Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie pierwszy sezon grzewczy i tynki gipsowe.

Nie do konca bo juz grzales zeszlej zimy, wiec swoje odsalo, ponadto kedy skonczyles mokre prace - tynki posadzki? Przed latem wiec tez wody sporo odeszlo, wiec nie naciagaj jak zawsze masz to w zwyczaju

A gdzie tam boli,515kWh na cele bytowe przez dwa miesiące to chyba nie dużo ? Dodając do tego 339kWh na c.o+cwu to tyle ile Ty przez miesiąc zuzywasz ;)
za jaki okres te 339kWh?

artur kużwa ja w enerdze w g11 mam 64 groszy jakie masz znajomości?

Artura wyliczenia sa zawsze piekne, tylko ze jak je sie zrewiduje to juz nie jest tak kolorowo, przyklad koszty ocieplenia moj dom vs. Arturo72, jak wyszlo ze ma drozej to juz sie nie wyskakuje z tym " argumentem"

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
artur kużwa ja w enerdze w g11 mam 64 groszy jakie masz znajomości?

Za te 850kWh babka przez telefon wyliczyła mi 486zł z groszami czyli z tego wychodzi,że 1kWh w G11 to 0,57zł

Nie do konca bo juz grzales zeszlej zimy, wiec swoje odsalo, ponadto kedy skonczyles mokre prace - tynki posadzki? Przed latem wiec tez wody sporo odeszlo, wiec nie naciagaj jak zawsze masz to w zwyczaju

Grzałem od lutego,do lutego była koza i 14st.C

za jaki okres te 339kWh?

22.08-22.10

przyklad koszty ocieplenia moj dom vs. Arturo72, jak wyszlo ze ma drozej to juz sie nie wyskakuje z tym " argumentem"

Zapewne moje ocieplenie ścian grubością 20cm drożej wyszło niz twoje 25cm,zapewne mój montaż okien za 900zł wyszedł drożej niż Twój za 5tys.zł,zapewne Twoje 25cm w podłodze wyszło taniej niż moje 20cm pod płytą itd itp,zepewne Ty nie masz gratisowych kWh,o których zapmniałeś wspomnieć,zapewne Twój Bartosz za 8tys.zł wyszedł mniej niż mój reku za 4tys.zł itd itp,zapewne Twoje kable za 9tys.zł ze swoją robocizną wyszły taniej niż moja wodna podłogówka za 6tys.zł itp,itd.

Edytowane przez Arturo72

Za te 850kWh babka przez telefon wyliczyła mi 486zł z groszami czyli z tego wychodzi,że 1kWh w G11 to 0,57zł

Wszystko zależy ile tych kWh w ciągu roku zużyjesz.

Jak mało to w G11 może wyjść 58gr, jak dużo to 51gr. Wpływ na to ma wysokość stałych opłat niezależnie od zużycia. W twoim przypadku na 100% w rocznym rozrachunku będzie 51gr/kWh.

Gość Arturo72
Wszystko zależy ile tych kWh w ciągu roku zużyjesz.

Jak mało to w G11 może wyjść 58gr, jak dużo to 51gr. Wpływ na to ma wysokość stałych opłat niezależnie od zużycia. W twoim przypadku na 100% w rocznym rozrachunku będzie 51gr/kWh.

Racja,gdybym nawet już w poprzednim okresie rozl.zuzyl więcej kWh cena jednostkowa byłaby niższa.

Racja,gdybym nawet już w poprzednim okresie rozl.zuzyl więcej kWh cena jednostkowa byłaby niższa.

Dokładnie.

W dodatku przy G11 i tej śląskiej cenie możesz efektywnie wykorzystać swoją PC, bez kagańca G12, który na Śląsku jest nieopłacalny, a suma summarum (bytowe itd..) i tak wychodzi na to samo. co przy G11

Dokładnie.

W dodatku przy G11 i tej śląskiej cenie możesz efektywnie wykorzystać swoją PC, bez kagańca G12, który na Śląsku jest nieopłacalny, a suma summarum (bytowe itd..) i tak wychodzi na to samo. co przy G11

Czyli jaka jest na Slasku nominalna cena G11 (bez doliczania oplat stalych)?

Czyli jaka jest na Slasku nominalna cena G11 (bez doliczania oplat stalych)?

Cena prądu?

Czy cena kWh, którą po roku płaci klient, uwzględniając wszystkie opłaty stałe, energia + dystrybucja, pomnożone o zużycie?

Wszystko jest na fakturze po rocznym rozliczeniu:)

PS.Przy G11 powyżej 4000 kWh wychodzi 51gr/kWh

Edytowane przez zyzolek

Cena prądu?

Czy cena kWh, którą po roku płaci klient, uwzględniając wszystkie opłaty stałe, energia + dystrybucja, pomnożone o zużycie?

Wszystko jest na fakturze po rocznym rozliczeniu:)

PS.Przy G11 powyżej 4000 kWh wychodzi 51gr/kWh

Nie, chodzi mi o cene BEZ OPLAT STALYCH. Tylko cen przypisana do zuzytej kWh.

22.08-22.10

Zapewne moje ocieplenie ścian grubością 20cm drożej wyszło niz twoje 25cm,zapewne mój montaż okien za 900zł wyszedł drożej niż Twój za 5tys.zł,zapewne Twoje 25cm w podłodze wyszło taniej niż moje 20cm pod płytą itd itp,zepewne Ty nie masz gratisowych kWh,o których zapmniałeś wspomnieć,zapewne Twój Bartosz za 8tys.zł wyszedł mniej niż mój reku za 4tys.zł itd itp,zapewne Twoje kable za 9tys.zł ze swoją robocizną wyszły taniej niż moja wodna podłogówka za 6tys.zł itp,itd.

Wiec zuzycie bez szalu u mnie z COP=1 wyszlo ok 450kWh

No i jak zwykle zapominasz o szczegolach przez co myslisz ze zamydlisz fakty...

Jedyne za co dalem wiecej to ocieplenie scian, te 5cm o ktorych wspomniales i montaz w ociepleniu

Poza tym mam duzo taniej bo ja mam w podlodze EPS 100 a ty masz 200, wiec masz drozej mimo iz 5cm mniej

Ja za ocieplenie stropu dalem ok 2000zl, a Ty? Ile tys wiecej niz ja 2-3tys?

Czy ty masz GWC? Jesli nie to w WM masz grzalke, jesli nie to ile masz temp nawiewu przy mrozach?

No i mowa byla o ociepleniu a ty porownujesz systemy CO, no ale skoro juz chcesz to nie ma sprawy tyle ze moje kable za 9000 to caly system grzewczy a twoje rurki to tylko czesc systemu za ktory dales ok 25000zl, to tak dla uzupelnienia...

Jak zwykle podajesz tylko to baco masz ochote...

No i dla przypomnienie nie mam darmowych kWh i nigdy nie mialem, a jedynie doplate do 3000kWh jakies 50%. Wiec kolejny "argument" szlak Ci trafil:-)

Gość Arturo72
Wiec zuzycie bez szalu u mnie z COP=1 wyszlo ok 450kWh

No i jak zwykle zapominasz o szczegolach przez co myslisz ze zamydlisz fakty...

Nie bawi mnie już taka wyliczanka,w d mam jak masz ocieplony dom i czy wogóle,popłynąłeś z kasą podobnie jak R&K na drogie rozwiązania "energooszczędne" co nic nie dało bo i tak masz większe rachunki ode mnie za ogrzewanie i cwu i to Cię boli.

Mam Twoje zdjęcie licznika,na koniec sezonu porównamy liczniki i faktury i tyle.

Przy okazji,przez dwa pierwsze miesiące w domu,mam niższe rachunki za media niż w mieszkaniu,gdzie nie używałem zmywarki a gotowanie i cwu było na gazie a wanna była mniejsza ;)

W mieszkaniu co drugi miesiąc za prąd płaciłem 206zł a za gaz 198zł.

Edytowane przez Arturo72
ostrzeżenie ze względu na słownictwo ;)

Nie bawi mnie już taka wyliczanka,w dupie mam jak masz ocieplony dom i czy wogóle,popłynąłeś z kasą podobnie jak R&K na drogie rozwiązania "energooszczędne" co nic nie dało bo i tak masz większe rachunki ode mnie za ogrzewanie i cwu i to Cię boli.

Mam Twoje zdjęcie licznika,na koniec sezonu porównamy liczniki i faktury i tyle.

No i nasz Arturek sie zdenerwowal, biedaczysko:-)

No pokaz mi gdzie ja z ta kasa tak poplynalem, bo jak na razie to niedosc ze wiecej wydales na ocieplenie to jeszcze na system CO CWU:-)

Wiec nie wiem co ma mnie bolec? Moze mone roczne rachunki za co i cwu ktore sa mniejsze niz 2000? Wiec PoCo mi by ta pompka jeszcze do szczescia miala byc.

Wiesz ja nie od wczoraj jestem na FM I pamietam twoje posty z 2009 roku i tam inaczej spiewales, kable i dobre ocieplenie robiles, no a ze po drodze wyszedl biznes z handlem PCi to szybko kable na to cudo PCi zamieniles... Teraz pozostaje ci juz tylko dorabianiedo tego roznych teorii jak to po rozum do glwy poszedles.

Przypomne ci jeszcze raz ze to nie ja wydalem wiecej na system grzewczy i ocieplenie tylko ty, policz do trzech nim odpiszesz moze wyjdzie bardziej merytorycznie:-)

No i powiedz jeszcze ile PoCo ci to naciagleto kWh za pierwszy miesiac

Jeszcze jedno. Może mi ktoś odpowiedzieć na szybko o różnicy rachunków między moim eltermem a taką pompą?

Powoli zaczynam gryźć paznokcie. od 01.09.2013 do 15.10.2013 - 1666 kwh ( 650 zł) z czego szacuję 800 kwh na prąd "domowy z grzałką bojlera"

W domu 21 stopni. Na razie na dworze cieplutko a już niedługo?.........

A jakie ocieplenie podłogi i jakiego zużycia na sezon się spodziewasz (OZC?)?

Moge Ci napisac 4245kWh w 100% w tanim pradzie. Bedzie to samo (1350 zl), ale trudniej "przyswajalne".

Tyle ze za x lat nie bede sie zastanawial po ile byla kWh i jakie bylo zyzycie. Co mi to da ze ktos 10 lat temu placil za ogrzewanie 1000zl skoro wtedy cena kWh byla duzo inna, ale jak mi powie ze bylo to 2000kWh to bez problemu przelicze sobie na pln na dzien dzisiejszy. Co w tm trudnego, tymbardziej ze kazdy ma inna cene kWh