zyzolek 21.10.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Dobrze podejrzewasz Nie zamierzam tworzyć sekty,dla myślących osobników piszę A ile tych kWh poszło z kominka w komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.10.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 A ile tych kWh poszło z kominka w komin? Nie z tych a oprócz tych W przeciągu tych dwóch miechów z dymem poszło 4 drewienka brzozy i 4 drewienka buka,ile to jest kWh tego nie umiem zliczyć Były 2 palenia w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 21.10.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Ale to drogie chyba było ? Tanie nie było ale materiał bardzo dobry i trwały. Biorąc za uszy całą budowę - nie były drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.10.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Tanie nie było ale materiał bardzo dobry i trwały. Biorąc za uszy całą budowę - nie były drogie. Biorąc za uszy całą budowę to i gruntowa z odwiertami nie będzie droga Dla mnie podkład kwarcowy był drogi,zwłaszcza,że mam 80m2 paneli. Ale jak się sprawdził to trzeba polecać tym,którzy nie patrzą na koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 21.10.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Biorąc za uszy całą budowę to i gruntowa z odwiertami nie będzie droga Dla mnie podkład kwarcowy był drogi,zwłaszcza,że mam 80m2 paneli. Ale jak się sprawdził to trzeba polecać tym,którzy nie patrzą na koszty Także liczylem sie z kosztami i np. 55m2 sypialnia na poddaszu ma zwykły podkład ale na ogrzewaniu podłogowym skusiłem się na te maty. Żonka rzuci palenie i maty zwrócą się w rok haha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.10.2013 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Żonka rzuci palenie i maty zwrócą się w rok haha. Tak...to jest jak szczawie biorą się za budowę lub inwestorzy wynajdują sobie jakiekolwiek przyszłe potencjalne oszczędności Gdybym dzisiaj przestał palić to mam koszty na ogrzewanie do emerytury gratis a i nową brykę z salonu Ale ja jestem twardziel,nie zamierzam rezygnować z przyjemności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 21.10.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Tak...to jest jak szczawie biorą się za budowę lub inwestorzy wynajdują sobie jakiekolwiek przyszłe potencjalne oszczędności Gdybym dzisiaj przestał palić to mam koszty na ogrzewanie do emerytury gratis a i nową brykę z salonu Ale ja jestem twardziel,nie zamierzam rezygnować z przyjemności To tak jak moja żona:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.10.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Ale ja jestem twardziel,nie zamierzam rezygnować z przyjemności A pomyslales o ludziach ktorzy maja z Toba (bliski) kontakt? Lepiej przestan sie myc. Ty bedziesz duzo zdrowszy niz jestes palac, a uciazliwosc dla otoczenia sie w zasadzie nie zmieni. Bedzie to tylko inna odmian smrodku. Oszczednosci bedzie po wielokroc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 22.10.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 To ile w końcu kosztuje pompa ciepła /nie gruntowa/ dla domku 120 m2 z zapotrzebowaniem 7500 kw samo C.O.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.10.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 A pomyslales o ludziach ktorzy maja z Toba (bliski) kontakt? Lepiej przestan sie myc. Ty bedziesz duzo zdrowszy niz jestes palac, a uciazliwosc dla otoczenia sie w zasadzie nie zmieni. Bedzie to tylko inna odmian smrodku. Oszczednosci bedzie po wielokroc. Mając żonę pracującą w Onkologii na co dzień i dzień w dzień zostaje uswiadamiany o szkodliwości palenia. Kiedyś trzeba będzie to rzucić ze względu na kasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.10.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 To ile w końcu kosztuje pompa ciepła /nie gruntowa/ dla domku 120 m2 z zapotrzebowaniem 7500 kw samo C.O.? 6995zł http://www.jula.pl/pompa-ciepa-powietrze-woda-6-3kw-416107 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 22.10.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Skusiłem się na maty kwarcowe i nie żałuję podjętej decyzji. ciekawe te podkłady, no ale jednak cena tez ma dla mnie znaczenie. Za panele daję 37 zł /m2 to taki podkład to 2/3 ceny paneli. Znowu ten pianomat trochę mnie odstrasza pomieszaniem i poplądaniem informacji na stronie producenta... Na jednej stronie mają dwie niejako sprzeczne informacje: "Podkład Pianomat 4mm ma też bardzo dobre właściwości izolacji cieplnej. Zastosowany pod panele podłogowe dodatkowo ociepla podłogę. Współczynnik przewodzenia ciepła wynosi: 0,041W/mK." "Podkład Pianomat 3mm szary to doskonałe rozwiązanie na ogrzewanie podłogowe wodne." tak więc nie wiem czy w końcu świetnie izoluje (do było by wadą przy ogrzewaniu podłogowym), czy też dobrze przepuszcza ciepło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.10.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 ciekawe te podkłady, no ale jednak cena tez ma dla mnie znaczenie. Za panele daję 37 zł /m2 to taki podkład to 2/3 ceny paneli. Znowu ten pianomat trochę mnie odstrasza pomieszaniem i poplądaniem informacji na stronie producenta... Na jednej stronie mają dwie niejako sprzeczne informacje: "Podkład Pianomat 4mm ma też bardzo dobre właściwości izolacji cieplnej. Zastosowany pod panele podłogowe dodatkowo ociepla podłogę. Współczynnik przewodzenia ciepła wynosi: 0,041W/mK." "Podkład Pianomat 3mm szary to doskonałe rozwiązanie na ogrzewanie podłogowe wodne." tak więc nie wiem czy w końcu świetnie izoluje (do było by wadą przy ogrzewaniu podłogowym), czy też dobrze przepuszcza ciepło ? U mnie sprawdza się świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.10.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 ciekawe te podkłady, no ale jednak cena tez ma dla mnie znaczenie. Za panele daję 37 zł /m2 to taki podkład to 2/3 ceny paneli. Znowu ten pianomat trochę mnie odstrasza pomieszaniem i poplądaniem informacji na stronie producenta... Na jednej stronie mają dwie niejako sprzeczne informacje: "Podkład Pianomat 4mm ma też bardzo dobre właściwości izolacji cieplnej. Zastosowany pod panele podłogowe dodatkowo ociepla podłogę. Współczynnik przewodzenia ciepła wynosi: 0,041W/mK." "Podkład Pianomat 3mm szary to doskonałe rozwiązanie na ogrzewanie podłogowe wodne." tak więc nie wiem czy w końcu świetnie izoluje (do było by wadą przy ogrzewaniu podłogowym), czy też dobrze przepuszcza ciepło ? Przy IZOF-LOOR tez tak pisza. Taki "chwyt marketingowy". Kazdemu przypasuje. Powiedz mi jakie wlasciwosci fizyczne musial by miec material, zeby warstwa grubosci niespelna 2mm (mam IZO-FLORR 1,8mm) przeszkodzila w przeplywie ciepla? To sa czysto akademickie rozwazania. Te 2mm styropianu o "lamda" 0,00..... tez by nic nie przeszkodzilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 22.10.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 U mnie sprawdza się świetnie. Mam Izo Floor Thermo 1.6 mm i mogę powiedzieć to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.10.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Mam Izo Floor Thermo 1.6 mm i mogę powiedzieć to samo. Dlatego pisałem o różnicy w wygluszeniu paneli bo jeden i drugi materiał będzie przewodził ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 22.10.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Dlatego pisałem o różnicy w wygluszeniu paneli bo jeden i drugi materiał będzie przewodził ciepło. W butach z podkowami nie chodzimy, nie widzę problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 23.10.2013 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 6995zł http://www.jula.pl/pompa-ciepa-powietrze-woda-6-3kw-416107 Jeszcze jedno. Może mi ktoś odpowiedzieć na szybko o różnicy rachunków między moim eltermem a taką pompą? Powoli zaczynam gryźć paznokcie. od 01.09.2013 do 15.10.2013 - 1666 kwh ( 650 zł) z czego szacuję 800 kwh na prąd "domowy z grzałką bojlera" W domu 21 stopni. Na razie na dworze cieplutko a już niedługo?......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 23.10.2013 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 (edytowane) Jeszcze jedno. Może mi ktoś odpowiedzieć na szybko o różnicy rachunków między moim eltermem a taką pompą? Powoli zaczynam gryźć paznokcie. od 01.09.2013 do 15.10.2013 - 1666 kwh ( 650 zł) z czego szacuję 800 kwh na prąd "domowy z grzałką bojlera" W domu 21 stopni. Na razie na dworze cieplutko a już niedługo?......... odpowie pompiarz: paaanie, 4 x niższe, czyli 866kWh/4 =216kWh + 800kWh prądu domowego = 1016kWh za ten okres; zaoszczedzisz 600kWh po 0,4pln/kWh = 240pln za te poltora miesiąca. cenę pompy znasz - resztę sobie dolicz; aaa - i w chlodniejszych miesiacach COP nie bedzie rowny 4 suma summarum wyjdziesz w okolicach COP = 2 z groszami nic, tylko brać a pozniej i tak się okaże, że wszyscy jedziemy na tym samym wózku... (by jasiek) Edytowane 23 Października 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 23.10.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Jeszcze jedno. Może mi ktoś odpowiedzieć na szybko o różnicy rachunków między moim eltermem a taką pompą? Powoli zaczynam gryźć paznokcie. od 01.09.2013 do 15.10.2013 - 1666 kwh ( 650 zł) z czego szacuję 800 kwh na prąd "domowy z grzałką bojlera" W domu 21 stopni. Na razie na dworze cieplutko a już niedługo?......... hej, no to te koszty ogrzewania nieco kosmiczne przy takich parametrach ocieplenia ?! a powiedz czy dom był wcześniej wygrzewany ? jak była w nim temp przed rozpoczęciem grzania.. silka potrzebuje dużo energii do rozgrzania - może po wygrzaniu sytuacja się ustabilizuje btw. takie zużycie to powinno być w miesiącach typowo zimowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts