klaudiusz_x 07.10.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Duzo w tym racji, bo prad w domu i tak kazdy raczej ma i abonament musi i tak placic. Mi sie tak po prostu wygodniej liczy, bo operuje tylko stawkami za kWh bez zadnych dodatkowych sumowan. No i zaden tam kablarz nie bedzie mi robil jakis ansow. Kablarze są ok. Na ich doświadczeniach można nieźle zyskać. U nich wszystkie niedoróbki wychodzą ze zdwojoną siłą (cop) Jestem na etapie docieplania, korzystam z ich wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.10.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 (edytowane) Ale w przypadku dołożenia grzania CO w nocy, można je pominąć. Dlaczego? Bo tę opłatę zapłacimy w rachunkach za prąd w bytowych które musimy zapłacić choćbyśmy nie grzali CO prądem. Tyle w temacie. Jest taka generalna zasada - jeśli za coś płacisz - to jest Twoim kosztem, Zatem proszę wyjaśnij dlaczego opłaty stałe zaliczasz do kosztów bytowych a pomijasz je w kosztach co? W ten sposób ewidentnie podnosisz jednostkowy koszt energii bytowej a obniżasz koszt co, co i komu chcesz w ten sposób udowodnić? OCHHH - jak mało kosztuje mnie ogrzewanie - tylko 1350zł!!!, tylko dlaczego moje rachunki z prąd sięgają 5kzł???? - Ktoś mnie ewidentnie robi w konia!? Duzo w tym racji, bo prad w domu i tak kazdy raczej ma i abonament musi i tak placic. Mi sie tak po prostu wygodniej liczy, bo operuje tylko stawkami za kWh bez zadnych dodatkowych sumowan. No i zaden tam kablarz nie bedzie mi robil jakis ansow. Tylko, że jeden płaci z prąd 1,5kzł, a inny 5kzł - oczywiście każdemu wg potrzeb - osobiście wolę swoje rachunki. Edytowane 7 Października 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.10.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Rozumiem ze piszesz o PC P/P A: Nie wiem nie robilem... obie PC kupilem czytalem jedynie o tych co sie starali.... spytaj Vld B: Sa http://docs.polarpumpen.se/produktblad/fujitsu-nocria.pdf . Nie wiem czy w PL dostaniesz. w S 7300:- PLN masz tez np. MItsubishi HI SRK60ZJX-S... max 9,7kW C: Hm... tak bezposrednio bym jednostki wewnetrznej do zbiornika nie wrzucal ale pewnie mozna po rozebraniu ja jakos wpiac w wezownice/wymiennik ciepla czy cøs... kup jakis stary klimatyzator i poexperymentuj Alternatywnie pomysl o tym : http://www.jula.pl/pompa-ciepa-powietrze-woda-6-3kw-416107 Niewiele o niej wiem... Inverter ma mniej stopni anizeli inne PC... deklarowana moc tez nie jest ponoc 100%... ale sa Ci co sobie chwala... Za takie pieniadze moze mozna sobie ja ulepszyc... w koncu tu masz jednostke wewnetrzna ze sterownikiem... Jak bedziesz sterowal przerobiona P/P.... Nie wiem... nigdy sie w takie majsterkowanie nie bawilem Mam czas do przyszłego roku. Może coś drgnie i nie będę musiał kombinować. Taka pompa za 7k jeśli trzyma parametry, wystarczy. Grzałki doładują w niskich temperaturach. Poczekam, zobaczę czy coś nowego się nie wykluje do wakacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.10.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Jest taka generalna zasada - jeśli za coś płacisz - to jest Twoim kosztem, Zatem proszę wyjaśnij dlaczego opłaty stałe zaliczasz do kosztów bytowych a pomijasz je w kosztach co? W ten sposób ewidentnie podnosisz jednostkowy koszt energii bytowej a obniżasz koszt co, co i komu chcesz w ten sposób udowodnić? OCHHH - jak mało kosztuje mnie ogrzewanie - tylko 1350zł!!!, tylko dlaczego moje rachunki z prąd sięgają 5kzł???? - Ktoś mnie ewidentnie robi w konia!? Tylko, że jeden płaci z prąd 1,5kzł, a inny 5kzł - oczywiście każdemu wg potrzeb - osobiście wolę swoje rachunki. Założe śmieciucha, grzejniki grawitacyjnie. CWU latem z nocnej, zmywarka, pralka, część grzania indukcją z 2 taryfy? Dlaczego mam wliczać koszt opłat stałych do nocnej jeśli śmieciucha zamienię na kable? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 07.10.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Duzo w tym racji, bo prad w domu i tak kazdy raczej ma i abonament musi i tak placic. Mi sie tak po prostu wygodniej liczy, bo operuje tylko stawkami za kWh bez zadnych dodatkowych sumowan. No i zaden tam kablarz nie bedzie mi robil jakis ansow. Stawka za kWh pomniejszone o 2 tony brykietu spalone w kominku miesięcznie plus kop od pc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.10.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 (edytowane) W tej chwili mam do wyboru: śmieciuch lub 2 taryfa.Jak przeliczać przy założeniu że będzie G12?Inne koszty niż kable są uwzględnione.CO z cop 1 liczę po cenie jednostkowej gdyż opłaty dodatkowe wliczyłem do "bytowych" które tak czy tak zmieszczą się z opłatami w cenie g11 z opłatami. Edytowane 7 Października 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.10.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Założe śmieciucha, grzejniki grawitacyjnie. CWU latem z nocnej, zmywarka, pralka, część grzania indukcją z 2 taryfy? Dlaczego mam wliczać koszt opłat stałych do nocnej jeśli śmieciucha zamienię na kable? Najlepiej policz tylko za samą energię, pomiń również przesył -wtedy dopiero wszystkim szczena opadnie??? Za to energetyka podliczy Cię odpowiednio - bez względu na to co tu napiszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.10.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Najlepiej policz tylko za samą energię, pomiń również przesył -wtedy dopiero wszystkim szczena opadnie??? Za to energetyka podliczy Cię odpowiednio - bez względu na to co tu napiszesz. Policz ile zapłacę za prąd grzejąc w 2 taryfie opalając śmieciuchem grawitacyjnie? A, żarówka w kotłowni przy dokładaniu 2 razy na dobę w ostre mrozy. To fakt. Koszty ogromne. POLICZ, potem, mi napisz ile zapłacę. Skoro twierdzisz że wliczą mi opłaty do podpałki, to się mylisz Dlaczego mam wliczyć koszt którego nie zapłacę do śmieciucha zamienionego na kable? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.10.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Skoro twierdzisz że wliczą mi opłaty do podpałki pokaż gdzie????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.10.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Policz ile zapłacę za prąd grzejąc w 2 taryfie opalając śmieciuchem grawitacyjnie? A, żarówka w kotłowni przy dokładaniu 2 razy na dobę w ostre mrozy. To fakt. Koszty ogromne. POLICZ, potem, mi napisz ile zapłacę. Skoro twierdzisz że wliczą mi opłaty do podpałki, to się mylisz Dlaczego mam wliczyć koszt którego nie zapłacę do śmieciucha zamienionego na kable? Doliczę. Masz rację. Wtedy stwierdzę że taniej mi będzie truć Ciebiei Siebie i zrezygnuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.10.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 pokaż gdzie????? Zamieniam podpałkę na prąd. Doliczę i rezygnuję z kabli. Tyle że podpałka i tak jest tańsza od grzania kablami. Co do podpałki, zobacz wcześniejszy post. To także koszt śmieciucha w obiegu grawitacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.10.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Kablarze są ok. Na ich doświadczeniach można nieźle zyskać. U nich wszystkie niedoróbki wychodzą ze zdwojoną siłą (cop) Jestem na etapie docieplania, korzystam z ich wiedzy Prawda jest, ze najlepiej uzyc sie na cudzych bledach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.10.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Do CO w nocnej nie wliczam opłat stałych, tylko opłata za kWh + przesył.Resztę i tak muszę zapłacić czy będę grzał w nocy kablami, czy śmieciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.10.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 OCHHH - jak mało kosztuje mnie ogrzewanie - tylko 1350zł!!!, tylko dlaczego moje rachunki z prąd sięgają 5kzł???? - Ktoś mnie ewidentnie robi w konia!? Tylko, że jeden płaci z prąd 1,5kzł, a inny 5kzł - oczywiście każdemu wg potrzeb - osobiście wolę swoje rachunki. Moze ktos inny zuzywa tez prad do innych celow? Nie przyszlo Ci to do glowy? To co poszlo na CO mam w stopce i tyle faktycznie poszlo. Widze, ze masz z tym duzy problem, tylko zastanawiam sie dlaczego. A ile Tyzzapalciles za CO w swoim termosie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.10.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 (edytowane) Zamieniam podpałkę na prąd. Osobiście wolę konkrety - dlatego bilans mojego domu przedstawiam tak http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5615165&viewfull=1#post5615165 nie znam bardziej rzetelnego sposobu - może przedstawisz jakiś swój, może bardziej zrozumiały i dokładniejszy? Do CO w nocnej nie wliczam opłat stałych, tylko opłata za kWh + przesył. Resztę i tak muszę zapłacić czy będę grzał w nocy kablami, czy śmieciami. pomiń też przesył - wtedy śmieciuch też bez szans A ile Tyzzapalciles za CO w swoim termosie? odgrzewasz stary kotlet - nie dam się wciągnąć - poszukaj w starych postach, bo już to wałkowaliśmy Edytowane 7 Października 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.10.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Osobiście wolę konkrety - dlatego bilans mojego domu przedstawiam tak http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5615165&viewfull=1#post5615165 nie znam bardziej rzetelnego sposobu - może przedstawisz jakiś swój, może bardziej zrozumiały i dokładniejszy? Jak Ci policzylismy ile tego faktycznie jest, to na tydzien uciekles z watku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.10.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Osobiście wolę konkrety - dlatego bilans mojego domu przedstawiam tak http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5615165&viewfull=1#post5615165 nie znam bardziej rzetelnego sposobu - może przedstawisz jakiś swój, może bardziej zrozumiały i dokładniejszy? Przedstawiłem mój sposób myślenia i rozumienia w poprzednim poście. Jeśli się mylę, proszę, popraw mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.10.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Jak Ci policzylismy ile tego faktycznie jest, to na tydzien uciekles z watku. Od lat zliczam faktury i to jest koszt rzeczywiście poniesiony - co ma tu do tego jakieś teoretyczne liczenie? Teoria jest dobra dla prognostyków i teoretyków - za to życie ją weryfikuje - jak się okazuje czasem boleśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.10.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Jeśli się mylę, proszę, popraw mnie. Poczytaj jeszcze raz swoje wypociny - zrób to ze zrozumieniem - może wtedy skapujesz o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.10.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Poczytaj jeszcze raz swoje wypociny - zrób to ze zrozumieniem - może wtedy skapujesz o co chodzi. Albo ja nie rozumię Ciebie, albo Ty mnie. Napisz jasno, o co Ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts