Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zasadniczo jestem zwolennikiem ogrzewania domu prądem. Pisałem o tym wielokrotnie przed laty. Ogrzewałem swoje mieszkanie w ten sposób i byłem z tego bardzo zadowolony, także od strony finansowej. W zasadzie chyba nie ma równie komfortowego sposobu ogrzewania.

Obecnie koszty sa w Polsce bardzo niskie i to jest moim zdaniem największe zagrożenie. 10 lat temu śmiałem sie z przepowiedni, ze cena pradu wzrośnie i wtedy miałem racje. Relatywnie prąd zdrożał chyba najmniej. Ja wtedy płaciłem dwadzieścia kilka groszy za 1kWh średnio za mieszankę taryf.

Zwróćcie jednak uwagę, ze bezpośrednio za granica prąd jest o wiele droższy i obawiam sie ze wyrównywanie cen nie będzie polegało na tym, ze Niemiecki prąd będzie taniał.

Ogrzewanie na prąd ma dość bezpieczną przyszłość w bardzo dobrze docieplonych domach o bardzo małym zapotrzebowaniu na ciepło. Jesli ktos dzis płaci rocznie do 1000 zł to nie zbankrutuje jesli przyjdzie mu zapłacić 4000. Ale wzrost z 4 na 16 tys moze byc bardzo bolesny.

Co mnie bardzo dziwi w Niemczech zlikwidowano chyba dla indywidualnych odbiorców prąd w nocnej taryfie. Przynajmniej w północno wschodnich Niemczech. Płaci sie tam najtaniej ok 1,2 zł za kWh. Jak długo utrzyma sie tak duża różnica cen?

ODCZYT

pod wieczór napale w kominku i zonaczymy co sie dzieje z temp :)

EDIT:

17:30 ostatni pik pod sufitem to efekt pieczenia przez córkę frytek w piekarniku.

http://imageshack.us/a/img59/5518/ywib.jpg

KOMINEK ODPALONY godzina 18:00

temp_01-10-2013_17-30.jpg

Edytowane przez Krzysiek_BB

Co mnie bardzo dziwi w Niemczech zlikwidowano chyba dla indywidualnych odbiorców prąd w nocnej taryfie. Przynajmniej w północno wschodnich Niemczech. Płaci sie tam najtaniej ok 1,2 zł za kWh. Jak długo utrzyma sie tak duża różnica cen?

Czyli w Euro placa nominalnie mniej niz my, jakies niecale 0,30 Euro, czyli dokladnie tyle nominalnie co my teraz :)

Co do nocnej taryfy to moge dopytac bo mam paru kolegow za Odra, natomiast obilo sie o uszy ze uzytkownicy PC maja niejako drugi przylacz i to elektrownia decyduje kiedy poplynie prad..., to tez sie dowiem.

Pozdrawiam

Czyli w Euro placa nominalnie mniej niz my, jakies niecale 0,30 Euro, czyli dokladnie tyle nominalnie co my teraz :)

Co do nocnej taryfy to moge dopytac bo mam paru kolegow za Odra, natomiast obilo sie o uszy ze uzytkownicy PC maja niejako drugi przylacz i to elektrownia decyduje kiedy poplynie prad..., to tez sie dowiem.

Pozdrawiam

Bardzo jestem ciekaw czego się dowiesz w tym temacie. Myślę że nie ma sensu porównywać cen nominalnych w euro. Zwróć uwagę, że w zasadzie inne nośniki energii są niewiele droższe niż w Polsce. W związku z powyższym przeciętny Niemiec raczej nie będzie wyrzucał pieniędzy na prąd w cenie 30 centów za kWh skoro może mieć gaz ziemny lub nawet olej opałowy w cenie sporo niższej.

Tyle, że grzejący czystym prądem będą mieli niższą ŚREDNIĄ STAWKĘ za 1kWh, grzejący za pomocą pomy ciepła z załóżmy COP2 wyższą ŚREDNIĄ STAWKĘ za kWh.

I tak na konkretnym przykładzie mojego domu przy grzaniu czystym prądem średnia stawka za kWh wynosi 0,39 PLN, gdybym grzała pompą z COP2 średnia stawka za kWh wyniosłaby 0,44 kWh. Przy założeniu takiego samego zużycia prądu bytowego.

Ale oczywiście gdybym grzała pompą co i cwu, to miałabym niższe rachunki za prąd:) mimo wyższej ŚREDNIEJ ceny kWh :)

MATEMATYCZNIE NIZSZA JEST TA SREDNIA MAM NADZIEJE ZE PORTFELE TEZ SIE CIESZĄ WTEDY

PYXIS PRZEZ TE KONOPIE TO MAM NAJDROZSZEGO KOPA A MOZE COPA

JESLI CHODZI O NIEMCY - KUMPEL PRACUJE W BUDERUSIE DAJE MI TRANSPORTY Z PIECAMI-WYSTARCZY TAKIEMU JEDNEMU NA WSI SPRZEDAC ZWYKŁY PIEC - JESTEM PEWNY ZE DO TAKIEJ WIOSKI BEDE WOZIL NASTEPNE , GŁÓWNIE TERENY NRD ALE TAKZE NRF

TO TYLE W KWESTII OPEROWANIA ŚREDNIMI CENAMI KWH.

ZGADZAM SIE :bye:

DUZYMI LITERAMI TO JA BRYKIECIARZ

RENIUTEK PRZEPRASZAM

Bardzo jestem ciekaw czego się dowiesz w tym temacie. Myślę że nie ma sensu porównywać cen nominalnych w euro. Zwróć uwagę, że w zasadzie inne nośniki energii są niewiele droższe niż w Polsce. W związku z powyższym przeciętny Niemiec raczej nie będzie wyrzucał pieniędzy na prąd w cenie 30 centów za kWh skoro może mieć gaz ziemny lub nawet olej opałowy w cenie sporo niższej.

Za portalem http://www.energy.eu/ :

Gaz:

Polska - 0,048 Euro/KWh

Niemcy - 0,061 Euro/KWh

Prad:

Polska - 0,1462 Euro/KWh

Niemcy - 0,2653 Euro/KWh

Prad to raczej stawka jak u nas w G11, dopytam jakie sa opcje u nich, natomiast cena gazu podejzanie niska, dobrze byloby porownac ja ze stawka taryf nocnych.

Tak czy inaczej Niemcy mimo, iz ich stawka juz uwglednia wzrost ze wzgledu na inwestycje w odnawialne zrodla placa smieszne pieniadze w porownaniu z nami, w porownaniu z wiekszoscia krajow lupia nas strasznie :(

Za portalem http://www.energy.eu/ :

Gaz:

Polska - 0,048 Euro/KWh

Niemcy - 0,061 Euro/KWh

Prad:

Polska - 0,1462 Euro/KWh

Niemcy - 0,2653 Euro/KWh

Prad to raczej stawka jak u nas w G11, dopytam jakie sa opcje u nich, natomiast cena gazu podejzanie niska, dobrze byloby porownac ja ze stawka taryf nocnych.

Tak czy inaczej Niemcy mimo, iz ich stawka juz uwglednia wzrost ze wzgledu na inwestycje w odnawialne zrodla placa smieszne pieniadze w porownaniu z nami, w porownaniu z wiekszoscia krajow lupia nas strasznie :(

Cena 26 centów jest raczej nierealna w Niemczech. Weź jakąś porownnywarkę cen i wyjdzie Ci 30 centów jeśli pominiesz promocje dla nowego klienta która jest tylko w pierwszym roku. Znajomi płaca 40 centów

W kwestii kupienia nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Ceny mimo wyższego vat są jednak niższe. Jak jednak widzisz różnica w cenie miedzy gazem a prądem jest bardzo duża.

Slyszalem tez jednak ze na Slowacji czy moze w Czechach domy z PC maja nizsze stawki za prad dla calego domu

dlatego ze zainwestowaly w ekologiczne rozwiazanie.

Takie rozwiazanie mi sie najbardziej podoba :)

Przeciez u nas od razu zawiazaly by sie "komitety" gdzie jeden sasiad z PCi okolicznym sasiadom jej nie posiadajacym, prad by "na lewo" odsprzedawal taniej zarabiajac cos na tym. ;)