Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i mam prund :) nareszcie :)

Panowie zjawili się punkt ósma. Zamontowali licznik, poleciałem do domu włączyłem wszystkie bezpieczniki w skrzynce (bo na razie nie wiem co jest co:)) i odpaliłem wcześniej przygotowaną żarówę, która radośnie rozbłysnęła :)

Jak dobrze pójdzie to dziś wieczorkiem podłączę jeden ze sterowników i odpalę jakiś obwód ogrzewania.

pozornie to bez znaczenia no ale proszę o pomoc

wiem że od jakiegoś czasu zyski bytowe nie są wałkowane no ale.....

jak dobrze wiecie jestem miłośnikiem brykietu

mam taką obudowę i wkład kominkowy że na czopuchu mogę usmażyć jajecznicę i/lub zagotować wodę na herbatę .

czy te zyski z zagotowania mam odliczać od grzania domu czy nie? ii jak to wpływa ńa średnią kwh ?

w czasie budowy kilka razy tak robiłem herbate:D

oj się wczoraj nakombinowałem... poszukiwania prądu były.... na ani jednych kabelkach od zasilania kabli nie było napięcia.

o 24 w nocy dopiero doszedłem, że elektryk chyba był mocno zmęczony, bo przewody idące prosto z włącznika głównego do licznika 3-fazowego (od ogrzewania) były do niego wsadzone za zaciskami :) Tak jakby zapomniał śrubek na zaciskach poluzować, wcisnął po omacku przewody w dziury i dokręcił śrubki z pustymi zaciskami :).

Poprawiłem, włączyłem zasilanie i licznik rozbłysnął na niebiesko :)

Podłączyłem sterownik do jednego z obwodów. zaprogramowałem na razie wstępnie (7 dni w tygodniu):

5-7 22C

7-13-15C

13-15 22C

15-21 15 C

21-00 22 C

00-7 20 C

Czujnik powietrza jako główny + podłogowy jako kaganiec na 26C (jak dobrze pamiętam)

przez noc zjadło 2,6 kWh

przewody jak dobrze pamiętam VCD 17/1200

Podłączyłem sterownik do jednego z obwodów. zaprogramowałem na razie wstępnie (7 dni w tygodniu):

5-7 22C

7-13-15C

13-15 22C

15-21 15 C

21-00 22 C

00-7 20 C

Czujnik powietrza jako główny + podłogowy jako kaganiec na 26C (jak dobrze pamiętam)

przez noc zjadło 2,6 kWh

przewody jak dobrze pamiętam VCD 17/1200

jaka jest całkowita moc kabli i powierzchnia domu?

Parter na 69m2 odjąć pom gospodarcze zostaje 66,6 m2 z czego po odjęciu stałej zabudowy zostało 55,6m2

A mocy w sumie jest 6695W, 390 m przewodów. przewody wszystkie 17W/m2

17/2660

17/610

17/545

17/480

17/1200

17/1200

co by się nie powtarzać :) wylewka 9 cm. Góra na razie odcięta i nieogrzewana, ale jako że podłoga z płyt MFP i na to pójdą panele, to albo będą 2 piece akumulacyjne, albo klima w funkcją grzania.

aha. dodam jeszcze tylko, że sterowniki bardzo przyjemne. Łatwe w montażu i podłączeniu. Podświetlane na niebiesko. No i ustawianie i programowanie też spoko. Parę chwil z instrukcją i już wiadomo co i jak (choć jakieś tam małe byki w instrukcji są :) ).

Jedyne czego mi brakuje to brak wyświetlania temperatury podłogi (przynajmniej w trybie na 2 czujnik)

Edytowane przez MasterCheat

Maly offtop, arturo72 ma bana, "biedaczysko" sobie nagrabil, no ale tak to bywa jak chce sie byc ekspertem od wszystkiego, a za takiego sie uwazal i w conajmniej 8-10 watkach czynnie sie udzielal. Poza tym skad ludzie maja tyle czasu zeby plodzic tyle postow.

Generalnie czuje ze zaraz bedzie nowy Arturo tym razem moze Artura i powie ze to konto Żony;-)

Maly offtop, arturo72 ma bana, "biedaczysko" sobie nagrabil, no ale tak to bywa jak chce sie byc ekspertem od wszystkiego, a za takiego sie uwazal i w conajmniej 8-10 watkach czynnie sie udzielal. Poza tym skad ludzie maja tyle czasu zeby plodzic tyle postow.

Generalnie czuje ze zaraz bedzie nowy Arturo tym razem moze Artura i powie ze to konto Żony;-)

licho nie śpi ;) ale mały OFF TOP mu się przyda bo zaczynałem się bać forum otworzyć ;)