r19 01.10.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 rzeżuchę strzyże na wielkanoc no i czasem żonie poletko obrabia pewnie A to nie to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.10.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Tylko jak w tym przypadku obliczyc te zyski bytowe? Naprawde sadzisz, ze "gosposia" Ci na to odpowie sensownie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.10.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Naprawde sadzisz, ze "gosposia" Ci na to odpowie sensownie? Akurat zartowałem, bo obróbka akurat "tego poletka" nie jest ujeta w zadnych normach (chodzi oczywiscie o zyski bytowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.10.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Akurat zartowałem, No to emotke wstawiaj, bo inaczej wyglada, jak bys smiertelnie powaznie pytal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.10.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Tak to wygladało?, poprawię sie na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 01.10.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Taka ciekawostka....http://gsmonline.pl/newsy/moj-licznik-aplikacja-monitorujaca-zuzycie-energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.10.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Naprawde sadzisz, ze "gosposia" Ci na to odpowie sensownie? ale ty od razu masz odpowiedź na wszystko mozna by rzec, że IQ masz równy swojemu COPowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 01.10.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Zasadniczo jestem zwolennikiem ogrzewania domu prądem. Pisałem o tym wielokrotnie przed laty. Ogrzewałem swoje mieszkanie w ten sposób i byłem z tego bardzo zadowolony, także od strony finansowej. W zasadzie chyba nie ma równie komfortowego sposobu ogrzewania. Obecnie koszty sa w Polsce bardzo niskie i to jest moim zdaniem największe zagrożenie. 10 lat temu śmiałem sie z przepowiedni, ze cena pradu wzrośnie i wtedy miałem racje. Relatywnie prąd zdrożał chyba najmniej. Ja wtedy płaciłem dwadzieścia kilka groszy za 1kWh średnio za mieszankę taryf. Zwróćcie jednak uwagę, ze bezpośrednio za granica prąd jest o wiele droższy i obawiam sie ze wyrównywanie cen nie będzie polegało na tym, ze Niemiecki prąd będzie taniał. Ogrzewanie na prąd ma dość bezpieczną przyszłość w bardzo dobrze docieplonych domach o bardzo małym zapotrzebowaniu na ciepło. Jesli ktos dzis płaci rocznie do 1000 zł to nie zbankrutuje jesli przyjdzie mu zapłacić 4000. Ale wzrost z 4 na 16 tys moze byc bardzo bolesny. Co mnie bardzo dziwi w Niemczech zlikwidowano chyba dla indywidualnych odbiorców prąd w nocnej taryfie. Przynajmniej w północno wschodnich Niemczech. Płaci sie tam najtaniej ok 1,2 zł za kWh. Jak długo utrzyma sie tak duża różnica cen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 01.10.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) ODCZYT pod wieczór napale w kominku i zonaczymy co sie dzieje z temp EDIT: 17:30 ostatni pik pod sufitem to efekt pieczenia przez córkę frytek w piekarniku. http://imageshack.us/a/img59/5518/ywib.jpg KOMINEK ODPALONY godzina 18:00 Edytowane 1 Października 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.10.2013 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Co mnie bardzo dziwi w Niemczech zlikwidowano chyba dla indywidualnych odbiorców prąd w nocnej taryfie. Przynajmniej w północno wschodnich Niemczech. Płaci sie tam najtaniej ok 1,2 zł za kWh. Jak długo utrzyma sie tak duża różnica cen? Czyli w Euro placa nominalnie mniej niz my, jakies niecale 0,30 Euro, czyli dokladnie tyle nominalnie co my teraz Co do nocnej taryfy to moge dopytac bo mam paru kolegow za Odra, natomiast obilo sie o uszy ze uzytkownicy PC maja niejako drugi przylacz i to elektrownia decyduje kiedy poplynie prad..., to tez sie dowiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 01.10.2013 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Czyli w Euro placa nominalnie mniej niz my, jakies niecale 0,30 Euro, czyli dokladnie tyle nominalnie co my teraz Co do nocnej taryfy to moge dopytac bo mam paru kolegow za Odra, natomiast obilo sie o uszy ze uzytkownicy PC maja niejako drugi przylacz i to elektrownia decyduje kiedy poplynie prad..., to tez sie dowiem. Pozdrawiam Bardzo jestem ciekaw czego się dowiesz w tym temacie. Myślę że nie ma sensu porównywać cen nominalnych w euro. Zwróć uwagę, że w zasadzie inne nośniki energii są niewiele droższe niż w Polsce. W związku z powyższym przeciętny Niemiec raczej nie będzie wyrzucał pieniędzy na prąd w cenie 30 centów za kWh skoro może mieć gaz ziemny lub nawet olej opałowy w cenie sporo niższej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.10.2013 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Tyle, że grzejący czystym prądem będą mieli niższą ŚREDNIĄ STAWKĘ za 1kWh, grzejący za pomocą pomy ciepła z załóżmy COP2 wyższą ŚREDNIĄ STAWKĘ za kWh. I tak na konkretnym przykładzie mojego domu przy grzaniu czystym prądem średnia stawka za kWh wynosi 0,39 PLN, gdybym grzała pompą z COP2 średnia stawka za kWh wyniosłaby 0,44 kWh. Przy założeniu takiego samego zużycia prądu bytowego. Ale oczywiście gdybym grzała pompą co i cwu, to miałabym niższe rachunki za prąd:) mimo wyższej ŚREDNIEJ ceny kWh MATEMATYCZNIE NIZSZA JEST TA SREDNIA MAM NADZIEJE ZE PORTFELE TEZ SIE CIESZĄ WTEDY PYXIS PRZEZ TE KONOPIE TO MAM NAJDROZSZEGO KOPA A MOZE COPA JESLI CHODZI O NIEMCY - KUMPEL PRACUJE W BUDERUSIE DAJE MI TRANSPORTY Z PIECAMI-WYSTARCZY TAKIEMU JEDNEMU NA WSI SPRZEDAC ZWYKŁY PIEC - JESTEM PEWNY ZE DO TAKIEJ WIOSKI BEDE WOZIL NASTEPNE , GŁÓWNIE TERENY NRD ALE TAKZE NRF TO TYLE W KWESTII OPEROWANIA ŚREDNIMI CENAMI KWH. ZGADZAM SIE DUZYMI LITERAMI TO JA BRYKIECIARZ RENIUTEK PRZEPRASZAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.10.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Bardzo jestem ciekaw czego się dowiesz w tym temacie. Myślę że nie ma sensu porównywać cen nominalnych w euro. Zwróć uwagę, że w zasadzie inne nośniki energii są niewiele droższe niż w Polsce. W związku z powyższym przeciętny Niemiec raczej nie będzie wyrzucał pieniędzy na prąd w cenie 30 centów za kWh skoro może mieć gaz ziemny lub nawet olej opałowy w cenie sporo niższej. Za portalem http://www.energy.eu/ : Gaz: Polska - 0,048 Euro/KWh Niemcy - 0,061 Euro/KWh Prad: Polska - 0,1462 Euro/KWh Niemcy - 0,2653 Euro/KWh Prad to raczej stawka jak u nas w G11, dopytam jakie sa opcje u nich, natomiast cena gazu podejzanie niska, dobrze byloby porownac ja ze stawka taryf nocnych. Tak czy inaczej Niemcy mimo, iz ich stawka juz uwglednia wzrost ze wzgledu na inwestycje w odnawialne zrodla placa smieszne pieniadze w porownaniu z nami, w porownaniu z wiekszoscia krajow lupia nas strasznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.10.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 JAK u nas zaczną kombinowac z taryfami to może być poploch jak kiedys przy olejumam nadzieje że niejak andzia powie że tak ma być we wschodniej mARCHII TO TAK BĘDZIE:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.10.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) w energetyce mają chyba dostęp do moich brykietówdostałem pismo że w trosce o mnie obniżają mi stawki-bez aneksów moich jeszcze niby 2020 i zakaz pieców-mam nadzieje ze tylko przy nowych Edytowane 1 Października 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 01.10.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Za portalem http://www.energy.eu/ : Gaz: Polska - 0,048 Euro/KWh Niemcy - 0,061 Euro/KWh Prad: Polska - 0,1462 Euro/KWh Niemcy - 0,2653 Euro/KWh Prad to raczej stawka jak u nas w G11, dopytam jakie sa opcje u nich, natomiast cena gazu podejzanie niska, dobrze byloby porownac ja ze stawka taryf nocnych. Tak czy inaczej Niemcy mimo, iz ich stawka juz uwglednia wzrost ze wzgledu na inwestycje w odnawialne zrodla placa smieszne pieniadze w porownaniu z nami, w porownaniu z wiekszoscia krajow lupia nas strasznie Cena 26 centów jest raczej nierealna w Niemczech. Weź jakąś porownnywarkę cen i wyjdzie Ci 30 centów jeśli pominiesz promocje dla nowego klienta która jest tylko w pierwszym roku. Znajomi płaca 40 centów W kwestii kupienia nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Ceny mimo wyższego vat są jednak niższe. Jak jednak widzisz różnica w cenie miedzy gazem a prądem jest bardzo duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.10.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 ale ty od razu masz odpowiedź na wszystko mozna by rzec, że IQ masz równy swojemu COPowi A nie mowilem, ze bedzie z "sensem" Tobie te grypsy chyba dzieciaki z przedszkola przynosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.10.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 jesli kolega wyzej ma cop 2 to ja chyba u siebie 0.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.10.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Slyszalem tez jednak ze na Slowacji czy moze w Czechach domy z PC maja nizsze stawki za prad dla calego domu dlatego ze zainwestowaly w ekologiczne rozwiazanie. Takie rozwiazanie mi sie najbardziej podoba Przeciez u nas od razu zawiazaly by sie "komitety" gdzie jeden sasiad z PCi okolicznym sasiadom jej nie posiadajacym, prad by "na lewo" odsprzedawal taniej zarabiajac cos na tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.10.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 widać że ducha narodowego nie straciles- skoro kombinujesz pajeczynke :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts