Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

MasterCheat - a gdzie masz przyłącze? czy budowali czy miałeś już?

przyłącza nie budowali. Była linia napowietrzna podłączona do wieszaków na budynku mojego ojca.

Ja musiałem zabudować swój licznik na jego elewacji i dociągnąć do licznika przewody od wieszaka, co zrobiłem. Przy okazji elektryk wyniósł licznik ojca na zewnątrz budynku do wspólnej skrzynki.

musze to npisac

przy niskich temp POWIETRZNA pompa może niewiele z kosztami odbiegac od grzałki

korzystam glównie z wody wieczorem

mi wystarcza grzanie cwu o 13-15 no ale jesli nawet ustawimy nizszą obniżoną temp to i tak nie mam gwarancji ze pompa nie włączy sie - i tu najgorszy przypadek ---- o 6.01 w drozszej taryfie przy mrozie porannym.

jezeli ustawie komfortową temp miedzy 5 a 6 owszem cwu nagrzeje sie ale z kiepskim copem .

o 13 niestety byloby tylko delikatne dobicie do temp.

rozwiązaniem byloby możliwosc ustawienia np o 5 rano np 40 stop a o 13 48 w komforcie

niestety w atlanticu tak nie jest

Gość Arturo72
musze to npisac

przy niskich temp POWIETRZNA pompa może niewiele z kosztami odbiegac od grzałki

Zrobiłeś tak jak radziłem,czyli żeby zasobnik grzała tylko grzałka bez wspomagania pompą przez kilka dni i przy zużywaniu cwu jak do tej pory ?

Zrób tak i podaj zużycie,wtedy zobaczymy czy pompa niewiele odbiega kosztami od grzałki :)

Stawiam na wynik co najmniej 10kWh/dobę czyli grzałka o mocy 3kW grzejąca 300l przez 3,33h/dobę bo Ty obecnie grzejesz z mocą ok.10kW ok.1h/dobę i zużywasz przy tym ok.3kWh a nie 10kWh.

P.S.

Gdybym miał grzałkę w zasobniku tak bym zrobił dla uwiecznienia głupot wypisywanych przez niektórych na temat zużycia cwu ale jej nie mam :)

Edytowane przez Arturo72

to się ciesz że tak krótko.. bo miałeś przyłącze... u nas dwa lata się czeka jak przechodzi przez czyjś teren a rok jak masz np. słup na dzialce..

Ok, ale sytuacja jest inna.

Mając gotowe wszystko - gdzie w skrzynce wystają 4 kable z sieci i 4 kable do domu i wystarczy je połączyć - czekam 4 miesiące...Więc raczej nie mam powodów do radości....