Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Opisales to dokladnie tak jak byc powinno, zasilanie 35 stopni to ja mam na 2 biegu, ktorego nigdy nie wlaczam. Zasilanie 32-33 stopnie powoduja podloge ciepla w odczuciu juz po 45 minutach grzania.

Przy obecnych temp. zasilanie pownno miec max 2-3 stopnie wiecej od temp w domu, jesli teraz jest potrzeba grzac 35 to ile by bylo przy mrozach: 50?

Inna sprawa ze moj kociol ponizej 33 grzac nie umie, moze PC Arturo tez nie:(

A ile stopni na powrocie?

Napisałeś ze zasilania 32-33 powoduje podłogę ciepłą.

A po chwili piszesz że Twój kocioł poniżej 33 grzac nie umie???

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

R&K, zaczne od prostych obliczen, zeby Ci uswiadomic o czym bredzisz. Tekst bedzie dotyczyl tematu jakze Ci bliskiego - betonu :)

Posadzka w moim domu to 230m2 grubosci 8cm, daje to mase betonu w wylewce troszke ponad 40ton. Cieplo wlasciwe betonu to 0,8kJ/(kg*K) Z tego wynika, ze na ogrzanie 40 ton betonu potrzebujesz energi rownej 8,9kWh. Moja pompa pracujac teraz (przy DZ = 13*C) z moca powiedzmy tych 16kW podniesie tempareature posadzki o 1*C w ciagu 34minut (zakladam, ze w tym czasie nie ma odbioru ciepla z posadzki a ten odbior jest). Wiec po 70 min pracy temperatura posadzki moze teoretycznie wzrosnac CO NAJWYZEJ o 2*C. W rzeczywistosci czesc energii odda do pomieszczenia i zagrzeje sie w okolicach 1,5*C i to ptwierdzaja praktyczne wyniki pomiarow.

Dotarlo?

Zgadzam się z tym powyzej ,szczerze to powiem tak to tak jak ja bym dyskutował o kablach albo o pompie jak jej nie mam na codzień......

Nie wiem jak sie zachowuje bo niby skąd mam to wiedzieć ?Moze stąd że kolega ma albo sąsiad albo....Robiłem takową instalacje u kolegi:)Wiem co jest u mnie ,jak jest zrobione i jak ktoś potrzebuje informacji rady to uczciwie odpowiem i tyle...

Edytowane przez pyton79

Ale kiedy mierzyles? Bo ja to mam opomiarowane caly czas. Zarowno zasilanie jak i powrot. Temperature podlogi mierzy sterownik pompy z czujnika w wylewce.

Tez dziwne z ta zabwa u Ciebie. Ja otworzylem szafke, wyrownalem zaworami przeplywy na petlach i cala regulacja sie skonczyla. Ot, po 5 minut na pietro.

Moze chodzi o to, iz kazdy kociol daje konkretna temp. nie non-stop tylko co jakis czas sobie znanego algorytmu.

No nie ma bata jesli by walil 35 stopni non-stop przy obecnych temp to sauna w domu murowana !!!

Co do regulacji - nie moge sie zgodzic ze to 5 minut, bo kazdy pokoj jest inny, mam na pietrze 3 sypialnie i lazienke, i to sa pod wzgledem zapotrzebowania na CO totalnie rozne pomieszczenia. Troche mija czasu zanim sie ustawi przeplywy jak nalezy. Jesli Tobie zeszlo 5 minut na pietro to powinienes podlogowki robic za pieniadze :p

oni nie kumają że ja pisze o 2 konkretnych pomieszczeniach naszego OLIMPA ! o pomieszczeniu technicznym i korytarzu / holu

fotka może wszystko wyjaśni ...

http://imageshack.us/scaled/landing/94/dscn3927k.jpg

o ile w innych pomieszczeniach mamy wyliczenia rozstawy, dlugości petli to w tych 2 mamy "sajgon"

nie ważne ile posadzka jest w stanie zakumulować, przyjdzie moment że w tym miejscu osiągnie temperaturę pomieszczenia a później będzie już tylko "gorzej"

jeśli na zasilaniu Artur ma 35 a na powrocie 31-30 w tym miejscu - to nie ma bata - może podłoga nie będzie goraca ale znacznie cieplejsza niż w innych pomieszczeniach , bardziej gorąca niż by tego chciał, co za tym idzie temperatura w tych 2 pomieszczeniach będzie wyższa.... o ile.... - prosze .... chwalcie się ... udowadniajcie mi że nie mam racji ... czekam na wykresy i badania - jak u Krzysztofa!!!

Malux, Ty cos wspominales ze podajes 24-25 stopni w podloge zgadza sie? Masz jakis mieszacz w instalacji?

To jak to sie ma do podawanych tutaj 35?

Po cholere te kotly grzeja od takiej wysokiej temp, jak wystarszyloby 24-25 i tylko pompa obiegowa?

Czy te PC za 15-20 tys tego nie potrafia?

35*C to pewne extremum na naprawde duze mrozy. Teraz to raczej okolice 30*C. Moja daje te prawie 32, bo przewymiarowana jednostka (celowo zreszta do grzania tylko w tanim pradzie).

Bo malux ma pompe PW inwertorowa. Ja mam gruntowke on/off. Nie ma modulacji mocy. Traci sie przy takim rozwiazaniu na sprawnosci i pompa (najczesciej) ma wiecej startow (pracuje w cyklach) niz inwertorowa. Jednak przy takiej akumulacyjnosci wylewki to jest dla komfortu bez znaczenia. To nie klimatyzator.

PS.

Podszkolisz sie w "pompach". ;)

Poniżej obiecany wykres temperatur z dnia dzisiejszego od 16:12 wczoraj do 17:30 dziś

!!! zwykły dzień roboczy większość czasu dom stał pusty !!!

średnia dobowa temp zewnętrzna z kilku dni ~ 7*C (noc +1*C dzień max +11,5*C)

dołożyłem czujnik pod sufit a widniejące na nim piki to najprawdopodobniej praca lodówki co 30 min.

Lodówka od czujnika oddalona jest jakies 6 metrów, a mimo to ciepło pod sufitem się przenosi ... innego wytłumaczenia nie mam.

i co, pyxis, baranku? lodówa grzeje, aż miło :)

Malux, Ty cos wspominales ze podajes 24-25 stopni w podloge zgadza sie? Masz jakis mieszacz w instalacji?

To jak to sie ma do podawanych tutaj 35?

Po cholere te kotly grzeja od takiej wysokiej temp, jak wystarszyloby 24-25 i tylko pompa obiegowa?

Czy te PC za 15-20 tys tego nie potrafia?

Nie wiem jak ma Malux, ale raczej tak samo.

Układ jest bardzo prosty, nie ma żadnego zaworu mieszającego, PC po prostu przygotowuje wodę o takiej temp. zasilania jaka wynika z ustawionej krzywej grzewczej. U mnie PC pracuje na zasilaniu pomiędzy 26°C - 32°C. Dla temp. zewn. +15°C - woda na zasilaniu 26°C. Dla -20°C - woda na zasilaniu 32°C.

Jeżeli chodzi o układ hydrauliczny to jest tylko zawór rozdzielający na co i cwu.

oni nie kumają że ja pisze o 2 konkretnych pomieszczeniach naszego OLIMPA ! o pomieszczeniu technicznym i korytarzu / holu

http://imageshack.us/scaled/landing/94/dscn3927k.jpg

o ile w innych pomieszczeniach mamy wyliczenia rozstawy, dlugości petli to w tych 2 mamy "sajgon"

nie ważne ile posadzka jest w stanie zakumulować, przyjdzie moment że w tym miejscu osiągnie temperaturę pomieszczenia a później będzie już tylko "gorzej"

jeśli na zasilaniu Artur ma 35 a na powrocie 31-30 w tym miejscu - to nie ma bata - może podłoga nie będzie goraca ale znacznie cieplejsza niż w innych pomieszczeniach , bardziej gorąca niż by tego chciał, co za tym idzie temperatura w tych 2 pomieszczeniach będzie wyższa.... o ile.... - prosze .... chwalcie się ... udowadniajcie mi że nie mam racji ... czekam na wykresy i badania - jak u Krzysztofa!!!

przy takim zagęszczeniu nie ma opcji aby to pomieszczenie się nie przegrzało

Dobra na dziś wrzucam jeszcze dane zebrane do 21:00 wiecej prześle jutro.

Dołożyłem na zegarze głównym (przy styczniku) 10 min grzania dłużej bo braki w domu to ~ 0,2*C :D

Hipka daj spokój z ta lodówką to jest 1*C pod sufitem który po chwili znika :)

teraz się tak zastanawiam dlaczego temp podłogi pomiędzy 10 a 14 tak zleciala,

ale to chyba efekt wiatrów które dzis na południu wiały, a że póki co mam WG to przez kominy mi wyciągło .... pewnie zapytacie z kąd pociągło to juz odpowiadam wyjście na strych mam nieszczelne a tam tylko wełna bez paroizolacji .... no i przeciąg :)

temp_30-09-2013_21_00.jpg

temp_30-09-2013_21_00.jpg

Edytowane przez Krzysiek_BB

Rzeczywiście w takim miejscu może dojść do sytuacji takiej jak opisujesz.

Można temu przeciwdziałać, izolując termicznie rury "dobiegowe/zasilające" skumulowane w takim np. holu.

Wtedy ciepło zostanie oddane w pętli a nie na zasilaniu/powrocie.

przy takim zagęszczeniu nie ma opcji aby to pomieszczenie się nie przegrzało

Mozna popelniec wiele bledow przy takiej instalacji, ale o czym to swiadczy? Wg mnie tylko o partczu-instalatorze.

Ja w miejscach gdzie ida rurki jako "ciag komunikacyjny" do pozostalych pomieszczen mam je w takiej izolujacej piankowej otulinie. Wlasnie po to, aby uniknac takich "kwiatkow".

Dobra na dziś wrzucam jeszcze dane zebrane do 21:00 wiecej prześle jutro.

Dołożyłem na zegarze głównym (przy styczniku) 10 min grzania dłużej bo braki w domu to ~ 0,2*C :D

Hipka daj spokój z ta lodówką to jest 1*C pod sufitem który po chwili znika :)

Czy na tym wykresie można byłoby pokazać kiedy pracowało ogrzewanie podłogowe?