Pyxis 09.10.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Z NCO w danym pomieszczeniu kabel zalaczy sie kilka razy na kilka minut (w obecnych warunkach tak pewnie ma) i wrzuci tyle energi, zeby tylko w tym pomieszczeniu bylo odpowiednio cieplo. Jesli jest tak pieknie, to dlaczego jest tak drogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.10.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Jesli jest tak pieknie, to dlaczego jest tak drogo? Co jest tak drogo bo juz sie gubie z tymi waszymi wyliczeniami... Arturo chcial udowodnic jak to drogo wybudowalem i zaizolowalem, a nagle wyszlo ze to On ma drozej niz ja, teraz kolejny wyskakuje z tą drożyzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 09.10.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Jaki problem... pokazalem faktury 13000kWh lejesz miód na moje ucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.10.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Co jest tak drogo bo juz sie gubie z tymi waszymi wyliczeniami... Arturo chcial udowodnic jak to drogo wybudowalem i zaizolowalem, a nagle wyszlo ze to On ma drozej niz ja, teraz kolejny wyskakuje z tą drożyzną To Ty mi zarzucales,że wybudowalem drogo i w dodatku jeszcze z pompą ciepła a ja pokazałem,że to nie jest prawdą. Co do drogo to raz,że chodzi o rachunki za c.o+cwu pomimo zastosowania drogich technologii a dwa,że firma za położenie kabli z materiałem żąda 100-120zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 09.10.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 lejesz miód na moje ucho Teraz już wiem skąd określenie: " Cwaniaczek z miodem w uszach ":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 09.10.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Moze jednak policzymy calkowity koszt utrzymania domu/rok incl. kredyt / kWh... zobaczymy jaka kwota wyjdzie przecież tutaj nikt nie buduje na kredyt - każdy ma wolne pół bańki i więcej, więc buduje za gotówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 09.10.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Miodowe zycie mozna powiedziec.... cisza i spokój - tylko czasem słychać pyk w którymś z pomieszczeń, co jest oznaką, że system działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.10.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Co jest tak drogo bo juz sie gubie z tymi waszymi wyliczeniami... Arturo chcial udowodnic jak to drogo wybudowalem i zaizolowalem, a nagle wyszlo ze to On ma drozej niz ja, teraz kolejny wyskakuje z tą drożyzną Eksploatacja. Kable sie prawie nie zalaczaja a licznikiem kreca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 09.10.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Jesli jest tak pieknie, to dlaczego jest tak drogo? Nie spodziewam sie jakiejs gigantycznej roznicy pomedzy kospelem i wodna a kablami, ale spokojnie z 5-7 % mozna urwac przez precyzyjne dawkowanie i brak zuzycia pradu przez pompke obiegowa (ona jednak wiekszosc energi zuzywa na tloczenie, specjalnie sie raczej nie grzeje). To tyle jesli porownywac koszty, o komforcie uzytkowania i awaryjnosci juz pisalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.10.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 cisza i spokój - tylko czasem słychać pyk w którymś z pomieszczeń, co jest oznaką, że system działa A co sie stalo, ze zniknalem z Twojej stopki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.10.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Nie spodziewam sie jakiejs gigantycznej roznicy pomedzy kospelem i wodna a kablami, ale spokojnie z 5-7 % mozna urwac przez precyzyjne dawkowanie i brak zuzycia pradu przez pompke obiegowa (ona jednak wiekszosc energi zuzywa na tloczenie, specjalnie sie raczej nie grzeje). To tyle jesli porownywac koszty, o komforcie uzytkowania i awaryjnosci juz pisalem. 5-7% z rocznego zapotrzebowania domu na cieplo? Hm... napisz jak to oszacowales. Takie pytanie pomocnicze: Jesli sama pompka sie nie grzeje, to gdzie sia ta energia przez nia zuzywana "podziewa"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 09.10.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 A co sie stalo, ze zniknalem z Twojej stopki? bo już wszyscy wiedzą, że Twój COP = 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 09.10.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 To Ty mi zarzucales,że wybudowalem drogo i w dodatku jeszcze z pompą ciepła a ja pokazałem,że to nie jest prawdą. Co do drogo to raz,że chodzi o rachunki za c.o+cwu pomimo zastosowania drogich technologii a dwa,że firma za położenie kabli z materiałem żąda 100-120zł/m2. Chyba juz zupelnie na leb upadles. Kto normalny mialby zaplacic za polozenie na rownej podlodze kabla 70-80 zl? Sam mowiles, ze spokojnie zalatwiasz podlogowke wodna ponizej 50zl/m2, to ulozenie kabli ma byc drozsze? (pomimo, iz nikt do tej pory tutaj za to nie musial placic?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 09.10.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 5-7% z rocznego zapotrzebowania domu na cieplo? Hm... napisz jak to oszacowales. Takie pytanie pomocnicze: Jesli sama pompka sie nie grzeje, to gdzie sia ta energia przez nia zuzywana "podziewa"? No chyba idzie konkretna energia na to zeby ta wode pchac, zgadza sie? W przypadku mojego kotla gazowego to jest 100W... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.10.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 To Ty mi zarzucales,że wybudowalem drogo i w dodatku jeszcze z pompą ciepła a ja pokazałem,że to nie jest prawdą. Co do drogo to raz,że chodzi o rachunki za c.o+cwu pomimo zastosowania drogich technologii a dwa,że firma za położenie kabli z materiałem żąda 100-120zł/m2. Wez raz a pozadnie odpowiedz. Napisales ze koszt za m2 twojej plyty z ociepleniem to 300zl a ocieplenie stropu 40 zl, u mnie to analogicznie 200 zl i niecale 20 zl, koszt mojej instalacji co cwu przeszlo 15 tys mniej, instalacja na kotwach 6 tys wiecej u mnie. Taz sobie zsumuj i powiedz gdzie jeste drozej. Odpowiedz merytorycznie a nie chaotycznie. To sa kwoty ktore sam podales wiec o co ci chodzi?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.10.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Z pewnego dziennika budowy , ale tak mysle, ze tu zyski sloneczne beda miały spore znaczenie... No i odpowedź Oświeconej góry, olimpa tego forum, znawcy wszystkich tematow i wyroczni w jednym Zyski słoneczne mają marny wpływ na ogólny bilans strat energii. Co do izolacji zgadza się,na dzisiaj izolacja ponad 20cm styro z niską lambdą ma nikły wpływ na ogólny bilans energii. Gdybym budował jeszcze raz to dałbym także max.20cm na ściany bez wysuwania okien w ocieplenie i max.20cm pod płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.10.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Z pewnego dziennika budowy No i odpowedź Oświeconej góry, olimpa tego forum, znawcy wszystkich tematow i wyroczni w jednym Podtrzymuje swoje zdanie w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.10.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Miłej analizy Arturo, i czasami ufaj ludziom, bo nie każdy jest jak Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.10.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 No chyba idzie konkretna energia na to zeby ta wode pchac, zgadza sie? W przypadku mojego kotla gazowego to jest 100W... Jesli pmpka caly czas musi ta wode pachac tymi 100W, to znaczy, ze gdzies ta energia ucieka. Jak to najczesciej bywa w przyrodzie odpowiada za to wszechobecne tarcie. Ciecz sie musi zagrzac. Nie ma innego wyjscia. Wszystko raczej zostanie "w rodzinie" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 09.10.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 No chyba idzie konkretna energia na to zeby ta wode pchac, zgadza sie? W przypadku mojego kotla gazowego to jest 100W... a znasz coś takiego jak zasada zachowania energii ?! pompka wodę pcha, część energii (znaczna) rozprasza się od razu w postaci ciepła (silniki nie są doskonałe), a reszta zamieniana jest na energię kinetyczną wody, woda sobie płynie w rurkach, pokonując opory rurek (tarcie) oddaje im energię. i tak się to toczy a raczej płynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts