Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Widze staruszki dalej leczą kompleksy i biją posty.. ch.. tam ze bez sensu... :D Tak mało nie popuścicie w majty tymi swoimi pompami a nikt sie nie chwali ile miesiecznie becyluje na raty kredytu ktory bedzie splacac do us..nej smierci :D

Zapytaj się tych co mają 30cm XPS w podłodze,30cm na ścianach i okna na kotwach kiedy im się to zwróci,o ile przez to płacą większą ratę i czemu mimo takiej inwestycji mają tak duże rachunki za ogrzewanie ;)

Edytowane przez Arturo72

A o czym dokladnie piszesz... bo pyxis, miloszenko i ja pisalismy o koszcie wybudowania domu, ceny za m2 jak i koszcie calkowitym. Duzy vs maly domek.

Widziales gdziec cene za dom lub mieszkanie podana za m3 ? Ja osobiscie nie.

Czy tak sobie chciales dorzucic zupelnie a propos ze PC to fanaberia. OK teraz juz wiemy PC nie dla zyzolka :)

Wiesz... mozna funkcjonowac przy 2,5m do sufitu... nie trzeba miec 3m. Za to wiekszosc domow budowanych niestety ma nadal jakis system grzewczy...

A wiec mozna sobie policzyc jaka kubature najtaniej ogrzac... a potem czym ;) No i czy te dodatkowe 0,5m sie kiedys zwroci.... :rolleyes:

Ale to jest dział o instalacjach i o ogrzewaniu, a nie o kosztach budowy m2 czy m3. Mówimy o kosztach ogrzewania na m2 vs m3, przy czym m3 jest bardziej miarodajny od m2.

PYXIS: dlaczego COP twojego agregatu nie przekracza 2?

Takie coś masz Hipka w stopce.

Odpowiem Ci na to pytanie.

Bo chłopaki z działu o PCI z ciepłomierzami w swoich instalacjach dokładnie pomierzyli ile tych kWh produkują z tego powietrza i gruntu. I wyszło, że roczne Kopy przy PC-PW to 2, a PC-GW to 2-2,5.

Dlatego pewni użytkownicy stwierdzili, że grzeją prądem, bo tej energii z gruntu i powietrza brakuje, a instalacja kosztowała 60kzł

Gość Arturo72
Takie coś masz Hipka w stopce.

Odpowiem Ci na to pytanie.

Bo chłopaki z działu o PCI z ciepłomierzami w swoich instalacjach dokładnie pomierzyli ile tych kWh produkują z tego powietrza i gruntu. I wyszło, że roczne Kopy przy PC-PW to 2, a PC-GW to 2-2,5.

Dlatego pewni użytkownicy stwierdzili, że grzeją prądem, bo tej energii z gruntu i powietrza brakuje, a instalacja kosztowała 60kzł

Bzdury pleciesz,

DZIŚ po raz 15 czytałem corce zezie- przy temp 22 w pokoju opatuliła sie kocem

lobo bede musial odpalic petle w łazience z wanną - tam 22 takie srednie

jesli chodzi o te pyk pyki skoro idealnie nco utrzymuje temp to jak to robicie że grzejecie tylko w taniej?

czary mary wieczorem mam cieplo w lazience

siedze cicho - pod koniec roku bede mial rachunek tylko na nowy dom

zobowiązuje sie tuze wkleje je

DZIŚ po raz 15 czytałem corce zezie- przy temp 22 w pokoju opatuliła sie kocem

lobo bede musial odpalic petle w łazience z wanną - tam 22 takie srednie

jesli chodzi o te pyk pyki skoro idealnie nco utrzymuje temp to jak to robicie że grzejecie tylko w taniej?

czary mary wieczorem mam cieplo w lazience

malux nie szalej - 22 i zimno? przecież żona R$K przy 22 to w springach zapyla po terakocie o temp 19.5stC

hartuj, chłopie, córę, to i rekord będzie :)

Właśnie to ma największe znaczenie.

Już dawno temu, jak wrócisz do 500 strony tego wątku, mówiono o tym żeby przeliczać koszty na kubaturę, a nie na metry kwadratowe.

A tak poza tematem, większa kubatura zarówno ma swoje zalety i wady, jak wszystko na tym świecie. I nie są to żadne fanaberie.

Dla mnie np. pompa ciepła to fanaberia.

Ze mopwiono, to malo znaczy. Tu sie bzdury powtarza czesto jak mantre.

Wystaw ogloszenie, ze chcesz spredzac dom po 2 tys zl ma m3 :D

Widze staruszki dalej leczą kompleksy i biją posty.. ch.. tam ze bez sensu... :D Tak mało nie popuścicie w majty tymi swoimi pompami a nikt sie nie chwali ile miesiecznie becyluje na raty kredytu ktory bedzie splacac do us..nej smierci :D

Sa tez tacy, co Ci sie pewnie w plale nie miesci, ktorzy najpierw skladaja kase a pozniej dopiero buduja dom za te pieniadze. Nie odwrotnie. :D

Ale to jest dział o instalacjach i o ogrzewaniu, a nie o kosztach budowy m2 czy m3. Mówimy o kosztach ogrzewania na m2 vs m3, przy czym m3 jest bardziej miarodajny od m2.

Wiele mi sie wyjasnilo. Widze w galerii ze stopki, ze kolega pojechal po bandzie i ma taki 6metrowej wysokosci salon. To byla decyzja zycia zapewne. Takie kubatury to nawet ten kominek wielkosci pieca chlebowego nie jest w stanie nagrzac . Cieplo tylko pod sufitem. Czas na nauke latania. ;)

Sa tez tacy, co Ci sie pewnie w plale nie miesci, ktorzy najpierw skladaja kase a pozniej dopiero buduja dom za te pieniadze. Nie odwrotnie. :D

To zdanie powinno wisieć przed każdym bankiem :)

Też nie rozumiem jak można wiązać się na całe życie z bankiem. Stać mnie to kupuje nie stać mnie to nie kupuje. Można wziać kredyt na wykończenie domu na góra 5 lat ale nie na 30!! Jeszcze we frankach po 2 zł.

To samo z samochodami kupuje za gotówkę to na co mnie stać, chyba że samochód służy w celach zarobkowych to można brać kredyt.

Jak można przepłacać co najmniej 30 % za samochód? A za dom to co najmniej 100 %.

Wiele mi sie wyjasnilo. Widze w galerii ze stopki, ze kolega pojechal po bandzie i ma taki 6metrowej wysokosci salon. To byla decyzja zycia zapewne. Takie kubatury to nawet ten kominek wielkosci pieca chlebowego nie jest w stanie nagrzac . Cieplo tylko pod sufitem. Czas na nauke latania. ;)

Zawsze można miesięcznie 2 tony brykietu w kominku spalić.

A latać można ile wlezie;) Szczególnie psy lubią latać po schodach, a potem patrzą z antresoli, to mnie wołałeś?

51gr :)

W zeszłym roku latem średnią z opłatami miałem 54gr w G11.

Opłaty rzecz nabyta. Niezależnie od zużycia, musimy je płacić. Przy zużyciu jednej kWh, czy 999 kWh opłata jest stała.

Tylko że dla mniejszego zużycia, cena jednostkowa wzrasta dosyć znacząca, przy tej drugiej opcji, tylko o 3-4 gr.

Dla zużycia CO dla nocnej ich nie wliczam. Dlaczego?

Bo tak czy tak muszę je zapłacić. Muszę, to nie wpływa na ilość zużytych kWh.

Płać, płać, choćbyście nie korzystali, tak jak z abonamentu rtv. Nie oglądasz, płać za samo posiadanie.

Edytowane przez klaudiusz_x

A ja wliczam do kazdej. Po rowniutko. A co! :)

Zapłacić trzeba. Nie ma bata. Każdy je płaci.

U jednych kWh wynosi 1 zł, u innych 54gr.

Zgadzam się z tym że należy je wliczyć.

Ale w przypadku dołożenia grzania CO w nocy, można je pominąć.

Dlaczego?

Bo tę opłatę zapłacimy w rachunkach za prąd w bytowych które musimy zapłacić choćbyśmy nie grzali CO prądem.

Tyle w temacie.

Zapłacić trzeba. Nie ma bata. Każdy je płaci.

U jednych kWh wynosi 1 zł, u innych 54gr.

Zgadzam się z tym że należy je wliczyć.

Ale w przypadku dołożenia grzania CO w nocy, można je pominąć.

Dlaczego?

Bo tę opłatę zapłacimy w rachunkach za prąd w bytowych które musimy zapłacić choćbyśmy nie grzali CO prądem.

Tyle w temacie.

Duzo w tym racji, bo prad w domu i tak kazdy raczej ma i abonament musi i tak placic. Mi sie tak po prostu wygodniej liczy, bo operuje tylko stawkami za kWh bez zadnych dodatkowych sumowan. No i zaden tam kablarz nie bedzie mi robil jakis ansow. ;)