asbe 17.10.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 (edytowane) Witam wszystkich po dłuższej przerwie. Mieszkam w swoim nowym domu od ponad roku, ale dopiero teraz będę wybierała sprzedawcę energii. Do tej pory byłam na budowlance (czekałam na podciągnięcie kabla przez ZE). Oczywiście nie mam jeszcze sterowania dla mojego systemu co i cwu. Poradźcie proszę, jakie byłoby najlepsze. Kiedyś już mi się wydawało, że wszystko ogarnęłam, ale już udało mi się zapomnieć co i jak Generalnie mam podłogówkę wodną, grzeję ją piecem Kospel (tylko co). Woda osobno w zasobniku 200 l grzałką 4,5 kW. Wylewka ma około 9 cm, więc wystarczy nocna taryfa. Mam w domu okablowanie do instalacji czujników w prawie każdym pomieszczeniu, ale stwierdziłam, że to bez sensu, bo w części dziennej prawie wszystkie pomieszczenia są otwarte, a poza tym często palimy w kominku, co przy akumulacji rozreguluje tylko cały system. Tak sobie wymyśliłam, żeby zrobić jeden czujnik w części sypialnej (np. na 21,5 stopnia) i ustawić piec tak, żeby grzał tylko w nocnej taryfie i tylko wtedy, gdy temperatura spadnie poniżej 21,5 .Mam nadzieję, że moją termę też się da ustawić na grzanie godzinowe (w nocnej). 200 l powinno wystarczyć na cały dzień dla 3 osób, a poza tym od 13 do 15 grzałka 4,5 kW też dogrzej w razie czego. Nie mam jeszcze kupionych czujników temperatury ani sterowników, a co najgorsze, w życiu sama tego nie zrobię. Powiedzcie na początek, czy taki sposób sterowania ma sens i czy jest w ogóle możliwy, a jeżeli tak, to jaki sprzęt powinnam dokupić (sterowniki, czujniki). To dla mnie czarna magia. Edytowane 17 Października 2013 przez asbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.10.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Witam wszystkich po dłuższej przerwie. musisz chyba poczekać na tego, kto Ci polecił tego Kospela - chyba ktos z forumowiczów, bo Cię pamiętam nie mówię, że on jest be (asbe), ale dla mnie spora akumulacja (9cm), kospel, kominek i centralny sterownik w sypialni to równanie ze zbyt wieloma niewiadomymi jest taki inżynier, który się nazywa budowlany_laik, który też ma kospela i spora akumulację oraz jeden sterownik, ale przekotłował w pierwszym sezonie i mu rozdęło płytę; później coś kombinował i z HenoKiem udoskonalili Kospela tak, że nawet producentowi pieca się nie śniło:) ewentualnie PocoCito ale z tym to do kolegi Pyxisa, bo on płaci grosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 17.10.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Wiesz, u mnie po roku sterowania "na piechtę" wszystko działa ok, ale nie takie było założenie. Generalnie mam dobre parametry izolacji, więc teraz chodzi tylko o instalacje sterowników i czujników. Podobno któryś ze sterowników auraton byłby ok dla pieca, ale nie wiem który i jaki do zasobnika cwu. No i czujniki. Kospela wybrałam, bo w sumie nic lepszego nie widziałam. Dobra cena no i działa . Zimą, pomimo, ze była jak była, piec włączałam nie częściej niż raz na dobę na kilka godzin, a często nawet co dwa a nawet trzy dni. Było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 17.10.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 a jaki masz typ Kospela, u mnie mam 8 kW MNz, do niego mozna dołączyć czujnik temp wewn jak i zewnteraz mam odpalone na wewn tak żeby ograniczać grzanie od góry.czujnik niestety mam na pograniczu salonu i kuchni, przy paleniu w kominku niestety temp skacze do góry i czasami zawyża to temp - ale tylko przy całodziennym paleniu, na krótką metę to ciepło szybko się rozchodzi po chacie (jest WM). póki co działa jak trzeba, włącza się jak temp spadnie pon. zadanej temperatury, jak dobije do zadanej temp + 0,5C to się wyłącza. jeśli masz inny typ pieca to możliwe że będzie potrzebny sterownik zewn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 17.10.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Ja mam 12 kW EKCO LN2p. Producent proponuje auraton 2005 do sterowania - tak wyczytałam na ich stronie.Nie chce sterowania zewnętrznego, bo przy akumulacji bez sensu chyba. Z uwagi na kominek i ciepło bytowe z części dziennej chyba nie ma sensu instalować czujnika w tym miejscu. Pomyślałam, że najlepiej zrobić czujnik tam, gdzie ma być najchłodniej, a w dziennej części zawsze można dogrzać jak by co kominkiem, zwłaszcza, że nawet jak jest ciepło, to palimy, bo lubimy popatrzeć na ogień Zlitujcie się i podpowiedzcie, kto mógłby mi to wszystko ogarnąć - w sensie zainstalować i ustawić odpowiednio. Może jakiś kontakt na prv na kogoś z moich okolic (piaseczyński). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.10.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 ta twoja PocoCito działa po japońsku - JakoTako, bo jak inaczej określic ten mierny COP... A co, ma miec SPF=8? Mi wystarczy 4. BTW: Co to za grypsy z przedszkola wyciagasz?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.10.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Mam w domu okablowanie do instalacji czujników w prawie każdym pomieszczeniu, ale stwierdziłam, że to bez sensu, bo w części dziennej prawie wszystkie pomieszczenia są otwarte, a poza tym często palimy w kominku, co przy akumulacji rozreguluje tylko cały system. Tak sobie wymyśliłam, żeby zrobić jeden czujnik w części sypialnej (np. na 21,5 stopnia) i ustawić piec tak, żeby grzał tylko w nocnej taryfie i tylko wtedy, gdy temperatura spadnie poniżej 21,5 . Ja mam tak sterowana wodna podlogowke i obyczaje co do otwierania pomieszczen podobne jak u Cibie. Sprawdza sie to bardzo dobrze. Grzeje tylko w taniej taryfie. Co do czujnika, to bardzo wazne jest jego umiejscowienie. Ja mam umieszczony tuz pod okladzina w pomieszczeniu z glazura w takim miejscu podlogi, ze nie operuje tam nigdy sloneczko. Odsun od sciany zewnetrznej i wybierz miejsce w ktorym nie bedziesz go nigdy przykrywala jakims dywanikiem czy czyms innym. U mnie te warunki spelnilo kawalek podlogi pod duzym stolem kuchennym. Czy czujnik dac w sypialni, to juz osobna sprawa. Ja mam obnizona temperature w sypialniach, bo przy WG mam tam nawietrzaki dosyc mocno otwarte i jest przynajmniej 1*C nizej niz w reszcie domu. Jesli masz WM, to moze lepiej po prostu przydlawic troszke na rozdzielaczu obieg podlogowki w sypialni, a czujnik dac w jakims bardziej reprezentatywnym dla temperatury w domu pomieszczeniu. W sumie to danie dodatkowego czujnika nie wygeneruje jakis wielkich kosztow i skorzystac z tego, z ktorego bedzie Ci bardziej komfortowo. CWU tez bez problemu ustawisz w 100% w taniej taryfie. Jak masz 2h w dzien, to 4,5kW grzala da spokojnie rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 17.10.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Ale czujniki przy podłodze? Dlaczego? Ja sądziłam, że na poziomie mniej więcej średnio 1,2 m nad poziomem podłogi. Przecież chodzi o zadanie temperatury pomieszczenia w miejscu, gdzie się najczęściej znajdujemy, a to raczej rzadko jest tak nisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 17.10.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Jacekss, jest tak jak piszesz. Ryrka jest po to zeby ewentualnie moc wymienic czujnik jak by sue uszkodzil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.10.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Ale czujniki przy podłodze? Dlaczego? Ja sądziłam, że na poziomie mniej więcej średnio 1,2 m nad poziomem podłogi. Przecież chodzi o zadanie temperatury pomieszczenia w miejscu, gdzie się najczęściej znajdujemy, a to raczej rzadko jest tak nisko Sorki, zrozumialem, ze masz tak jak ja zatopiony czujnik w wylewce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 17.10.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Jacekss, jest tak jak piszesz. Ryrka jest po to zeby ewentualnie moc wymienic czujnik jak by sue uszkodzil ok dzienks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.10.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 ale dla mnie spora akumulacja (9cm), kospel, kominek i centralny sterownik w sypialni to równanie ze zbyt wieloma niewiadomymi A dla mnie duża akumulacja w podłodze to super sprawa i to nie tylko pod względem wykorzystania II taryfy ale pod względem dużej stabilizacji temperatury w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 17.10.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 a jaki masz typ Kospela, u mnie mam 8 kW MNz, do niego mozna dołączyć czujnik temp wewn jak i zewn teraz mam odpalone na wewn tak żeby ograniczać grzanie od góry. czujnik niestety mam na pograniczu salonu i kuchni, przy paleniu w kominku niestety temp skacze do góry i czasami zawyża to temp - ale tylko przy całodziennym paleniu, na krótką metę to ciepło szybko się rozchodzi po chacie (jest WM). póki co działa jak trzeba, włącza się jak temp spadnie pon. zadanej temperatury, jak dobije do zadanej temp + 0,5C to się wyłącza. jeśli masz inny typ pieca to możliwe że będzie potrzebny sterownik zewn Na serio WM rozprowadza Ci ciepło z kominka po domu? Trudno mi w to uwierzyć, bo u mnie tak się nie dzieje. W salonie bez użycia kominka i bez grzania mam ok. 22 stopni, a na poddaszu 1.5 stopnia mniej. Jak przepalę w kominku, to na parterze mogę mieć saunę, a na poddaszu nawet po długim czasie temperatura nie wzrasta. Czyli na ten moment parter zakręcony, poddasze, podgrzewam wieczorem ok. 3 godzin z zasilaniem 26 stopni. Pierwszy sezon. Podłogówka. Kocioł gazowy.... zasilany prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.10.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Na serio WM rozprowadza Ci ciepło z kominka po domu? Trudno mi w to uwierzyć, bo u mnie tak się nie dzieje. W salonie bez użycia kominka i bez grzania mam ok. 22 stopni, a na poddaszu 1.5 stopnia mniej. Jak przepalę w kominku, to na parterze mogę mieć saunę, a na poddaszu nawet po długim czasie temperatura nie wzrasta. Czyli na ten moment parter zakręcony, poddasze, podgrzewam wieczorem ok. 3 godzin z zasilaniem 26 stopni. Pierwszy sezon. Tez mi sie to wydalo dziwnie malo prawdopodobne, ale jak napisal, ze faktycznie tak sie dzieje...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.10.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Co do czujnika, to bardzo wazne jest jego umiejscowienie. Ja mam umieszczony tuz pod okladzina w pomieszczeniu z glazura w takim miejscu podlogi, ze nie operuje tam nigdy sloneczko. Odsun od sciany zewnetrznej i wybierz miejsce w ktorym nie bedziesz go nigdy przykrywala jakims dywanikiem czy czyms innym. U mnie te warunki spelnilo kawalek podlogi pod duzym stolem kuchennym. Czy czujnik dac w sypialni, to juz osobna sprawa. Ja mam obnizona temperature w sypialniach, bo przy WG mam tam nawietrzaki dosyc mocno otwarte i jest przynajmniej 1*C nizej niz w reszcie domu. Jesli masz WM, to moze lepiej po prostu przydlawic troszke na rozdzielaczu obieg podlogowki w sypialni, a czujnik dac w jakims bardziej reprezentatywnym dla temperatury w domu pomieszczeniu. W sumie to danie dodatkowego czujnika nie wygeneruje jakis wielkich kosztow i skorzystac z tego, z ktorego bedzie Ci bardziej komfortowo. słowem: proste, jak radio nie wspomniał tylko, ze jak przestawi stół, to cały plan weźmie w łeb jeszcze chwila, a pyxis zaproponuje Ci powiesić Ci czujnik temperatury zamiast lampy nad stołem w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.10.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Tez mi sie to wydalo dziwnie malo prawdopodobne, ale jak napisal, ze faktycznie tak sie dzieje...... jak ja napiszę, że Cię lubie, to znaczy, że Cię lubię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 17.10.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Na serio WM rozprowadza Ci ciepło z kominka po domu? Trudno mi w to uwierzyć, bo u mnie tak się nie dzieje. W salonie bez użycia kominka i bez grzania mam ok. 22 stopni, a na poddaszu 1.5 stopnia mniej. Jak przepalę w kominku, to na parterze mogę mieć saunę, a na poddaszu nawet po długim czasie temperatura nie wzrasta. Czyli na ten moment parter zakręcony, poddasze, podgrzewam wieczorem ok. 3 godzin z zasilaniem 26 stopni. Pierwszy sezon. Podłogówka. Kocioł gazowy.... zasilany prądem rozprowadza trochę ale nie tak jak DGP, 1 wyciąg mam w zabudowie kominka i ciągnie to gorące powietrze do reku, tam przed wejściem się uśrednia jeszcze musze to podregulować żeby zwiększyć efektywność bo teraz za mały ciąg mam dlatego też jak palę kominkiem to mi temp w salonie nie skacze mocno do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 17.10.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Mam w domu okablowanie do instalacji czujników w prawie każdym pomieszczeniu Możesz przybliżyć? Jaki dokładnie masz bojler? Jak teraz nim sterujesz (w sensie: kiedy grzeje CWU)? Do sterowania kotłem musisz mieć naścienny termostat (np. Auraton albo Insbud jak ja), gdzie masz doprowadzone do niego zasilanie i przewód między nim a kotłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.10.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Oczywiście za niewinność Za wyjaśnienie weglowcom,że rozstaw rur w wodnej podlogowce zależy od strat ciepła danego pomieszczenia . to u Ciebie w tym jednym, co było więcej rurek, niż betonu w wylewce, musza byc potworne straty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 17.10.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 rozprowadza trochę ale nie tak jak DGP, 1 wyciąg mam w zabudowie kominka i ciągnie to gorące powietrze do reku, tam przed wejściem się uśrednia jeszcze musze to podregulować żeby zwiększyć efektywność bo teraz za mały ciąg mam dlatego też jak palę kominkiem to mi temp w salonie nie skacze mocno do góry To "trochę" to takie raczej niemierzalne. Co do wyciągu w obudowie kominka to dosyć ciekawa koncepcja. Myślałem, że wentylacja ma wentylować, a Ty zrobiłeś z tego jakąś hybrydę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts