RK1719508166 08.10.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 dobijecie do 12 stron czy się nie uda? bez czolgisty się nie uda ... ale on ma nie miec wcale systemu grzewczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.10.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 מרכבהhttp://forum.muratordom.pl/static/customavatars/thumbs/avatar156275_3.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 08.10.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 bez czolgisty się nie uda ... ale on ma nie miec wcale systemu grzewczego no to gaś światło i zamykaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.10.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 klimatyzatorem za 699:- dla komfortu co tu jest dziwnego? z tego co pamiętam też grzejesz "klimatyzatorem" dla komfortu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.10.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 ja to liczę inaczej: mam tylko 3000kWh drozej rocznie (1200pln) niz superhiperoszczędni Lobo czy R$K - o pompiarzach nie wspominając (10kkWh vs 13kkWh) czyli.... dokładnie stówkę więcej miesięcznie więc sam widzisz, że nie ma o co kruszyć też uważam że masz fajny dom a zawsze możesz sobie zainstalować PC za 699 z Casto ( wiem,wiem że estetyka się liczy ) jak będziesz chciała mieć jakieś dane czy warto to napiszę na wiosnę jak się taka pompa sprawdza w sezonie grzewczym i czy jest to opłacalne mimo niewielkiej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 a ja mialem 2 spalinowo-wentylcyjne i 2 wentylacyjne na WM zaoszczedziłem , na braku kominow spalinowych to już tylko i wyłącznie oszczedność , nie wspominajac o obrobkach blacharskich, tynkach itp ... Tez moge napisac, ze kominy i tka bym przy kablach robil, wiec mnie nic nie kosztowaly. Dymowy bym mial tak czy siak. Te wentylacyjne to dodatkowy koszt i ze wgledu na partactwo wykonawcy niemaly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 08.10.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 też uważam że masz fajny dom a zawsze możesz sobie zainstalować PC za 699 z Casto ( wiem,wiem że estetyka się liczy ) jak będziesz chciała mieć jakieś dane czy warto to napiszę na wiosnę jak się taka pompa sprawdza w sezonie grzewczym i czy jest to opłacalne mimo niewielkiej ceny. po cichu na to liczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.10.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 qubic to ty masz schowany sprytnie kominek pod schody- pamiętam że niektórym się to nie podobało mi akurat pomysł się podoba hipcia -niestety z tym copem możesz mieć rację - miwyjdzie gdzieś z 1500kwh na cwu jak patrzę na chłopaków od grzałek z ich 1800-2200 kwh przy małych dziaciach na rok to dochodzę do wniosku że ten cop 2 to tylko marzenie moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 hipcia -niestety z tym copem możesz mieć rację - miwyjdzie gdzieś z 1500kwh na cwu jak patrzę na chłopaków od grzałek z ich 1800-2200 kwh przy małych dziaciach na rok to dochodzę do wniosku że ten cop 2 to tylko marzenie moje To ja bym Ci powiedzial, ze moja rodzina na zarlo wydaje miesiecznie 500 zl a Twoja 1000 zl i na tej podstawie doszedl do wniosku, ze u nas korzystamy z pozywienia z COP=2 a u Was tylko z COP=1. Bo jest nas przeciez w kazdym domu tyle samo i zazreamy tez to samo w identycznych ilosciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 08.10.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 To ja bym Ci powiedzial, ze moja rodzina na zarlo wydaje miesiecznie 500 zl a Twoja 1000 zl i na tej podstawie doszedl do wniosku, ze u nas korzystamy z pozywienia z COP=2 a u Was tylko z COP=1. Bo jest nas przeciez w kazdym domu tyle samo i zazreamy tez to samo w identycznych ilosciach. a Ty dalej nic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 a Ty dalej nic... Wypadlem Ci z ingorowanych czy co? Juz sie cieszylem, ze mnie tam faktychnie wrzucilas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.10.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 nie mam powodów nie wierzyć chłopakom że tyle im wychodzi.jeśli chodzi o jedzenie- u mnie głównie mirabelki i szczaw:P w ten sposób wychodzi ze mnie faszyzm brunatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 08.10.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 (edytowane) I znowu się mylisz Dostałem zwrot za płytę 35tys.zł Bez zwrotu fundament+izolacja to 300zł/m2 pow.zabudowy,teraz Ty się chwal. Uwzgledniajac moj monkaz na kotwach i tak dales wiecej niz ja, a jakby jeszcze to przeliczyl na m2 domu to tymbardziej. Sam oto prosiłeś... Fundament wraz z ociepleniem, piachem i chudziakiem dla 188m2 to 28686,68zl co w przeliczeniu na m2 daje 152,59zl Do tego ocieplenie czesci mieszkalnej posadzki wraz z folia izolacyjna, tasma dylatacyjna i robocizna za ukladanie styropianiu 5zl/m2 to 7304,41zl co na m2 daje 48,05 Wiec lacznie za m2 koszt 200,64zl, wiec o 100zl taniej niz u ciebie wiec u mnie wyszlo 11800zl TANIEJ dla twojego metrazu albo 15200 TANIEJ dla mojego metrazu. Chcesz porownywac dalej? Moze teraz ocieplenie stropu.... Cos czuje ze u mnie izolacja domu wyszla conajmniej 15tys TANIEJ niz u Ciebie z uwzglednieniem tegdo montazu na kotwach. Na DIscovey to sie nazywa "pogromcy mitow" Hipka pamiec masz wybiorcza wiec vi przypomne ze od 01/07/2013 nie mam zadnej znizki na en.el. Po edycji, jesli jie wierzysz w jakies z kosztow napisz do kol. adiq on jakies dwa lata temu prosil mnie o przeslanie calego pliku kosztow mojej budowy, wiec moze jeszcze ma i potwierdzi, poza tym to posiadacz PCi (ten normalny posiadacz, nie ortodox) wiec mu uwierzysz Edytowane 8 Października 2013 przez Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 08.10.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Lobo_M, pewnych ludzi żić szczypie, że wydali fortuny, a efektu i przyszłych potencjalnych oszczędności ZERO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 08.10.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Godziny szczytu na FM sa miedzy 7-15... Jak bym byl szefem to paru "olimpie" poszlo by do posredniaka:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Lobo_M, pewnych ludzi żić szczypie, że wydali fortuny, a efektu i przyszłych potencjalnych oszczędności ZERO Ja mam wrecz przeciwne odczucie. Wydaje mi sie, ze bylo troszke pipanie sie w szczype zeby zainstalowac kabelki, a teraz sa gorzkie zale, ze trzeba bulic za prad sporo na CO+CWU. Stad chyba to wzajemne poklepywanie sie po pleckach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Godziny szczytu na FM sa miedzy 7-15... Jak bym byl szefem to paru "olimpie" poszlo by do posredniaka:-) Dlatego trzeba samemu szefowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 08.10.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Ja mam wrecz przeciwne odczucie. Wydaje mi sie, ze bylo troszke pipanie sie w szczype zeby zainstalowac kabelki, a teraz sa gorzkie zale, ze trzeba bulic za prad sporo na CO+CWU. Stad chyba to wzajemne poklepywanie sie po pleckach. Faktycznie, doła mam strasznego 2kpln sezon:-( Dlatego trzeba samemu szefowac. I pomyslec ze sie z Toba zgodze:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.10.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 (edytowane) Sam oto prosiłeś... Chcesz porownywac dalej? Moze teraz ocieplenie stropu.... Widzę,że komuś żal d..ę ściska,że ktoś nie wydał kosmicznnej kasy na rozwiązania "energo-pasywne" a ma niższe rachunki niż on... Z czym do ludzi Lobo,budowałem na szkodach górniczych i dostałem z kopalni za płytę zwrot części poniesionych kosztów za zabezpieczenia przeciw szkodom,które były w płycie. Było tego 35tys.zł(zwrotu) czyli płyta kosztowała mnie fizycznie 100zł/m2 pow.zabudowy Proponuje do porównania wziąść równego sobie czyli R&K z 30cm XPS pod płytą (!) w cenie 500zł/m3.Ja musiałbym dać za tą izolację 27000zł !! Wychodzi na to,że za równowartość samego XPS-a miałby pełnoprawną pompę ciepła i co najmniej o połowę niższe rachunki za c.o+cwu niż teraz i nie wstydziłby się pokazać faktury a tak został z kablami w ....wylewce samopoziomującej. Tak to jest słuchać dobrych rad W stropie mam 30cm styro co daje ok.42zł/m2 i 10cm proszku PUR,gratis od pigeona. A teraz najlepsze: 40kWh/m2/rok/COP min.2,5=max.16kWh/m2/rok,i to pewne czujesz to ? Edytowane 8 Października 2013 przez Arturo72 grafika posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.10.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Widzę,że komuś żal d..ę ściska,że ktoś nie wydał kosmicznnej kasy na rozwiązania "energo-pasywne" a ma niższe rachunki niż on... Z czym do ludzi Lobo,budowałem na szkodach górniczych i dostałem z kopalni za płytę zwrot części poniesionych kosztów za zabezpieczenia przeciw szkodom,które były w płycie. Było tego 35tys.zł(zwrotu) czyli płyta kosztowała mnie fizycznie 100zł/m2 pow.zabudowy ? Ile zapłaciłbyś za płytę na terenie nie objętym szkodami? 35 tys mniej? 20 tys? Ładnie. Ja mam mieć szkody. ZERO zwrotu. Czyli jak 55 tys ma być tańsze od wyliczeń Lobo? Zakładamy że domek taki jak Twój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts