Pyxis 08.10.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Co wyczytasz z moje ostatniej faktury sierpniowej 270kWh i z podlicznika pompy pracującej tylko na cwu,która zużyła 70kWh ??? Że dużo oglądałem TV czy może,że dużo było prasowania a może,że zmywarka nie chodziła ? Srednia sobie policzy. Potem pochodna. Zsumuje i mu wyjdzie "wozkowy pocieszacz". Kabel to tez czlowiek. Daj mu ta chwile oddechu pomiedzy fakturami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.10.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 odpowiedz czy zużycie energii na cele bytowe ma wpływ na liczniki od CO ...??? Chyba jesteś przepracowany i to ciężko !!! Kto neguje zyski bytowe wpływające na c.o ? Pokaż mi tutaj chociaż jedną osobę !!! Jesli nie wskażesz to proponuję wziąć dłuuugi urlop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.10.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 (edytowane) Co wyczytasz z moje ostatniej faktury sierpniowej 270kWh i z podlicznika pompy pracującej tylko na cwu,która zużyła 70kWh ??? Że dużo oglądałem TV czy może,że dużo było prasowania a może,że zmywarka nie chodziła ? daj mi te od października do kwietnia ... ta z maja i września powoduje że jeszcze nie musisz grzać a ta z lipca i sierpnia pomaga przegrzać ci chałupę ... Edytowane 8 Października 2013 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.10.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Do mnie najbardziej przemawia faktura, za to w kominku w tym sezonie paliłem dopiero raz, w tym roku zamierzam grzać głównie gazem - pewnie będzie drożej, ale mam to już wkalkulowane. To są tylko teoretyczne wyliczenia - nie masz danych z faktury? Ostatnio wyszło około 60gr. Miałem i 67. Zależy od zużytych kilowatogodzin. Tym więcej, tym końcowa cena jest niższa. Znajomy na bloku także w G11 płaci 80gr mimo tego że cenę jednostkową ma taką samą. Jakbyś grzał chałupę w G11, pewnie Twoja całkowita cena wyniosłaby około tych 54gr. To są opłaty stałe które musisz zapłacić niezależnie od kWh (trochę się różnią). Generalnie tym więcej zużyjesz prądu tym cena jednej kWh z opłatami maleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.10.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Kto neguje zyski bytowe wpływające na c.o ? dlatego główny licznik się liczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 08.10.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Jednostkowy podałem wcześniej i wynosi 50,32gr Pisałem wcześniej, z faktury z zeszłego roku wyszło po 54gr. Może sam to rozumiesz, ale innym wytłumacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 dlatego główny licznik się liczy ... Sie liczy, ale nie do CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.10.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Odpowiedz dlaczego tam nie naswietlasz tego zjawiska... ? a może mam tak jak wy po wszystkich możliwych wątkach skakać i "nawracać" wszystkich ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 a może mam tak jak wy po wszystkich możliwych wątkach skakać i "nawracać" wszystkich ... Nie. Wystarczy jak tutaj podasz swoje zuzycie i kwote na cele CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.10.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 (edytowane) Może sam to rozumiesz, ale innym wytłumacz? Cena jednostkowa wynosi 50,32gr. Po doliczeniu opłat stałych, wzrasta bo musi. Spójrz w cenniki za przesył. 17 gr/kWh + około 40 zł. Rozłóż te 40złotych na 100kWh, albo na 1000 kWh. Tu jest cena końcowa którą podałeś. Dlatego piszę o cenie jednostkowej i całkowitej z faktury która uwzględnia (ta druga) dodatkowy haracz w postaci extra 40 zł. Edytowane 8 Października 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.10.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 (edytowane) a może mam tak jak wy po wszystkich możliwych wątkach skakać i "nawracać" wszystkich ... Pewnie,przekazuj wszystkim,żeby zamiast systemu grzewczego montowali po 10 telewizorów włączonych na raz,prali w 10 pralkach na raz,wkładali po jednym naczyniu do 10 zmywarek. Nawracaj tak to prędzej Cię w kaftan zawiążą,chociaż tutaj znalazłeś paru,którzy Cię "wysłuchali" ale nie dziwie się,kablarzom można wszystko wmówić,nawet NCO w akumulacyjnej wylewce i pyk,pyki na okrągło ale tylko w II taryfie Edytowane 8 Października 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.10.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Wiem o co Ci chodzi Jasiu.... A wiec powtorze... PC pozwoli zaoszczedzic ca 50% na zuzyciu calkowitym kWh gospodarstwa domowego, dzieki temu ze PC osiagaja SCOP 2,5-4. Oszczednosc calkowita domu to ca 50% ale jest ona wieksza dla samego systemu CO & CWU gdy go wyszczegolnimy. Tak? Kazdy dom ma zyski bytowe... niezaleznie od instalacji CO & CWU. Grzejac dom bezposrednim pradem, nawet o malym zapotrzebowaniu ... wliczajac zyski bytowe ciezko sie bedzie zmiescic w 3000:- / rok za caly prad dla domu Moze byc? jeżeli rozumiesz o co biega to co udowadniasz...? że i tak co by nie robić i ile kasy nie wpompować to i tak rachunki podobne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.10.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Jak będę miał trochę więcej czasu, wrzucę skany z faktury z obu liczników. Zobaczycie różnicę z każdego licznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.10.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Ja moze i rozumiem... i dla mnie 50% oszczednosci znaczy 50% a nie tak samo czy podobnie W takim razie po co ludzie domy izoluja roznie... po co docieplaja istniejace... po co kupuja wszelakie PC... po co instaluja armature ktora wode oszczedza... Okna wymieniaja na energooszczedne itd... duzo mozna wymieniac... jak rachunki podobne:o jak porównasz sobie moją chałupę z jakimś pasywniakiem to może te 50% oszczędności znajdziesz ale jak do tego odniesiesz koszty budowy to już nie będzie tak kolorowo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.10.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 nawet NCO w akumulacyjnej wylewce i pyk,pyki na okrągło ale tylko w II taryfie a chcesz się przekonać ...? posłuchasz sobie jak często jest to PYK PYK ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.10.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 jak porównasz sobie moją chałupę z jakimś pasywniakiem to może te 50% oszczędności znajdziesz ale jak do tego odniesiesz koszty budowy to już nie będzie tak kolorowo ... Zakładając,że w jednym i w drugim grzejesz c.o prądem z COP1 ale jak Ty będziesz grzał np.węglem a w pasywnym prądem to rachunki za ogrzewanie będziesz miał na poziomie tego co ma pasywny. Podobnie będzie z COP3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.10.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 a chcesz się przekonać ...? posłuchasz sobie jak często jest to PYK PYK ... Przecież wg Was cały czas,to jest te Wasze NCO,nie ładowanie wylewki akumulacyjnej tylko właśnie NCO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.10.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Pisalem.. debata w sumie jest bezsensowna... Dokładnie,ma na celu większe ogłupienie czytających,żeby za dużo nie myśleli lub odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 09.10.2013 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 a chcesz się przekonać ...? posłuchasz sobie jak często jest to PYK PYK ... pyk pyk byłoby pewnie często jakby histerezę ustawić na 0C no albo w domu druszlaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 09.10.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Arturo, nie wiem o co Ci chodzi, przeciez Jasiek promuje proste rozwiazania, ktore w ogromnej wiekszosci inwestorzy wykonuja samodzielnie. Prosilem zebys podal ile jakis kablarza dal za montaz swojego CO, bo straszyles ze to powazne koszty... Ja posiadajacy podlogowke wodna bardzo dobrze rozumiem, co to znaczy PYK z kabelka. Ja zeby podgrzac jakiekolwiek pomieszczenie zalaczam piec, rusza pompka, ciepla woda plynie wszedzie, tam gdzie cieplo nie straci za duzo temp. tam gdzie zimno ostygnie bardziej, piec mierzy temp. powrotu i dogrzewa jak trzeba, ale goni wode po calym domu... Z NCO w danym pomieszczeniu kabel zalaczy sie kilka razy na kilka minut (w obecnych warunkach tak pewnie ma) i wrzuci tyle energi, zeby tylko w tym pomieszczeniu bylo odpowiednio cieplo. To jest ogromny plus prostoty instalacji i totalnej niezaleznosci instalacji 1 pomieszczenia od innych, jak mi zdechnie piec to dopoki serwis sie nie pojawi i nie naprawi (a nie zawsze na miejscu od razu sie da) to moje CO lezy i kwiczy:( Kabel, tylko w przypadku uszkodzenia mechanicznego jesli ulegnie awarii to odcina na chwile 1 pomieszczenie, naprawa jest dosc latwa i przewidywalna. Kabel grzeje bezposrednio, nie ma medium posredniego jak w wodnej podlogowce. Jesli mam porownywac kable vs Kospel na podlogowce to koszty jak tu podano bardzo podobne, za to kable bija na glowe swoja bezawaryjnoscia i prostota. I nie interesuje mnie ze do wodnej podlogowki moge podpiac kociol gazowy czy inny. W domu o bardzo niskim zapotrzebowaniu i rachunkach na CO/CWU ponizej 2 tys predzej sie przeprowadze niz oplacalna bedzie zmiana na inne zrodlo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts