Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

przed chwilą czytalem wyniki ozc

różnica miedzy 20 stop a 22 w domu jest wieksza niż myslałem

z tego co pamietam z 40 kwh robi się prawie 50 kwh

ja już nie mówie nawet jak ktos w domu trzyma 23-24:D

zyzolek to dla ciebie

cwu doba pazdziernik 3 kwh

i 1,5-2 kg brykietu

niby to tylko kwh ale przeciez nie wszyscy kochają 21 w domu[ o kibelkach nie wspominam]

pozdrowienia dla waszych kobit , które uwielbiają 20-21,5

Edytowane przez malux20

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba juz zupelnie na leb upadles. Kto normalny mialby zaplacic za polozenie na rownej podlodze kabla 70-80 zl?

Sam mowiles, ze spokojnie zalatwiasz podlogowke wodna ponizej 50zl/m2, to ulozenie kabli ma byc drozsze? (pomimo, iz nikt do tej pory tutaj za to nie musial placic?)

no ja w 50 zl sie zmiescilem

miloszenko ja sie z tobą zgadzam ze kable są ok

ale rozpierd..... a mnie wmawianie jakie to cudowne rozwiązanie

ma plusy i minusy

A kolega Lobo_M ma w stopce zapis że zużył w sezonie 2011/2012 na CO 4108 kWh i CWU 1825 kWh co daje 5933 kWh na rok. W stopce ma również że moc kabli ma 12,8 kW, z wyliczenia wynika że kable w roku na ogrzanie jego domu pracowały jakieś 460 h czyli jakieś 19 dni. Tak wiec czy to jest wiarygodne ? Czy to co w stopce to co innego niż jest ?

Piotrek

A kolega Lobo_M ma w stopce zapis że zużył w sezonie 2011/2012 na CO 4108 kWh i CWU 1825 kWh co daje 5933 kWh na rok. W stopce ma również że moc kabli ma 12,8 kW, z wyliczenia wynika że kable w roku na ogrzanie jego domu pracowały jakieś 460 h czyli jakieś 19 dni. Tak wiec czy to jest wiarygodne ? Czy to co w stopce to co innego niż jest ?

Piotrek

dolicz do tego 1mp drewna.. czyli pi razy drzwi +1200 kWh. dodaj to do powyższego wyniku CO+CWU

Piotrek

Kable mam conajmniej 2x przewymiarowane. I chodza ok 2-3 h na dobe. Co twoim zdaniem jest niewiarygodne.

Poza tym 12,8 to moc zainstalowana ale dwa obwody sa nieuzywane, tak mowil OZC ale z obawy dalem tam kable

Piotrek

A kolega Piotrek to chyba nie myśli że ktoś włącza kable na cały dzień i noc. Cały dzień i noc to jest włączony piec na ekogroszek. Znaczy w sezonie, choć niektórzy męczą piec i latem.

Edytowane przez Wivaldi
Okulary założyłem.

Nie wiem co Piotrek mysli ale chyba przyznasz ze ogrzewanie wlonczone na

2-3h /doba brzmi fantastycznie.

12,8kW i 2 obwody wylonczone...

To jaka moca kolega Lobo de facto grzeje 152m2?

Nic nie neguje bo sam mam kable wlonczone tylko w lazience 24/7 365... tylko pytam.

ok 11kW

Obwod w pom gosp jeszcze nigdy nie wlaczylem tam za ogrzewanie robi bojler a dokladnie jego straty, kolejne pomieszczenie to lazienka centralnie ulokowana w domu, teraz sluzy tylko za wc stetownik w niej jest na standby ale praktycznie nigdy sie nie zalacza, ozc w tych dwoch pomieszczeniach pokazalo ze ogrzewanie jest zbedne i mialo racje

Nie wiem co Piotrek mysli ale chyba przyznasz ze ogrzewanie wlonczone na

2-3h /doba brzmi fantastycznie.

12,8kW i 2 obwody wylonczone...

To jaka moca kolega Lobo de facto grzeje 152m2?

Nic nie neguje bo sam mam kable wlonczone tylko w lazience 24/7 365... tylko pytam.

Może dwie godziny grzeje a potem biega żeby nie marznąć.:yes:

Wątpię jednak. Nie wątpię natomiast w wiedzę elektryczno-energetyczną Lobo.

Przy ogrzewaniu w 2 taryfie wyglada to mniej wiecej tak, o 13 zalacza sie obwod jesli temp jest < temp zadanej i laduje dany obwod czasami wylacza sie na 20/30 a czasami 40min, wylacza sie bo temp powietrza jest osiagnieta albo ograniczenie temp posadzki odcina ladowanie. Po czasie obwod moze sie zalaczyc ponownie, ale nie musi to zalezy od temp, to tak w uproszczeniu

u Loba widać że na 100% grzeje w taniej.

choć cały czas twierdzeę że komfort ma taki sam jak przy wodnej.

ani lepszy ani gtorszy.

jeszcze jedno przy kablach po wyłączeniu ciepło oddaje posadzka przy wodnej może to trwa dłużej ciut ponieważ musi dodatkowo wystudzić się woda w przewodach?

ja mam totalnie przewymiarowaną podłogówkę i żródło ciepła -[no ale jednak z możliwością samoczynnej modulacji] -dlatego jestem pewien że Lobo tak ma i jest z tego zadowolony

Bo ja wiem... jak pyk pykow malo to moga byc ciut drozsze :) ( a pykania nie slychac )

http://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/images/devireg535.jpg

W sumie moglby byc taki jak w pralni

http://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/images/devireg530_s.jpg

Tam i tak z maty nie korzystamy... ale jest gdyby sie chcialo...

vintage :) zwłaszcza ten dolny :)

Może by to i było zabawne, gdyby faktycznie nie było pomp ciepła na gaz, ale są.

Zabawne jest przeczytaj jak GOŚĆ napisał "czy bardziej opłaca się podgrzewać w niej wodę prądem czy gazem?"

a jeszcze to czytajac to on chyba posiada takowa PC i niema pojecia do czego służy i co to wogole jest.

Być może kupił juz dom z takim wyposażeniem :)

Czlowiek sie zle wyslowil. Pytal czy lepiej grzac cwu pompa czy kotlem gazowym.

Ale sensacja... Aby sie tylko ponabijac...