Gość Arturo72 23.10.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 (edytowane) Jakie masz temp nawiewu? Choc to dopiero mrozy zweryfikuja Nie mierzyłem,przyjdzie zima zmierzę. Wg TB reku ten zawiera w sobie jeden z najlepszych wymienników na rynku,także powinno być ok: A wymiennik o sprawności ponad 90 % przy 100-150m3/h - to RS 160 firmy Recair. Jeszcze trzy lata temu stosowaliśmy szwedzkiego Heatex typ L - ale przeprowadziliśmy bardzo dokładne testy - i RS160 - cenowo i sprawnosciowo wypadł lepiej. Zresztą stosuje je ELGE Zehnder, J.E. Stork, Brookvent Edytowane 23 Października 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.10.2013 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 (edytowane) Moze przerodzi sie to z czasem w jakies glebsze uczucie. Jasne - jak nam dostawca wystawi rachunki wyższe o 100% to w swoich może się nie zakocham - ale Ciebie będzie mi żal. Edytowane 23 Października 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.10.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 A co mnie obchodzi Twoj prad? Ja nie o tym. Mi chodzi caly czas TYLKO o koszta CO. Pyxis a ile twój komputer jako całość prądu pobiera? Przy okazji dodam, że moje bydle po kilku h w pokoju 22m2 podnosi temperaturę o ok 1,5C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.10.2013 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Jasne - jak nam dostawca wystawi rachunki wyższe o 100% to w swoich się zakocham - ale Ciebie będzie mi żal. Ja dobrze wiem, ze Ty widzisz bezsens swojego podejscia do kosztow CO, tylko wstydzisz sie juz teraz do tego przyznac. Z czasem i do tego "dojrzejesz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.10.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Pyxis a ile twój komputer jako całość prądu pobiera? Przy okazji dodam, że moje bydle po kilku h w pokoju 22m2 podnosi temperaturę o ok 1,5C A wlaczasz go po to, zeby nagrzac w pokoju? Czy jego praca ma inny cel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.10.2013 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Cel z pewnością inny, ale skutek jest zauważalny czy to na grzejniku czy na ciepłomierzu.To ile?Bo chodzi prawdopodobnie ze 20h na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.10.2013 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 jaki prąd pobiera? Nie mierzyłem ale wg producenta tyle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.10.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Ja dobrze wiem, ze Ty widzisz bezsens swojego podejscia do kosztow CO, tylko wstydzisz sie juz teraz do tego przyznac. Z czasem i do tego "dojrzejesz". Swój dom zbudowałem ponad 10 lat temu, eksploatuje ponad 8 lat, zapotrzebowanie na nośniki energii i koszty publikuję rzetelnie, nie mam czego się wstydzić - po prostu takie one są - masz korzystniejsze - to je przedstaw, powiedz jak do tego doszedłeś - z dobrych rod chętnie skorzystam, jak na razie moje mi odpowiadają i nawet na Twoje (super niskie-haha) nie zamieniłbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.10.2013 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Cel z pewnością inny, ale skutek jest zauważalny czy to na grzejniku czy na ciepłomierzu. No to jesli cel inny, to chyba nie chcesz zaliczac kosztow jego pracy do CO? Grzejesz "odpadem" ktory powstaje podczas np czytania tego forumowego belkotu. Teraz to Twoj gratisowy zysk, a w lecie wlaczysz klime, zeby sie go szybko pozbyc. Czy jednak chcesz to zaliczac do CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.10.2013 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Nie mierzyłem,przyjdzie zima zmierzę. Wg TB reku ten zawiera w sobie jeden z najlepszych wymienników na rynku,także powinno być ok: Tb to nie autorytet... No i zycze ci takiej sprawnosci, osiagniesz ja dzieki gwc, bo takie wymiary wymmiennika by tego niezapewnily, fizyki nie oszukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.10.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Nie mierzyłem ale wg producenta tyle: Nie stać Cię na tani watomierz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.10.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 masz korzystniejsze - to je przedstaw, powiedz jak do tego doszedłeś - z dobrych rod chętnie skorzystam, jak na razie moje mi odpowiadają i nawet na Twoje (super niskie-haha) nie zamieniłbym. Masz je w stopcje. W uproszczeniu: spisalem sobie podlicznik pompy ciepla i ilosc kWh przemnozylem przez cene pradu w taniej taryfie, bo pompa na cele CO tylko w takiej pracowala. Tada! Prostota i logika - to jest klucz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.10.2013 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 No to jesli cel inny, to chyba nie chcesz zaliczac kosztow jego pracy do CO? Grzejesz "odpadem" ktory powstaje podczas np czytania tego forumowego belkotu. Teraz to Twoj gratisowy zysk, a w lecie wlaczysz klime, zeby sie go szybko pozbyc. Czy jednak chcesz to zaliczac do CO? Pyxis ty ze mnie wroga nie rób, bo ciebie akurat lubię, i tekst o podkręcaniu jasności do tej pory mnie bawi ale zadałem proste pytanie i chciałbym znać odpowiedź Przypadki są rożne, mój potrafi ogrzewać na bieżąco jeden pokój, dlatego w miarę możliwości staram się korzystać z tabletu. Nie sposób też pomijać części zużywanego prądu na cele bytowe w bilansie ogrzewania CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.10.2013 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 (edytowane) Prostota i logika - to jest klucz. dopisz - wg faktury za rok Z/Z - będzie cacy i bez ściemy, nie wstydź się swoich 5kzł/rok - po prostu tyle płacisz. Ja wg swoich faktur za 2012r 3132,39zł/17457,53kWh - niestety tak wyszło. Edytowane 23 Października 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.10.2013 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 dopisz - wg faktury za rok Z/Z - będzie cacy i bez ściemy Ale ja nie przedstawiam zuzycia pradu w domu, tylko koszta CO. Jaki to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.10.2013 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Jaki to ma sens? Nie podajesz całej prawdy - masz z tym jakiś problem??? Przecież wystarczą 2 liczby Z/Z wg faktur - to wszystko - masz jakiś problem aby to policzyć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 24.10.2013 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 (edytowane) QUOTE=imrahil;6187582]A jakie ocieplenie podłogi i jakiego zużycia na sezon się spodziewasz (OZC?)? podłoga 15 cm OZC niby ~ 7500 samo C.O.. Edytowane 24 Października 2013 przez Drogba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 24.10.2013 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 podłoga 15 cm OZC niby ~ 7500 samo C.O.. A co na Twoje zużycie mówi twórca OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.10.2013 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Pyxis ty ze mnie wroga nie rób, bo ciebie akurat lubię, i tekst o podkręcaniu jasności do tej pory mnie bawi ale zadałem proste pytanie i chciałbym znać odpowiedź Przypadki są rożne, mój potrafi ogrzewać na bieżąco jeden pokój, dlatego w miarę możliwości staram się korzystać z tabletu. Nie sposób też pomijać części zużywanego prądu na cele bytowe w bilansie ogrzewania CO. Ale ja nie chce z nikogo robic wroga, tak jak nie chce pomijac w bilansie energetycznym komputera, bo kazde urzadzenie mniej lub bardziej grzeje. Ja chce pomijac w kosztach, bo wlaczenie komputera to nie to samo co zalaczenie CO. Tu mamy cieplo jako odpad. Naprawde nie widzisz roznicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.10.2013 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Nie podajesz całej prawdy - masz z tym jakiś problem??? Przecież wystarczą 2 liczby Z/Z wg faktur - to wszystko - masz jakiś problem aby to policzyć??? No wlasnie Ty masz jakis dziwny problem z policzeniem kosztow CO i wyskakujesz z fakturami. Mnie nie interesuja Twoje faktury. Ja sie pytam o koszty CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts