Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na alledrogo widzę że żądzą max-pod - y

2mm na ogrzewanie podłogowe http://allegro.pl/podklad-na-ogrzewanie-max-pod-2mm-xps-vox-hit-i3579992164.html

na to ktoś u siebie? Wygląda to jak XPS a cena bardzo kusząca. Nawet na youtube jest jakiś filmik

ja się chyba skuszę. Muszę coś zamówić bo o końca tygodnia mają być panele.

kiedyś na ten temat toczyliśmy burzliwe dyskusje - i wydawało mi się że zrozumiałeś...

ale dalej lansujesz swoje Z/Z

jest to jakaś metoda, ale uważam że jest ona mało uniwersalna. w żaden sposób nie oddaje ona rzeczywistości

to że ty uważasz taką metodę za najlepszą i próbujesz innym narzucić - to wcale nie znaczy że takrzeczywiście jest najlepiej

dla mnie najbardziej wiarygodne są kwh z podlicznika (i dodatkowo dla 2 taryf % zuzycia w taniej taryfie)

każdy policzyć sobie może sam ile to wyjdzie, także mając dane z X lat wstecz, może sobie przeliczyć na dzisiejsze realia

opał do kominka,brykiet, gaz - też mozna przeliczyć na kwh

ale Ty jestes pompiarz, wiec forsujesz teze wygodna dla wszystkich pompiarzy;

zakladam, ze myjemy sie, swiecimy i ogladamy tv podobnie, wiec NAJPROSCIEJ jest porownac roczne faktury;

skoro tak dokladnie liczysz pompę, to podaj zuzycie całego domu przez rok?

właśnie, że to założenie jest błędne

bo np.:

czyli 4 osobowa rodzina zużywa wg norm od 16,8 - 21,6m3 ZWU

jak porównasz tutaj ile kto zużywa wody - to rozpiętości będą bardzo duże...

tak samo bardzo duże rozpiętości będą w zuzyciu prądu na cele bytowe.....

wiem jakie są różnice w zuzyciu mediów w mieszkaniu w którymś kiedys mieszkaliśmy (2+1) a jakie teraz jest zużycie gdy mieszka tam małżeństwo (2+0)

różnice kolosalne jeśli chodzi o zuzycie, tak wody, gazu jak i prądu. I te średnie nijak nie mają się do siebie...więc taka teza:

sama w sobie jest już naduzyciem....

piekny referat ale w skali roku zuzycie na cele bytowe waha sie pomiedzy 250 - 500kWh/mies

pozostałe sprawy to jest CWU + CO

podasz swoje czy nie pamiętasz?

dużo ponad 10kkWh / rok?

Przykład z kompem podgrzewającym temperaturę w pokoju jest chyba idealny. Jeśli u mnie pracują takie cztery i w dodatku żona lubi gotować to taki sam dom obok, zamieszkany przez samotnego szwagra zeżre mniej energii na C.O. czy więcej? Być może zbilansuje się to w skali roku na CWU, być może nie, ale nie można tego nie brać pod uwagę. Dom Pyxisa zżera niewiadomą ilość prądu( chyba to jakaś tajemnica jeśli fotek z licznika żałuje), coś wspominał że niemałą. Ma z tego zyski bytowe? Można przyjąć że jego rachunek za ogrzewanie jest przez to mniejszy?

A jak Pyxis ma 2kW żarówek do oświetlenia ogrodu to też mu to wliczycie do co?

Albo jakiś wibrator dużej mocy...

Niewątpliwie energia zużyta na cele bytowe ma wpływ na bilans energetyczny, ale moim zdaniem niemierzalny całkowitymi rachunkami za energię.

Jeśli z całą rodziną preferuje plazmy i ma ich kilka w całym domu, w dodatku pracują przez kilka godzin dziennie to wg Ciebie rachunki za C.O. mu spadną czy wzrosną? Dla tego proszony jest o podanie zużycia energii, aby można było szczegóły poznać. Może mieć też w piwnicy przemysłowy magiel i zatrudniać pięć dużych Ukrainek do pracy? Wtedy piętro wyżej ogrzewanie podłogowe jest niepotrzebne, hehe.

Takie "drobiazgi" mogą mieć niebagatelne znaczenie przy kosztach ogrzewania.

Jeśli z całą rodziną preferuje plazmy i ma ich kilka w całym domu, w dodatku pracują przez kilka godzin dziennie to wg Ciebie rachunki za C.O. mu spadną czy wzrosną? Dla tego proszony jest o podanie zużycia energii, aby można było szczegóły poznać. Może mieć też w piwnicy przemysłowy magiel i zatrudniać pięć dużych Ukrainek do pracy? Wtedy piętro wyżej ogrzewanie podłogowe jest niepotrzebne, hehe.

Co się tak uczepiliście tych Ukrainek :)

Odpowiedz mi na kilka pytań:

1) Moja plazma zużywa średnio 400W, ile z tego powinienem zaliczyć do co?

2) Podświetlenie numeru budynku to 16.5W, ile z tego powinienem zaliczyć do co?

3) Odkurzacz centralny w garażu to 1250W, ile z tego powinienem zaliczyć do co?

4) router na strychu pożera 20W, ile z tego powinienem zaliczyć do co?

4) Ile ciepła dają urządzenia pracujące w stand by?

Odpowiedz mi na kilka pytań:

1) Moja plazma zużywa średnio 400W, ile z tego powinienem zaliczyć do co?

2) Podświetlenie numeru budynku to 16.5W, ile z tego powinienem zaliczyć do co?

3) Odkurzacz centralny w garażu to 1250W, ile z tego powinienem zaliczyć do co?

4) router na strychu pożera 20W, ile z tego powinienem zaliczyć do co?

4) Ile ciepła dają urządzenia pracujące w stand by?

ad.1 moja 200W, średnio na dobę świeci 1h

ad.2 zero, nie mam, po co

ad.3 nie mam, ale po włączeniu odkurzacza musisz chyba rozszczelnić okna by odkurzacz miał skąd brać powietrze do prawidłowego działania, zimą to dodatkowe koszty

ad.4 router 20W? Moja skrzynka z komputera bierze 30W, po wyłączeniu dodatkowych dysku, wentyla schodzi do 23W w trakcie przeglądania tego forum.

Co to masz za monstrum na strychu?

Ponadto z tego co obserwuję, sam miernik na własne potrzeby bierze 3W. Prawdopodobnie należy je odliczyć od wskazywanej przez niego mocy urządzenia.

Edytowane przez klaudiusz_x

Ten spor nigdy sie nie skonczy. Mialo byc tak prosto i pieknie, a jest coraz bardziej pokrecone.

Zasada nieoznaczonosci Heisenberga - z im wieksza rozdzielczoscia badamy polozenie obiektu, tym mniej dokladnie znamy jego ped.. to taka mala alegoria :)

Im bardziej ocieplone domy tym wiekszy procentowo udzial maja zyski bytowe (podstawowe), a, sprawe komplikuja jeszcze te zyski z "nadmiaru".. plus zabawy z taryfami.. rozne domy.. rozne strefy.. rozne systemy.. no i bedzie "never ending story" moze JBZ wroci na fora internetowe i bedzie kontynuowal polemike z mrTB, tylko oni na poziomie ideii + od srodka, czy od zewnatrz, a Wy na poziomie rachunkow ;p

takze ponad 1000 stron, a watek dopiero sie rozkreca :D

Ale ni o tym tu piszemy. Piszemy o tym, czy ogladanie plazmy to zalaczanie CO i czy to policzyc do KOSZTOW. Rozumiesz co to koszty a co to energia dostarczona? Czy jak sloneczko dostarczy cie ciepelka do domu, to tez to bedziesz jakos liczyl do kosztow CO? To taki sam "gratis" jak cieplo z plazmy.

ad.1 moja 200W, średnio na dobę świeci 1h

ad.2 zero, nie mam, po co

ad.3 nie mam, ale po włączeniu odkurzacza musisz chyba rozszczelnić okna by odkurzacz miał skąd brać powietrze do prawidłowego działania, zimą to dodatkowe koszty

ad.4 router 20W? Moja skrzynka z komputera bierze 30W, po wyłączeniu dodatkowych dysku, wentyla schodzi do 23W w trakcie przeglądania tego forum.

Co to masz za monstrum na strychu?

Ponadto z tego co obserwuję, sam miernik na własne potrzeby bierze 3W. Prawdopodobnie należy je odliczyć od wskazywanej przez niego mocy urządzenia.

1) To ile z tego na co? :)

2) U mnie na wsi dosyć ciemno, bo nie jestem w pierwszej linii od drogi. Po zmroku np. kurierzy moją problem ze znalezieniem. Nie zarzynam się dla tych 16.5W.

3) Mam WM z lekkim nadciśnieniem. Nie muszę nic otwierać.

4) No dobra... chciałem się popisać :) W rzeczywistości watomierz pokazuje 15-17W. Router na 2.4 i 5 GHz z podpiętym modem zewnętrznym LTE.

ale Ty jestes pompiarz, wiec forsujesz teze wygodna dla wszystkich pompiarzy;

zakladam, ze myjemy sie, swiecimy i ogladamy tv podobnie, wiec NAJPROSCIEJ jest porownac roczne faktury;

skoro tak dokladnie liczysz pompę, to podaj zuzycie całego domu przez rok?

To nie było do mnie ale bardzo proszę. Nawet zmieniłem stopkę.

Przykład z kompem podgrzewającym temperaturę w pokoju jest chyba idealny. Jeśli u mnie pracują takie cztery i w dodatku żona lubi gotować to taki sam dom obok, zamieszkany przez samotnego szwagra zeżre mniej energii na C.O. czy więcej?

A wlaczasz kompa zeby zagrzac pokoik? Tak jak pisalem 10x wczesniej, to co ci grzeje pokoik to "odpad energetyczny" powstajacy przy pracy komputera. On Cie NIC nie kosztuje. Kosztuje Cie uzywanie komputera. Lapiesz to?

1) To ile z tego na co? :)

4) No dobra... chciałem się popisać :) W rzeczywistości watomierz pokazuje 15-17W. Router na 2.4 i 5 GHz z podpiętym modem zewnętrznym LTE.

1.Baaardzo dużo :p

4 Chyba tak musi być/ Nie mam routera na 5GHz i modułu LTE. Pewnie taka komórka brałaby znacznie mniej.

Zasada nieoznaczonosci Heisenberga - z im wieksza rozdzielczoscia badamy polozenie obiektu, tym mniej dokladnie znamy jego ped.. to taka mala alegoria :)

Tutaj tez sie wiele zmienia. Poczytaj sobie o nowych probach podejscia do problemow nieoznaczonosci w fizyce kwantowej. Jest to ladnie opisane w sierpniowym Swiecie Nauki.

Generalnie chodzi o to, ze ograniczenia naszej percepcji nie wplywaja na obraz rzeczywistosci. To ze czegos nam sie nie udaje zmierzyc (np polozenia czastki), wcale nie oznacza, ze jest ona w kilku miejscach na raz. Ona jest w jednym scisle okreslonym, tylko ze my nie mozemy okreslic w ktorym.

Zachecam do lekury - bardzo pouczajace wnioski tam sa.