klaudiusz_x 07.10.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Poczytaj jeszcze raz swoje wypociny - zrób to ze zrozumieniem - może wtedy skapujesz o co chodzi. Ok. Kupię śmieciucha za 900 złotych. Nie będę musiał wliczać opłat stałych z nocnej do CO z hipotetycznych kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.10.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Albo ja nie rozumię Ciebie, albo Ty mnie. Napisz jasno, o co Ci chodzi? Rzeczywiście nadajemy na różnych falach - do tego na innych częstotliwościach - wymiękam, nie ma sensu bić dalej piany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.10.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Rzeczywiście nadajemy na różnych falach - do tego na innych częstotliwościach - wymiękam, nie ma sensu bić dalej piany. i tak Cię podziwiam, bo mi już się nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.10.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Od lat zliczam faktury i to jest koszt rzeczywiście poniesiony - co ma tu do tego jakieś teoretyczne liczenie? Teoria jest dobra dla prognostyków i teoretyków - za to życie ją weryfikuje - jak się okazuje czasem boleśnie. No to Cie pytam: Ile zaplaciles za CO w swoim domu w ostatnim sezonie grzewczym? Pytanie chyba proste? Podaj kwote wydana na cele CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.10.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 (edytowane) Rzeczywiście nadajemy na różnych falach - do tego na innych częstotliwościach - wymiękam, nie ma sensu bić dalej piany. Przedstawiłem swój punkt widzenia. Jeśli uważasz że się mylę, napisz wprost wraz z uzasadnieniem. Samo stwierdzenie o biciu piany lub o wypocinach nic sensownego nie wnosi do tematu. Edytowane 7 Października 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.10.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 I jest biciem piany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.10.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 No to Cie pytam: Ile zaplaciles za CO w swoim domu w ostatnim sezonie grzewczym? Pytanie chyba proste? Podaj kwote wydana na cele CO. I takim sposobem kebaba mamy znowu z glowy na tydzien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 08.10.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 o jednym koledzy od kabli zapominają ... że jak ocieplają swoje chałpy to najczęściej jak dają styro 20cm to grafitowy. koledzy grzejący inaczej (węgiel, gaz, PC) raczej wybierają styro zwykły.. i tu dodatkowy koszt się pojawia z 2,5 - 3,0 kpln, którego nie uwzględnia się w całym bilansie dla systemu CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Koledzy od kabli calkowicie zapominaja, ze ich energooszczedne domy wogole cos kosztuja, bo oni przeciez do innego zrodla ciepla budowali by "tak samo". A pompa ciepla to wg ich kalkulacji zawsze minimum 60 dodatkowych wydanych tys zl, wiec chyba rachunek ekonomiczny jest "jasny". Za CO i tak placa "tyle samo". Wszystko "tak samo" tylko zostalo im na koncie 60 tys ktore moga wydac na zabawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 08.10.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 o jednym koledzy od kabli zapominają ... że jak ocieplają swoje chałpy to najczęściej jak dają styro 20cm to grafitowy. koledzy grzejący inaczej (węgiel, gaz, PC) raczej wybierają styro zwykły.. i tu dodatkowy koszt się pojawia z 2,5 - 3,0 kpln, którego nie uwzględnia się w całym bilansie dla systemu CO. Koledzy od kabli calkowicie zapominaja, ze ich energooszczedne domy wogole cos kosztuja, bo oni przeciez do innego zrodla ciepla budowali by "tak samo". A pompa ciepla to wg ich kalkulacji zawsze minimum 60 dodatkowych wydanych tys zl, wiec chyba rachunek ekonomiczny jest "jasny". Za CO i tak placa "tyle samo". Wszystko "tak samo" tylko zostalo im na koncie 60 tys ktore moga wydac na zabawe. Arturo72, posiadacz PCi, ocieplenie pod plyta eps200 30cm (wiec wiecej o 5cm niz ja), sciana SZARY styro 20cm (ja 25cm), stop ma 40cm (ja ok 50cm granulatu za 32zl/m3)... Co do kosztow stalych. Jesli mam dom ogrzewany gazem to place koszty stale za prad i nie wliczam ich do kosztow CO, wiec jesli grzeje pradem i jak kazdy czlowiek mam zalilanieen. El. W domu i mimo wszystko musialbym placic koszty stale, to czemu mam je doluczac do kosztow co skoro inni tego nie robia, mimo ze ich pompki do piecow kondensacyjnych czy innych smiechuchow zasilane sa tym samym pradem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.10.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 o jednym koledzy od kabli zapominają ... że jak ocieplają swoje chałpy to najczęściej jak dają styro 20cm to grafitowy. koledzy grzejący inaczej (węgiel, gaz, PC) raczej wybierają styro zwykły.. i tu dodatkowy koszt się pojawia z 2,5 - 3,0 kpln, którego nie uwzględnia się w całym bilansie dla systemu CO. mam Ci pokazac ilu pompiarzy czy gazowcow ma szary styro 20 cm albo i wiecej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Arturo72, posiadacz PCi, ocieplenie pod plyta eps200 30cm (wiec wiecej o 5cm niz ja), sciana SZARY styro 20cm (ja 25cm), stop ma 40cm (ja ok 50cm granulatu za 32zl/m3)... Co do kosztow stalych. Jesli mam dom ogrzewany gazem to place koszty stale za prad i nie wliczam ich do kosztow CO, wiec jesli grzeje pradem i jak kazdy czlowiek mam zalilanieen. El. W domu i mimo wszystko musialbym placic koszty stale, to czemu mam je doluczac do kosztow co skoro inni tego nie robia, mimo ze ich pompki do piecow kondensacyjnych czy innych smiechuchow zasilane sa tym samym pradem? Slowa "typowy" oraz "Arturek" nie sa chyba na miejscu. Robil dom pod COP=1, ale sie wystaraszyl. Mial prawo. Te koszta stale przy zuzyciu na CO to i tak jest mniej niz 1gr do ceny kWh. Dyskusja IMHO bezprzedmiotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.10.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 o jednym koledzy od kabli zapominają ... że jak ocieplają swoje chałpy to najczęściej jak dają styro 20cm to grafitowy. koledzy grzejący inaczej (węgiel, gaz, PC) raczej wybierają styro zwykły.. i tu dodatkowy koszt się pojawia z 2,5 - 3,0 kpln, którego nie uwzględnia się w całym bilansie dla systemu CO. Dodatkowe koszty zwiększonej izolacji: -dach 100m2 wełny 15cm -1200zł -ściany białego 13cm zamienione na grafitowego 20cm- 3100zł -podłoga zamiast 10, 20 cm, 1400zł -ocieplenie ścian piwnicy dodatkowe 5cm -1500zł -okna? pewnie z 3000zł dopłaty do 3 szyby -30 sztuk pianki eos do łączenia płyt styro 900zł -taśmy do okien około 600 zł -kleje i taśmy dwustronne do połączenia membrany dachowej z membrana i murami 300zł -drzwi wejściowe 0,7 (pewnie tylko na papierze) całkowity koszt drzwi 2000, tego nie doliczam do bilansu. -ocieplenie balkonu? Jeszcze nie mam. To chyba wszystko. Może coś przeoczyłem. Na piwnicy pod ziemią mam xps, nad ziemią grafitowy. Policzyłem różnice dla podłogówki. Suma 12000 złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.10.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Koledzy od kabli calkowicie zapominaja, ze ich energooszczedne domy wogole cos kosztuja, bo oni przeciez do innego zrodla ciepla budowali by "tak samo". A pompa ciepla to wg ich kalkulacji zawsze minimum 60 dodatkowych wydanych tys zl, wiec chyba rachunek ekonomiczny jest "jasny". Za CO i tak placa "tyle samo". Wszystko "tak samo" tylko zostalo im na koncie 60 tys ktore moga wydac na zabawe. Pyxis, ja nie mam kabli ale bede mial, i w kolejnym domu wcale nie zamierzam isc w jakies pasywnosci tylko do granic rozsadku,w okolice U < 0,16. W dzisiejszych czasach uwazam, ze kazdy dom nalezy zaizolowac do granic oplacalnosci, czyli na ta chwile budowac dom 3-4 litrowy, jesli ponad 150 m2 to PC wstawiac, jesli mniej zastanowic sie nad pradem czy gazem. Ale w zadnym wypadku nie izolowac MNIEJze wzgledu na obecnie TANIA danego zrodla !!! ZImny dom predzej czy pozniej bedzie problemem, jakbysmy tu nie kalkulowali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 08.10.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 mam Ci pokazac ilu pompiarzy czy gazowcow ma szary styro 20 cm albo i wiecej ? pewnie tacy są, ale generalnie to miałem na myśli takich ludzi co planowali od początku budowy jaki system CO będą mieć i mówię to też na przykładzie moich znajomych którzy niedawno się budowali.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.10.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Slowa "typowy" oraz "Arturek" nie sa chyba na miejscu. Robil dom pod COP=1. Dokładnie tak,dom budowany był pod grzanie prądem ale nigdy w życiu przez kable w wylewce tylko przez kocioł elektryczny.To rozwiązanie gwarantowało w przyszłości bezkolizyjne przejście na pompę ciepła w przypadku obniżki ich cen gdyż jak budowalem to były drogie. Dzięki temu nie dość,że mam dom energooszczedny to dodatkowo obniżone rachunki za ogrzewanie i cwu,bez pozbawienia się atutu akumulacji wylewki czy płyty. Do Lobo,pod płytą mam 20cm EPS200 a nie 30cm i to nie jest dodatkowa izolacja tylko trzeba to traktować jako cały fundament,dlatego sądzę,że moja izolowana płyta wyszła taniej niż Twój fundament+izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 08.10.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Suma 12000 złotych ciekawe wyliczenia.. no to wychodzi pokaźna sumka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.10.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 (edytowane) Nie spuszczałem się w temacie montażu okien na kotwach czy lepszej izolacji bo uważałem to za bezsens i co dodając do tego własnoręcznie robiona WM przyniosło mi ok.15tys.zł oszczędności w porównaniu do innych mających w/w i te oszczędzone 15tys.zł przeznaczylem na dalsze obniżenie rachunków za c.o+cwu w postaci kupna taniej powietrznej pompy ciepła. Edytowane 8 Października 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.10.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 ... jesli chodzi o te pyk pyki skoro idealnie nco utrzymuje temp to jak to robicie że grzejecie tylko w taniej podłoga nagrzewa się i oddaje ciepło kilka godzin , nie ma tu niczego nadzwyczajnego malux nie szalej - 22 i zimno? przecież żona R$K przy 22 to w springach zapyla po terakocie o temp 19.5stC znów pamięć wybiórcza, pisałem że żona źle podała, temp podłogi miała wtedy 21,5* To zdanie powinno wisieć przed każdym bankiem Też nie rozumiem jak można wiązać się na całe życie z bankiem. Stać mnie to kupuje nie stać mnie to nie kupuje. Można wziać kredyt na wykończenie domu na góra 5 lat ale nie na 30!! Jeszcze we frankach po 2 zł. To samo z samochodami kupuje za gotówkę to na co mnie stać, chyba że samochód służy w celach zarobkowych to można brać kredyt. Jak można przepłacać co najmniej 30 % za samochód? A za dom to co najmniej 100 %.nie zgodze się z Tobą , nawet na mały domek zbierałbym 15 lat , mi z kredytem jest dobrze Pewnie maly.... a jaki jest % inwestorow co sie decyduje na kable? Dlatego pytam kto bedzie wiekszym frajerem.... ten z 500000:- kredytu i kablami czy ten z 300000:- i PC? Bo caly czas jest wytykane jakie to PC drogie i ze jak na kredyt to x 2... QUOTE]jeśli kable na kredyt to pompa tez kolego!! o jednym koledzy od kabli zapominają ... że jak ocieplają swoje chałpy to najczęściej jak dają styro 20cm to grafitowy. koledzy grzejący inaczej (węgiel, gaz, PC) raczej wybierają styro zwykły.. i tu dodatkowy koszt się pojawia z 2,5 - 3,0 kpln, którego nie uwzględnia się w całym bilansie dla systemu CO.u mnie kolejne 10 cm kosztowało 3 tys wiec nie wiem skąd te dane!! Koledzy od kabli calkowicie zapominaja, ze ich energooszczedne domy wogole cos kosztuja, bo oni przeciez do innego zrodla ciepla budowali by "tak samo". A pompa ciepla to wg ich kalkulacji zawsze minimum 60 dodatkowych wydanych tys zl, wiec chyba rachunek ekonomiczny jest "jasny". Za CO i tak placa "tyle samo". Wszystko "tak samo" tylko zostalo im na koncie 60 tys ktore moga wydac na zabawe. inny sposób budowania wynika z oszczędności i nie budowania u mnie 2kominow spali i4 wentylacyjnych, nie budowaniu dużej kotłowni etc Dodatkowe koszty zwiększonej izolacji: -dach 100m2 wełny 15cm -1200zł -ściany białego 13cm zamienione na grafitowego 20cm- 3100zł -podłoga zamiast 10, 20 cm, 1400zł -ocieplenie ścian piwnicy dodatkowe 5cm -1500zł -okna? pewnie z 3000zł dopłaty do 3 szyby -30 sztuk pianki eos do łączenia płyt styro 900zł -taśmy do okien około 600 zł -kleje i taśmy dwustronne do połączenia membrany dachowej z membrana i murami 300zł -drzwi wejściowe 0,7 (pewnie tylko na papierze) całkowity koszt drzwi 2000, tego nie doliczam do bilansu. -ocieplenie balkonu? Jeszcze nie mam. To chyba wszystko. Może coś przeoczyłem. Na piwnicy pod ziemią mam xps, nad ziemią grafitowy. Policzyłem różnice dla podłogówki. Suma 12000 złotycho tym wlasnie mowie ... nie taka droga ta izolacja, a to jedyny element staly domu który ma szanse się zwrocic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 08.10.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 u mnie kolejne 10 cm kosztowało 3 tys wiec nie wiem skąd te dane!! wystarczy policzyć różnice cenowe między styro grafitowym 20cm a zwykłym - to ok 60 zł/m3 dom ma pow ścian 220 m2 (u mnie) stąd wychodzi tyle ile wychodzi Ciebie to jeszcze kosztowało ekstra 3 kpln za zwiększenie grubości z 20 na 30cm to razem daje 6 kpln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts