Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72

Zlitujcie się i podpowiedzcie, kto mógłby mi to wszystko ogarnąć - w sensie zainstalować i ustawić odpowiednio..

Też mam dużą akumulacje i jeden sterownik z czujnkiem temp.wewnętrznej ustawiony w nanajchlodniejszym miejscu,w moim przypadku w sypialni.Ustawiony jest na grzanie 3-6 i temp.22st.C i narazie sprawdza się to bardzo dobrze.

Jest to zwykły sterownik on/off,bezprzewodowy.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

słowem: proste, jak radio :)

nie wspomniał tylko, ze jak przestawi stół, to cały plan weźmie w łeb :)

jeszcze chwila, a pyxis zaproponuje Ci powiesić Ci czujnik temperatury zamiast lampy nad stołem w kuchni

Nie widzialasz moje stolu. Moge go jeszcze co najwyzej wyniesc na taras. :)

Opisalem jak mam zrobione. Masz lepszy pomysle, to pisz smialo.

Możesz przybliżyć?

Jaki dokładnie masz bojler? Jak teraz nim sterujesz (w sensie: kiedy grzeje CWU)?

Do sterowania kotłem musisz mieć naścienny termostat (np. Auraton albo Insbud jak ja), gdzie masz doprowadzone do niego zasilanie i przewód między nim a kotłem.

Zasobnik Kospel 200 l - taki beż weżownicy i dałam do niego grzałke 4,5 kW - to chyba jest ten SE-200 TERMO MAX. Nie steruje nim w ogóle, bo i tak mam na razie taryfę budowlaną. W ramach oszczędzania nie używam na razie pompy obiegowej. Jak już będę miała taryfę G12, to chciałabym to ogarnąć tak, żeby grzała tylko w nocnej taryfie.

rozprowadza trochę ale nie tak jak DGP, 1 wyciąg mam w zabudowie kominka i ciągnie to gorące powietrze do reku, tam przed wejściem się uśrednia

jeszcze musze to podregulować żeby zwiększyć efektywność bo teraz za mały ciąg mam

dlatego też jak palę kominkiem to mi temp w salonie nie skacze mocno do góry

Moze po prostu znaczna czesc ciepla wywalasz WM na zewnatrz?

To "trochę" to takie raczej niemierzalne.

Co do wyciągu w obudowie kominka to dosyć ciekawa koncepcja. Myślałem, że wentylacja ma wentylować, a Ty zrobiłeś z tego jakąś hybrydę...

WM wentyluje a przy okazji zaciąga gorące powietrze znad kominka, jeśli w kominku się pali

tak więc funkcja WM dalej pozostaje ta sama

Jak dla mnie to przekombinowane. Pali w kominku i w salonie temperatura za bardzo nie wzrasta, na poddaszu wzrasta o "trochę".

bo to narazie nie sprawdzone w boju na 100%, jeszcze nie mieszkam w domu na stałe, poza tym teraz nie ma jeszcze zimy... zobaczy się w zimę jak to się spisuje

nie widzę tu ekstra kombinacji :) proste jak drut, albo 2 druty ;)

bo to narazie nie sprawdzone w boju na 100%, jeszcze nie mieszkam w domu na stałe, poza tym teraz nie ma jeszcze zimy... zobaczy się w zimę jak to się spisuje

nie widzę tu ekstra kombinacji :) proste jak drut, albo 2 druty ;)

Nie, no jasne, że proste. Tak z ciekawości.... ktoś Ci doradził takie rozwiązanie, czy własna koncepcja?

asbe, a jak wygląda okablowanie, o którym piszesz? Gdzie schodzą się te przewody? W miejscu kotła?

Napiszę Ci jak jest u mnie ze sterowaniem Kospela. Na ścianie między salonem a kuchnią wisi sterownik-termostat. Do niego doprowadzone jest 230V jako zasilanie i przewód od kotła Kospel. Jak temperatura spada, sterownik robi słynne już 'pyk' i Kospel zaczyna grzać. Na sterowniku ustawiasz zakresy czasowe i temperatury w nich. Tu instrukcja do mojego.

asbe, a jak wygląda okablowanie, o którym piszesz? Gdzie schodzą się te przewody? W miejscu kotła?

Napiszę Ci jak jest u mnie ze sterowaniem Kospela. Na ścianie między salonem a kuchnią wisi sterownik-termostat. Do niego doprowadzone jest 230V jako zasilanie i przewód od kotła Kospel. Jak temperatura spada, sterownik robi słynne już 'pyk' i Kospel zaczyna grzać. Na sterowniku ustawiasz zakresy czasowe i temperatury w nich. Tu instrukcja do mojego.

u Ciebie jest pyk a poźniej trzask - to odgłosy rozszerzającej się płyty niczym rozstępujących się wód morza przed laską Mojżesza...

wszystkie kable prowadzą do Rzymu

Edytowane przez Hippek

Moje kable schodzą się w kotłowni na ścianie, na której wisi kocioł. Wiszą sobie nad drzwiami wejściowymi :) Cały pęk tego jest.

Resztę niby rozumiem, ale i tak sam tego nie zrobię. Wszelkich kabli boję się jak diabeł święconej wody :(

Też mam dużą akumulacje i jeden sterownik z czujnkiem temp.wewnętrznej ustawiony w nanajchlodniejszym miejscu,w moim przypadku w sypialni.Ustawiony jest na grzanie 3-6 i temp.22st.C i narazie sprawdza się to bardzo dobrze.

Jest to zwykły sterownik on/off,bezprzewodowy.

No i właśnie tak bym chciała - jeden czujnik w najchłodniejszym miejscu. Wtedy w reszcie domu będzie i tak cieplej. U mnie wypadł to pokój córki, bo jest akurat od północnego wschodu.

Ale jak to bezprzewodowy ? Czy to znaczy, ze nie było potrzeby robienia tego całego okablowania? Jak to w takim razie współgra z kotłem?

proszę o podpowiedź jak sprawdzić czujnik temperatury podłogowy?

Wczoraj podłączyłem sterowniczek w salonie i niestety mam Error, na czyjniki podłogowym. i teraz nie wiem czy uszkodziłem zaciski wciskając na siłę sterownik do puszki czy sterownik się uszkodził przy zalewaniu lub innych pracach.

wolał bym najpierw to jakoś pomierzyć zanim będę ucinał kable żeby zarobić nowe końcówki i kombinował z jakąś wymianą.

Kazdy czujnik ma swoja znamionowa rezystancje podawana dla temp 20*C, sprwdz jaka ma twoj i zmierz to.

Lobo tak ma

Ma i nie powiedzialbym zeby to dzialalo w 100%, moze i pomaga ale co z tego skoro i tak przy paleniu w salonie jest ponad 25, dlatego ja jeszcze w tym sezonie grzewczym jeszcze nie palilem i nie planuje w najblizszym czasie.

Gość Arturo72

Ale jak to bezprzewodowy ? Czy to znaczy, ze nie było potrzeby robienia tego całego okablowania? Jak to w takim razie współgra z kotłem?

Sam sterownik z czujnikiem jest bezprzewodowy,przenośny.Drogą radiową łączy się ze swoim odbiornikiem i on właśnie współpracuje z pompą,kotlem itp,i tylko on jest połączony kabelkiem.

Jeśli temperatura w pomieszczeniu spada poniżej ustawionej sterownik włącza grzanie.

Ty masz prawdopodobnie rozprowadzoną pod sterowanie silownikami na rozdzielaczu.

Zasobnik Kospel 200 l - taki beż weżownicy i dałam do niego grzałke 4,5 kW - to chyba jest ten SE-200 TERMO MAX. Nie steruje nim w ogóle, bo i tak mam na razie taryfę budowlaną. W ramach oszczędzania nie używam na razie pompy obiegowej. Jak już będę miała taryfę G12, to chciałabym to ogarnąć tak, żeby grzała tylko w nocnej taryfie.

?? mieszkasz i grzejesz prądem mając taryfę budowlaną?

Kazdy czujnik ma swoja znamionowa rezystancje podawana dla temp 20*C, sprwdz jaka ma twoj i zmierz to..

chyba że czujnik cyfrowy wtedy nie bardzo..