Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ZImny dom predzej czy pozniej bedzie problemem, jakbysmy tu nie kalkulowali...

"Zimny" to pojecie wzgledne. Jeslui pozyskuje sie 3/4 energii do jego ogrzania za free, to wszelkie ruchy cenowe energii tez dotycza tylko pozostalej 1/4. Jak Ty dasz na swoj dom 40cm zamiast moich 10cm, to mniej wiecej wyjdziemy na to samo w kosztach utrzymania (oczywiscie to wielkie uproszczenie jest). Mi sie po prostu ni jak nie kalkulowale robie niermosa. Ani obecnie, ani na przyszlosc.

Stawka za kWh pomniejszone o 2 tony brykietu spalone w kominku miesięcznie plus kop od pc

Zyzolek - a jak wyjdzie błazen i powie na mównicy że kryzys w Polsce się skonczył to łykniesz ten tekst jak o brykiecieu pyxisa?

tak poważniej może pomożesz mi wyjaśnić czemu nagle na forum nagle przestano wyliczać jakieś średnie z kosiarek itd.

jak to się dzieję że NCO z dokładnością do dziesiątych części utrzymuje temp a jednoczesnie grzeje się w 100% w taniej

O JEDNEJ RZECZY tu się nie piszę głośno- Hipka prosi się i prosi o jedną rzecz - ale o tym chwilowo nie gadajmy

Arturo72, posiadacz PCi, ocieplenie pod plyta eps200 30cm (wiec wiecej o 5cm niz ja), sciana SZARY styro 20cm (ja 25cm), stop ma 40cm (ja ok 50cm granulatu za 32zl/m3)...

Co do kosztow stalych. Jesli mam dom ogrzewany gazem to place koszty stale za prad i nie wliczam ich do kosztow CO, wiec jesli grzeje pradem i jak kazdy czlowiek mam zalilanieen. El. W domu i mimo wszystko musialbym placic koszty stale, to czemu mam je doluczac do kosztow co skoro inni tego nie robia, mimo ze ich pompki do piecow kondensacyjnych czy innych smiechuchow zasilane sa tym samym pradem?

generalnie zgadzam się zlobem

dlatego też podlicznik mam przed całą kotłownią

RK- ja z własnego doświadczenia wiem że w domu wieczorem nie będzie zimno no ale w nocy i w okienku 13-15 troszkę musicie popędzić kable żeby o 22 było równie komfortowo jak po nocy.,

zauważam jedną zaletę kabli -w okienku 13-15 możecie grzać jednoczesnie i co i cwu

ja będę musiał 1 godzinę poświęcić na cwu a dopiero 2 godzina na co

przy gruntowych to jest pomijalne ale przy powietrznych warto jednostkę przewymiarować.

Nie spuszczałem się w temacie montażu okien na kotwach czy lepszej izolacji bo uważałem to za bezsens i co dodając do tego własnoręcznie robiona WM przyniosło mi ok.15tys.zł oszczędności w porównaniu do innych mających w/w i te oszczędzone 15tys.zł przeznaczylem na dalsze obniżenie rachunków za c.o+cwu w postaci kupna taniej powietrznej pompy ciepła.

Uwzgledniajac moj monkaz na kotwach i tak dales wiecej niz ja, a jakby jeszcze to przeliczyl na m2 domu to tymbardziej.

Gość Arturo72
Uwzgledniajac moj monkaz na kotwach i tak dales wiecej niz ja, a jakby jeszcze to przeliczyl na m2 domu to tymbardziej.

I znowu się mylisz :)

Dostałem zwrot za płytę 35tys.zł :)

Bez zwrotu fundament+izolacja to 300zł/m2 pow.zabudowy,teraz Ty się chwal.

Edytowane przez Arturo72

TB twierdzi ze zajmuje sie domami izolowanymi od 23... czasami od 24 lat. <30kWh/m2 ( sam juz chyba nie wie )

Pewnie bardzo zalujesz ze go wczesniej nie poznalas... bo poza oczywistoscia ktora wszystcy znaja ze izolacja to cos dobrego...

ma kilka innych fajnych teori... tyle ze nie wiel e faktow przedstawia... tylko powtarza swoje tam...

nikt rozsadny nie dzieli się wiedza za darmo - pamietaj o tym

Grzala klimatyzatorem za 699:- dla komfortu :o

Mam inne doswiadczenia... ale to moze zalezy od wychowania jak i rodzaju pracy.

Pozatym czym on sie dzieli... to 90% belkot bez zadnych dowodow... nic nie jest w stanie przedstawic...

nawet linki ktorymi sie wysluguje go pograzaja i udowadniaja jego Niewiarygodnosc.

Dlatego dziwie sie ze go przytoczylas jako przyklad trabienia o Izolacji...

Bo on zna domy z 90' <30kWh/m2 ... to jak Ciebie to ominelo... ta wiedza i powrzechne budownictwo "izolowane"

powszechne się pisze;

ominęła, bo ja zajęłam się czytaniem, jak już skończyłam budowanie - wcześniej nie było czasu na pierdoły :)

Hm...no tak. Budowa domu to w sumie drobne przedsiewziecie... i po co czytac o pierdolach... a potem wyszlo >90kWh/m2 :)

Troszke szkoda... no ale sa PC ... takze jest mozliwosc reanimacji :)

Kiepski ten marketing TB ma od tych 24 lat...

ja to liczę inaczej: mam tylko 3000kWh drozej rocznie (1200pln) niz superhiperoszczędni Lobo czy R$K - o pompiarzach nie wspominając :p (10kkWh vs 13kkWh)

czyli.... dokładnie stówkę więcej miesięcznie :)

więc sam widzisz, że nie ma o co kruszyć

Edytowane przez Hippek

Komin którego nie mam, za sam materiał dałbym 5tys.

Za 60% z tego mam WM o regulowanym przepływie. Bez reku.

a ja mialem 2 spalinowo-wentylcyjne i 2 wentylacyjne

na WM zaoszczedziłem , na braku kominow spalinowych to już tylko i wyłącznie oszczedność , nie wspominajac o obrobkach blacharskich, tynkach itp ...