Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Dla rozluźnienia tematu:

Jakie macie odległości pomiędzy rurkami/kablami w podłodze i czy odczuwalne są różnice w temperaturze przy takim rozstawie?

Dla temp.zasilania 35st.C od 5cm do 20cm,nie odczuwam gołą stopa różnicy. Ciepła podłoga jest tylko w pomp.gosp. i holu gdzie spotykają się rurki ze wszystkich pomieszczeń.

15-20 cm

nie odczuwalna jest różnica w miejscahc gdzie jest kabel a tam gdzie go nie ma

gdy miałem awarie kabla w ubieglym sezonie dla golej stopy różnica "ciepła/zimna" wynosiła 0,5 stopnia tj 20,75 / 21,25 *C

podłoga jak u artura 35*C? to juz jakies piekiełko ...

ile masz stopni w tych pomieszczeniach ?? 30 ??

tylko to ja wiem i rozumiem - ale jesli w tych pomieszczeniach ma 20-50x tyle rurek niz potrzeba i z tego polowa nawala temperatura max zasilania 35* to podłoga musi byc tam bardzo .... gorąca (nie ciepla)???

kolejny minus wodnej ...

choc nie chcesz to grzejesz PG, czasami garaż, przedsionek, korytarz, hol etc .... bardziej niż musisz, niż potrzebujesz, niż chcesz ...

Edytowane przez R&K

Kit to już masz w wylewce,teraz pora na chrust :)

Jak ktoś chce koniecznie tanio to chrust a nie pompa a jak chce wygodnie to kable a nie pompa. Varmepompa chce wciskać powietrzna ale jak u mnie na mazurach kilka zim temu były 2 miesiące że średnia cały czas poniżej -10 a nocami poniżej -20 to niechby ta pompa nawet działała to energii dostarczy co kot napłakał.

Konrad to nie takie oczywiste jak przy kablach

szczeg. przy pompach powietrznych im niższa temp zasilania tym lepszy cop można to uzyskać poprzez zagęszczenie rurek.

może są domy w których niepotrzebnie musi wodna grzać jakieś pomieszczenia ale to jest wina wyłącznie projektanta, a właściwie własciciela że na to pozwolił.

ja na 123 m2 mam 13 pętli wszystkie prawdopodobnie będą chodziły z 2 tygodnie i to na stłumionych przepływach

Jak ktoś chce koniecznie tanio to chrust a nie pompa a jak chce wygodnie to kable a nie pompa. Varmepompa chce wciskać powietrzna ale jak u mnie na mazurach kilka zim temu były 2 miesiące że średnia cały czas poniżej -10 a nocami poniżej -20 to niechby ta pompa nawet działała to energii dostarczy co kot napłakał.

no niestety mamy kolegów zza suwałk , którzy grzeją powietrzną i są b. zadowoleni

t

Przeciez napisal., ze to temperatura zasilania a nie podlogi. Czytaj ze zrozumieniem (chyba, ze dla Ciebie to to samo?). :)

Przyganiał kocioł garnkowi ;) (Konrada napomina sam czyta pobieżnie )

A faktycznie, nie doczytalem, ze to pow zabudowy. To zmienia postac rzeczy.
Edytowane przez mic81

tylko to ja wiem i rozumiem - ale jesli w tych pomieszczeniach ma 20-50x tyle rurek niz potrzeba i z tego polowa nawala temperatura max zasilania 35* to podłoga musi byc tam bardzo .... gorąca (nie ciepla)???

kolejny minus wodnej ...

choc nie chcesz to grzejesz PG, czasami garaż, przedsionek, korytarz, hol etc .... bardziej niż musisz, niż potrzebujesz, niż chcesz ...

Opisales to dokladnie tak jak byc powinno, zasilanie 35 stopni to ja mam na 2 biegu, ktorego nigdy nie wlaczam. Zasilanie 32-33 stopnie powoduja podloge ciepla w odczuciu juz po 45 minutach grzania.

Przy obecnych temp. zasilanie pownno miec max 2-3 stopnie wiecej od temp w domu, jesli teraz jest potrzeba grzac 35 to ile by bylo przy mrozach: 50?

Inna sprawa ze moj kociol ponizej 33 grzac nie umie, moze PC Arturo tez nie:(

A ile stopni na powrocie?