Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
A ile tych kWh poszło z kominka w komin?

Nie z tych a oprócz tych :)

W przeciągu tych dwóch miechów z dymem poszło 4 drewienka brzozy i 4 drewienka buka,ile to jest kWh tego nie umiem zliczyć :)

Były 2 palenia w kominku.

Gość Arturo72
Tanie nie było ale materiał bardzo dobry i trwały.

Biorąc za uszy całą budowę - nie były drogie.

Biorąc za uszy całą budowę to i gruntowa z odwiertami nie będzie droga ;)

Dla mnie podkład kwarcowy był drogi,zwłaszcza,że mam 80m2 paneli.

Ale jak się sprawdził to trzeba polecać tym,którzy nie patrzą na koszty :)

Biorąc za uszy całą budowę to i gruntowa z odwiertami nie będzie droga ;)

Dla mnie podkład kwarcowy był drogi,zwłaszcza,że mam 80m2 paneli.

Ale jak się sprawdził to trzeba polecać tym,którzy nie patrzą na koszty :)

Także liczylem sie z kosztami i np. 55m2 sypialnia na poddaszu ma zwykły podkład ale na ogrzewaniu podłogowym skusiłem się na te maty.

Żonka rzuci palenie i maty zwrócą się w rok haha.

Gość Arturo72
Żonka rzuci palenie i maty zwrócą się w rok haha.

Tak...to jest jak szczawie biorą się za budowę lub inwestorzy wynajdują sobie jakiekolwiek przyszłe potencjalne oszczędności ;)

Gdybym dzisiaj przestał palić to mam koszty na ogrzewanie do emerytury gratis a i nową brykę z salonu :)

Ale ja jestem twardziel,nie zamierzam rezygnować z przyjemności ;)

Tak...to jest jak szczawie biorą się za budowę lub inwestorzy wynajdują sobie jakiekolwiek przyszłe potencjalne oszczędności ;)

Gdybym dzisiaj przestał palić to mam koszty na ogrzewanie do emerytury gratis a i nową brykę z salonu :)

To tak jak moja żona:)

A pomyslales o ludziach ktorzy maja z Toba (bliski) kontakt? Lepiej przestan sie myc. Ty bedziesz duzo zdrowszy niz jestes palac, a uciazliwosc dla otoczenia sie w zasadzie nie zmieni. Bedzie to tylko inna odmian smrodku. Oszczednosci bedzie po wielokroc.

Gość Arturo72
A pomyslales o ludziach ktorzy maja z Toba (bliski) kontakt? Lepiej przestan sie myc. Ty bedziesz duzo zdrowszy niz jestes palac, a uciazliwosc dla otoczenia sie w zasadzie nie zmieni. Bedzie to tylko inna odmian smrodku. Oszczednosci bedzie po wielokroc.

Mając żonę pracującą w Onkologii na co dzień i dzień w dzień zostaje uswiadamiany o szkodliwości palenia.

Kiedyś trzeba będzie to rzucić ze względu na kasę ;)

Skusiłem się na maty kwarcowe i nie żałuję podjętej decyzji.

ciekawe te podkłady, no ale jednak cena tez ma dla mnie znaczenie. Za panele daję 37 zł /m2 to taki podkład to 2/3 ceny paneli.

Znowu ten pianomat trochę mnie odstrasza pomieszaniem i poplądaniem informacji na stronie producenta...

Na jednej stronie mają dwie niejako sprzeczne informacje:

"Podkład Pianomat 4mm ma też bardzo dobre właściwości izolacji cieplnej. Zastosowany pod panele podłogowe dodatkowo ociepla podłogę. Współczynnik przewodzenia ciepła wynosi: 0,041W/mK."

"Podkład Pianomat 3mm szary to doskonałe rozwiązanie na ogrzewanie podłogowe wodne."

tak więc nie wiem czy w końcu świetnie izoluje (do było by wadą przy ogrzewaniu podłogowym), czy też dobrze przepuszcza ciepło ?

Gość Arturo72
ciekawe te podkłady, no ale jednak cena tez ma dla mnie znaczenie. Za panele daję 37 zł /m2 to taki podkład to 2/3 ceny paneli.

Znowu ten pianomat trochę mnie odstrasza pomieszaniem i poplądaniem informacji na stronie producenta...

"Podkład Pianomat 4mm ma też bardzo dobre właściwości izolacji cieplnej. Zastosowany pod panele podłogowe dodatkowo ociepla podłogę. Współczynnik przewodzenia ciepła wynosi: 0,041W/mK."

"Podkład Pianomat 3mm szary to doskonałe rozwiązanie na ogrzewanie podłogowe wodne."

tak więc nie wiem czy w końcu świetnie izoluje (do było by wadą przy ogrzewaniu podłogowym), czy też dobrze przepuszcza ciepło ?

U mnie sprawdza się świetnie.

Przy IZOF-LOOR tez tak pisza. Taki "chwyt marketingowy". Kazdemu przypasuje. :)

Powiedz mi jakie wlasciwosci fizyczne musial by miec material, zeby warstwa grubosci niespelna 2mm (mam IZO-FLORR 1,8mm) przeszkodzila w przeplywie ciepla? To sa czysto akademickie rozwazania. Te 2mm styropianu o "lamda" 0,00..... tez by nic nie przeszkodzilo.

Jeszcze jedno. Może mi ktoś odpowiedzieć na szybko o różnicy rachunków między moim eltermem a taką pompą?

Powoli zaczynam gryźć paznokcie. od 01.09.2013 do 15.10.2013 - 1666 kwh ( 650 zł) z czego szacuję 800 kwh na prąd "domowy z grzałką bojlera"

W domu 21 stopni. Na razie na dworze cieplutko a już niedługo?.........

Jeszcze jedno. Może mi ktoś odpowiedzieć na szybko o różnicy rachunków między moim eltermem a taką pompą?

Powoli zaczynam gryźć paznokcie. od 01.09.2013 do 15.10.2013 - 1666 kwh ( 650 zł) z czego szacuję 800 kwh na prąd "domowy z grzałką bojlera"

odpowie pompiarz:

paaanie, 4 x niższe, czyli 866kWh/4 =216kWh + 800kWh prądu domowego = 1016kWh za ten okres;

zaoszczedzisz 600kWh po 0,4pln/kWh = 240pln za te poltora miesiąca.

cenę pompy znasz - resztę sobie dolicz;

aaa - i w chlodniejszych miesiacach COP nie bedzie rowny 4 :)

suma summarum wyjdziesz w okolicach COP = 2 z groszami :)

nic, tylko brać :)

a pozniej i tak się okaże, że wszyscy jedziemy na tym samym wózku... (by jasiek)

Edytowane przez Hippek

hej, no to te koszty ogrzewania nieco kosmiczne przy takich parametrach ocieplenia ?!

a powiedz czy dom był wcześniej wygrzewany ? jak była w nim temp przed rozpoczęciem grzania.. silka potrzebuje dużo energii do rozgrzania - może po wygrzaniu sytuacja się ustabilizuje

btw. takie zużycie to powinno być w miesiącach typowo zimowych