Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W taniej tar przez 11h powinna dać prawie 60kWh do tego z grzałki 30, niestety przy większym zapotrzebowaniu będzie pracować w droższej. W moim domu dałaby radę bez problemu.

jeszcze chwilę, niech napaleńcy robią za króliki testowe;

ja pisałam - kupię wersję mark IV :) o stosunku jakość / cena jak stare, dobre 1,9 TDI :)

Ustalcie najpierw czy 3 kW, to ona ma dla -15C jak na wykresie, czy dla +15C jak w tabelkach. Taka delkatna róznica.

Z instrukcji

"Klasa energetyczna: A. Współczynnik wydajności chłodniczej (COP) 4,2. Moc cieplna: maks. 6+3 kW (nominalna 5,3+3 kW). Dołączony zestaw montażowy 4 m. Wymiary: część zewnętrzna Dł:780xWys:590xGł:255 mm, część wewnętrzna Dł:450xWys:570xGł:195 mm. Moc: 500-1500 W + 3 kW. Moc grzewcza: 2,1-6 kW + 3 kW. Moc chłodzenia: 1-4,6 kW. Zakres temperatur: -25 - +45 °C. Przepływ powietrza: 1750 m³/h. Poziom hałasu: 35/46 dB. Czynnik chłodniczy: R410A. Klasa energetyczna: A. Prąd: 2,2-6,5 A + 16 A. Napięcie: 230 V. Masa: 22+33 kg"

Edytowane przez kbab

Z instrukcji

"Klasa energetyczna: A. Współczynnik wydajności chłodniczej (COP) 4,2. Moc cieplna: maks. 6+3 kW (nominalna 5,3+3 kW). Dołączony zestaw montażowy 4 m. Wymiary: część zewnętrzna Dł:780xWys:590xGł:255 mm, część wewnętrzna Dł:450xWys:570xGł:195 mm. Moc: 500-1500 W + 3 kW. Moc grzewcza: 2,1-6 kW + 3 kW. Moc chłodzenia: 1-4,6 kW. Zakres temperatur: -25 - +45 °C. Przepływ powietrza: 1750 m³/h. Poziom hałasu: 35/46 dB. Czynnik chłodniczy: R410A. Klasa energetyczna: A. Prąd: 2,2-6,5 A + 16 A. Napięcie: 230 V. Masa: 22+33 kg"

Swietny wybor do domku letniskowego.

U mnie ostatni miesiąc 489kwh wsio na prund. Dużo czy mało?

Bardzo duzo... :D ;)

Normalnie kup flaszke i zastanow sie nad sensem wszystkiego ;)

Tyle to ja nawet w Lipcu nie mam :)

tyle to ja nawet 22 czerwca nie mam (najdluzszy dzien w roku)

masz żarówki z COP = 2?

piekar, a ile zuzyłeś w czerwcu czy lipcu?

hej, no to te koszty ogrzewania nieco kosmiczne przy takich parametrach ocieplenia ?!

a powiedz czy dom był wcześniej wygrzewany ? jak była w nim temp przed rozpoczęciem grzania.. silka potrzebuje dużo energii do rozgrzania - może po wygrzaniu sytuacja się ustabilizuje

btw. takie zużycie to powinno być w miesiącach typowo zimowych

To pierwsze grzanie/wygrzewanie. Ściany na razie zimne. Przed rozpoczęciem grzania temperatura nigdy nie była mniejsza niż 20 stopni.

U mnie ostatni miesiąc 489kwh wsio na prund. Dużo czy mało?

Troche sie pierdyknąłem

Duzo pewnie dlatego ze wlasciwie tydzien temu skonczyly sie wszelkie prace remontowe pewnie te ich maszynerie pociągnały troche :p zobaczymy za miesiac :)

pierwszy sezon grzejny wyrzuć do kosza - zwlaszcza, jak masz tynki gipsowe - ilosc wody do odparowani jest masakryczna;

u mnie niezmienie - 22.09 - 22.10 820kWh cały dom