pisz bzdur o przenoszeniu energii pomiędzy pomieszczeniami ... zacznij może od tego ile czasu trwa ładowanie danej podłogi zanim zacznie się wzrost temp. w pomieszczeniu... przy starcie ładujesz z jednakową mocą wszystkie podłogi a dopiero po pewnym czasie te cieplejsze pomieszczenia zaczynają troszkę mniej pobierać z tej wylewki ale przy różnicach rzędu 0,5 - 1* to są wielkości bardzo mikre... Przenoszenie to sprawa toretycznie mozliwa tylko poprzez grzanie mocniej jednego a mnie innego. Przeciez nie mam w jednym 20*C a w drugim 30*C. Dlaczego znowy wbrew fizyce i zdrowemu rozsadkowi twierdzisz, ze podloga w calym domu musi miec jednakowa temperature. Tam gdzie bedzie bedzie w pomieszczeniu cieplaj, to i wylewka bedzie cieplejsza. Zeby bylo jasne: Ja nie twierdze, ze samoregulacja podlogowki bedaca jej cecha naturalna pozwoli odciac calkowicie zasilanie do bardziej nagrzanego pomieszczenia. Nie, tak nie bedzie. Ona ograniczy tylko jego nagrzewanie. Takie ujemne sprzezenie zwrotne bez dodatkowego elektronicznego sterowania. Jak bym chcial sterowac tym 0-1, to bym musial sobie po sterowniczku zafundowac i zaworjku na petli,ale w praktyce jest to ZBEDNE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.09.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 i wspomaganiu kominkiem... a o prądzie bytowym to nawet nie wspominam ... w pomieszczeniu na poddaszu w którym właśnie siedzę jest w tej chwili 22,3* a wylewka ma 23,4* więc daruj sobie te 22* przy temp. podłogi 22,5* no chyba że na zewnątrz też 20*... Ja nie zgdauje. Ja mam czujnik pod okladzina i nim m.in. steruje pompa. Teraz tyle wystarcza. Jak przyjdzie zima, to oczywiscie krzywa grzewcza pompy korygije temperature zadana i laduje podloge do odpowiednio wyzszej. Przy -20*C na zewnatrz jest to bodajze 27*C. To jest dla kazdgo pompiarza ELEMENTARZ a Ty robisz wielkie maslane oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 29.09.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 i wspomaganiu kominkiem... a o prądzie bytowym to nawet nie wspominam ... w pomieszczeniu na poddaszu w którym właśnie siedzę jest w tej chwili 22,3* a wylewka ma 23,4* więc daruj sobie te 22* przy temp. podłogi 22,5* no chyba że na zewnątrz też 20*... Sprawdziłem przed chwilą temp powrotu do kotła 22st salon 22,75 ,część z sypialkami 21 st częsc gdzie pomieszczenia których nie używam 20 ,75 Czego to dowodzi według Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.09.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Dlaczego znowy wbrew fizyce i zdrowemu rozsadkowi twierdzisz, ze podloga w calym domu musi miec jednakowa temperature. Tam gdzie bedzie bedzie w pomieszczeniu cieplaj, to i wylewka bedzie cieplejsza. gdzie napisałem że MUSI ...? twój system grzewczy dąży do zrównoważenia a mój podgrzewa indywidualnie podłogę aż dane pomieszczenie osiągnie zadaną ... w efekcie mam różne temp. podłóg w danym czasie a praktycznie jednakowe temperatury w pomieszczeniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.09.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Sprawdziłem przed chwilą temp powrotu do kotła 22st salon 22,75 ,część z sypialkami 21 st częsc gdzie pomieszczenia których nie używam 20 ,75 Czego to dowodzi według Ciebie? że nie podałeś temp. zasilania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 29.09.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 że nie podałeś temp. zasilania ... Teraz na kotle zasilanie i powrót 22st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.09.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 (edytowane) przy starcie ładujesz z jednakową mocą wszystkie podłogi . No właśnie nie,temperatura zasilania jest jednakowa ale moc podłogówki,moc oddawania ciepła jest inna, zależnie rozmieszczenia rurek w podłogówce każde pomieszczenie dostaje tyle energii ile potrzebuje przy konkretnych warunkach pogodowych. Instalator,który instalował wodne podłogówki tego nie wie ? Toż to elementarz instalatora Edytowane 29 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.09.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Ja nie zgdauje. Ja mam czujnik pod okladzina i nim m.in. steruje pompa. Teraz tyle wystarcza. Jak przyjdzie zima, to oczywiscie krzywa grzewcza pompy korygije temperature zadana i laduje podloge do odpowiednio wyzszej. Przy -20*C na zewnatrz jest to bodajze 27*C. To jest dla kazdgo pompiarza ELEMENTARZ a Ty robisz wielkie maslane oczy. jest 14:56 a na zewnątrz 10,6*... ogrzewanie po południu się nie włączało ... kuchnia 22,2* w podłodze 23,0* hol 22,2* w podłodze 24,0* salon 22,3* w podłodze 22,4* w holu jest centralny nawiew wentylacji a w salonie od rana chodzi TV tak wygląda moja krzywa grzewcza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.09.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Ale o czy ma kogokolwiek przekonac? Ze kable grzeja? Grzeja jak cholera, tylko to tez kosztuje jak cholera? Mnie 1h pracy CO o mocy 12,6kW (teraz przy 14*C na DZ pompa pracuje pewnie z moca grzewcza w granicach 14-15kW) kosztuje 1 PLN, co daje cene niecalych 8gr/kWh. Kablarza 1kWh kosztuje 30-31gr, O czym tu gadac? o tym ze masz dziurawe sito zamiast domu energooszczednego - z dziwne ze dostal odbior wg tego co podajesz jego zapotrzebowanie na CO w sezonie to prawie 17 kkWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 29.09.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 jest 14:56 a na zewnątrz 10,6*... ogrzewanie po południu się nie włączało ... kuchnia 22,2* w podłodze 23,0* hol 22,2* w podłodze 24,0* salon 22,3* w podłodze 22,4* w holu jest centralny nawiew wentylacji a w salonie od rana chodzi TV tak wygląda moja krzywa grzewcza ... Jaśko powiem tak wszyscy jedziemy na jednym wozie he he. Miłej rozmowy ....Lecę do kościółka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.09.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 No właśnie nie,temperatura zasilania jest jednakowa ale moc podłogówki,moc oddawania ciepła jest inna, zależnie rozmieszczenia rurek w podłogówce każde pomieszczenie dostaje tyle energii ile potrzebuje przy konkretnych warunkach pogodowych. Instalator,który instalował wodne podłogówki tego nie wie ? Toż to elementarz instalatora mi tego nie musisz tłumaczyć ale zapomniałeś że jest jeszcze czynnik ludzki ze swoimi potrzebami w tym wszystkim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.09.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 o tym ze masz dziurawe sito zamiast domu energooszczednego - z dziwne ze dostal odbior wg tego co podajesz jego zapotrzebowanie na CO w sezonie to prawie 17 kkWh no co ty przecież obecnie mu wystarczy podgrzać do 22,5* podłogę a by mieć praktycznie tyle samo w pomieszczeniach... normalnie pasywny się nie umywa ... u mnie zrównanie temperatur powoduje załączenie ogrzewania bo w pomieszczeniu jest już za mało a u niego po zrównaniu to się wyłącza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.09.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 jasiua pomyslałes ze niektórzy chcą miec 24-25 a w sypialniach 21-22?czy to zabronionetak sobie czytam o pykaniuniby czujniki pyają ile i kiedy trzeba a przeciez chyba nie robi sie tak w kazdej taryfie?no bo 30 gr za kilowat o kant rozbić wtedy wiem ze jestes fanem kominków-we wrzesniu spale z 18-19 kg brykietu za 11,50 + podpałka 2-3 zltemp w domu raczej 24 niz 22za te 14 zł mógłbym zużyć tylko 45 kwh/miesiacdużo czy mało?zaraz zaraz - skoro my koszty ogrzewania musimy liczyć ze wszystkim [pralki , kosiarki, kuchenki] to uczciwie byłoby liczyc koszt kwh 45 gr -srednia za cały domczyli we wrzesniu mógłbym zużyć z 30 kwhjasiu jestem pewien ze kablami da sie fajnie grzac ale smieszy mnie wmawianie ze tylko kable Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.09.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 twój system grzewczy dąży do zrównoważenia a mój podgrzewa indywidualnie podłogę aż dane pomieszczenie osiągnie zadaną ... w efekcie mam różne temp. podłóg w danym czasie a praktycznie jednakowe temperatury w pomieszczeniach... No to dazenia mojego i Twojego systemu sa jednakowe, tylko moj to ma "z urodzenia" a Twoj trzeba wystarowac termostatami w kazdym z pomieszczen. Jak zwykle temat dyskusji rozmywasz, bo rozmawiamy o tym, czy (wysmiewany przez ignorantow) efekt samoregulacji wodnego ogrzewania podlogowego jest zjawiskiem majacym realny wplyw na poprawe komfortu ogrzewania. IMHO ma i to spory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.09.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 jest 14:56 a na zewnątrz 10,6*... ogrzewanie po południu się nie włączało ... U mnie tez jeszcze w tym sezonie nie bylo startu CO w dziennej czesci taniej taryfy. Zadne cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts