pyton79 30.09.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Opisales to dokladnie tak jak byc powinno, zasilanie 35 stopni to ja mam na 2 biegu, ktorego nigdy nie wlaczam. Zasilanie 32-33 stopnie powoduja podloge ciepla w odczuciu juz po 45 minutach grzania. Przy obecnych temp. zasilanie pownno miec max 2-3 stopnie wiecej od temp w domu, jesli teraz jest potrzeba grzac 35 to ile by bylo przy mrozach: 50? Inna sprawa ze moj kociol ponizej 33 grzac nie umie, moze PC Arturo tez nie:( A ile stopni na powrocie? Napisałeś ze zasilania 32-33 powoduje podłogę ciepłą. A po chwili piszesz że Twój kocioł poniżej 33 grzac nie umie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 30.09.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 (edytowane) R&K, zaczne od prostych obliczen, zeby Ci uswiadomic o czym bredzisz. Tekst bedzie dotyczyl tematu jakze Ci bliskiego - betonu Posadzka w moim domu to 230m2 grubosci 8cm, daje to mase betonu w wylewce troszke ponad 40ton. Cieplo wlasciwe betonu to 0,8kJ/(kg*K) Z tego wynika, ze na ogrzanie 40 ton betonu potrzebujesz energi rownej 8,9kWh. Moja pompa pracujac teraz (przy DZ = 13*C) z moca powiedzmy tych 16kW podniesie tempareature posadzki o 1*C w ciagu 34minut (zakladam, ze w tym czasie nie ma odbioru ciepla z posadzki a ten odbior jest). Wiec po 70 min pracy temperatura posadzki moze teoretycznie wzrosnac CO NAJWYZEJ o 2*C. W rzeczywistosci czesc energii odda do pomieszczenia i zagrzeje sie w okolicach 1,5*C i to ptwierdzaja praktyczne wyniki pomiarow. Dotarlo? Zgadzam się z tym powyzej ,szczerze to powiem tak to tak jak ja bym dyskutował o kablach albo o pompie jak jej nie mam na codzień...... Nie wiem jak sie zachowuje bo niby skąd mam to wiedzieć ?Moze stąd że kolega ma albo sąsiad albo....Robiłem takową instalacje u kolegi:)Wiem co jest u mnie ,jak jest zrobione i jak ktoś potrzebuje informacji rady to uczciwie odpowiem i tyle... Edytowane 30 Września 2013 przez pyton79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 30.09.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Ale kiedy mierzyles? Bo ja to mam opomiarowane caly czas. Zarowno zasilanie jak i powrot. Temperature podlogi mierzy sterownik pompy z czujnika w wylewce. Tez dziwne z ta zabwa u Ciebie. Ja otworzylem szafke, wyrownalem zaworami przeplywy na petlach i cala regulacja sie skonczyla. Ot, po 5 minut na pietro. Moze chodzi o to, iz kazdy kociol daje konkretna temp. nie non-stop tylko co jakis czas sobie znanego algorytmu. No nie ma bata jesli by walil 35 stopni non-stop przy obecnych temp to sauna w domu murowana !!! Co do regulacji - nie moge sie zgodzic ze to 5 minut, bo kazdy pokoj jest inny, mam na pietrze 3 sypialnie i lazienke, i to sa pod wzgledem zapotrzebowania na CO totalnie rozne pomieszczenia. Troche mija czasu zanim sie ustawi przeplywy jak nalezy. Jesli Tobie zeszlo 5 minut na pietro to powinienes podlogowki robic za pieniadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 30.09.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Napisałeś ze zasilania 32-33 powoduje podłogę ciepłą. A po chwili piszesz że Twój kocioł poniżej 33 grzac nie umie??? No tak pokazuje: 32-33 zasilania (dokladnie temp. wymiennika w kotle). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 30.09.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 oni nie kumają że ja pisze o 2 konkretnych pomieszczeniach naszego OLIMPA ! o pomieszczeniu technicznym i korytarzu / holu fotka może wszystko wyjaśni ... http://imageshack.us/scaled/landing/94/dscn3927k.jpg o ile w innych pomieszczeniach mamy wyliczenia rozstawy, dlugości petli to w tych 2 mamy "sajgon" nie ważne ile posadzka jest w stanie zakumulować, przyjdzie moment że w tym miejscu osiągnie temperaturę pomieszczenia a później będzie już tylko "gorzej" jeśli na zasilaniu Artur ma 35 a na powrocie 31-30 w tym miejscu - to nie ma bata - może podłoga nie będzie goraca ale znacznie cieplejsza niż w innych pomieszczeniach , bardziej gorąca niż by tego chciał, co za tym idzie temperatura w tych 2 pomieszczeniach będzie wyższa.... o ile.... - prosze .... chwalcie się ... udowadniajcie mi że nie mam racji ... czekam na wykresy i badania - jak u Krzysztofa!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 30.09.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Malux, Ty cos wspominales ze podajes 24-25 stopni w podloge zgadza sie? Masz jakis mieszacz w instalacji? To jak to sie ma do podawanych tutaj 35? Po cholere te kotly grzeja od takiej wysokiej temp, jak wystarszyloby 24-25 i tylko pompa obiegowa? Czy te PC za 15-20 tys tego nie potrafia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 nie ważne ile posadzka jest w stanie zakumulować, przyjdzie moment że w tym miejscu osiągnie temperaturę pomieszczenia a później będzie już tylko "gorzej" Zrobilem Ci wyliczenia z fizyki mniej wiecej na poziomie gimnazjalnym. Dotarlo do to Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Malux, Ty cos wspominales ze podajes 24-25 stopni w podloge zgadza sie? Masz jakis mieszacz w instalacji? To jak to sie ma do podawanych tutaj 35? Po cholere te kotly grzeja od takiej wysokiej temp, jak wystarszyloby 24-25 i tylko pompa obiegowa? Czy te PC za 15-20 tys tego nie potrafia? 35*C to pewne extremum na naprawde duze mrozy. Teraz to raczej okolice 30*C. Moja daje te prawie 32, bo przewymiarowana jednostka (celowo zreszta do grzania tylko w tanim pradzie). Bo malux ma pompe PW inwertorowa. Ja mam gruntowke on/off. Nie ma modulacji mocy. Traci sie przy takim rozwiazaniu na sprawnosci i pompa (najczesciej) ma wiecej startow (pracuje w cyklach) niz inwertorowa. Jednak przy takiej akumulacyjnosci wylewki to jest dla komfortu bez znaczenia. To nie klimatyzator. PS. Podszkolisz sie w "pompach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 30.09.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Poniżej obiecany wykres temperatur z dnia dzisiejszego od 16:12 wczoraj do 17:30 dziś !!! zwykły dzień roboczy większość czasu dom stał pusty !!! średnia dobowa temp zewnętrzna z kilku dni ~ 7*C (noc +1*C dzień max +11,5*C) dołożyłem czujnik pod sufit a widniejące na nim piki to najprawdopodobniej praca lodówki co 30 min. Lodówka od czujnika oddalona jest jakies 6 metrów, a mimo to ciepło pod sufitem się przenosi ... innego wytłumaczenia nie mam. i co, pyxis, baranku? lodówa grzeje, aż miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 i co, pyxis, baranku? lodówa grzeje, aż miło A kto pisal Hip(okryt)ko, ze nie grzeje? Ze cos w domu grzeje, to nie znaczy zaraz, ze jest to CO. Ale Ty tego i tak nie jestes w stanie ni jak zalapac "tumanku". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 30.09.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Zrobilem Ci wyliczenia z fizyki mniej wiecej na poziomie gimnazjalnym. Dotarlo do to Ciebie? TY mi tu o calej podłodze a ja Ci o fragmencie domu .... nie dogadamy sie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 30.09.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Malux, Ty cos wspominales ze podajes 24-25 stopni w podloge zgadza sie? Masz jakis mieszacz w instalacji? To jak to sie ma do podawanych tutaj 35? Po cholere te kotly grzeja od takiej wysokiej temp, jak wystarszyloby 24-25 i tylko pompa obiegowa? Czy te PC za 15-20 tys tego nie potrafia? Nie wiem jak ma Malux, ale raczej tak samo. Układ jest bardzo prosty, nie ma żadnego zaworu mieszającego, PC po prostu przygotowuje wodę o takiej temp. zasilania jaka wynika z ustawionej krzywej grzewczej. U mnie PC pracuje na zasilaniu pomiędzy 26°C - 32°C. Dla temp. zewn. +15°C - woda na zasilaniu 26°C. Dla -20°C - woda na zasilaniu 32°C. Jeżeli chodzi o układ hydrauliczny to jest tylko zawór rozdzielający na co i cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 TY mi tu o calej podłodze a ja Ci o fragmencie domu .... nie dogadamy sie! W zadnym fragmencie domu posadzka nie nagrzewa mi sie do 30*C, pomimo temperatury zasilania na tym wlsanie poziomie, wiec faktycznie sie nie dogadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 30.09.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 oni nie kumają że ja pisze o 2 konkretnych pomieszczeniach naszego OLIMPA ! o pomieszczeniu technicznym i korytarzu / holu fotka może wszystko wyjaśni ... http://imageshack.us/scaled/landing/94/dscn3927k.jpg o ile w innych pomieszczeniach mamy wyliczenia rozstawy, dlugości petli to w tych 2 mamy "sajgon" nie ważne ile posadzka jest w stanie zakumulować, przyjdzie moment że w tym miejscu osiągnie temperaturę pomieszczenia a później będzie już tylko "gorzej" jeśli na zasilaniu Artur ma 35 a na powrocie 31-30 w tym miejscu - to nie ma bata - może podłoga nie będzie goraca ale znacznie cieplejsza niż w innych pomieszczeniach , bardziej gorąca niż by tego chciał, co za tym idzie temperatura w tych 2 pomieszczeniach będzie wyższa.... o ile.... - prosze .... chwalcie się ... udowadniajcie mi że nie mam racji ... czekam na wykresy i badania - jak u Krzysztofa!!! przy takim zagęszczeniu nie ma opcji aby to pomieszczenie się nie przegrzało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 30.09.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 (edytowane) Dobra na dziś wrzucam jeszcze dane zebrane do 21:00 wiecej prześle jutro. Dołożyłem na zegarze głównym (przy styczniku) 10 min grzania dłużej bo braki w domu to ~ 0,2*C Hipka daj spokój z ta lodówką to jest 1*C pod sufitem który po chwili znika teraz się tak zastanawiam dlaczego temp podłogi pomiędzy 10 a 14 tak zleciala, ale to chyba efekt wiatrów które dzis na południu wiały, a że póki co mam WG to przez kominy mi wyciągło .... pewnie zapytacie z kąd pociągło to juz odpowiadam wyjście na strych mam nieszczelne a tam tylko wełna bez paroizolacji .... no i przeciąg Edytowane 30 Września 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 30.09.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 oni nie kumają że ja pisze o 2 konkretnych pomieszczeniach naszego OLIMPA ! o pomieszczeniu technicznym i korytarzu / holu fotka może wszystko wyjaśni ... o ile w innych pomieszczeniach mamy wyliczenia rozstawy, dlugości petli to w tych 2 mamy "sajgon" nie ważne ile posadzka jest w stanie zakumulować, przyjdzie moment że w tym miejscu osiągnie temperaturę pomieszczenia a później będzie już tylko "gorzej" jeśli na zasilaniu Artur ma 35 a na powrocie 31-30 w tym miejscu - to nie ma bata - może podłoga nie będzie goraca ale znacznie cieplejsza niż w innych pomieszczeniach , bardziej gorąca niż by tego chciał, co za tym idzie temperatura w tych 2 pomieszczeniach będzie wyższa.... o ile.... - prosze .... chwalcie się ... udowadniajcie mi że nie mam racji ... czekam na wykresy i badania - jak u Krzysztofa!!! Rzeczywiście w takim miejscu może dojść do sytuacji takiej jak opisujesz. Można temu przeciwdziałać, izolując termicznie rury "dobiegowe/zasilające" skumulowane w takim np. holu. Wtedy ciepło zostanie oddane w pętli a nie na zasilaniu/powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 przy takim zagęszczeniu nie ma opcji aby to pomieszczenie się nie przegrzało Mozna popelniec wiele bledow przy takiej instalacji, ale o czym to swiadczy? Wg mnie tylko o partczu-instalatorze. Ja w miejscach gdzie ida rurki jako "ciag komunikacyjny" do pozostalych pomieszczen mam je w takiej izolujacej piankowej otulinie. Wlasnie po to, aby uniknac takich "kwiatkow". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 30.09.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Dobra na dziś wrzucam jeszcze dane zebrane do 21:00 wiecej prześle jutro. Dołożyłem na zegarze głównym (przy styczniku) 10 min grzania dłużej bo braki w domu to ~ 0,2*C Hipka daj spokój z ta lodówką to jest 1*C pod sufitem który po chwili znika Czy na tym wykresie można byłoby pokazać kiedy pracowało ogrzewanie podłogowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Hipka daj spokój z ta lodówką to jest 1*C pod sufitem który po chwili znika Nie jest nawet wazne czy znika czy nie, tylko czy cie cos ekstra kosztue, bo o tym mowimy, a "gosposia" i tak swoje "wie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Czy na tym wykresie można byłoby pokazać kiedy pracowało ogrzewanie podłogowe? 4:40 i chyba cos kolo 15:00 PS. Sorki. Zrozumialem, czy by sie dalo na podstawie wykresu pokazac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts