Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moim zdaniem jesli koszt kWh na cele poza co cwu jest mniejszy niz koszt kWh w taryfie G11, to czemu mielibysmy koszt co cwu liczyc wg sredniej z calosci faktury?

Dlatego do mojego domku na cele CO liczę z "czystej" nocnej.

Reszta siłą rzeczy powinna (chyba że kablowcy i pompowy kłamią) wyjść poniżej magicznych 51gr z G11.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hm... nieznam rozkladu tego domu ani mieszkan...nie pamietam tez jakie ogrzewanie tam jest teraz... moze pisales.

Nie wiem tez czego oczekujesz tak do konca ale tak... za 15000:- kupisz kilka dobrych PC P/P... mozesz kupic tez jedna z 2 lub 3 jednostkami

wewnetrznymi... Pozostanie rozwiazanie CWU. Gdzie tez mozna zastosowac PC P/W dedykowana do CWU... lub faktycznie po prostu bojler z grzalka..

tak przeciez maja wyznawcy bezposredniego pradu ;)

Mialem na mysli takie urzadzenia... niejeden skrytykuje.. ale mam znajomych co sobie chwala...( urzadzenia same w sobie nie akurat te )

http://allegro.pl/klimatyzator-daikin-ftxn25l-rxn25l9-wyprzedaz-i3571761477.html

http://allegro.pl/klimatyzator-vivax-multisplit-4x2-6kw-sprawdz-i3542728144.html

Jest tego duzo, przeroznych producentow... ale mowie... zalezy troszke od rozplanowania domu, mieszkan jak i Twoich oczekiwan.

Oczywiscie powinniennes tez miec jakies pojecie o zapotrzebowaniu na cieplo...

gdyz przy -15*C wydajnosc tych urzadzen spada do 60-70% z tej podanej przy +7*C.

Dlatego trzeba te urzadzenia tez dobrac pod zapotrzebowanie.

Pytałem w wątku z pompami "tymi ręcami".

Zapytam Ciebie tutaj:

Jak taką pompę przerobić na PW?

Są jednostki po 9kW i większe.

Jednostkę wewnętrzną wrzucić do zbiornika z CO podłogówki i grzać.

Pompa split pp 9kw już od 7k + przeróbka z 1k.

Wcześniej pisałem o pompie za 10k, ale tam wykorzystana była tylko jednostka zewnętrzna z czujkami i sterownikiem. Dużo własnej roboty. Reszta to zakup dodatkowy.

Skoro pp jest w cenie lodówki, należy to zaadoptować do Naszych potrzeb.

Tylko jak? By było prosto i przyjemnie.

3 dni bez posta w watku... :D

Hipcia poszla po klimatyzator aby zmiescic sie w watku z rachunkami do 3000:- i dolonczyc legalnie do innych kablarzy, i chyba jeszcze nie wrocila...

Czesc opisuje tam swoje poglady o kominkach... gdyz mozna kupic <15000:- a chrust jest w lesie jak tu jeden nam przypomnial...

Interesujace jest to ze w tamtym watku nagle "grzejacy bezposrednim pradem" ( kablarze jakos dziwnei brzmi ) ju nie grzeja calym zuzyciem kWh tak jak trzeba to robic tutaj... tylko rozrozniaja CO. Zalozenia tamtego watku wykluczaja PC P/W... ale przynajmniej te P/P moga sobie pozwolic na COP taki jaki maja a nie ubzdurany 2... takze cos pozytywnego z tego wyszlo.

Nawet jasiu jakos nie naciska aby uwzglednic zyski bytowe.... no bo trzeba sie zmiescic w 3000:- prawda.

A swoja droga ciekaw jestem ile osob przedstawi realne dane o zuzyciu <3000:- na CO i CWU grzejac wszystko bezposrednim pradem.

I czy faktycznie 100% grzania odbywa sie w taniej taryfie.

Dobrze ze nie ma w PL ograniczen na instalowane moce na cele CO :)

w wątku może każdy pisać byle na temat i nie obrażał innych - proste , jeśli ktoś tego nie rozumie i pisze posty tylko po to by innemu dopier... lub nabić statystyki to nie ma tam miejsca dla niego

Värmepumpsägare - jeśli tylko jesteś wstanie komuś pomóc w doradzeniu mu taniego systemu grzewczego dzięki któremu będzie miał niskie rachunki - zapraszam - pisz śmiało - byle na temat

założenia takie są jakie są - o nich dyskutować nie będę - tu jest wątek bez ograniczeń i możecie wylewać krokodyle łzy

3000kWh nie zużywa tam nikt, czego dowodem brak dowodów, czyli faktur.

Zauważ, ze nawet R%K spala 4000kWh na ogrzewanie a na pozostałe cele

7000kWh rocznie-czyli piecze, gotuje i świeci cala dobę, by zużyć te 20kWh dziennie:D

Poza jaskiem to jest to towarzystwo wzajemnej adoracji, które niemrawo próbuje coś sprzedać nowym forumowiczom.

A ponieważ dano małpie brzytwe w postaci moda, to wszystkie posty negują ich kłamstwa będą niestety usuwane.

nie spalam 4000 - nigdy tak nie twierdziłem - znowu żonglujesz danymi jak Ci się tylko podoba

szczegółowe wypisy z moich FV sa u mnie w DB i każdy może je przeanalizować , widać tam doskonale ile zużywam np w lecie kWh

usuwane są tylko i wyłącznie wpisy nie na temat lub "obrzucające się na wzajem g...."

sporo postów usuwają sami piszący - więc proszę Cie kolejny raz - nie wiesz , nie widzisz - nie pisz że tak jest tylko że wydaje Ci się ....

Ale ja nie mowie o 3000kWh.... bo autor watku celowo nie zapodal ograniczenia kWh tylko kwote 3000:- PLN na CO i CWU rocznie...

ale jak na razie wolno im te przedstawianie kosztow idzie... jak i udowodnienie ze 100% sie odbywa w II taryfie...

Ale interesujaco sie czyta.... bo i tak zeszli na PC ... moce przylovczy pradu i takie tam... :)

"Poza jaskiem to jest to towarzystwo wzajemnej adoracji"

jasiu tam sie jakos nie wychyla ze grzaniem zyskami bytowymi, czy COP 2, czy wszscy i tak placimy tak samo... ze wozek taki sam etc...

Tylko ladnie uczestniczy w rozmowie o wyznaczonych ramach... 15000:- inwestycja i rachunek 3000:-/rok na CO i CWU.

nie podobają Wam się takie założenia - proszę załóżcie kolejny watek i piszcie sobie tam co Wam się podoba

tu rozmawiamy ogólnie o całym grzaniu prądem , wszelkimi możliwymi metodami , tak jest wątek zawężony - tak ciężko Wam to zrozumieć? boli ? może trzeba udać się do jakiegoś specjalisty ...

odpowiadając na Twoje pytanie 3000zł przy cenie 1 kWh w taryfie nocnej daje prawie 10 000 kWh na CO + CWU w skali roku - taki jest limit w kWh na dzień dzisiejszy - zadowolony ???

Przy domku 90m2 ( a jest to dom jak najbardziej :) ) twoje zalozenia powinny byc OK.

Tu tez mamy ciekawostke... niejeden sie smieje z PC ( nie mowie akurat o "kabelkowcach" ) o kosztach... zwrotach etc...ale dom musi byc 250m2

Czy te ostatnie 100m2 tez sie jakos zwraca? ;)

przy dużych domach poprostu pewne rozwiązania się nie opłacają - np kable , przy mniejszych domach nie ma sensu inwestować w drogie rozwiązania - malux o tym pisał nie raz - mial cykora i nie dał kabli - poźniej pisał że dla małych domów do chyba 120 m2 to kable w ciemno ... - w tym wątku są gdzieś te wpisy - można odnaleźć

PC P/P swoja droga fajnie ... no i mozliwosc chlodzenia latem... moze na niewiele dni... ale mozliwosc jest :) Tyle ze wtedy moze 1 na kazdym pietrze ;)

A a wtamtym watku nikt nie sugerowal koledze Miras PC P/P...:confused: przeciez za 15000:- ma 4 takie i bojler na CWU ;) Albo PC do CWU

no właśnie ... dlaczego żaden "adwokat" pompiarzy tego nie zaproponował ? ArturWi powinien 1 to napisać ... jak widać wielu tam jest nie po to by pomagać ....

rzeczywiscie nagle bytowe są pomijalne.

w taki prosty sosób schodzimy z 45 gr na 30 gr

chłopcy z dumą opowiadają o nco-mają prawo szkoda że nie mogę się doczekać odpowiedzi na pytanie związane ze słynnymi pyk-pykami

które precyzyjnie utrzymują temperature

ja chłopakom wierze że grzeją tylko w taniej .

to jak te nco ma przewage nad wodnym?

zakładam ze przecietna rodzina raczej spedza czas , myje sie popołudniu czy wrecz wieczorem.

to żeby drogich pyków nie było co wy robicie z temp np rano i wieczorem.

tylko niepiszcie ze o 19-21 u was jest najlepszy komfort

np że w lazienkach utrzymujecie 24-26 stop w czasie wieczeornych kąpieli

o ile moge zrozumiec ze w kibelku można utrzymywać 18,5-19 stop:D to przy wannie to średnio.

jak sobie radzicie z komfortem wieczorem i brakiem pyk-pyków w drozszej.

samo utworzenie tematu mi się podoba - tego nowego.

warto dodać w tytule I ZWOLENNICY KOMFORTÓW WIELKICH W DOMU PRZY 18-22 STOP.

malux nie wiem jak w Twoim domu ale w domach dobrze zaizolowanych dobowy spadek temperatur przy dużych mrozach to 1*C

więc kable naprawde "pykaja", zwłaszcza o tej porze roku ... pochodzi kilka, kilkanaście lub kilkadziesiat minut na dobę w jednym ponieszczeniu i tyle - to nazywamy pykaniem - to nazywamy niecentralnym sterowaniem - same decydują kiery sie uruchomić w ramach taniej taryfy - czasami jest to godzina 23, czasami 2 w nocy a czasami 5:50 lub 13:30 , nie trzeba grzać X litrów i przeganiać wody w podłodze po całym domu , w wodnej podłogówce nie steruje się przepływami tylko się je tłumi

nie widzisz absurdu calej sytuacji?

zalozenia:

1.gosciu ma domek, ktory pali 4kkWh/rok ale rocznie zuzywa 11kkWh.

2. mieszkamy w XXl wieku i mamy lodowke, piekarnik, plazme i kino domowe oraz hydrofor.

3. rocznie zuzywamy na zycie 5kkWh/365dni, co daje 15kWh dziennie

to ja sie pytam: gdzie sie podzialo CO NAJMNIEJ 2000kWh? bo daje sobie glowe uciac, ze na fakturze ono jest:-)

pijesz do mnie ? - nie mam hydrofora - zapamiętaj!

tak jak pisałem dane z moich FV za prund są w moim DB - tam znajdziesz to co zgubiłaś po drodze

u mnie ostatni okres rozliczeniowy 59 dnii

za całość 723 kwh

w tym

stary dom

2 lodówki [10 i wiecej letnie lodówki

wielka zamrażarka w piwnicy

2 telewizory po 200 w

kosiarka

piekarnik.

w nowym wiadomo indukcja

lodówka , reku, telewizor 50 w [na cwu poszło niecałe 170 kwh]

łacznie w obu domach 6 osób.

jakby od tych 723 kwh odjąc te 170 kwh to zostanie 540 kwhdzielone na 2 domy i dzielone przez 2 miesiące =wycodzi 135 kwh miesiąc + moje cwu zaokrąglmy do 100 kwh= miesiąc u mnie 235 kwh dodajmy jeszcze ze 100kwh na wypieki dodatkowe[:)]

wychodzi mi 335 kwh miesiąc x 12 = 4000 kwh

zakładam że nie pale w kominku przez całą zimę i chce utrzymać w miare komfortową temp 22-24 stop wyjdzie mi z 2000kwh[już to widzę ale niech będzie] to cały mój rok to 6000 kwh [ z dumą dodać musze że używam kosiarek elektr. - to te które kiedyś wchodziły w bytowe.

to ja się pytam jak to moje 6000 kwh ma się do 9000-11ooo kwh na czystym prądzie

jak wyżej - moje dane masz w DB - możesz je przeanalizować i wyciągnąć z nich jakieś wnioski - pewnie każdy wyciągnie takie jakie będzie chciał , jakie będą mu na rękę ;)

no właśnie ... dlaczego żaden "adwokat" pompiarzy tego nie zaproponował ? ArturWi powinien 1 to napisać ... jak widać wielu tam jest nie po to by pomagać ....

Ja taki system z pompami P/P odradzalem, bo grzejac w firmie klimatyzatorami nie widze w tym czynnika dosyc istotnego - komfortu. Nie generalizuj wiec, ze "zaden".

Jesli fruwasz, to tak mozesz przeliczac. Ja raczej poruszam sie po podlogach, wiec wole m2. Dom czy mieszkanie to nie woliera.

Jeden ma 2 metry wysokości i trzeba się schylać wchodząc przez drzwi, a drugi ma 5 metrów wysokości, a powierzchnia w metrach kwadratowych ta sama. I jak te różnice wyjaśnisz? W jednym domu mniej powietrza, w drugim więcej. Uważasz, że kubatura jest bez znaczenia? Pomyśl chłopie za nim coś napiszesz.

Kubatura jest bardzo istotna, chociazby w domu z poddasem uzytkowym gdzie bierzemy pod uwage pow. uzytkowa a proste jej mnozenie przez wysokosc mac. pomieszczen nie oddaje kubatury grzewczej...

Poza tym tak jak mam u siebie gdzeje kubture calkiem duzej klatki schodowej, ktorej np w parterowce nie ma...

Moglbym miec parterowke i 90 m2 powierzchni bez przedpokoju i mialbym lepiej niz teraz majac 120 m2, 2 klatki schodowe i oprocz tego z 15-18 m2 skosow (wys. ponizej 180 cm).

Jeden ma 2 metry wysokości i trzeba się schylać wchodząc przez drzwi, a drugi ma 5 metrów wysokości, a powierzchnia w metrach kwadratowych ta sama. I jak te różnice wyjaśnisz? W jednym domu mniej powietrza, w drugim więcej. Uważasz, że kubatura jest bez znaczenia? Pomyśl chłopie za nim coś napiszesz.

Uwazam, ze jak ktos sobie zrobil 5m wysokosc pomieszczen, to jego sprawa. Po prostu (droga) fanaberia. Jego m2 powierzchni bedzie z tego tytulu duzo drozszy. Ot tylko tyle.

Liczenie domu w m3 to jakas pomylka maskujaca taki fanaberie.

Kubatura jest bardzo istotna, chociazby w domu z poddasem uzytkowym gdzie bierzemy pod uwage pow. uzytkowa a proste jej mnozenie przez wysokosc mac. pomieszczen nie oddaje kubatury grzewczej...

Poza tym tak jak mam u siebie gdzeje kubture calkiem duzej klatki schodowej, ktorej np w parterowce nie ma...

Moglbym miec parterowke i 90 m2 powierzchni bez przedpokoju i mialbym lepiej niz teraz majac 120 m2, 2 klatki schodowe i oprocz tego z 15-18 m2 skosow (wys. ponizej 180 cm).

Ale to jest spraw Twoja i Twojego domu. Co kogo obchodzi, ze masz w domu wysoka klatke schodowa albo skosy. Bedziesz mial z tego tutulu taniej lub drozej na Co i tylko tyle. Do zagospodarowania masz jednak m2 a nie m3. Mowimy o domu a nie o magazynie wysokiego skladowania.

przy dużych domach poprostu pewne rozwiązania się nie opłacają - np kable , przy mniejszych domach nie ma sensu inwestować w drogie rozwiązania - malux o tym pisał nie raz - mial cykora i nie dał kabli - poźniej pisał że dla małych domów do chyba 120 m2 to kable w ciemno ... - w tym wątku są gdzieś te wpisy - można odnaleźć

dodam że kable będą ok dla małych domów jak piszesz 120m2 (może i do 150m2) ale dobrze ocieplonych, min 20cm styro na ściany i wełny 35-40cm dach

u siebie masz 30cm jeśli dobrze pamietam stąd i wyniki masz "interesujące" i pyka ci rzadko .. w okresach przejściowych :)

Dlatego do mojego domku na cele CO liczę z "czystej" nocnej.

Reszta siłą rzeczy powinna (chyba że kablowcy i pompowy kłamią) wyjść poniżej magicznych 51gr z G11.

Z/Z wg marcowej faktury tar G11 moc 15kW 459,88zł/711kWh=0,6468zł/kWh - też bym chciał płacić te magiczne 51gr - tylko jak to zrobić????

Moja ostatnia faktura to 397,62:- i 624kWh .... 0,637:-/kWh G11

Dlatego zapytałem skąd te "magiczne 51gr z G11"może ma jakiś "magiczny" sposób na dostawców energii?

Oczywiście przy 2 taryfach bez problemu można płacić poniżej 50gr/kWh, ale w G11 nie ma szans - chyba, że jest się pracownikiem energetyki - na ich ulgi składa się reszta.

Edytowane przez kbab

Zużycie 10.09.2012-25.09.2013 czyli trochę więcej niż 1 rok. Taryfa G12

Zużycie całkowite -7043 kWh(w tym PC 4175)

Koszt całkowity - 3375,8 zł (suma z faktur)

Średnia za kWh - 0,48 zł

W domu wszystko na prąd, innych źródeł ogrzewania brak. Na pracę w drugiej taryfie ustawiona jest PC i mieści się w zasadzie w 85%, zmywarka ok 80% . Reszta jak sie komu podoba.

ja też nie (po raz pierwszy mam myślenie, jak pompiarz :)

zresztą już im zdechło - obstawiałam na 12 stron

niebawem R$K założy drugie konto, żeby dyskutować z samym sobą:p

Eee tam. W 3cim poscie ichniego watku lasilas sie jak kotka do R&K, ze "sie miescisz" i mozesz pisac, ale jak pogonili jak bura su...., to teraz focha strzelasz i nie chcesz tam pisac? Oooooo.....Jaka szkoda....Naprawde wiele stracili.:D

Uwazam, ze jak ktos sobie zrobil 5m wysokosc pomieszczen, to jego sprawa. Po prostu (droga) fanaberia. Jego m2 powierzchni bedzie z tego tytulu duzo drozszy. Ot tylko tyle.

Liczenie domu w m3 to jakas pomylka maskujaca taki fanaberie.

Właśnie to ma największe znaczenie.

Już dawno temu, jak wrócisz do 500 strony tego wątku, mówiono o tym żeby przeliczać koszty na kubaturę, a nie na metry kwadratowe.

A tak poza tematem, większa kubatura zarówno ma swoje zalety i wady, jak wszystko na tym świecie. I nie są to żadne fanaberie.

Dla mnie np. pompa ciepła to fanaberia.

Eee tam. W 3cim poscie ichniego watku lasilas sie jak kotka do R&K, ze "sie miescisz" i mozesz pisac, ale jak pogonili jak bura su...., to teraz focha strzelasz i nie chcesz tam pisac? Oooooo.....Jaka szkoda....Naprawde wiele stracili.:D

droczyłam się, bo oczywistym było, ze burzę im święty spokój; rok temu był taki wątek towarzyski i tez umarł :p

pisałam już, że mam cię w ignorowanych?

no to już wiesz :)