Pyxis 24.10.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 zostaw to starszym i mądrzejszym, ogranicz się do podania całkowitego kosztu energii elektrycznej w domu No ale chyba nie masz na mysli siebie? O ile z wiekiem to moze byc prawda, to to drugie co najmniej watpliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.10.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 No ale chyba nie masz na mysli siebie? O ile z wiekiem to moze byc prawda, to to drugie co najmniej watpliwe. do Ciebie akurat to ta druga część zdania była kierowana - mierz siły na zamiary, jak mawia wieszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.10.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 (edytowane) zostaw to starszym i mądrzejszym, ogranicz się do podania całkowitego kosztu energii elektrycznej w domu Starsi w tym wątku,zwłaszcza z kablami,pokazują,że nie są mądrzejsi a wręcz przeciwnie Jak zinterpretujesz moje zużycie za ostatnie 2 miesiące czyli 850kWh zw całość,po rozbiciu daje na ogrzewanie i cwu wg podlicznika 339kWh a na pranie,gotowanie,prasowanie,TV itp 511kWh ? Co oznacza wg Ciebie całościowe zużycie 850kWh na fakturze w moim przypadku ? Dużo prałem i prasowalem ale za to mało ogladalem TV ? Przypomnę jeszcze raz,na c.o i cwu poszło mi 339kWh wg podlicznika. Edytowane 24 Października 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.10.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 (edytowane) Starsi w tym wątku,zwłaszcza z kablami,pokazują,że nie są mądrzejsi a wręcz przeciwnie Jak zinterpretujesz moje zużycie za ostatnie 2 miesiące czyli 850kWh zw całość,po rozbiciu daje na ogrzewanie i cwu wg podlicznika 339kWh a na pranie,gotowanie,prasowanie,TV itp 511kWh ? Co oznacza wg Ciebie całościowe zużycie 850kWh na fakturze w moim przypadku ? Dużo prałem i prasowalem ale za to mało ogladalem TV ? dostarcza takich informacji: rocznie zuzyjesz na wszystko - poza CO + CWU 6 x 511kWh = 3000kWh pozniej po roku pokazujesz fakture i zdejmuję z niej 3000kWh i mam realne koszty ogrzewania Twojego domu jak mi się chce, to przeliczam to na m2 czy m3 i po temacie absurdalnie proste i wiarygodne zarazem - nie żadne excele i inne mity, jak kolega poniżej; a że w większości przypadków pokazuje się blisko 10kkWh na fakturze, to już inna sprawa Edytowane 24 Października 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.10.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 aha, czyli dochodzimy do sedna...czyli kiedy to się zwróci czyli nic się nie zmieniło tak - nic sie nie zmieniło mozesz na kolejny rok spauzować temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.10.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 (edytowane) dostarcza takich informacji: rocznie zuzyjesz na wszystko - poza CO + CWU 6 x 511kWh = 3000kWh pozniej po roku pokazujesz fakture i zdejmuję z niej 3000kWh i mam realne koszty ogrzewania Twojego domu jak mi się chce, to przeliczam to na m2 czy m3 i po temacie absurdalnie proste i wiarygodne zarazem - nie żadne excele i inne mity, jak kolega poniżej; a że w większości przypadków pokazuje się blisko 10kkWh na fakturze, to już inna sprawa W moim przypadku nie trzeba będzie nic dzielić ani odejmować. Faktury i zdjęcie licznika będą pokazywane Na c.o+cwu zakładam 3500kWh za rok kalendarzowy,zobaczymy jak wyjdzie. Za bytowy po dwóch miechach wychodzi ok.3000kWh czyli za cały prąd ok.6500-7000kWh rocznie. Edytowane 24 Października 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 24.10.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 dostarcza takich informacji: rocznie zuzyjesz na wszystko - poza CO + CWU 6 x 511kWh = 3000kWh pozniej po roku pokazujesz fakture i zdejmuję z niej 3000kWh i mam realne koszty ogrzewania Twojego domu jak mi się chce, to przeliczam to na m2 czy m3 i po temacie absurdalnie proste i wiarygodne zarazem - nie żadne excele i inne mity, jak kolega poniżej; a że w większości przypadków pokazuje się blisko 10kkWh na fakturze, to już inna sprawa Dobrze prawisz koleżanko:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.10.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 W moim przypadku nie trzeba będzie nic dzielić ani odejmować. Faktury i zdjęcie licznika będą pokazywane wiem, doceniam; powiedz to pyxisowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.10.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 dostarcza takich informacji: rocznie zuzyjesz na wszystko - poza CO + CWU 6 x 511kWh = 3000kWh pozniej po roku pokazujesz fakture i zdejmuję z niej 3000kWh i mam realne koszty ogrzewania Twojego domu ) Realne koszty CO to ja spisalem z podlicznika mojego urzadzenia grzewczego. To jest najdokladniejsza z mozliwych wartosc, a nie jakies Twoje metne rachunki na otarcie kablowych lez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.10.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 po cichu myślałem że może jednak odkryliście coś co zasługuje na nobla...a tu stary odgrzewany kotlet jestem zniesmaczony.....trza będzie znowu pół roku spauzować Tu jest zawsze ta sama kablowa spiewka: "Koorwaa, ale nakrecilo licznikiem w moim termosie! No ale chyba inni tez tak maja, to nie ma co plakac". A tu sie okazuje, ze nie wszyscy, wiec trzeba jakies bzdety wymyslic na otarcie lez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.10.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Hipka dobrze napisała. przecież można zawsze pokazać stan podlicznika ale przy okazji też fakturę dla lepszej i wiarygodniejszej analizy kosztów.przecież o to w gruncie rzeczy chodzi ( zwłaszcza w gruncie Pyxisa:) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.10.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Hipka dobrze napisała. przecież można zawsze pokazać stan podlicznika ale przy okazji też fakturę dla lepszej i wiarygodniejszej analizy kosztów.przecież o to w gruncie rzeczy chodzi ( zwłaszcza w gruncie Pyxisa:) ) Po co Ci moja faktura (w moim przypadku 6 szt faktur) jesli podawalem ogolne uzycie dla domu wraz z kosztami i rozbiciem na taryfy oraz koszty samego CO i CWU. Jesli nie wierzysz - to jest tylko Twoj problem. Mnie w to nie mieszaj prosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.10.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Hipka dobrze napisała. przecież można zawsze pokazać stan podlicznika ale przy okazji też fakturę dla lepszej i wiarygodniejszej analizy kosztów.przecież o to w gruncie rzeczy chodzi ( zwłaszcza w gruncie Pyxisa:) ) może Tobie sie uda mu wytłumaczyć - ja robię pas beton najwyższej próby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.10.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Starsi w tym wątku,zwłaszcza z kablami,pokazują,że nie są mądrzejsi a wręcz przeciwnie Jak zinterpretujesz moje zużycie za ostatnie 2 miesiące czyli 850kWh zw całość,po rozbiciu daje na ogrzewanie i cwu wg podlicznika 339kWh a na pranie,gotowanie,prasowanie,TV itp 511kWh ? Co oznacza wg Ciebie całościowe zużycie 850kWh na fakturze w moim przypadku ? Dużo prałem i prasowalem ale za to mało ogladalem TV ? Przypomnę jeszcze raz,na c.o i cwu poszło mi 339kWh wg podlicznika. czy tu się podniecasz??nieco wiekszy dom i mam 1000 kWh z czego tez po 150 na CO i CWU bez jakiś KOPów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.10.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 może Tobie sie uda mu wytłumaczyć - ja robię pas beton najwyższej próby... Nie.... to niemozliwe. I nie bedziesz juz powielala dalej tych nielogicznych wywodow? Teraz to ja Ci nie wierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.10.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Po co Ci moja faktura (w moim przypadku 6 szt faktur) jesli podawalem ogolne uzycie dla domu wraz z kosztami i rozbiciem na taryfy oraz koszty samego CO i CWU. Jesli nie wierzysz - to jest tylko Twoj problem. Mnie w to nie mieszaj prosze. Pyxis ale tutaj nie chodzi o ciebie dosłownie tylko o dokładną analizę na wybranych przypadkach . jednym z takich przypadków jesteś ty sam.podejdź do tego statystycznie przecież nikt nie ma pretensji że zużywasz tyle co nic serio gdyby każdy rzetelnie wystawił takie dane na widok publiczny to byłby wspaniały materiał do obserwacji pewnych zjawisk korzystny dla wszystkich. Jestem zwolennikiem większej ilości danych nie szkodzi że z różnych domów,podoba mi się ta analogia sailaha , musimy podejść do tego statystycznie jak lekarz do pacjentów bez uszczypliwości. Sam mam podliczniki na CO,bojler i PC a mogę zawsze jakiś watomierz podłaczyć pod WM i np. sprzęty działające nonstop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.10.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Nie.... to niemozliwe. I nie bedziesz juz powielala dalej tych nielogicznych wywodow? Teraz to ja Ci nie wierze. i słusznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.10.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 przy zbieraniu takich danych mógłby ktoś stworzyć uniwersalny arkusz ( kbab? ) i wszyscy chętni mogliby brać udział w takim zbiorze info a wyniki byłyby prezentowane w jednej formule co mogłoby dać jakiś punkt odniesienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.10.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 czy tu się podniecasz??nieco wiekszy dom i mam 1000 kWh z czego tez po 150 na CO i CWU bez jakiś KOPów W przeciwieństwie ja się nie podniecam,dla mnie to suche fakty,najważniejsze,że realne a nie teoretyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.10.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 przy zbieraniu takich danych mógłby ktoś stworzyć uniwersalny arkusz ( kbab? ) i wszyscy chętni mogliby brać udział w takim zbiorze info a wyniki byłyby prezentowane w jednej formule co mogłoby dać jakiś punkt odniesienia wystarczy porzadna stopka - zamisat sie chwalic, czego tam sie nie ma, moze podawac zuzycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts