Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kominek daje czadu jak cholera można powiedzieć że sie dopala moze jeszcze dołoże, w sumie spalilo sie jakies 4kg desek po budowie sporo mokrych.

Czyli 2 godziny 4kg x niewiem 3kW x sprawnośc ??? 60% ??? = energii z tego jakies 5-6 kWh.

WYKRES:

http://imageshack.us/f/801/663w.jpg/

temp_kominek_19-55.jpg

Edytowane przez Krzysiek_BB

dobre samopoczucie zalatwione

lobo rk 150 m2 taki max

a powyzej tego to tylko deputat na brykiety

kolo mnie jak pale to łażą po ulicy i sie cieszą ze mamy kryzys za sobą

słyszeliscie że kamil sipowic [ten od ramony] mówił że najlepszy brykiet w akademiku był w pokoju donalda/?

brykiety są poprawne politycznie

Edytowane przez malux20

No to Ty mi napisz jak to działa - pc z cwu ? Jakieś priorytety - najpierw grzeje podłogi z temp1 a potem cwu z temp2 czy jak ? Zasilanie podłogówki jest niskie a cwu wymaga wyższych temp ...

Taka pc tylko do cwu to dla mnie jasne , cały czas jedna temp na wyjściu

Wystarczy zamknąć oczy i wyobrazić sobie zamiast PC elektryczny przepływowy kocioł.

Chcesz wyższą temp na wyjściu, to musisz albo obniżyć przepływ, albo podnieść temp na wejściu.

Jak grzejesz CWU ? Pompą ? Jeśli tak to jak rozwiązałeś podział na podłogówkę(niska temp) i cwu (wyższa temp) ?

Pompa sama to rozwiazuje. Ma program grzania CWU i sie automatycznie przelacza z zasilaniem na zasobnik. Nie ingeruje w to jakos specjalnie.

Dotad leci na zasobnik, az nie wzrosnie temperatura do zadanej (u mnie teraz 45*C)

Grzeje od połowy września Pierwszy sezon chałupa zimna, nieocieplony strop. ~ 400 kwh w taniej taryfie. W pomieszceniach ~ 20,5 - 21 stopni. Temperatura zasilania 29 stopni

Drogba, daj więcej szczegółów. Jaka grubość wylewki, ile pętli i ich długości, czy odpowietrzałeś pętle, ile wynosi temp. powrotu. No i kiedy skończysz izolację, bo bez tego trudno coś wnioskować.

nie wiem jak inni - ale ja mam dośc tego pier... kable/PC

za namową Lobo_M zakładam nowy wątek , w którym mam nadzieje znajdzie się aktualna i merytoryczna wiedza a nie ciągle pitolenie o szopenie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?219660-kompletny-system-grzewczy-do-15-ty%C5%9B-z%C5%82-rachunki-do-3-ty%C5%9B-za-CO-i-CWU-do-150-m2&p=6151126#post6151126

odrazu zaznaczam - posty w stylu TROLL - beda kasowane - nie mam zamiaru tworzyc smietnika pelnego wpisow w stylu co niektorych ... ktorym sie nudzi ..... zreszta dobrze wiedza ....zainteresowani ze o nich mowa

licze na to ze potencjali zainteresowani znajda tam fachowa pomoc i doradztwo - bez zbednego obrzucania sie g....