reniutek 19.10.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Wracam do moich Auratonów Jasiek, te sterowniki nie są na jednej fazie. Ale ... pojawiła się teoria - aż się boję to napisać - że "winny" może być mój przepływowy podgrzewacz wody 7 kW (kuchnia). Jak go włączam , to następuje spadek napięcia (?) czy jakiś tam inny spadek i przy częstym włączaniu podgrzewacza (standardowo, jak to w kuchni) te akumulatory mogły nie wytrzymać, czy też może coś innego w tych Auratonach nie wytrzymuje tych wahań??? I że gdyby były tam wymienne baterie, nie stałe akumulatory, to rozwiązałoby problem? Czy to możliwe??? Bo jeśli tak, to padną mi wszystkie za jakiś czas:( Mam priorytet ciepłej wody, podobno jak włączam podgrzewacz, to odcinane dla bezpieczeństwa jest ogrzewanie i wyłączane regulatory (oczywiście, tylko w czasie pracy podgrzewacza 7 kW)... I że to częste odłączanie może być powodem ich fiksowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 19.10.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 WitamŻeby stwierdzić czy masz za duży spadek napięcia to trzeba go zmierzyć i sprawdzić ile napięcie odbiega od znamionowego – to trzeba zrobić najpierw. Odcinanie przekaźnikiem priorytetowym kabli grzejnych nie powinno prowadzić do wyłączania regulatorów. Z tego wynika że skopany jest układ sterowania Twoich kabli. Dodatkowo prawdopodobnie jak większość tutaj, zasila kable poprzez różnicówkę trójfazową co jest kolejnym błędem. Nie ma pewnie co już tutaj nadmieniać że zasilanie od złącza powinno być wykonane kablem 4x (o odpowiednim przekroju żeby nie było cyrków ze zbyt dużym spadkiem napięcia) i budynek powinien mieć uziom fundamentowy połączony z szyną PEN tablicy budynku. To są niestety życzenia nie do spełnienia w domkach jednorodzinnych gdzie elektrykę wykonuje kafejkarz czy innej maści fachman, a nie elektryk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 19.10.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Witam Żeby stwierdzić czy masz za duży spadek napięcia to trzeba go zmierzyć i sprawdzić ile napięcie odbiega od znamionowego – to trzeba zrobić najpierw. Odcinanie przekaźnikiem priorytetowym kabli grzejnych nie powinno prowadzić do wyłączania regulatorów. Z tego wynika że skopany jest układ sterowania Twoich kabli. Dodatkowo prawdopodobnie jak większość tutaj, zasila kable poprzez różnicówkę trójfazową co jest kolejnym błędem. Nie ma pewnie co już tutaj nadmieniać że zasilanie od złącza powinno być wykonane kablem 4x (o odpowiednim przekroju żeby nie było cyrków ze zbyt dużym spadkiem napięcia) i budynek powinien mieć uziom fundamentowy połączony z szyną PEN tablicy budynku. To są niestety życzenia nie do spełnienia w domkach jednorodzinnych gdzie elektrykę wykonuje kafejkarz czy innej maści fachman, a nie elektryk. masz rację, u mnie na napowietrznej prowizorce 4 x 12 i przy 197V Auratony dzialaly, aż miło poza tym one moga pracowac takze jako sterownik dajacy sygnal do stycznika w rozdzielni, ktory zalacza dany kabel - ale rzadko kto tak robi… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 19.10.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Witam Żeby stwierdzić czy masz za duży spadek napięcia to trzeba go zmierzyć i sprawdzić ile napięcie odbiega od znamionowego – to trzeba zrobić najpierw. Odcinanie przekaźnikiem priorytetowym kabli grzejnych nie powinno prowadzić do wyłączania regulatorów. Z tego wynika że skopany jest układ sterowania Twoich kabli. Dodatkowo prawdopodobnie jak większość tutaj, zasila kable poprzez różnicówkę trójfazową co jest kolejnym błędem. Nie ma pewnie co już tutaj nadmieniać że zasilanie od złącza powinno być wykonane kablem 4x (o odpowiednim przekroju żeby nie było cyrków ze zbyt dużym spadkiem napięcia) i budynek powinien mieć uziom fundamentowy połączony z szyną PEN tablicy budynku. To są niestety życzenia nie do spełnienia w domkach jednorodzinnych gdzie elektrykę wykonuje kafejkarz czy innej maści fachman, a nie elektryk. Dzięki za odpowiedź. Nie znam się kompletnie na elektryce, w poniedziałek przyjedzie do mnie elektryk, który robił u mnie całą instalację, to się zapytam szczegółowo, jak rozwiązał sterowanie. Jeśli skopane, to jak powinno być prawidłowo, coby tych sterowników nie wyłączało? Kabel przyłączeniowy mam 4x( YKY 4x 16 V ż0), uziom fundametowy połączony z jakąś szyną w skrzynce el. też (100% potwierdzone, pytałam i elektryka i osobistego małżonka, który akurat przy tym był). Elektryk z kompletem uprawnień, po wykonaniu instalacji zrobił pomiary i podbił odbiór, nie żaden kafejakrz Faktem jest, ze kable grzejne i sterowanie do nich montował pierwszy raz i trochę jak do jeża podchodził. Jeśli skopał, to pytanie, co, czy da się to "odkopać" i jak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 20.10.2013 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Jakie regulatory pokojowe tygodniowe macie u siebie? Pytam o te ze stykiem zwiernym (beznapięciowe) - typowe pod kocioł. Chcę coś wziąć na próbę zamiast Insbudu. jasiek71 już mi przedstawił swoje (ESCO - Termoplus), ale trzeba przy nich lekko podłubać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.10.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Jakie regulatory pokojowe tygodniowe macie u siebie? Pytam o te ze stykiem zwiernym (beznapięciowe) - typowe pod kocioł. Chcę coś wziąć na próbę zamiast Insbudu. jasiek71 już mi przedstawił swoje (ESCO - Termoplus), ale trzeba przy nich lekko podłubać. Ja mam takiego: http://pl.immergas.com/media/radio_tybox_810_820_imm.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 20.10.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Jeżeli zasilanie masz Cu 4x16 to nie jest najgorzej. Kolejna sprawa to jakie jest długie i ile mocy masz zainstalowane i wykupione u dostawcy ? Sterowanie powinno opierać się na stycznikach. Czyli styczniki w tablicy budynku i do nich doprowadzone termostaty które załączają owe styczniki, a styczniki załączają już kable. I teraz jeżeli masz przekaźnik priorytetowy to on musi odcinać sterowanie do styczników a nie do sterowników. Co do reszty to trzeba być na miejscu i widzieć całą instalację bo przez forum to dużo się nie da powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 20.10.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Jakie regulatory pokojowe tygodniowe macie u siebie? Pytam o te ze stykiem zwiernym (beznapięciowe) - typowe pod kocioł. Chcę coś wziąć na próbę zamiast Insbudu. jasiek71 już mi przedstawił swoje (ESCO - Termoplus), ale trzeba przy nich lekko podłubać. moze Bang & Olufsen - chociaż nie bedzie Ci do wystroju pasować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 21.10.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Sprzedałem swoje pierwsze "m" i puki nie postawie swojego pierwszego "d" mieszkam zamieszkiwał będę z teściami. Rozpoczął się sezon chorobowy i w związku z tym że posiadam liczne grono małych dzieci sprawiłem sobie taki fajny termometr bezdotykowy ( zmierzenie temp ciała 10 miesięcznemu szatanowi innym urządzeniem nie wchodzi w grę) który posiada fajną funkcje pomiaru temperatury również innych obiektów. Teściowie mają kombinowany system ogrzewania - gazowe (podłogówki tam gdzie płytki + kaloryfery tak gdzie panele) + kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Pomierzyłem sobie dzisiaj temp podług w rożnych miejscach i tak Łazienka + korytarz z podłogówką temp podłogi 26,4 odczucie (na bosa stopę) miłe ciepło pokój (bez podłogówki) 22,1 odczucie - neutralne ni zimne ni ciepłe kafle przy kominku (nie używany jeszcze) 21,6 odczucie zimne - nie komfortowe Jak to się ma do podług grzanych za pomocą kabli w warstwie akumulacyjnej do jakich temp rozgrzewają wam się różne powierzchnie i jak to ma się do odczucia komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.10.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 mic dobrze że taraz o 0 tym myslisz.jesli ktoś chce w przybliżeniu znać koszty to ozc niech robi na 22do 23 stop.podniecamy się przy 20 a potem walka o kazde o,5 stopnia.tego wprost nikt nie napisze ale zimą między wierszami da się to wyłapaći niestety im droższy nosnik energii tym więcej myślenia.mi 21 to zupełnie starczyłoby no ale sam w domu nie mieszkam.szczerze powtórze że małżenstwa z kablami idealnie się dobrały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 21.10.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 malux20 jak się ma temperatura podłogi nie zależenie z czego ona jest do temp pomieszczenia ? kto z posiadających kable przyjmie mnie z wizytą - z pustymi rękoma nie przyjadę )) - chciał bym poodtykać pochodzić i ogólnie "poczuć" temat z praktycznej strony a tak na marginesie mam już PnB ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.10.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 nie wiemwiem że wole mieć podłogę drewnianą niż płytki choćby miały taką samą temp na powierzchni.nie umię tego wytłumaczyć ale tak jest.płytki gdy miały tamtej zimy dane na zasilaniu 24-25 też były przyjemne dla stóp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 21.10.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Jeżeli zasilanie masz Cu 4x16 to nie jest najgorzej. Kolejna sprawa to jakie jest długie i ile mocy masz zainstalowane i wykupione u dostawcy ? Sterowanie powinno opierać się na stycznikach. Czyli styczniki w tablicy budynku i do nich doprowadzone termostaty które załączają owe styczniki, a styczniki załączają już kable. I teraz jeżeli masz przekaźnik priorytetowy to on musi odcinać sterowanie do styczników a nie do sterowników. Co do reszty to trzeba być na miejscu i widzieć całą instalację bo przez forum to dużo się nie da powiedzieć. Dzięki bardzo raz jeszcze. Wiem, ze najlepiej widzieć instalację, ale się nie da Takie podpowiedzi to jednak już jakiś punkt zaczepienia. Przyłącze dł. 23 m, moc przyłączeniowa 25 kW, zabezpieczenie przedlicznikowe 40a. Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 21.10.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Witam ..Dodatkowo prawdopodobnie jak większość tutaj, zasila kable poprzez różnicówkę trójfazową co jest kolejnym błędem. .. A jak powinno być zasilane? Tzn. nie wiem, czy mam przez różnicówkę trójfazową, ale o to też dopytam elektryka Przynajmniej będę wiedziała, o co pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 21.10.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Dodatkowo prawdopodobnie jak większość tutaj, zasila kable poprzez różnicówkę trójfazową co jest kolejnym błędem. Dlaczego błędem? bo jak wywali to nie masz nigdzie zasilania na kablach czy powód napisania powyższego jest inny? Sterowanie powinno opierać się na stycznikach. Czyli styczniki w tablicy budynku i do nich doprowadzone termostaty które załączają owe styczniki, a styczniki załączają już kable. Dlaczego na stycznikach? przecież typowy kabel grzewczy nie pobiera 40 czy 80A tylko w porywach 1000W (czyli około 5A )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 21.10.2013 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Jaki podkład proponujecie dać pod panele? Panele będą 10 mm AC5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.10.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Jaki podkład proponujecie dać pod panele? Panele będą 10 mm AC5. Szary pianomat 3mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 21.10.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 nie wiem wiem że wole mieć podłogę drewnianą niż płytki choćby miały taką samą temp na powierzchni. nie umię tego wytłumaczyć ale tak jest. Chodzi o przewodność cieplną - płytki mają większą od drewna i szybciej odbierają ciepło ze stopy która jest cieplejsza niż podłoże . I odczuwasz to jako uczucie zimna. Tak samo z wanną: przyjemniej się jest położyć w akrylowej niż metalowej pomimo że temp jest taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 21.10.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 (edytowane) A nie lepiej IZO - FLOOR lub Decor-Floor ? jest znacznie tańszy. a jeśli już ten pianomat to jaka grubość? ten izo - floor z tego co widzę ma 1,6 mm. Edytowane 21 Października 2013 przez MasterCheat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.10.2013 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 malux20 jak się ma temperatura podłogi nie zależenie z czego ona jest do temp pomieszczenia ? kto z posiadających kable przyjmie mnie z wizytą - z pustymi rękoma nie przyjadę )) - chciał bym poodtykać pochodzić i ogólnie "poczuć" temat z praktycznej strony a tak na marginesie mam już PnB )GratulacjeWiesz ze do mnie jak w dym mozesz w ciemno przyjechac na zgrupowanie sekty GK ;-)TYLKO to 2 koniec Polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts