Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dla temp.zasilania 35st.C od 5cm do 20cm,nie odczuwam gołą stopa różnicy. Ciepła podłoga jest tylko w pomp.gosp. i holu gdzie spotykają się rurki ze wszystkich pomieszczeń.

Wyjatkowo malo wrazliwy jestes :p

Przy temp podlogi mierzonej termowizja gola stopa moznabylo odczuc nawet 0,5 stopnia roznicy. Ta granica "komfortu" jest wyjatkowo cienka, cienzsza niz nam sie wydaje, tz. w tym przypadku nie tyle komfortu co odczucia, ze cieple, letnie czy zimne.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Opisales to dokladnie tak jak byc powinno, zasilanie 35 stopni to ja mam na 2 biegu, ktorego nigdy nie wlaczam. Zasilanie 32-33 stopnie powoduja podloge ciepla w odczuciu juz po 45 minutach grzania.

Przy obecnych temp. zasilanie pownno miec max 2-3 stopnie wiecej od temp w domu, jesli teraz jest potrzeba grzac 35 to ile by bylo przy mrozach: 50?

Inna sprawa ze moj kociol ponizej 33 grzac nie umie, moze PC Arturo tez nie:(

A ile stopni na powrocie?

No popatrz, a u mnie teraz zasilanie na poziomie 31-32*C (zima przy zimnym DZ startuje z poziomu 28*C) a zadana temperatura podlogi 22*C. O dziwo ta podloga nie nagrzewa sie do temperatury wyzszej pomimo takiej tempeartury na zasilaniu (cykl grzania kolo 75minut), wiec co "tak byc powinno"?

Na powrocie 22,8*C przy zasilaniu 31,7*C

Z jaka moca pracuje Twoj kociolek? Jak gesto masz rurki?

No popatrz, a u mnie teraz zasilanie na poziomie 31-32*C (zima przy zimnym DZ startuje z poziomu 28*C) a zadana temperatura podlogi 22*C. O dziwo ta podloga nie nagrzewa sie do temperatury wyzszej pomimo takiej tempeartury na zasilaniu (cykl grzania kolo 75minut), wiec co "tak byc powinno"?

Na powrocie 22,8*C przy zasilaniu 31,7*C

Z jaka moca pracuje Twoj kociolek? Jak gesto masz rurki?

Rurki oprocz lazienek 15 cm, lazienki 10 cm, generalnie po odpaleniu najszybciej czuc ciepla podloge w okolicy rozdzielaczy i w dolnej lazience, stamtad idzie do 1 rozdzielacza.

Po 2 godzinach bez problemu wylapie czy dane pomieszczenie sie ogrzewalo czy nie :)

Kociol przykrocony do mocy 6-7 KW, generalnie wszystkie przypadki grzania wynikaly z przyzwyczajenia do przyjemnej temp. podlogi, bo np dzisiaj w calym domu o 22.5, a w salonie przy calodziennym sloneczku 26 :)

Gość Arturo72
Opisales to dokladnie tak jak byc powinno, zasilanie 35 stopni to ja mam na 2 biegu, ktorego nigdy nie wlaczam. Zasilanie 32-33 stopnie powoduja podloge ciepla w odczuciu juz po 45 minutach grzania.

Przy obecnych temp. zasilanie pownno miec max 2-3 stopnie wiecej od temp w domu, jesli teraz jest potrzeba grzac 35 to ile by bylo przy mrozach: 50?

Inna sprawa ze moj kociol ponizej 33 grzac nie umie, moze PC Arturo tez nie:(

A ile stopni na powrocie?

Widzę,że kablarze nie mają zielonego pojęcia o wodnej podlogowce a twierdzą,że jest be...

Rozstaw rurek jest zaprojektowany dla temperatury zasilania 35st.C dla spełnienia warunku 22st.C w pomieszczeniu przy zewnętrznej temperaturze -20st.C.

Temperatura powrotu jest o ok.4-5 st.C niższa niż zasilania.

Edytowane przez Arturo72

Konrad to nie takie oczywiste jak przy kablach

szczeg. przy pompach powietrznych im niższa temp zasilania tym lepszy cop można to uzyskać poprzez zagęszczenie rurek.

może są domy w których niepotrzebnie musi wodna grzać jakieś pomieszczenia ale to jest wina wyłącznie projektanta, a właściwie własciciela że na to pozwolił.

ja na 123 m2 mam 13 pętli wszystkie prawdopodobnie będą chodziły z 2 tygodnie i to na stłumionych przepływach

ale mnie cop-y nie interesują, gdybym miał tak jak Wy mialbym saune w PT a wg zalozen to pomieszczenie nieogrzewane, jaki dobor dlugosci petli, rozstawow jak większość z Was ma w korytarzach/holach Sajgon w podłodze - chciał czy nie ta czesc domu przegrzewana ...

Przyganiał kocioł garnkowi ;) (Konrada napomina sam czyta pobieżnie )

Ale to bylo raczej przeoczenie a u R&K jak widac, to nieznajomosc tematu. On dobrze doczytal, tylko nie odroznia tych pojec. To drobna roznica chyba? ;)
nie czytam pobieżnie -wiem co napisałem, przy takim zagęszczeniu i takiej temp zasilania na powrocie jak podaje Pyxis podloga musi być BARDZO GORĄCA

CHOC Jeden nie sciemnia ....tylko pisze jak jest

Wyjatkowo malo wrazliwy jestes :p

Przy temp podlogi mierzonej termowizja gola stopa moznabylo odczuc nawet 0,5 stopnia roznicy. Ta granica "komfortu" jest wyjatkowo cienka, cienzsza niz nam sie wydaje, tz. w tym przypadku nie tyle komfortu co odczucia, ze cieple, letnie czy zimne.

pisałem o tym na poprzedniej stronie...

Masz odcinanie petli w pomieszczeniach? Jak mierzysz temperature posadzki? Jaka temp powrotu?

Zastanawiam sie skad u nas tak diametralnie rozne odczucia w dzialaniu podlogowki.

Jak mierzylem powrot termowizja to byl w okolicy 24-25 stopni, jakies 2 godziny po odpaleniu, temp. podlogi tez termowizja mierzone.

Spelnia swoja role jakby nie patrzec, do samej podlogowki nie mam zastrzezen, choc na poczatku jest troche zabawy z regulacja przeplywow...

Gość Arturo72
ale mnie cop-y nie interesują, gdybym miał tak jak Wy mialbym saune w PT a wg zalozen to pomieszczenie nieogrzewane, jaki dobor dlugosci petli, rozstawow jak większość z Was ma w korytarzach/holach Sajgon w podłodze - chciał czy nie ta czesc domu przegrzewana ...

nie czytam pobieżnie -wiem co napisałem, przy takim zagęszczeniu i takiej temp zasilania na powrocie jak podaje Pyxis podloga musi być BARDZO GORĄCA

CHOC Jeden nie sciemnia ....tylko pisze jak jest

pisałem o tym na poprzedniej stronie...

Niech jasiek Ci wytłumaczy,bo zielonego pojęcia nie masz o czym dyskutujesz,chociaż wątpię czy jasiek kuma o co biega wypisujac wczesniejsze bzdury.

Poniżej obiecany wykres temperatur z dnia dzisiejszego od 16:12 wczoraj do 17:30 dziś

!!! zwykły dzień roboczy większość czasu dom stał pusty !!!

średnia dobowa temp zewnętrzna z kilku dni ~ 7*C (noc +1*C dzień max +11,5*C)

dołożyłem czujnik pod sufit a widniejące na nim piki to najprawdopodobniej praca lodówki co 30 min.

Lodówka od czujnika oddalona jest jakies 6 metrów, a mimo to ciepło pod sufitem się przenosi ... innego wytłumaczenia nie mam.

temp_30-09-2013.jpg

Jak mierzylem powrot termowizja to byl w okolicy 24-25 stopni, jakies 2 godziny po odpaleniu, temp. podlogi tez termowizja mierzone.

Spelnia swoja role jakby nie patrzec, do samej podlogowki nie mam zastrzezen, choc na poczatku jest troche zabawy z regulacja przeplywow...

Ale kiedy mierzyles? Bo ja to mam opomiarowane caly czas. Zarowno zasilanie jak i powrot. Temperature podlogi mierzy sterownik pompy z czujnika w wylewce.

Tez dziwne z ta zabwa u Ciebie. Ja otworzylem szafke, wyrownalem zaworami przeplywy na petlach i cala regulacja sie skonczyla. Ot, po 5 minut na pietro.

Poniżej obiecany wykres temperatur z dnia dzisiejszego od 16:12 wczoraj do 17:30 dziś

!!! zwykły dzień roboczy większość czasu dom stał pusty !!!

średnia dobowa temp zewnętrzna z kilku dni ~ 7*C (noc +1*C dzień max +11,5*C)

dołożyłem czujnik pod sufit a widniejące na nim piki to najprawdopodobniej praca lodówki co 30 min.

Lodówka od czujnika oddalona jest jakies 6 metrów, a mimo to ciepło pod sufitem się przenosi ... innego wytłumaczenia nie mam.

Krzysiek świetna robota,dzięki tobie jako laik mam pełny obraz. Ciekawe te piki pod sufitem ale jeśli praca lodówki jest tak widoczna to nt. udziału zysków bytowch w CO nie mam więcej pytań :) Chyba pompiarze zaraz larum podniosą że to manipulacja ;)

Niech jasiek Ci wytłumaczy,bo zielonego pojęcia nie masz o czym dyskutujesz,chociaż wątpię czy jasiek kuma o co biega wypisujac wczesniejsze bzdury.

Wg Ciebie musi byc a w rzeczywistosci NIE JEST. Trudno sie dyskutuje z faktami, ale na pewno potrafisz. Smialo! :D

zeby choc jeden z Was cos dla forum , dla potomnych pomierzył , pokazał , udowodnił , tylko wkolo pierdolono ...

Artur - miales pomierzyc swoja WM ?? i co ... g...no

Pyxis ... moze zrobisz badanie jak kolega Krzysztof??

ehh.. jakbyś wiedział to energia cieplna zależna jest od mocy źródła i czasu ... stąd prosta odpowiedź

podłoga była by Gorącaa pod warunkiem że będzie grzało z temp czynnika grzewczego 35C odpowiednio długo (czas zależny od strat dla danej temp zewn). zależy to również od okładziny na podłodze czy drewno czy płytki

zauważ że w kablach jest to samo... na powietrzu kabel rozgrzewa się do kilkudziesięciu stopni, gdyby nie kaganiec w postaci czujnika temp wylewki .. też osiągnąłbyś efekt typu BARDZO GORĄCO :)

czyli to nie "temp wody" sama w sobie grzeje wylewkę (to tylko medium transmisyjne) ale to ile energii cieplnej dostarczymy do wylewki

Krzysiek świetna robota,dzięki tobie jako laik mam pełny obraz. Ciekawe te piki pod sufitem ale jeśli praca lodówki jest tak widoczna to nt. udziału zysków bytowch w CO nie mam więcej pytań :) Chyba pompiarze zaraz larum podniosą że to manipulacja ;)

bez tych pompiarzy to chyba po nocach nie będziesz spał ;)

btw. zyski bytowe to zyski bytowe, co nazwa sama wskazuje... czy to tak trudno zrozumieć ?!

ale to nie CO... mają udział w dostarczaniu energii cieplnej do domu (jak ludzie, słońce), ale to nie CO

zeby choc jeden z Was cos dla forum , dla potomnych pomierzył , pokazał , udowodnił , tylko wkolo pierdolono ...

Artur - miales pomierzyc swoja WM ?? i co ... g...no

Pyxis ... moze zrobisz badanie jak kolega Krzysztof??

R&K, zaczne od prostych obliczen, zeby Ci uswiadomic o czym bredzisz. Tekst bedzie dotyczyl tematu jakze Ci bliskiego - betonu :)

Posadzka w moim domu to 230m2 grubosci 8cm, daje to mase betonu w wylewce troszke ponad 40ton. Cieplo wlasciwe betonu to 0,8kJ/(kg*K) Z tego wynika, ze na ogrzanie 40 ton betonu potrzebujesz energi rownej 8,9kWh. Moja pompa pracujac teraz (przy DZ = 13*C) z moca powiedzmy tych 16kW podniesie tempareature posadzki o 1*C w ciagu 34minut (zakladam, ze w tym czasie nie ma odbioru ciepla z posadzki a ten odbior jest). Wiec po 70 min pracy temperatura posadzki moze teoretycznie wzrosnac CO NAJWYZEJ o 2*C. W rzeczywistosci czesc energii odda do pomieszczenia i zagrzeje sie w okolicach 1,5*C i to ptwierdzaja praktyczne wyniki pomiarow.

Dotarlo?

Wpływ pracy lodówki jest raczej żaden na temp wewnetrzna jak widać nawet energii ciągnie tylo co kot napłakał :) 1,1 kWh/dobę.

Czujki caly czas pracują później wkleje pozostałe dane

Narazie mam tylko do 19-tej

ale tu juz widać że będąc w domu uzupełniamy brakującą energię tym samym spowalniając spadek temp podłogi.

temp_30-09-2013_19_00.jpg

Edytowane przez Krzysiek_BB

Wpływ pracy lodówki jest raczej żaden na temp wewnetrzna jak widać nawet energii ciągnie tylo co kot napłakał :) 1,1 kWh/dobę.

Czujki caly czas pracują później wkleje pozostałe dane

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=215547&d=1380555730

Heh ... a ja juz prawie zaklepalem kupno mega wielkiej lodowki do kuchni z zamiarem odciecia na rozdzielaczu obiegow podlogowki w tym pomieszczeniu:D forumowiczu qubic i co teraz poczac... ?