zyzolek 02.10.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 czyli potwierdzacie moją "fanaberię" - kominka nie będzie ( o dziwo żona nie marudzi a miałem plan naprawczy w postaci biokominka ) Nie rób kominka, to tylko niepotrzebny mostek termiczny i w dodatku niechciane WG przy okazji. Więcej straty niż pożytku. Chyba, że dom durszlak, jak u pompiarzy i trzeba nadrabiać straty jak pompa nie wydoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 02.10.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 jak już kominek to z doprowadzeniem pow z zewnątrz + maks szczelna obudowa inaczej to faktycznie będziesz miał mostek termiczny i komin wentylacyjny jak ho ho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.10.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 (edytowane) Wspolczesne kominki czy kozy z doprowadzeniem powietrza z zewnatrz sa szczelne, jak pozamykasz w nieuzywanym kominku szybry, to termosowi to nie zaszkodzi. Nie ucieknie z niego "cieplo". Jak ktos lubi popatrzec na ogien, to nie ma co szklem dupy wycierac. Jest to taka sama fanaberia jak plytki rektyfikowane w hallu. Edytowane 2 Października 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.10.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 (edytowane) Wspolczesne kominki czy kozy z doprowadzeniem powietrza z zewnatrz sa szczelne, jak pozamykasz w nieuzywanym kominku szybry, to termosowi to nie zaszkodzi. Nie ucieknie z niego "cieplo". Jak ktos lubi popatrzec na ogien, to nie ma co szklem dupy wycierac. Jest to taka sama fanaberia jak plytki rektyfikowane w hallu. Masz kratki nawiewne z kominka? Zamykasz je? Bardzo ciekawe co piszesz. Nieużywany kominek jest mostkiem. A przepustnica i powietrze z zewnątrz nie mają tu nic do rzeczy. To jest tylko dla bezpieczeństwa przed zaczadzeniem. Edytowane 2 Października 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.10.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 bardzo dobrze widać jaką oszczędność daje palenie w kominku względem temperatury podłogi - znikomą, obniża się jej temperatura i komfort, a później układ nadrabia "straty", stad pik nad ranem w temp. podłogi U MNIE TO JESZCZE LEPIEJ WIDAĆ PO WRZESNIU 20 ,5 kg brykietu + podpałka razem 17-18 zł temp w domu 22-24[w całym] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.10.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Masz kratki nawiewne z kominka? Zamykasz je? Bardzo ciekawe co piszesz. Nieużywany kominek jest mostkiem. A przepustnica i powietrze z zewnątrz nie mają tu nic do rzeczy. To jest tylko dla bezpieczeństwa przed zaczadzeniem. zyzolek paliłeś w porządnym wkładzie ? po takich postach się nie dziwie że niektórym sobie trudno wyobrazić że u mnie 1kg brykietu pali się 6-8 h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.10.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Masz kratki nawiewne z kominka? Zamykasz je? Bardzo ciekawe co piszesz. Nieużywany kominek jest mostkiem. A przepustnica i powietrze z zewnątrz nie mają tu nic do rzeczy. To jest tylko dla bezpieczeństwa przed zaczadzeniem. O jakich kratkach nawiewnych piszesz? Jesli o dolocie powietrza, to sa zamykane mechanicznie w samym kominku (mam "koze"). Oczywiscie jakas niewielka czesc ciepla ucieknie kominem, ale przez okna tez ucieka, a jednak w domu je masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.10.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 zyzolek paliłeś w porządnym wkładzie ? po takich postach się nie dziwie że niektórym sobie trudno wyobrazić że u mnie 1kg brykietu pali się 6-8 h Możesz zobaczyć mój kominek w stopce na zdjęciach. Kominek z wyższej półki, co nie zmienia faktu, że jest mostkiem termicznym i nie potrzebuję do tego termowizji. Wystarczy zwykły termometr przylgowy do szyby kominka i kratek nawiewnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.10.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 O jakich kratkach nawiewnych piszesz? Jesli o dolocie powietrza, to sa zamykane mechanicznie w samym kominku (mam "koze"). Oczywiscie jakas niewielka czesc ciepla ucieknie kominem, ale przez okna tez ucieka, a jednak w domu je masz. Koza to nie kominek, a szyber czopucha nigdy nie zamyka się na 100%, też ze względu na możliwość zaczadzenia. Jak jest np wylot fi 180, to czopuch zamyka się na fi 170. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.10.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Masz kratki nawiewne z kominka? Zamykasz je? Bardzo ciekawe co piszesz. Nieużywany kominek jest mostkiem. A przepustnica i powietrze z zewnątrz nie mają tu nic do rzeczy. To jest tylko dla bezpieczeństwa przed zaczadzeniem. podpytaj się kominkarzy czym się wkłady różnią a potem pisz głupoty do 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.10.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 (edytowane) Możesz zobaczyć mój kominek w stopce na zdjęciach. Kominek z wyższej półki, co nie zmienia faktu, że jest mostkiem termicznym i nie potrzebuję do tego termowizji. Wystarczy zwykły termometr przylgowy do szyby kominka i kratek nawiewnych. mnie nie interesuje Twój kominek tylko wkład ja mam kominek z niższej półki za 2 tyś wkład 5 kw za 6 tyś jeszcze większym mostkiem jest czerpnia powietrza w ścianie ale ona jest poprawnie polityczna kominek ładny. - zresztą całe wnętrze skoro ten kominek jest taki be to proszę odpowiedz nie mam super zaizolowanego tylko porządnie , powierzchnia nie jest wydumana ze skosów . czy uwzględniając średnio ciepły wrzesien w tym roku byłbym w stanie utrzymać na 123m2 22-24 stopnie ale raczej bliżej 24 zużywając 60 kwh - nie interesuje mnie wzorcowe utrzymywanie 20,5 -21,5 i 19, 5 w wc , tak czy nie ? jeżeli tak to kominek nie jest tak bzdurny , jeśli nie zwracam honor Edytowane 2 Października 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.10.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 (edytowane) Masz kratki nawiewne z kominka? Zamykasz je? Bardzo ciekawe co piszesz. Nieużywany kominek jest mostkiem. A przepustnica i powietrze z zewnątrz nie mają tu nic do rzeczy. To jest tylko dla bezpieczeństwa przed zaczadzeniem. Tak, wwiewne i wywiewne. Tak sie sklada, że powietrze migruje sobie pomiedzy nimi, jak jest różnica temperatur. Ja nie ma, to nie ma ruchu. Nie chcesz mi chyba powiedziec, że tymi kratkami zaciaga powietrze z zewnątrz ? A przepustnica wbrew temu, co twierdzisz ma tu cos do rzeczy i to calkiem sporo. Pzy otwartej ciag powietrza z rury go doprowadzającej, poprzez wkład, do komina jest dużo większy. I to powietrze faktycznie wychładza wkład i komin. Przymknięcie do minimum ten ruch powietrza powarznie redukuje. Jeśli nie zauważasz tego zjawiska u siebie to znaczy, że Twój wkład niewiele ma wspólnego ze szczelnością. Edytowane 2 Października 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.10.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Masz uprawnienia moda? Jeśli ktoś inny na Twoją prośbę ma robić porządek, to słabo to widzę jak na razie jest porządek - i mam nadzieje że tak będzie ZAWRSZE - ten wątek uważam na dzień dzisiejszy za porazke - owszem przerabialismy juz nie raz tu "watek towarzysko-rozrywkowy" ale to co zrobil z niego pewien pompiarz ....ehhhh szkoda słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.10.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Koza to nie kominek, a szyber czopucha nigdy nie zamyka się na 100%, też ze względu na możliwość zaczadzenia. Jak jest np wylot fi 180, to czopuch zamyka się na fi 170. Mam szyberek na powietrzu dolotowym. Taka klapka zamykajaca dolot zewnetrznego powietrza pod ruszt. Skutecznie zabezpiecza przed wychladzaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 02.10.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Mam szyberek na powietrzu dolotowym. Taka klapka zamykajaca dolot zewnetrznego powietrza pod ruszt. Skutecznie zabezpiecza przed wychladzaniem. Mam piecyk Westfire, tam są dwie wajchy od powietrza (powietrze pierwotne i wtórne). Też tak masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.10.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 przerabialismy juz nie raz tu "watek towarzysko-rozrywkowy" ale to co zrobil z niego pewien pompiarz ....ehhhh szkoda słów A pewna kablara nie? Czy po prostu koszula blizsza cialu..... szkoda slow na Twoja "obiektywnosc". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.10.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Mam piecyk Westfire, tam są dwie wajchy od powietrza (powietrze pierwotne i wtórne). Też tak masz? Tak. Jedno pod ruszt, a drugie leci nad palenisko (ale z jednej zewnetrznej rury). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.10.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 (edytowane) nie wiem jak inni - ale ja mam dośc tego pier... kable/PC za namową Lobo_M zakładam nowy wątek , w którym mam nadzieje znajdzie się aktualna i merytoryczna wiedza a nie ciągle pitolenie o szopenie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?219660-kompletny-system-grzewczy-do-15-ty%C5%9B-z%C5%82-rachunki-do-3-ty%C5%9B-za-CO-i-CWU-do-150-m2&p=6151126#post6151126 odrazu zaznaczam - posty w stylu TROLL - beda kasowane - nie mam zamiaru tworzyc smietnika pelnego wpisow w stylu co niektorych ... ktorym sie nudzi ..... zreszta dobrze wiedza ....zainteresowani ze o nich mowa licze na to ze potencjali zainteresowani znajda tam fachowa pomoc i doradztwo - bez zbednego obrzucania sie g.... Konradzie w sumie rozumiem takie słowa . niestety to jest forum publiczne żadne kółko różancowe. każdy ma prawo tu napisać co chce , nie dzielmy społeczenstwa na tych lepszych i gorszych. skoro wspomniałeś o obrzucaniu się g...... rok temu obrzucano mnie czymś takim , kiedy sugerowano mi że chce wyciągnąć kasę od instalatora tego czegoś obok na zdjęciu nie odzywałem się , kupiłem za 4 tyś uniflexa i olałem temat . jak dobrze TY zapewne pamiętasz nikt mnie nie przeprosił za te insynuacje, ok nie ma problemu. chce zwrócić uwagę że z g trzeba uważać bo może się odbić. ja z hipką potrafie się tu kopać ale cenie sobie jej szczerość w wątku o pompach czy weglu nie ma takiego tuskowego słoneczka . jak pompiarz ma deputat na prąd to piszę raczej nie po kilku zimach. wyliczenia powierzchni uzytkowej też raczej są proste. mało tu było kablarzy którzy udowodnią za wszelką cene że w łazience 19,5 stop to luzik i pełen komfort. a bzdurne wyliczenia średnich za ogrzewanie kwh z kosiarek , napędów bram itd to co jak nie g. poczytaj sobie tutaj wątek ; jak chciano pokazać że prąd jest taki taniutki to mnożyło się tylko 2 taryfą. żeby zaciemnić zasadność pomp to wyskakujecie z bzdurnymi kosiarkami i o,45 groszy. czy mam wspominać o zadowolonych o kablarzach którzy pisali w swoich dziennikach że skoro by wiedzieli ile tego prądu idzie to jednak bardziej by docieplili[izolacja podobna jak u mnie] nawet nie mówiąc o tym że w tych domach są kominki z wężownicami do cwu dla nastroju oczywiście. szanuje wasz wybór , choć w przeciwienstwie do was np. kospelowcy nie zamykają sobie możliwości. będę tu pisał jak i w waszym nowym wątku -wystarczy mi 1 osoba przed budową że to wszystko zmusi do przemyslenia i nie jest jednoznaczne. zgłoście mnie gdzie trzeba z pokorą przyjmne z pokorą. wyznawcy świętego OZC=20 STOP TRZYMAJCIE SIĘ I NIE PRZYMARZAJCIE DO SWOICH KIBELKÓW PRZY 19,5 Edytowane 2 Października 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.10.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Jak przepustnica zamknięta i szczelna, to przy wietrznej pogodzie zimne powietrze wchodzi w komin i wychładza, a przy otwartej przepustnicy zimne powietrze wchodzi do wkładu, lekko ogrzewa się tam i ucieka przez komin, przy okazji chłodząc cały kominek i wszystko w około. Tak się dzieje w mroźne dni, a nie teraz. Ale chyba jak jest mróz, wszyscy palą w kominkach i tego nie czują. Wystarczy przyłożyć termometr do szyby, albo kratki, przy minus 10. U mnie pojawia się na termometrze coś w okolicy 14-16st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.10.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 ZYZOLEK ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ ŻE DLA KILKUKROTNEGO palenia to kominek jest wątpliwy ekonomicznie.możesz odpowiedzieć co z tymi 60 kwh Twoim zdaniem.ja szanuje wybór -dla nastroju i na wszelki wypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts