Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moge Ci napisac 4245kWh w 100% w tanim pradzie. Bedzie to samo (1350 zl), ale trudniej "przyswajalne".

Ja trawię inaczej Z/Z - tj zapłaciłem/zużyłem wg faktur za rok - to jest najbardziej wiarygodne - swoje dane podaję od kilku lat.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5615165&viewfull=1#post5615165

masz jakieś wątpliwości???? -- fak-tury do wglądu.

Zużywasz mniej, płacisz korzystniej - powiedz jak to robisz - z dobrych rad chętnie skorzystam.

Edytowane przez kbab

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Jasne 1350zł/rok to nie to co 5kzł/rok - prawie to samo - ale inaczej wygląda dla innych - a zużyte kWh - pomińmy

Dla mnie najważniejsze są właśnie kWh,bo moje 339kWh będą zawsze droższe niż tych co grzeją w II taryfie przy tych samych cenach jednostkowych,ale stać mnie na to i tak wybrałem.

W mieszkaniu nie przywiązywałem wagi do zużycia,podobnie zresztą jest w domu.Żyję i czerpie przyemność z życia,dla mnie 21st.C to nie jest ciepło i nie zamierzam utrzymywać takich temperatur w domu,nie mam zamiaru zakręcać wody przy mydleniu się,nie mam zamiaru stać w wannie i polewać się wodą,nie mam zamiaru kąpać się u teściowej czy matki lub w hotelu na delegacji itp.

Edytowane przez Arturo72

Jasne 1350zł/rok to nie to co 5kzł/rok - prawie to samo - ale inaczej wygląda dla innych - a zużyte kWh - pomińmy

Czasami wystarczy podać kwotę zapłaconą z faktury w PLN, podzieloną przez ilość zużytych kWh :)

Niektórzy mają problem z tym prostym równaniem z 1 klasy podstawówki.

Do pyxisa: jak takie równanie z faktur się rozwiąże, to G11 na Śląsku jest za 51gr

Edytowane przez zyzolek

No i nasz Arturek sie zdenerwowal, biedaczysko:-)

Arturo był pierwszą ofiarą tego specyficznego "marketingu szeptanego" na FM. marketing się posypał jak domek z kart ;) i Arturo nie może się poskładać do kupy po tym eksperymencie. szuka "winnego" na różnych wątkach ale niestety nie znajdzie ;)

Czasami wystarczy podać kwotę zapłaconą z faktury w PLN, podzieloną przez ilość zużytych kWh :)

Niektórzy mają problem z tym prostym równaniem z 1 klasy podstawówki.

Do pyxisa: jak takie równanie z faktur się rozwiąże, to G11 na Śląsku jest za 51gr

Podalem Ci rownanie 4245 kWh x 0,31 zl/kWh = 1350 zl.

Mnie nie interesuje ile zaplaciles na FV, tylko ile kosztuje u Was kWh (en czynna+skl zmienny stawki+stawka jakosciowa). Zumuj z tabelki na FV. Chce porownac ze swoim dostawca, ale chyba przez Twoje "zafiksowanie sie" plonne sa moje nadzieje.

Ja trawię inaczej Z/Z - tj zapłaciłem/zużyłem wg faktur za rok - to jest najbardziej wiarygodne - swoje dane podaję od kilku lat.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5615165&viewfull=1#post5615165

masz jakieś wątpliwości???? -- fak-tury do wglądu.

Zużywasz mniej, płacisz korzystniej - powiedz jak to robisz - z dobrych rad chętnie skorzystam.

Napisz mi tylko, ile kosztowalo Cie CO w ubieglym sezonie. To jedno w miare proste pytanko. Tak jak by Cie sasiad zapytal.

No wlasnie dlatego. Ja podaje KOSZTY mojego CO w stopce a nie bilans energetyczny domu

To jest nico zfiksowane - ja podaję dane z faktur - tu sobie nic nie zmanipuluję - po prostu tyle jest na fakturze.

Tak jak by Cie sasiad zapytal.

Wałkowaliśmy już tyle razy - daj sobie spokój - moje dane są bez jakichkolwiek błędów jak również bez szacunków - po prostu zawierają wszystko.

Edytowane przez kbab

Gość Arturo72
Arturo był pierwszą ofiarą tego specyficznego "marketingu szeptanego" na FM. marketing się posypał jak domek z kart ;) i Arturo nie może się poskładać do kupy po tym eksperymencie. szuka "winnego" na różnych wątkach ale niestety nie znajdzie ;)

Ale winnego w czym,że się zapytam ?

W 339kWh za ogrzewanie i cwu za dwa miesiące ?

Czekam jak odpalisz kable i zapodasz swoje zużycie ;)

Co do winnego to chyba Ty szukasz bo nie znam mądrego co by kable+wodną podłogówkę pakował w jedną wylewkę :)

Mowisz?

No to podaj te koszty swojego CO za poprzedni sezon.

Podaję całkowite Z/Z z faktur - algorytm już znasz - wałkowany już wiele razy - chcesz to dalej wałkować, szkoda miejsca na FM.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5615165&viewfull=1#post5615165Oczywiście swoje dokładne dane za 2013 podam po otrzymaniu faktury za gaz - obiecuję.

Jeśli znasz dane kogoś kto publikuje je dokładniej to proszę o link - będę mile zaskoczony.

Edytowane przez kbab

Gość Arturo72
Ale winnego w czym,że się zapytam ?

W 339kWh za ogrzewanie i cwu za dwa miesiące ?

A może winnego temu,że nie dałem 5tys.zł jak Lobo i R&K w montaż okien i przez to miałbym nie 339kWh a 1000kWh ?

A może winnemu tego,że nie kupiłem wypaśniego reku jak oni za 5tys.zł więcej ?

Zlicz te powyższe kwoty jakich nie wydałem na te rzeczy i następnym razem zanim coć qubic napiszesz to pomyśl,bo z tym u Ciebie krucho...

Mnie nie interesuje ile zaplaciles na FV, tylko ile kosztuje u Was kWh (en czynna+skl zmienny stawki+stawka jakosciowa). Zumuj z tabelki na FV. Chce porownac ze swoim dostawca, ale chyba przez Twoje "zafiksowanie sie" plonne sa moje nadzieje.

pyxis, czy ty jesteś taki tępy, czy po prostu głupi?

51gr/kWh w G11 dzielony przez kop w dupę!

G12: 59gr i 31gr dzielony przez kop w dupę!

załączniki http://www.tauron-pe.pl/Strony/start.aspx

pyxis, czy ty jesteś taki tępy, czy po prostu głupi?

51gr/kWh w G11 dzielony przez kop w dupę!

G12: 59gr i 31gr dzielony przez kop w dupę!

załączniki http://www.tauron-pe.pl/Strony/start.aspx

No to po co wypisujesz takie brednie?

Wszystko zależy ile tych kWh w ciągu roku zużyjesz.

Jak mało to w G11 może wyjść 58gr, jak dużo to 51gr. Wpływ na to ma wysokość stałych opłat niezależnie od zużycia. W twoim przypadku na 100% w rocznym rozrachunku będzie 51gr/kWh.

Gość Arturo72
Jesteś winien temu, że nie odróżniasz kosztu inwestycji od eksploatacji - ale może na tym się po prostu nie znasz?

Rzuciłeś hasło ni przypiął ni przyłatał ;)

Kablarze z Lobo i qubicem na czele nie odróżniają kosztów inwestycji od kosztów eksploatacji.

Dlatego nie zainwestowałem w drogi montaż okien ponieważ nie miał sensu i nie wpłynąłby na koszt ekspoatacji, z tego samego powodu nie zainwestowałem w drogi rekuperator jak oni ale za to zainwestowałem w coś co przyniosło wymierny skutek w koszcie ekspoatacji a nie wydumany i teoretyczny jak w przypadku R&K.

A może winnego temu,że nie dałem 5tys.zł jak Lobo i R&K w montaż okien i przez to miałbym nie 339kWh a 1000kWh ?

A może winnemu tego,że nie kupiłem wypaśniego reku jak oni za 5tys.zł więcej ?

Zlicz te powyższe kwoty jakich nie wydałem na te rzeczy i następnym razem zanim coć qubic napiszesz to pomyśl,bo z tym u Ciebie krucho...

Znowu piszesz tylko to co ci na reke:-)

Odpowiedz na moje wczesniejsze pytanie, masz gwc? Grzalke w wm? Ile masz temp nawiewu w mrozy?

Ile dales za ocieplenie stropu i posadzki? Mniej niz ja?:-)

No i pokaz mi kto na forum FM za te dwa miesiace zuzyl 1000kWh ?

No i piszac o moich 5 tys na montaz zapominasz o swoich 25tys za system grzewczy

Pomijajac juz fakt ze moj dom a co za tym idzie koszt ocieplenia, jest wiekszy od twojego...

Moze przypomniec ci ile wyszledl koszt w przeliczeniu na m2? Jz zapomniales ? Na sam tylko stan zerowy dales 100zl/m2 wiecej niz ja a na strop 2x tyle co ja!!

A podobno to kablarze tyle kasy daja na ocieplenie itd... Hmm no popatrz