Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jesli jest tak pieknie, to dlaczego jest tak drogo? :)

Co jest tak drogo bo juz sie gubie z tymi waszymi wyliczeniami...

Arturo chcial udowodnic jak to drogo wybudowalem i zaizolowalem, a nagle wyszlo ze to On ma drozej niz ja, teraz kolejny wyskakuje z tą drożyzną

Gość Arturo72
Co jest tak drogo bo juz sie gubie z tymi waszymi wyliczeniami...

Arturo chcial udowodnic jak to drogo wybudowalem i zaizolowalem, a nagle wyszlo ze to On ma drozej niz ja, teraz kolejny wyskakuje z tą drożyzną

To Ty mi zarzucales,że wybudowalem drogo i w dodatku jeszcze z pompą ciepła a ja pokazałem,że to nie jest prawdą.

Co do drogo to raz,że chodzi o rachunki za c.o+cwu pomimo zastosowania drogich technologii a dwa,że firma za położenie kabli z materiałem żąda 100-120zł/m2.

Jesli jest tak pieknie, to dlaczego jest tak drogo? :)

Nie spodziewam sie jakiejs gigantycznej roznicy pomedzy kospelem i wodna a kablami, ale spokojnie z 5-7 % mozna urwac przez precyzyjne dawkowanie i brak zuzycia pradu przez pompke obiegowa (ona jednak wiekszosc energi zuzywa na tloczenie, specjalnie sie raczej nie grzeje). To tyle jesli porownywac koszty, o komforcie uzytkowania i awaryjnosci juz pisalem.

Nie spodziewam sie jakiejs gigantycznej roznicy pomedzy kospelem i wodna a kablami, ale spokojnie z 5-7 % mozna urwac przez precyzyjne dawkowanie i brak zuzycia pradu przez pompke obiegowa (ona jednak wiekszosc energi zuzywa na tloczenie, specjalnie sie raczej nie grzeje). To tyle jesli porownywac koszty, o komforcie uzytkowania i awaryjnosci juz pisalem.

5-7% z rocznego zapotrzebowania domu na cieplo? Hm... napisz jak to oszacowales.

Takie pytanie pomocnicze: Jesli sama pompka sie nie grzeje, to gdzie sia ta energia przez nia zuzywana "podziewa"? :)

To Ty mi zarzucales,że wybudowalem drogo i w dodatku jeszcze z pompą ciepła a ja pokazałem,że to nie jest prawdą.

Co do drogo to raz,że chodzi o rachunki za c.o+cwu pomimo zastosowania drogich technologii a dwa,że firma za położenie kabli z materiałem żąda 100-120zł/m2.

Chyba juz zupelnie na leb upadles. Kto normalny mialby zaplacic za polozenie na rownej podlodze kabla 70-80 zl?

Sam mowiles, ze spokojnie zalatwiasz podlogowke wodna ponizej 50zl/m2, to ulozenie kabli ma byc drozsze? (pomimo, iz nikt do tej pory tutaj za to nie musial placic?)

5-7% z rocznego zapotrzebowania domu na cieplo? Hm... napisz jak to oszacowales.

Takie pytanie pomocnicze: Jesli sama pompka sie nie grzeje, to gdzie sia ta energia przez nia zuzywana "podziewa"? :)

No chyba idzie konkretna energia na to zeby ta wode pchac, zgadza sie?

W przypadku mojego kotla gazowego to jest 100W...

Wez raz a pozadnie odpowiedz.

Napisales ze koszt za m2 twojej plyty z ociepleniem to 300zl a ocieplenie stropu 40 zl, u mnie to analogicznie 200 zl i niecale 20 zl, koszt mojej instalacji co cwu przeszlo 15 tys mniej, instalacja na kotwach 6 tys wiecej u mnie. Taz sobie zsumuj i powiedz gdzie jeste drozej. Odpowiedz merytorycznie a nie chaotycznie.

To sa kwoty ktore sam podales wiec o co ci chodzi?!

Z pewnego dziennika budowy

, ale tak mysle, ze tu zyski sloneczne beda miały spore znaczenie...

No i odpowedź Oświeconej góry, olimpa tego forum, znawcy wszystkich tematow i wyroczni w jednym

Zyski słoneczne mają marny wpływ na ogólny bilans strat energii.

Co do izolacji zgadza się,na dzisiaj izolacja ponad 20cm styro z niską lambdą ma nikły wpływ na ogólny bilans energii.

Gdybym budował jeszcze raz to dałbym także max.20cm na ściany bez wysuwania okien w ocieplenie i max.20cm pod płytę.

Jesli pmpka caly czas musi ta wode pachac tymi 100W, to znaczy, ze gdzies ta energia ucieka. Jak to najczesciej bywa w przyrodzie odpowiada za to wszechobecne tarcie. Ciecz sie musi zagrzac. Nie ma innego wyjscia. Wszystko raczej zostanie "w rodzinie" .;)

a znasz coś takiego jak zasada zachowania energii ?! pompka wodę pcha, część energii (znaczna) rozprasza się od razu w postaci ciepła (silniki nie są doskonałe), a reszta zamieniana jest na energię kinetyczną wody, woda sobie płynie w rurkach, pokonując opory rurek (tarcie) oddaje im energię.

i tak się to toczy a raczej płynie ;)