Gość Arturo72 30.09.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Nie wciskajcie kitu pompiki! Kit to już masz w wylewce,teraz pora na chrust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Czytałęś że pow grzania to 130 m2 a nie 210 m2 A faktycznie, nie doczytalem, ze to pow zabudowy. To zmienia postac rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Jak ktoś chce tanio zainstalować i tanio eksploatować to chrust choć ja tego nie polecam. A co, gajowy z sola strzela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 30.09.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Dla rozluźnienia tematu:Jakie macie odległości pomiędzy rurkami/kablami w podłodze i czy odczuwalne są różnice w temperaturze przy takim rozstawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.09.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Dla rozluźnienia tematu: Jakie macie odległości pomiędzy rurkami/kablami w podłodze i czy odczuwalne są różnice w temperaturze przy takim rozstawie? Dla temp.zasilania 35st.C od 5cm do 20cm,nie odczuwam gołą stopa różnicy. Ciepła podłoga jest tylko w pomp.gosp. i holu gdzie spotykają się rurki ze wszystkich pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 30.09.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 15-20 cm nie odczuwalna jest różnica w miejscahc gdzie jest kabel a tam gdzie go nie ma gdy miałem awarie kabla w ubieglym sezonie dla golej stopy różnica "ciepła/zimna" wynosiła 0,5 stopnia tj 20,75 / 21,25 *C podłoga jak u artura 35*C? to juz jakies piekiełko ... ile masz stopni w tych pomieszczeniach ?? 30 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Dla rozluźnienia tematu: Jakie macie odległości pomiędzy rurkami/kablami w podłodze i czy odczuwalne są różnice w temperaturze przy takim rozstawie? Lazienki 10cm. Reszta domu 15cm. Nieco gesciej pod oknami i drzwiami tarasowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 podłoga jak u artura 35*C? to juz jakies piekiełko ... ile masz stopni w tych pomieszczeniach ?? 30 ?? Przeciez napisal., ze to temperatura zasilania a nie podlogi. Czytaj ze zrozumieniem (chyba, ze dla Ciebie to to samo?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 30.09.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 to jest temp zasilania a nie podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 30.09.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 (edytowane) tylko to ja wiem i rozumiem - ale jesli w tych pomieszczeniach ma 20-50x tyle rurek niz potrzeba i z tego polowa nawala temperatura max zasilania 35* to podłoga musi byc tam bardzo .... gorąca (nie ciepla)??? kolejny minus wodnej ...choc nie chcesz to grzejesz PG, czasami garaż, przedsionek, korytarz, hol etc .... bardziej niż musisz, niż potrzebujesz, niż chcesz ... Edytowane 30 Września 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 tylko to ja wiem i rozumiem - ale jesli w tych pomieszczeniach ma 20-50x tyle rurek niz potrzeba i z tego polowa nawala temperatura max zasilania 35* to podłoga musi byc tam bardzo .... gorąca (nie ciepla)??? To nie kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 30.09.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 to tak nie działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eremqu 30.09.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Kit to już masz w wylewce,teraz pora na chrust Jak ktoś chce koniecznie tanio to chrust a nie pompa a jak chce wygodnie to kable a nie pompa. Varmepompa chce wciskać powietrzna ale jak u mnie na mazurach kilka zim temu były 2 miesiące że średnia cały czas poniżej -10 a nocami poniżej -20 to niechby ta pompa nawet działała to energii dostarczy co kot napłakał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.09.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Konrad to nie takie oczywiste jak przy kablachszczeg. przy pompach powietrznych im niższa temp zasilania tym lepszy cop można to uzyskać poprzez zagęszczenie rurek.może są domy w których niepotrzebnie musi wodna grzać jakieś pomieszczenia ale to jest wina wyłącznie projektanta, a właściwie własciciela że na to pozwolił.ja na 123 m2 mam 13 pętli wszystkie prawdopodobnie będą chodziły z 2 tygodnie i to na stłumionych przepływach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.09.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Jak ktoś chce koniecznie tanio to chrust a nie pompa a jak chce wygodnie to kable a nie pompa. Varmepompa chce wciskać powietrzna ale jak u mnie na mazurach kilka zim temu były 2 miesiące że średnia cały czas poniżej -10 a nocami poniżej -20 to niechby ta pompa nawet działała to energii dostarczy co kot napłakał. no niestety mamy kolegów zza suwałk , którzy grzeją powietrzną i są b. zadowoleni t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 30.09.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 (edytowane) Przeciez napisal., ze to temperatura zasilania a nie podlogi. Czytaj ze zrozumieniem (chyba, ze dla Ciebie to to samo?). Przyganiał kocioł garnkowi (Konrada napomina sam czyta pobieżnie ) A faktycznie, nie doczytalem, ze to pow zabudowy. To zmienia postac rzeczy. Edytowane 30 Września 2013 przez mic81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Przyganiał kocioł garnkowi (Konrada napomina sam czyta pobieżnie ) Ale to bylo raczej przeoczenie a u R&K jak widac, to nieznajomosc tematu. On dobrze doczytal, tylko nie odroznia tych pojec. To drobna roznica chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eremqu 30.09.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 no niestety mamy kolegów zza suwałk , którzy grzeją powietrzną i są b. zadowoleni t Podaj symbol tej pompy i ile sezonów już dziala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.09.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 szczeg nie pamiętam miki mu to robił facet do mnie po zimie dzwonił i był bardzo zadowolony , on chyba wczesniej czymś innym grzał.kolega z prostek czy jakoś tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 30.09.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 tylko to ja wiem i rozumiem - ale jesli w tych pomieszczeniach ma 20-50x tyle rurek niz potrzeba i z tego polowa nawala temperatura max zasilania 35* to podłoga musi byc tam bardzo .... gorąca (nie ciepla)??? kolejny minus wodnej ... choc nie chcesz to grzejesz PG, czasami garaż, przedsionek, korytarz, hol etc .... bardziej niż musisz, niż potrzebujesz, niż chcesz ... Opisales to dokladnie tak jak byc powinno, zasilanie 35 stopni to ja mam na 2 biegu, ktorego nigdy nie wlaczam. Zasilanie 32-33 stopnie powoduja podloge ciepla w odczuciu juz po 45 minutach grzania. Przy obecnych temp. zasilanie pownno miec max 2-3 stopnie wiecej od temp w domu, jesli teraz jest potrzeba grzac 35 to ile by bylo przy mrozach: 50? Inna sprawa ze moj kociol ponizej 33 grzac nie umie, moze PC Arturo tez nie:( A ile stopni na powrocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts