Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciekaw jestem jak wiele osob zyje w swiadomosci, ze gazem maja na pewno o wiele taniej niz na prad :p

Bo jak to mówią " ogrzewanie na prąd ?? - oj to drogo" Ale jak drążysz czemu drogo to jest konsternacja i brak argumentów - drogo i hu...

A dom ocieplony raczej na dzisiejsze czasy normalnie (z wyjatkiem izolacji plyty, ale ona ma najmniejsze znaczenie)

ja mam płytę zaprojektowaną 22 cm na 20 cm xps na to jeszcze położę 2x5 cm EPS i dopiero wylewkę akumulacyjna - czyżbym przesadzał ?

Bo jak to mówią " ogrzewanie na prąd ?? - oj to drogo" Ale jak drążysz czemu drogo to jest konsternacja i brak argumentów - drogo i hu...

ja mam płytę zaprojektowaną 22 cm na 20 cm xps na to jeszcze położę 2x5 cm EPS i dopiero wylewkę akumulacyjna - czyżbym przesadzał ?

No chyba przesadzasz, 2 razy lepszy efekt izolacyjny osiagniesz dajac porzadne rolety na okna :)

Gość Arturo72
NA PRĄDZIE liczymy 45-50 groszy za 1kwh

dlaczego tak ?

bo tak wszyscy grzejący pradem tak mają i już

Zgadzam się a dlaczego ? Ponieważ "dzięki temu",że mamy tańszą taryfę na ogrzewanie to płacimy drożej za bytowe używanie prądu w stosunku do innych systemów grzewczych,także jak najbardziej średnia cena kWh jest ok do porównań.

Zgadzam się a dlaczego ? Ponieważ "dzięki temu",że mamy tańszą taryfę na ogrzewanie to płacimy drożej za bytowe używanie prądu w stosunku do innych systemów grzewczych,także jak najbardziej średnia cena kWh jest ok do porównań.

Generalnie tak, ale moga byc przypadki, ze bytowe beda tansze w 2 taryfowym pradzie.

Ktos liczyc jaka jest srednia cena dobowa przy 2 taryfach? Chyba nizsza niz cena KWh w 1 taryfowym.

Chodzi o urzadzenia dzialajace non-stop jak lodowka, reku, piec itp...

masz może kominek ??

jesteś wstanie pokazać nam jak wpływa "dodatkowe/mocniejsze niż lodówka" źródło ciepła na temperaturę pod sufitem , i temperaturę podłogi oraz jej prace?

PS. Twoje posty i wykresy wrzuciłem do wątku o WMG

Kominek mam ale narazie nie odpalany, mogę odpalić tylko z góry zaznaczam że będzie gorąco jak w piekle czujka pod sufitem oddalona od kominka jakies 4-5 metrów. Ale co sie nie robi dla nauki wieczorem zapale :) chociaż niema takiej potrzeby :)

Arturo - BZDURA

W kazdym miesiacu oszczedzam na bytowym na 2 taryfach przynajmniej 40 zl.

Generalnie tak, ale moga byc przypadki, ze bytowe beda tansze w 2 taryfowym pradzie.

Ktos liczyc jaka jest srednia cena dobowa przy 2 taryfach? Chyba nizsza niz cena KWh w 1 taryfowym.

Chodzi o urzadzenia dzialajace non-stop jak lodowka, reku, piec itp...

U mnie 4% taniej niz w jednotaryfowym.

NA PRĄDZIE liczymy 45-50 groszy za 1kwh

dlaczego tak ?

bo tak wszyscy grzejący pradem tak mają i już

no rzeczywiscie ten gaz ani tani ani drogi

niestety wiele domow z gazem nie mogłoby sobie pozwolic tylko na tanszą taryfe

Tyle, że grzejący czystym prądem będą mieli niższą ŚREDNIĄ STAWKĘ za 1kWh, grzejący za pomocą pomy ciepła z załóżmy COP2 wyższą ŚREDNIĄ STAWKĘ za kWh.

I tak na konkretnym przykładzie mojego domu przy grzaniu czystym prądem średnia stawka za kWh wynosi 0,39 PLN, gdybym grzała pompą z COP2 średnia stawka za kWh wyniosłaby 0,44 kWh. Przy założeniu takiego samego zużycia prądu bytowego.

Ale oczywiście gdybym grzała pompą co i cwu, to miałabym niższe rachunki za prąd:) mimo wyższej ŚREDNIEJ ceny kWh :)

TO TYLE W KWESTII OPEROWANIA ŚREDNIMI CENAMI KWH.