zyzolek 03.10.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Na potwierdzenie mojej tezy, wystarczy tylko przeczytać ostatnie 143 strony tego tematu, jak ktoś jest na tyle cierpliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.10.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 A stawiam taką tezę, że pyxis to hipokryta i obłudnik Stawiam teze, ze jestes niezle przeorany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 03.10.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Pyxis, co to za patent nad tarasem? markiza jakaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.10.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 (edytowane) Pyxis, co to za patent nad tarasem? markiza jakaś? Tak, to markiza. Rozklada sie na cala dlugosc tarasu. Bez niej zeszlego lata na tarasie byla taka patelnia, ze tylko popoludniem dalo sie wysiedziec. EDIT: Znalazlem fotke z rozlozona do polowy. Jakos na maxa wysuniecia nie mam "uwiecznionego". http://szkut.com/dom/Dom89.jpg Edytowane 3 Października 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.10.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Albo ma tezę do udowodnienia, albo próbuje po czasie usprawiedliwić swój wybór Choć podświadomie czuje, że to nie było to. Stąd obecność i zainteresowanie tego typu wątkami. Ale do czgo odnosisz ten tekst, bo mam nadzieje, ze nie do mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 03.10.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 A stawiam taką tezę, że pyxis to hipokryta i obłudnik Zobacz lepiej co jemu zrobiło dolne źródło z tujkami pod płotem:lol2: Skarłowaciałe jakieś Na tak zmrożonej działce to powinien jakąś kosodrzewinę posadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.10.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Zobacz lepiej co jemu zrobiło dolne źródło z tujkami pod płotem:lol2: Skarłowaciałe jakieś Na tak zmrożonej działce to powinien jakąś kosodrzewinę posadzić W maju je wkopywalem dopiero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 03.10.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 dwie strony o dupie maryny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.10.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 To dolne źródło to długo już masz? A teraz trzeci sezon. U mnie wygladalo to troszke inaczej niz wizja "artystki" http://szkut.com/dom/PCi_cd_2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 06.10.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 (edytowane) 3 dni bez posta w watku... Hipcia poszla po klimatyzator aby zmiescic sie w watku z rachunkami do 3000:- i dolonczyc legalnie do innych kablarzy, i chyba jeszcze nie wrocila... Czesc opisuje tam swoje poglady o kominkach... gdyz mozna kupic <15000:- a chrust jest w lesie jak tu jeden nam przypomnial... Interesujace jest to ze w tamtym watku nagle "grzejacy bezposrednim pradem" ( kablarze jakos dziwnei brzmi ) ju nie grzeja calym zuzyciem kWh tak jak trzeba to robic tutaj... tylko rozrozniaja CO. Zalozenia tamtego watku wykluczaja PC P/W... ale przynajmniej te P/P moga sobie pozwolic na COP taki jaki maja a nie ubzdurany 2... takze cos pozytywnego z tego wyszlo. Nawet jasiu jakos nie naciska aby uwzglednic zyski bytowe.... no bo trzeba sie zmiescic w 3000:- prawda. A swoja droga ciekaw jestem ile osob przedstawi realne dane o zuzyciu <3000:- na CO i CWU grzejac wszystko bezposrednim pradem. I czy faktycznie 100% grzania odbywa sie w taniej taryfie. Dobrze ze nie ma w PL ograniczen na instalowane moce na cele CO 3000kWh nie zużywa tam nikt, czego dowodem brak dowodów, czyli faktur. Zauważ, ze nawet R%K spala 4000kWh na ogrzewanie a na pozostałe cele 7000kWh rocznie-czyli piecze, gotuje i świeci cala dobę, by zużyć te 20kWh dziennie:D Poza jaskiem to jest to towarzystwo wzajemnej adoracji, które niemrawo próbuje coś sprzedać nowym forumowiczom. A ponieważ dano małpie brzytwe w postaci moda, to wszystkie posty negują ich kłamstwa będą niestety usuwane. Edytowane 6 Października 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.10.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Ja w nastepnym domu mam szanse zbit te limity o polowe, oba naraz Ale to bedzie dom do 90 m2, ok. 230 m3 kubatury grzewczej, przez niektorych pewnie bedzie uznany nie za dom ale za mieszkanie 2-poziomowe, ale ja nie mam zamiaru miec wiecej bo tam tyle bedzie w sam raz. CO: kable ze sterownikami - koszt ponizej 3000, robota wlasna, elektryk odbierze za max.300, ktore juz wliczylem. CWU: boiler 80 litrow, koszt ok 1300. z montazem bedzie do 1800, lacznie max 5 tys, wiec starczy jeszcze dolozyc klime za 2,5 tys, bedzie ladnie razem 7500 Jesli sprawdzi sie w moim obecnym domu dogrzewanie klima, to w tym wyzej opisywanym bedzie ona grzala wiecej niz polowe sezonu, czyli za CO bedzie ok 800 PLN, na CWU zostanie 700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.10.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 rzeczywiscie nagle bytowe są pomijalne. w taki prosty sosób schodzimy z 45 gr na 30 gr chłopcy z dumą opowiadają o nco-mają prawo szkoda że nie mogę się doczekać odpowiedzi na pytanie związane ze słynnymi pyk-pykami które precyzyjnie utrzymują temperatureja chłopakom wierze że grzeją tylko w taniej .to jak te nco ma przewage nad wodnym?zakładam ze przecietna rodzina raczej spedza czas , myje sie popołudniu czy wrecz wieczorem.to żeby drogich pyków nie było co wy robicie z temp np rano i wieczorem.tylko niepiszcie ze o 19-21 u was jest najlepszy komfortnp że w lazienkach utrzymujecie 24-26 stop w czasie wieczeornych kąpielio ile moge zrozumiec ze w kibelku można utrzymywać 18,5-19 stop:D to przy wannie to średnio.jak sobie radzicie z komfortem wieczorem i brakiem pyk-pyków w drozszej.samo utworzenie tematu mi się podoba - tego nowego.warto dodać w tytule I ZWOLENNICY KOMFORTÓW WIELKICH W DOMU PRZY 18-22 STOP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 06.10.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Ale ja nie mowie o 3000kWh.... bo autor watku celowo nie zapodal ograniczenia kWh tylko kwote 3000:- PLN na CO i CWU rocznie... ale jak na razie wolno im te przedstawianie kosztow idzie... jak i udowodnienie ze 100% sie odbywa w II taryfie... nie widzisz absurdu calej sytuacji? zalozenia: 1.gosciu ma domek, ktory pali 4kkWh/rok ale rocznie zuzywa 11kkWh. 2. mieszkamy w XXl wieku i mamy lodowke, piekarnik, plazme i kino domowe oraz hydrofor. 3. rocznie zuzywamy na zycie 5kkWh/365dni, co daje 15kWh dziennie to ja sie pytam: gdzie sie podzialo CO NAJMNIEJ 2000kWh? bo daje sobie glowe uciac, ze na fakturze ono jest:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.10.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Ja w nastepnym domu mam szanse zbit te limity o polowe, oba naraz Ale to bedzie dom do 90 m2, ok. 230 m3 kubatury grzewczej, przez niektorych pewnie bedzie uznany nie za dom ale za mieszkanie 2-poziomowe, ale ja nie mam zamiaru miec wiecej bo tam tyle bedzie w sam raz. Maly domek to praktycznie same zalety. Ma tylko jedna "drobma" wade. Jest w nim mniej miejsca niz w domu wiekszym. Zbijanie kosztow przez zmniejszanie wielkosci powierzchni domu to metoda skuteczna, ale moze prowadzic do paradoksu. Wystarczy sobie wszelkie koszta przeliczyc na m2 takiej powierzchni. Ja wlasnie po to zdecydowalem sie zainwestowac oszczednosci w dom, zeby uciec z ciasnoty niewiele mniejszego mieszkania w calkiem nowym i wygodnym bloku, dlatego raczej nie docenie zalet domu 90m2. Zalozenie bylo takie, zeby koszty ekplotacji domu byly tylko niewiele wieksze od tych z mieszkania. Okazalo sie w praktyce, ze sa nawet mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.10.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 rzeczywiscie nagle bytowe są pomijalne. w taki prosty sosób schodzimy z 45 gr na 30 gr Czyli nagle zaczelo sie liczenie wg "mojego" schematu, bo tak wygodniej w danej sytuacji. Zalezy co chcemy udowodnic to odpowiednio prowadzimy "ksiegowosc". Nieco to obludne podejscie, ale tutaj wszelkie chwyty sa dozwolone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.10.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Cena za m2 niestety bedzie wyzsza. Oczywiscie per saldo za calosc wyjdzie znacznie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miras. 06.10.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Przy domku 90m2 ( a jest to dom jak najbardziej ) twoje zalozenia powinny byc OK. Tu tez mamy ciekawostke... niejeden sie smieje z PC ( nie mowie akurat o "kabelkowcach" ) o kosztach... zwrotach etc...ale dom musi byc 250m2 Czy te ostatnie 100m2 tez sie jakos zwraca? Hm... a przy takim domku... zakladam bardzo cieplym... nie rozwazales np. grzalek w WM z odzyskiem ciepla... zamiast kabli. PC P/P swoja droga fajnie ... no i mozliwosc chlodzenia latem... moze na niewiele dni... ale mozliwosc jest Tyle ze wtedy moze 1 na kazdym pietrze A a wtamtym watku nikt nie sugerowal koledze Miras PC P/P... przeciez za 15000:- ma 4 takie i bojler na CWU Albo PC do CWU No właśnie - dom około 100m2 parteru i 100m2 piętro, docelowo mają być w sumie 4 mieszkania, ale PC za 15 000 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.10.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 u mnie ostatni okres rozliczeniowy 59 dnii za całość 723 kwh w tym stary dom 2 lodówki [10 i wiecej letnie lodówki wielka zamrażarka w piwnicy 2 telewizory po 200 w kosiarka piekarnik. w nowym wiadomo indukcja lodówka , reku, telewizor 50 w [na cwu poszło niecałe 170 kwh] łacznie w obu domach 6 osób. jakby od tych 723 kwh odjąc te 170 kwh to zostanie 540 kwhdzielone na 2 domy i dzielone przez 2 miesiące =wycodzi 135 kwh miesiąc + moje cwu zaokrąglmy do 100 kwh= miesiąc u mnie 235 kwh dodajmy jeszcze ze 100kwh na wypieki dodatkowe[] wychodzi mi 335 kwh miesiąc x 12 = 4000 kwh zakładam że nie pale w kominku przez całą zimę i chce utrzymać w miare komfortową temp 22-24 stop wyjdzie mi z 2000kwh[już to widzę ale niech będzie] to cały mój rok to 6000 kwh [ z dumą dodać musze że używam kosiarek elektr. - to te które kiedyś wchodziły w bytowe. to ja się pytam jak to moje 6000 kwh ma się do 9000-11ooo kwh na czystym prądzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miras. 06.10.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Hm... nieznam rozkladu tego domu ani mieszkan...nie pamietam tez jakie ogrzewanie tam jest teraz... moze pisales. Nie wiem tez czego oczekujesz tak do konca ale tak... za 15000:- kupisz kilka dobrych PC P/P... mozesz kupic tez jedna z 2 lub 3 jednostkami wewnetrznymi... Pozostanie rozwiazanie CWU. Gdzie tez mozna zastosowac PC P/W dedykowana do CWU... lub faktycznie po prostu bojler z grzalka.. tak przeciez maja wyznawcy bezposredniego pradu Mialem na mysli takie urzadzenia... niejeden skrytykuje.. ale mam znajomych co sobie chwala...( urzadzenia same w sobie nie akurat te ) http://allegro.pl/klimatyzator-daikin-ftxn25l-rxn25l9-wyprzedaz-i3571761477.html http://allegro.pl/klimatyzator-vivax-multisplit-4x2-6kw-sprawdz-i3542728144.html Jest tego duzo, przeroznych producentow... ale mowie... zalezy troszke od rozplanowania domu, mieszkan jak i Twoich oczekiwan. ok, dzięki rozejrzę się co do domu, to stary piętrowy, ściany z cegły pełnej grubość 0,5m moja połowa domu to po 100m2 na kondygnacji przeróbka na 4 mieszkania pod wynajem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 06.10.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 rzeczywiscie nagle bytowe są pomijalne. w taki prosty sosób schodzimy z 45 gr na 30 gr chłopcy z dumą opowiadają o nco-mają prawo szkoda że nie mogę się doczekać odpowiedzi na pytanie związane ze słynnymi pyk-pykami które precyzyjnie utrzymują temperature ja chłopakom wierze że grzeją tylko w taniej . to jak te nco ma przewage nad wodnym? zakładam ze przecietna rodzina raczej spedza czas , myje sie popołudniu czy wrecz wieczorem. to żeby drogich pyków nie było co wy robicie z temp np rano i wieczorem. tylko niepiszcie ze o 19-21 u was jest najlepszy komfort np że w lazienkach utrzymujecie 24-26 stop w czasie wieczeornych kąpieli o ile moge zrozumiec ze w kibelku można utrzymywać 18,5-19 stop:D to przy wannie to średnio. jak sobie radzicie z komfortem wieczorem i brakiem pyk-pyków w drozszej. samo utworzenie tematu mi się podoba - tego nowego. warto dodać w tytule I ZWOLENNICY KOMFORTÓW WIELKICH W DOMU PRZY 18-22 STOP. Moim zdaniem jesli koszt kWh na cele poza co cwu jest mniejszy niz koszt kWh w taryfie G11, to czemu mielibysmy koszt co cwu liczyc wg sredniej z calosci faktury? Co do przewagi, to jak teraz pracuje u Was ogrzewanie? Bo u mnie glownie w lazience bo czujnik posadzki i co pare dni doladuje w pokojach (wnioskuje po zuzyciu, bo zadko widze na sterownikach pokojowych) Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi drogimi pykami. U mnie kazdy kapie sie kiedy chce, wahania temp w domu nie ma a to dlatego ze przegrody maja temp w okolicy temp zadanej. Na sterownikach w domu mam nastawe jak w zeszlym roku 21,5 a w lazience jest cieplej, bo tam jest nastawa temp posadzki i jest ona wyzsza niz w innych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts