Hippek 30.09.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 W zadnym fragmencie domu posadzka nie nagrzewa mi sie do 30*C, pomimo temperatury zasilania na tym wlsanie poziomie, wiec faktycznie sie nie dogadamy. kurcze, gościu - ty masz normalnie najlepszy dom na swiecie wez go opatentuj, bo ktos ci ukradnie pomysl i bedzie blada doopa przeciez tak doskonałe rozwiazania nie moga byc niczyje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 kurcze, gościu - ty masz normalnie najlepszy dom na swiecie Po prostu staralem sie popelnic malo bledow i pilnowalem "fachowcow". Tylko tyle. Tobie sie to moze nie podobac, bo Ty bledy popelnilas juz w zalozeniach, wiec dalej moglo byc tylko gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 30.09.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Czy na tym wykresie można byłoby pokazać kiedy pracowało ogrzewanie podłogowe? ogrzewanie chodziło od 5:00 - 6:00 i tylko tyle. Na wykresie może być przejechane o 15 min bo termostaty są zsynchronizowane z licznikiem GŁ. a on spieszy jakieś 15 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 ogrzewanie chodziło od 5:00 - 6:00 i tylko tyle. Na wykresie może być przejechane o 15 min bo termostaty są zsynchronizowane z licznikiem GŁ. a on spieszy jakieś 15 min Skad moze byc ten "pik" na wykresie kolo 15:00? Ja zrobilem zlecenie w ZE, zeby ustawili zegar na liczniku. I o dziwo ustawili! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 30.09.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 kurcze, gościu - ty masz normalnie najlepszy dom na swiecie wez go opatentuj, bo ktos ci ukradnie pomysl i bedzie blada doopa przeciez tak doskonałe rozwiazania nie moga byc niczyje! Nie wiem jak ma zrobione Pyxis, ale projektując i później wykonując ogrzewanie podłogowe (nie ważne czym zasilane) trzeba przestrzegać kilku reguł, m.in. max temp podłogi w strefie przebywania ludzi 29°C (optymalnie 26°C) łazienki i strefy brzegowe 34°C. I to są w zasadzie temp. na max. mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 30.09.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Po prostu staralem sie popelnic malo bledow i pilnowalem "fachowcow". Tylko tyle. Tobie sie to moze nie podobac, bo Ty bledy popelnilas juz w zalozeniach, wiec dalej moglo byc tylko gorzej. tak, ja mam najgorzej na świecie ale ty masz na bank najlepiej i najlepiej na swiecie na wszystkim się znasz tylko nijak nie możesz wytłumaczyć, dlaczego twój COP=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 tak, ja mam najgorzej na świecie ale ty masz na bank najlepiej i najlepiej na swiecie na wszystkim się znasz tylko nijak nie możesz wytłumaczyć, dlaczego twój COP=2 Ale to nie Twoja wina przeciez. Moj SPF na cele CO ro okolice 4, wiec co tu tlumaczyc. Ty i tak nie jestes w stanie tego pojac. Zeby uzyc jakiegos "kuchennego" porownania ktore pojmiesz: Jak grochem o sciane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 30.09.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 (edytowane) Skad moze byc ten "pik" na wykresie kolo 15:00? ...... ale to jest 0,1*C niewiem może dzieci coś w kuchni działały My z pracy przyszliśmy koło 15:30... edit: ostatnie dane dziś do 22:30 życze miłej nocki Edytowane 30 Września 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.09.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 (edytowane) oni nie kumają że ja pisze o 2 konkretnych pomieszczeniach naszego OLIMPA ! o pomieszczeniu technicznym i korytarzu / holu o ile w innych pomieszczeniach mamy wyliczenia rozstawy, dlugości petli to w tych 2 mamy "sajgon" nie ważne ile posadzka jest w stanie zakumulować, przyjdzie moment że w tym miejscu osiągnie temperaturę pomieszczenia a później będzie już tylko "gorzej" jeśli na zasilaniu Artur ma 35 a na powrocie 31-30 w tym miejscu - to nie ma bata - może podłoga nie będzie goraca ale znacznie cieplejsza niż w innych pomieszczeniach , bardziej gorąca niż by tego chciał, co za tym idzie temperatura w tych 2 pomieszczeniach będzie wyższa... To jest tak jak czyta się bez zrozumienia... Dla temp.zasilania 35st.C od 5cm do 20cm,nie odczuwam gołą stopa różnicy. Ciepła podłoga jest tylko w pomp.gosp. i holu gdzie spotykają się rurki ze wszystkich pomieszczeń. przy takim zagęszczeniu nie ma opcji aby to pomieszczenie się nie przegrzało Jest taka opcja. Edytowane 30 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.09.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 projektując i później wykonując ogrzewanie podłogowe (nie ważne czym zasilane) trzeba przestrzegać kilku reguł, m.in. max temp podłogi w strefie przebywania ludzi 29°C (optymalnie 26°C) łazienki i strefy brzegowe 34°C. I to są w zasadzie temp. na max. mrozy. przy kablach nie trzeba tego jakoś specjalnie wyliczać, samo się reguluje ... im "cieplejsze" pomieszczenie tym niższa w podłodze i odwrotnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.09.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 zauważ że w kablach jest to samo... na powietrzu kabel rozgrzewa się do kilkudziesięciu stopni, gdyby nie kaganiec w postaci czujnika temp wylewki .. też osiągnąłbyś efekt typu BARDZO GORĄCO nie ma takiej możliwości... czujnik pokojowy wyłączy ogrzewanie danego pomieszczenia zanim nastąpi przegrzanie a posadzka osiągnie tylko temp. niezbędną do utrzymania żądanej na sterowniku i zależna jest od strat pomieszczenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.09.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 nie ma takiej możliwości... czujnik pokojowy wyłączy ogrzewanie danego pomieszczenia zanim nastąpi przegrzanie a posadzka osiągnie tylko temp. niezbędną do utrzymania żądanej na sterowniku i zależna jest od strat pomieszczenia ... To samo jest w wodnej podłogówce,poprawnie zaprojektowanej a nie takiej jaką ty robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.09.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Po prostu staralem sie popelnic malo bledow i pilnowalem "fachowcow". Tylko tyle. o...! to tak jak wszyscy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.09.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 To samo jest w wodnej podłogówce,poprawnie zaprojektowanej a nie takiej jaką ty robisz. daruj sobie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 nie ma takiej możliwości... czujnik pokojowy wyłączy ogrzewanie danego pomieszczenia zanim nastąpi przegrzanie a posadzka osiągnie tylko temp. niezbędną do utrzymania żądanej na sterowniku i zależna jest od strat pomieszczenia ... Oczywiscie podlogowka kablowa nie ma efektu inercji, bo wylewka wykonana jest ze specjalnego "jaskowego" betonu z dodatkiem "kitu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 o...! to tak jak wszyscy ... Tylko nie wszystkim sie to niestety udaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.09.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Oczywiscie podlogowka kablowa nie ma efektu inercji, bo wylewka wykonana jest ze specjalnego "jaskowego" betonu z dodatkiem "kitu". zapraszam do mojej dziurawej chałupy to się przekonasz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.09.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Tylko nie wszystkim sie to niestety udaje. to całe szczęście że Tobie się udało bo dopiero by było "kolorowanie"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 zapraszam do mojej dziurawej chałupy to się przekonasz ... Ja nie wiem jak Ty mnie tam przywitasz. Bedziesz tymi kablami dusil, czy razil pradem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 to całe szczęście że Tobie się udało bo dopiero by było "kolorowanie"... Nooo, sa tu tacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts