mamut 74 23.01.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 poza tym widziałem taki agregat w pracy i nie jest głośny 50db Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 23.01.2011 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 I legną w gruzach dwa filary ogrzewania elektrycznego. Bezobsługowość i niski koszt inwestycyjny. Zostanie tylko trzeci filar sterowalność, ale sterowalność jest również przy innych paliwach w jaki sposób legną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.01.2011 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 to zmien doradcow, chocbys mial nie wiem jak wygluszona piwnice, to drgania, poglos, to ciebie i rodzine wykonczy. Rozumiem zasilanie awaryjne przy braku napiecia z sieci, ale nie jako cos co ma chodzic prawie non stop. Malo tego ten agregat z linku nie jest przystosowany do takiej pracy. Zebys nie myslal ze wiedze opieram na jakis zabobonach, ja jestem energetykiem/elektrykiem. Taki pomysl w domku jednorodzinnym pierwszy raz slysze, ale moze za krotko zyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 23.01.2011 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Wiem, z wcześniejszych postów, ze dopiero przymierzasz się do tego typu ogrzewania a ze sam o to pytalem, zanim podjalem decyzje, to odpowiem tak: czujnik jest na wys standardowych wlacznikow do swiatla (140cm); temp. 25stC jest temperatura w peszlu, ktory znajduje sie w polowie odleglosci pomiedzy przewodami grzejnymi w specjalnie ku temu wyzlobionej bruzdzie; jaka temp ma powietrze na tej wysokosci - nie mam pojecia, niemniej chodzac na bosaka dopiero w zeszłym roku czulem, ze jest ciepla, ale wtedy na zewnatrz bylo -25stC a posadzka miala wtedy 28stC; dzis byl kolega obejrzec ten typ ogrzewania i powiedzial dwie rzeczy: ooo - jak dfajnie - nie ma grzejnikow i drugą: ona wcale nie jest ciepła (mowa o podlodze); sprawdzilismy na termostacie - miala 23stC... na pytanie: jak sie spi przy podlogowce odpowiem tak, jak ani mru-mru: by-zy-d-u-r-a Zgadza się, dopiero się przymierzam, Nie pytałem jak się śpi przy podłogówce bo to trochę "głupie" pytanie, równie dobrze można by spytać jak się śpi na miękkim łóżku, Pytanie raczej byłoby - jaką masz temp na wysokości 30-40cm od podłogi? Skoro temp podłogi jest 25stC, temp powietrza 22stC, posadzka czasami nawet odczuwalna gołą stopą to na pytanej wysokości nie może być niższa niż 22stC - to dla mnie nocą również za wysoko (ja lubię ok 20stC) A do tego kolega był pewnie w dzień jak kable nie grzały i dlatego miała 23stC - więc nocą miała min 25stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 23.01.2011 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 to zmien doradcow, chocbys mial nie wiem jak wygluszona piwnice, to drgania, poglos, to ciebie i rodzine wykonczy. Rozumiem zasilanie awaryjne przy braku napiecia z sieci, ale nie jako cos co ma chodzic prawie non stop. Malo tego ten agregat z linku nie jest przystosowany do takiej pracy. Zebys nie myslal ze wiedze opieram na jakis zabobonach, ja jestem energetykiem/elektrykiem. Taki pomysl w domku jednorodzinnym pierwszy raz slysze, ale moze za krotko zyje. po to jest to forum zeby nie wrzucać kasy w błoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 23.01.2011 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 ze wszystkich symulacji jakie robiłem wychodziło mi że max 6 h dziennie oczywiście kiedy wszyscy w pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 23.01.2011 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 po to jest to forum zeby nie wrzucać kasy w błoto A myślałeś skąd byś tyle starego oleju wziął, czym przewoził, gdzie gromadził, jak duży zbiornik jest w agregacie 5L, co dzień byś dolewał, musiałbyś chyba stałe zamówienie zrobić w McDonaldzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.01.2011 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 po to jest to forum zeby nie wrzucać kasy w błotozgadza sie. Dla mnie ten pomysl to po prostu nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutiturumtu 23.01.2011 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 (edytowane) Zgadza się, dopiero się przymierzam, Nie pytałem jak się śpi przy podłogówce bo to trochę "głupie" pytanie, równie dobrze można by spytać jak się śpi na miękkim łóżku, Pytanie raczej byłoby - jaką masz temp na wysokości 30-40cm od podłogi? Skoro temp podłogi jest 25stC, temp powietrza 22stC, posadzka czasami nawet odczuwalna gołą stopą to na pytanej wysokości nie może być niższa niż 22stC - to dla mnie nocą również za wysoko (ja lubię ok 20stC) A do tego kolega był pewnie w dzień jak kable nie grzały i dlatego miała 23stC - więc nocą miała min 25stC zalezy, jak zaprogramujesz termostat - przy takim typie ogrzewania to czysta przyjemnosc spimy na poddaszu (panele) i w tej chwili mam tak: priorytet temp. powietrza: 22stC przy ograniczeniu temp. podlogi na poziomie 25stC; teraz temp podlogi: 21,75 i 22,5stC w opomieszczniu, z ktorego pisze;na dole (przy terakocie) mam odwrotnie - priorytet podlogi (25stC) ograniczony temp. powietrza (aktualnie: 23stC) Edytowane 23 Stycznia 2011 przez tutiturumtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 23.01.2011 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 ze wszystkich symulacji jakie robiłem wychodziło mi że max 6 h dziennie oczywiście kiedy wszyscy w pracy A w sobotę, niedzielę, podczas urlopu, choroby, na te 6h wychodziłbyś z rodziną z domu? Dziwny/szalony pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 23.01.2011 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 A w sobotę, niedzielę, podczas urlopu, choroby, na te 6h wychodziłbyś z rodziną z domu? Dziwny/szalony pomysł w wekend normalnie sieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.01.2011 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Zasilanie disla samym olejem od frytek już jest obsługowe. Nie zapali na 100%. Trzeba uruchomić na normalnym paliwie a frytkowy lub np. rzepakowy podać podgrzany. To już lepiej zasilić olejem opałowym, ale cena na dzisiaj to ponad 3 zł/litr. Do tego wymiana oleju w silniku filtra powietrza itp. Żywotność takiego silnika to też pewnie nie za wielka. Ogólnie pomysł do dupy, żeby najpierw en. chemiczną zamieniać na mechaniczną, później elektryczną a na koniec cieplną. Wszędzie są straty przy zamianie. Lepiej ten olej spalić bezpośrednio w piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.01.2011 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 ze wszystkich symulacji jakie robiłem wychodziło mi że max 6 h dziennie oczywiście kiedy wszyscy w pracy Pytanie odnosnie czasu pracy bylo do tutiturum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 23.01.2011 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 pamiętaj ze jeszcze jest reku z odzyskiem ciepła i potężny komin jako akumulator ciepła w moim przypadku oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 23.01.2011 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 zalezy, jak zaprogramujesz termostat - przy takim typie ogrzewania to czysta przyjemnosc; hmm, no tak ale jak zaprogramujesz niżej, tak jak ja lubię to nie starczy zakumulowanej energii na cały dzień, A jak sprawa wygląda z drewnianą podłogą - można czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 23.01.2011 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 jeździłem dwa lata samochodem dostawczym na oleju do smażenia zrobiłem 120 tysięcy kilometrów tylko zimą mieszałem z on Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 23.01.2011 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 w kwietniu zaczynam budowę teraz ustalam pewne kwestie zeby później nie tracić czasujak wiesz pośpiech jest złym doradcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.01.2011 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 ostatnie pytanie przed snem, tituritum, jaka masz moc zainstalowana? Ile srednio na dobe pracuje ogrzewanie, np dla temp na zewnatrz 0oC? Ile wynioslo cie ogrzewanie za zeszly sezon grzewczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 23.01.2011 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 zgadza sie tylko ze inna siec fast a olej w zbiorniku 1m3 taka skrzyniopaleta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutiturumtu 24.01.2011 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 hmm, no tak ale jak zaprogramujesz niżej, tak jak ja lubię to nie starczy zakumulowanej energii na cały dzień, A jak sprawa wygląda z drewnianą podłogą - można czy nie? o ile jest to stricte sypialnia, to mozesz miec nizej - w ciagu dnia raczej tam nie bedziesz przebywac zbyt czesto, w innym przypadku musisz ustanowic jakis kompromis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts