Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

lobo = potem prysznic 24 stop ci nie przeszkadza zimą

faktycznie mniej przeziebien wtedy?

Zimne prysznice biore tylko po wysilku fizycznym silownia rower itp ( uprzedzajac fanatycznych pompiarzy ala Arturo, jest to dodatkowy prysznic, bo normalnie prysznic biore w standardowej temperaturze)

Odpukac ale ja od kilku lat nie mialem zadnej grypy przeziebien i temu podobnych.

Nie wiem czy robisz sobie ze mnie jaja, ale jeśli interesuje Cię moja propozycje (oczywiście warto trochę mniej wydawać, a nie widziałem żadnej propozycji od innych) to podaj nieco więcej danych, tj

ile m3 gazu dom potrzebuje rocznie, jaka temp wew

jaki jest typ ogrzewania (podłogówka, grzejniki) może inny?

jak ustawiona jest pompka obiegowa (ile czynnika pompuje)

temp we/wy na kocioł grzewczy - jeśli już ogrzewanie jest uruchomione to temp we/zew (średnia dzienna)

czy w domu są 2 tar energii el

Wtedy oczywiście poznasz moje zdanie w tym temacie - możliwości obniżenia kosztu są spore, inwestycja może się szybko zwrócić.

Totalnie na powaznie, nie jestes osoba z ktorej bym sobie jaja chcial robic.

Ile m3 nie wiem ale rachunek za gaz za ostatni sezon grzewczy 7000-7500 zl, ale moge to sprawdzic

Ogrzewanie grzejnikami z lat 90-tych , takie standardowe zeberkowe

Oni chyba maja grawitacyjne, ale dowiem sie dokladniej

Temp w domu na oko 20-21 temp na piecu miedzy 40-45 bynajmniej tak dzisiaj tesciu powiedzial

Nie ma 2 taryf, ale moga miec

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem kto straszy, ale ja sobie jakos nie przypominam swoich wypowiedzi w tym tonie, wiec nie rozumiem do czego pijesz.

Moja kosztowala 25 tyz zl wraz z instalacja DZ i zajmuje 0,7m2 podlogi. Nie mam z tym problemu. Pewnie sypiacie z zona na lozku pietrowym, bo szkoda miejsca.

Nie kazdy ma 100m2. Nie mniej ciesze sie Twoim szczesciem. ;)

Jeden pompek arturek z drugim varmepumpe się dobrali i zaklinają rzeczywistość no bo czym droższy tym niby wiecej oszczędza nim się pompa skończy.

25 tysi za ogrzewanie i ciepła wodę to kupa kasy i po co? Ale jak potrzebujesz to nie powód aby wciskać to wszystki że to niby najlepsze.

Ja znam tańsze w instalacji i eksploatacji. Grzejnoczki marketowe, trochę hydrauliki, piecyk i zbiornik na wodę zamyka się z robota w 5 tysiach a chrust z pobliskiego lasu jest za darmo. Tak sąsiedzi pala ale na szczęście nikomu tego nie wciskają.

Albo moje okolice takie drogie albo co niektóre ceny tu podawane, są z sufitu.

Sasiad ktory buduje sie obok mnie, dal za pompe kwote prawie 3x wieksza niz ja, wiec to nie jest sprawa regionu, a raczej mozliwosci finansowych i checi zaangazowania sie inwestora. Chcial miec markowe urzadzenie na odwiertach i takie sobie zainstalowal. Mnie na taki wydatek stac nie bylo, wiec postawiony "pod murem" musialem zrobic taniej - pompa polskiej firmy i kolektor poziomy tym "palcem" (wskazujacym) zrobiony.

Totalnie na powaznie, nie jestes osoba z ktorej bym sobie jaja chcial robic.

Ile m3 nie wiem ale rachunek za gaz za ostatni sezon grzewczy 7000-7500 zl, ale moge to sprawdzic

Ogrzewanie grzejnikami z lat 90-tych , takie standardowe zeberkowe

Oni chyba maja grawitacyjne, ale dowiem sie dokladniej

Temp w domu na oko 20-21 temp na piecu miedzy 40-45 bynajmniej tak dzisiaj tesciu powiedzial

Nie ma 2 taryf, ale moga miec

Bez w/w danych trudno mówić o konkretach, temp we/wy na kocioł jest ważna, przepływ czynnika również (to jest podane na pompce)

nie powinno być również problemem zsumowanie 6-ciu faktur za gaz, może chociaż średnie dobowe zużycie gazu obecnie i śr temp w regionie

Jeden pompek arturek z drugim varmepumpe się dobrali i zaklinają rzeczywistość no bo czym droższy tym niby wiecej oszczędza nim się pompa skończy.

25 tysi za ogrzewanie i ciepła wodę to kupa kasy i po co? A

Znajomy postawił dom z porothermy 44, 170m2 użytkowej. Tylko ze względu na moje ględzenie dał na skosach 25cm wełny (miał dawać 15+5)

Grzejniki łączone miedzianymi rurkami (bo lepsze) + kocioł 27kW na ekogroch + zbiornik na CWU.

Za to wszystko 30k. Na tyle się przyznał.

Tak w kwestii czepiania się kabelków :p i pomp jednocześnie.

Można wylądować gorzej :p

[Q

Bez w/w danych trudno mówić o konkretach, temp we/wy na kocioł jest ważna, przepływ czynnika również (to jest podane na pompce)

nie powinno być również problemem zsumowanie 6-ciu faktur za gaz, może chociaż średnie dobowe zużycie gazu obecnie i śr temp w regionie

Dowiem sie wszystkiego i zglosze, zastanawiam sie tylko czy u jich jest pomiar temp powrotu, no i mam wrazenie ze to jest instalacja grawitacyjna, piec to takie stary stary stojacy na podlodze gazowiec charakterystyczny dla poczatkow instalacji gazowych w Polsce. Mimo tego od jutra zaczne zbierac informacje dla Ciebie istotne

[Dowiem sie wszystkiego i zglosze, zastanawiam sie tylko czy u jich jest pomiar temp powrotu, no i mam wrazenie ze to jest instalacja grawitacyjna, piec to takie stary stary stojacy na podlodze gazowiec charakterystyczny dla poczatkow instalacji gazowych w Polsce. Mimo tego od jutra zaczne zbierac informacje dla Ciebie istotne

Temp powrotu jest ważna, nawet jeśli obieg jest grawitacyjny

przecież nie trudno ją zmierzyć jak system już działa.

Znajomy postawił dom z porothermy 44, 170m2 użytkowej. Tylko ze względu na moje ględzenie dał na skosach 25cm wełny (miał dawać 15+5)

Grzejniki łączone miedzianymi rurkami (bo lepsze) + kocioł 27kW na ekogroch + zbiornik na CWU.

Za to wszystko 30k. Na tyle się przyznał.

Tak w kwestii czepiania się kabelków :p i pomp jednocześnie.

Można wylądować gorzej :p

oj można, a weź się tylko zapytaj sprzedawcy/instalatora co by polecał i nie miej na ten temat pojęcia to już po zawodach, systemy idą w dziesiątki tysięcy

Kolega który niedawno skończyły domek (z resztą b. ładny) pokazał mi zmiękczacz do wody, który to dostał za friko od wykonawcy sys. grzewczego CO + CWU (gaz - podłogówka, kaloryfery + nadmuch). Jak się płaci 65 kpln to i gratisy są :D

widzę, że za dużo to się nie dowiem - ekipa zakręcona na sobie jak słoik na zimę :bash:

Przeciez pompy nie chesz, to ukladaj kabelki w podlodze. Te 210m2 to bedzie w sumie mala inwestycja. Tylko jak tu przyjdziesz po pierwszym sezonie z postem "Dlaczego tak duzo place za CO+CWU w domu", to nie licz na przytulenie lub przyjacielskie poklepanie po pleckach. Przynajmniej nie z mojej strony. ;)

No widze wlasnie. Tylko musisz miec duzo czasu, zeby ten chrust zbierac. Zalezy kto co lubi robic w zyciu. :)

Jak ktoś chce tanio zainstalować i tanio eksploatować to chrust choć ja tego nie polecam.

Mam kable bardzo tanie w inwestycji i drogie w eksploatacji ale i tak jest to dla mnie najoptymalniejsze rozwiązanie i żaden pompik choćby nie wiem jak się denerwowl (taki varmerpumpe czy inny) tego nie zmieni. Nie wciskajcie kitu pompiki!

Przeciez pompy nie chesz, to ukladaj kabelki w podlodze. Te 210m2 to bedzie w sumie mala inwestycja. Tylko jak tu przyjdziesz po pierwszym sezonie z postem "Dlaczego tak duzo place za CO+CWU w domu", to nie licz na przytulenie lub przyjacielskie poklepanie po pleckach. Przynajmniej nie z mojej strony. ;)

Czytałęś że pow grzania to 130 m2 a nie 210 m2