jasiek71 30.09.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Ja nie wiem jak Ty mnie tam przywitasz. Bedziesz tymi kablami dusil, czy razil pradem. he he ... dobre pytanie bo ci co u mnie bywali jakoś w większości się nie udzielają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.09.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Jest taka opcja. Moze cos wiecej o tej opcji, nie wierzę aby było to specjalnie zaprojektowane (to zagęszczenie rur). Trzeba było zastosowac otulinę na dojsciach i powrotach. Jezeli tak faktycznie było zaprojektowane to taki projekt jest niewiele wart. Z praktyki obliczeniowej wynika ze staty w holu zawsze są stosunkowo małe i takie zageszczenie rur musi spowodować przegrzanie, to samo dotyczy pomieszczenia technicznego, tam z kolei utrzymywanie temperatury pokojowej tez nie ma sensu a zageszczenie rur przy rozdzielaczy to spowoduje. Ten sam bład (brak otuliny) zrobił Tomasz Antkowiak z działu samorobów, ale szczescie pochwalił sie zdjeciami na forum i mogłem mu zwrócic na to uwagę. Jego projekt (mój) uwzgledniał strat dla kazdego pomieszczenia oddzielnie i tak tez były przeliczone poszczegolne grzejniki, nie stosowanie otuliny na dojsciach i powrotach powoduje zmianę mocy grzejników podłogowych i mozliwość lokalnych przegrzan, tym wiekszych im dotyczy wiekszej ilosci petli dochodzacych do poszczegolny rozdzielaczy. Arturo pochwal sie swym patentem, wiedzy fachowej nigdy dosyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Moze cos wiecej o tej opcji, nie wierzę aby było to specjalnie zaprojektowane (to zagęszczenie rur). Trzeba było zastosowac otulinę na dojsciach i powrotach. Toc juz o tym pisalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.09.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Moze cos wiecej o tej opcji, nie wierzę aby było to specjalnie zaprojektowane (to zagęszczenie rur). Trzeba było zastosowac otulinę na dojsciach i powrotach. To akurat nie było zaprojektowane,do przegrzań w holu nie dochodzi,po prostu jest cieplejsza podłoga w tym miejscu,którą czuć pod stopą i tyle.W pg,jest ciepło ale to dobrze,jest to małe pomieszczenie a za nim garaż czyli swoisty bufor. Temperatura zasilania jest niska,gdyż podłogówka była projektowana pod ogrzewanie w II taryfie z zapasem,czyli wieksza moc przy krótszym grzaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.09.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 To akurat nie było zaprojektowane,do przegrzań w holu nie dochodzi,po prostu jest cieplejsza podłoga w tym miejscu,którą czuć pod stopą i tyle.W pg,jest ciepło ale to dobrze,jest to małe pomieszczenie a za nim garaż czyli swoisty bufor. Temperatura zasilania jest niska,gdyż podłogówka była projektowana pod ogrzewanie w II taryfie z zapasem,czyli wieksza moc przy krótszym grzaniu. Ciekawe, do przegrzania nie dochodzi ale podłoga jest cieplejsza, czy ciepło z tej cieplejszej podłogi trafia w jakąs energetyczna czarną dziurę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.09.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Ciekawe, do przegrzania nie dochodzi ale podłoga jest cieplejsza, czy ciepło z tej cieplejszej podłogi trafia w jakąs energetyczna czarną dziurę? Nie ,trafia do innych pomieszczeń,m.in do salonu,na pewno nie ucieka drzwiami i oknami czy trafia do czarnej dziury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.09.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Nie ,trafia do innych pomieszczeń,m.in do salonu,na pewno nie ucieka drzwiami i oknami czy trafia do czarnej dziury. Alez oczywiscie ze trafia do innych pomieszczen tyle tylko twoj projekt nie był profesjonalnie przygotowany chociaz go takiego tu przedstawiałes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.09.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Alez oczywiscie ze trafia do innych pomieszczen tyle tylko twoj projekt nie był profesjonalnie przygotowany chociaz go takiego tu przedstawiałes. Nie jestem profesjonalista ale co nieco wiem i projekt był przygotowany dobrze,każde pomieszczenie liczone osobno dla określonej temperatury zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 01.10.2013 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) wykresiku ciąg dalszy narazie dane do 6:30 AM rano za oknem biała trawa !!!! i minus -1*C !!! chyba zbliża się zima jestem w pracy więc uciekam w teren reszta danych po 16-tej Edytowane 1 Października 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.10.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 zeby choc jeden z Was cos dla forum , dla potomnych pomierzył , pokazał , udowodnił , tylko wkolo pierdolono ... Artur - miales pomierzyc swoja WM ?? i co ... g...no Pyxis ... moze zrobisz badanie jak kolega Krzysztof?? zawsze można pomierzyć w domu pow. uzytk w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.10.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 asolt ja nie mam petli na korytarzu tylko powroty i zasilaniei zimą nie widzialem problemu z tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.10.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Malux, Ty cos wspominales ze podajes 24-25 stopni w podloge zgadza sie? Masz jakis mieszacz w instalacji? To jak to sie ma do podawanych tutaj 35? Po cholere te kotly grzeja od takiej wysokiej temp, jak wystarszyloby 24-25 i tylko pompa obiegowa? Czy te PC za 15-20 tys tego nie potrafia? w tamtym roku przy mrozach do -10 tak miałem tzn pompa pierwsze 30-40 min ustawiała tak na 26-28 a reszta czasu pracy pompy [przecietnie 6-8 h na dobe ] ustawiala pompa pod 24-25 mieszacz? chyba nie . tylkoszafki rozdzielcze z petlami temperature zasilania ustawia sobie pompa 35 stop zasilanie- ło matko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 01.10.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Grzeje od połowy września Pierwszy sezon chałupa zimna, nieocieplony strop. ~ 400 kwh w taniej taryfie. W pomieszceniach ~ 20,5 - 21 stopni. Temperatura zasilania 29 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.10.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 KOnradzieja szafki rozdzielcze mam na scianie z korytarzem i takie zageszczenie mam na korytarzu[tak z 1 metr od salonu] jesli nawet tak mial to tez nie problem - kotlownia w srodku domu a nie z boku przy nieogrzewanym garażuja tam mam buty , kurtki , pralnie i w sumie takie 22 stop jest tam lepsze niź np 19,5 w wc[tak sobie wyobrazam]ale faktycznie warto to wczesniej przemysleccwu wrzesien 88,6 kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.10.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 asolt ja nie mam petli na korytarzu tylko powroty i zasilanie i zimą nie widzialem problemu z tego Co innego gdy jest to zamierzone, co innego gdy wyszło przez niedopatrzenie. To ze nie problemu wynika ze znacznego przewymiarowania i mocy w poszczegolnych pomieszczeniach nie braknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.10.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 przy kablach nie trzeba tego jakoś specjalnie wyliczać, samo się reguluje ... im "cieplejsze" pomieszczenie tym niższa w podłodze i odwrotnie ... a przy wodnej to oczywiscie nie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.10.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) miloszenko - ja temp zasilania nie mam wielkich i to nawet dobrze poniewaz wiekszosc domu to deska 15 mm na podłodze prad w małym domu jest oknatomiast przedstawianie pyk pyków jako jej zalety [kabli] tzn albo on albo off w porównaniu do wodnej jest trochę zbedne- inaczej u wasto nie dziala i dzialac bedzie.czy istnieją kable które swą moc zmieniają zaleznie od temp w pom , wzglednie pogodówki/?zdaje sie ze tak a cena tego? Edytowane 1 Października 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 01.10.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 wykresiku ciąg dalszy narazie dane do 6:30 AM rano za oknem biała trawa !!!! i minus -1*C !!! chyba zbliża się zima masz może kominek ?? jesteś wstanie pokazać nam jak wpływa "dodatkowe/mocniejsze niż lodówka" źródło ciepła na temperaturę pod sufitem , i temperaturę podłogi oraz jej prace? PS. Twoje posty i wykresy wrzuciłem do wątku o WMG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 01.10.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 nie ma takiej możliwości... czujnik pokojowy wyłączy ogrzewanie danego pomieszczenia zanim nastąpi przegrzanie a posadzka osiągnie tylko temp. niezbędną do utrzymania żądanej na sterowniku i zależna jest od strat pomieszczenia ... ok soryy przeoczenie, bez czujnika temp wylewki i termostatu pokojowego... też będzie GORĄCO, jesli będziemy grzać bez tego "kagańca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.10.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 ok soryy przeoczenie, bez czujnika temp wylewki i termostatu pokojowego... też będzie GORĄCO, jesli będziemy grzać bez tego "kagańca" No tak, ale przy kablaz to niejako standard miec sterownik per pokoj z czujka temp i wylewki, przy CO i wodnej to juz czesciej jako ekstrawagancja. Wlasnie to mi sie w kablach podoba, ze 1 pojedyncze pomieszczenie moze byc doladowane kiedy potrzeba i ile potrzeba, tylko ale ale... J-J ma 1 sterowanie kabli na caly dom !!! (ja bym wolal chocby lazienki miec oddzielnie... Tez dziala, czyli mozna, czyli u mnie nie biorac 6-7 sterownikow kable zmieszcza sie w cenie 1000 PLN Jak juz wielokrotnie mowilem, obecnie gaz ksoztuje mie w okolicy 27 gr/KWh, nie spodziewam sie iz relacja ceny gazu i pradu w taniej taryfie sie diametralnie zmieni i wychodzi na to, iz w obecnym domu moglbym nie miec CO i rachunki wzroslyby o te 10% lub zmalaly po dolozeniu klimatyzacji. A dom ocieplony raczej na dzisiejsze czasy normalnie (z wyjatkiem izolacji plyty, ale ona ma najmniejsze znaczenie). Ciekaw jestem jak wiele osob zyje w swiadomosci, ze gazem maja na pewno o wiele taniej niz na prad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts