Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Jakie masz temp nawiewu? Choc to dopiero mrozy zweryfikuja

Nie mierzyłem,przyjdzie zima zmierzę.

Wg TB reku ten zawiera w sobie jeden z najlepszych wymienników na rynku,także powinno być ok:

A wymiennik o sprawności ponad 90 % przy 100-150m3/h - to RS 160 firmy Recair. Jeszcze trzy lata temu stosowaliśmy szwedzkiego Heatex typ L - ale przeprowadziliśmy bardzo dokładne testy - i RS160 - cenowo i sprawnosciowo wypadł lepiej. Zresztą stosuje je ELGE Zehnder, J.E. Stork, Brookvent

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja dobrze wiem, ze Ty widzisz bezsens swojego podejscia do kosztow CO, tylko wstydzisz sie juz teraz do tego przyznac. Z czasem i do tego "dojrzejesz". :)

Swój dom zbudowałem ponad 10 lat temu, eksploatuje ponad 8 lat, zapotrzebowanie na nośniki energii i koszty publikuję rzetelnie, nie mam czego się wstydzić - po prostu takie one są - masz korzystniejsze - to je przedstaw, powiedz jak do tego doszedłeś - z dobrych rod chętnie skorzystam, jak na razie moje mi odpowiadają i nawet na Twoje (super niskie-haha) nie zamieniłbym.

Cel z pewnością inny, ale skutek jest zauważalny czy to na grzejniku czy na ciepłomierzu.

No to jesli cel inny, to chyba nie chcesz zaliczac kosztow jego pracy do CO? Grzejesz "odpadem" ktory powstaje podczas np czytania tego forumowego belkotu. Teraz to Twoj gratisowy zysk, a w lecie wlaczysz klime, zeby sie go szybko pozbyc.

Czy jednak chcesz to zaliczac do CO?

Nie mierzyłem,przyjdzie zima zmierzę.

Wg TB reku ten zawiera w sobie jeden z najlepszych wymienników na rynku,także powinno być ok:

Tb to nie autorytet...

No i zycze ci takiej sprawnosci, osiagniesz ja dzieki gwc, bo takie wymiary wymmiennika by tego niezapewnily, fizyki nie oszukasz

masz korzystniejsze - to je przedstaw, powiedz jak do tego doszedłeś - z dobrych rod chętnie skorzystam, jak na razie moje mi odpowiadają i nawet na Twoje (super niskie-haha) nie zamieniłbym.

Masz je w stopcje.

W uproszczeniu: spisalem sobie podlicznik pompy ciepla i ilosc kWh przemnozylem przez cene pradu w taniej taryfie, bo pompa na cele CO tylko w takiej pracowala. Tada!

Prostota i logika - to jest klucz. :D

No to jesli cel inny, to chyba nie chcesz zaliczac kosztow jego pracy do CO? Grzejesz "odpadem" ktory powstaje podczas np czytania tego forumowego belkotu. Teraz to Twoj gratisowy zysk, a w lecie wlaczysz klime, zeby sie go szybko pozbyc.

Czy jednak chcesz to zaliczac do CO?

Pyxis ty ze mnie wroga nie rób, bo ciebie akurat lubię, i tekst o podkręcaniu jasności do tej pory mnie bawi

ale zadałem proste pytanie i chciałbym znać odpowiedź

Przypadki są rożne, mój potrafi ogrzewać na bieżąco jeden pokój, dlatego w miarę możliwości staram się korzystać z tabletu. Nie sposób też pomijać części zużywanego prądu na cele bytowe w bilansie ogrzewania CO.

Pyxis ty ze mnie wroga nie rób, bo ciebie akurat lubię, i tekst o podkręcaniu jasności do tej pory mnie bawi

ale zadałem proste pytanie i chciałbym znać odpowiedź

Przypadki są rożne, mój potrafi ogrzewać na bieżąco jeden pokój, dlatego w miarę możliwości staram się korzystać z tabletu. Nie sposób też pomijać części zużywanego prądu na cele bytowe w bilansie ogrzewania CO.

Ale ja nie chce z nikogo robic wroga, tak jak nie chce pomijac w bilansie energetycznym komputera, bo kazde urzadzenie mniej lub bardziej grzeje. Ja chce pomijac w kosztach, bo wlaczenie komputera to nie to samo co zalaczenie CO. Tu mamy cieplo jako odpad. Naprawde nie widzisz roznicy?

Nie podajesz całej prawdy - masz z tym jakiś problem??? Przecież wystarczą 2 liczby Z/Z wg faktur - to wszystko - masz jakiś problem aby to policzyć???

No wlasnie Ty masz jakis dziwny problem z policzeniem kosztow CO i wyskakujesz z fakturami. Mnie nie interesuja Twoje faktury. Ja sie pytam o koszty CO.