Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kazdy czujnik ma swoja znamionowa rezystancje podawana dla temp 20*C, sprwdz jaka ma twoj i zmierz to.

.

Tak tez myślałem zrobić. Niestety na tym czujnik rezystancja 1. Czyli tak jakby przerwa.. Na pozostałych czujnikach są wskazania rezystancji

ciekawe czy się gdzieś przewód uszkodził czy czujnik przy zalewaniu... :(

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
A nie lepiej IZO - FLOOR lub Decor-Floor ? jest znacznie tańszy.

a jeśli już ten pianomat to jaka grubość? ten izo - floor z tego co widzę ma 1,6 mm.

Pianomat grubości 3mm,izo-floor jest jak papier i nic nie wyglusza,pianomat zapobiega gluchemu odglosowi paneli przy chodzeniu.

Wg mnie odczucie chodzenia po panelach z pianomatem jest inne,przyjemniejsze niż z izo-floorem.

Posłuchałem kolegi Adama z Dagą z Rybnika(Wodzisławia) i jestem w pełni zadowolony :)

Edytowane przez Arturo72

Ja znowu swoje:) Pogońcie mnie jakby co:)

Konsultowałam mój problem i z elektrykiem, i z serwisem AURATONA wstępnie.

Sterowanie jest jednak poprawnie rozwiązane, tj. sterowanie jest na stycznikach (jak pisał piotrp1), przekaźnik priorytetowy odcina styczniki, nie regulatory. Nie wiem, czemu wyłączają się regulatory, bo nie powinny teoretycznie. Kable zasilane są przez różnicówkę jednofazową (cokolwiek to znaczy;). Mój elektryk się zdziwił, czemu miałoby być przez trójfazową.

W ogóle jest to chyba jedyny fachowiec u mnie, który po wykonaniu roboty (ponad dwa lata temu), stara się pomóc i absolutnie nie umywa rąk. I chwała mu za to:)

Serwis Auratona zna ten problem (czyli na razie objawy), przyznają wstępnie, że AURATON 3000 jest baaardzo wrażliwy nawet na niewielkie wahania napięcia. Teoretycznie akumulator w nich powinien podtrzymywać pracę regulatorów, praktycznie jest jak jest. Zresztą, zobaczymy co powiedzą po obejrzeniu regulatorów. Może problem leży jeszcze gdzie indziej.

Na razie już zamilknę w tej sprawie, coby nie przynudzać i nie kompromitować się moim brakiem wiedzy o elektryce:)

Gość Arturo72
Dzisiaj był odczyt z licznika głównego za okres 21.08-21.10 i całkowite zuzycie prądu to 854kWh,w tym 339kWh na c.o+cwu jako odczyt z podlicznika pompy :)

Specjaliści od "copów domowych",obliczcie mój ;)

Chyba jestem "rekordzistą" bo wychodzi nawet poniżej 2 :D

Edytowane przez Arturo72

Ja znowu swoje:) Pogońcie mnie jakby co:)

Konsultowałam mój problem i z elektrykiem, i z serwisem AURATONA wstępnie.

Sterowanie jest jednak poprawnie rozwiązane, tj. sterowanie jest na stycznikach (jak pisał piotrp1), przekaźnik priorytetowy odcina styczniki, nie regulatory. Nie wiem, czemu wyłączają się regulatory, bo nie powinny teoretycznie. Kable zasilane są przez różnicówkę jednofazową (cokolwiek to znaczy;). Mój elektryk się zdziwił, czemu miałoby być przez trójfazową.

W ogóle jest to chyba jedyny fachowiec u mnie, który po wykonaniu roboty (ponad dwa lata temu), stara się pomóc i absolutnie nie umywa rąk. I chwała mu za to:)

Serwis Auratona zna ten problem (czyli na razie objawy), przyznają wstępnie, że AURATON 3000 jest baaardzo wrażliwy nawet na niewielkie wahania napięcia. Teoretycznie akumulator w nich powinien podtrzymywać pracę regulatorów, praktycznie jest jak jest. Zresztą, zobaczymy co powiedzą po obejrzeniu regulatorów. Może problem leży jeszcze gdzie indziej.

Na razie już zamilknę w tej sprawie, coby nie przynudzać i nie kompromitować się moim brakiem wiedzy o elektryce:)

nie przynudzasz, w zalewie głupot i udowadniania kto ma lepiej tu konkretny problem i technikalia, może piotrp coś jeszcze podpowie bo też mnie ciekawi co napisze..

Gość Arturo72
Rachunek jest prosty - jeśli cop Twojej pc w tym czasie był większy od 2,52 to miałeś powyżej, jeśli mniej to jak napisałeś.

Nowa teoria,czyli jasiek nie jest osamotniony ale gramy już wyżej ;)

Ciekawi mnie jak obliczyłeś te 2,52 ?

Co prawda utrzymuje się w moim przyjętym COP sezonowym ale ciekawi mnie to.

Edytowane przez Arturo72

Ciekawi mnie jak obliczyłeś te 2,52 ?

854/339 - teoretycznie wg tej metody pc powinna dodać tyle ciepła co wykręcił licznik, wtedy "jaśkowy" cop=2

Co prawda utrzymuje się w moim przyjętym COP sezonowym ale ciekawi mnie to.

Jak na razie mamy "łaskawy" sezon grzewczy, jak będzie dalej - zobnaczymy

Edytowane przez kbab

Gość Arturo72
854/339 - teoretycznie wg tej metody pc powinna dodać tyle ciepła co wykręcił licznik

A jak 854-339=515kWh czyli tyle ile zużyłem na elektryczną kosiarkę do trawy i elektryczną piłę do cięcia drewna to w takim wypadku jaki będzie COP "domowy" lub "pompowy" ?

Może przestaniecie się w końcu błaźnić "copem domowym",który służy do ogrzewania domu w trakcie koszenia trawy lub cięcia drewna do kominka ?

Dla mnie nie ważny jest COP,ważne,że zużyłem przez ten okres 339kWh na potrzeby c.o+cwu.Zużycie takie odnotowało moje źródło ciepła do c.o+cwu a nie moja kosiarka czy moja piła elektyrczna,które to nie mają nic wspólnego z grzaniem wody do mycia czy wody w wodnej podłogówce ;)

Edytowane przez Arturo72

Może przestaniecie się w końcu błaźnić "copem domowym",

Ok jeśli masz opomiarowaną swoją pc to podaj ile kWh oddała w tym czasie do systemu?

To nie ja wynalazłem "jaśkowy cop2" - próbuję go jedynie policzyć - uprzejmie odpowiedziałem na twoje pytanie, nie oczekiwałem obrzucania błotem

Edytowane przez kbab

Gość Arturo72
Ok jeśli masz opomiarowaną swoją pc to podaj ile kWh oddała w tym czasie do systemu?

To nie ja wynalazłem "jaśkowy cop2" - próbuję go jedynie policzyć - uprzejmie odpowiedziałem na twoje pytanie, nie oczekiwałem obrzucania błotem

Wyraźnie napisałem 339kWh.

Nikogo nie obrzucam błotem,pokazuje tylko bezsens myślenia kilku forumowiczów na przykładzie mojej kosiarki i piły.

Edytowane przez Arturo72

Wyraźnie napisałem 339kWh.

Nikogo nie obrzucam błotem,pokazuje tylko bezsens myślenia kilku forumowiczów na przykładzie mojej kosiarki i piły.

Czyżbym zapytał w innym języku - zapytam powtórnie - ile kWh oddała Twoja pc do systemu?????

Wyraźnie zapytałeś

Specjaliści od "copów domowych",obliczcie mój

Policzyłem dokładnie i za to zostałem "błaznem"

Ok - dzięki

Edytowane przez kbab

Gość Arturo72
Wyraźnie zapytałeś

Czyżbym zapytał w innym języku - zapytam powtórnie - ile kWh oddała Twoja pc do systemu?????

Policzyłem dokładnie i za to zostałem "błaznem"

Ok - dzięki

Moje źródło ciepła zużyło w okresie 21.08-21.10 339kWh na to żeby utrzymać 45st.C w zasobniku cwu oraz żeby utrzymać 22,5st.C w domu.

Prościej chyba nie można wyrazić zużycia prądu odczytanego z licznika źródła ciepła przez ten okres.

Skoro nie zrozumiałeś aluzji na temat "copa domowego" to nie nadajesz na falach tego forum ;)

Edytowane przez Arturo72

Moje źródło ciepła zużyło

Nie pytam o zużycie ale o ciepło dostarczone przez pc - wiesz - przepływ cieczy grzewczej i ∆T, wtedy poznasz odpowiedź na swoje pytanie

Wg Jaśka pc przeciętnie dostarcza do systemu tyle ciepła ile jest na fakturze za energię - możesz się z tym zgodzić lub nie - ja to tylko usiłuję policzyć,

Edytowane przez kbab

Gość Arturo72
Nie pytam o zużycie ale o ciepło dostarczone przez pc - wiesz - przepływ cieczy grzewczej i ∆T

Zuzycie energii na ciepło dla cwu i c.o to 339kWh a reszta zużycia energii na ciepło od kosiarki i piły to 515kWh.

Czujesz bezsens ?

Bez ciepłomierza to można sobie podetrzeć d...ę ;)

Ale nie o tym dla mądrych ludzi,chcących coś pokazać...

Edytowane przez Arturo72

Zuzycie energii na ciepło dla cwu i c.o to 339kWh a reszta zużycia energii na ciepło od kosiarki i piły to 515kWh.

Czujesz bezsens ?

Bez ciepłomierza to można sobie podetrzeć d...ę ;)

Podejrzewam, że te 339 kWh poszło na ciepłe kąpiele, a CO było z kominka i tej piły do drewna co tyle prądu zeżarła