Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

fotki z podlicznika wklejałem wielokrotnie i mogę wkleić po raz kolejny(niedługo będzie równo 3 lata od montażu) - faktury też kiedyś wklejałem...

ale od mojej faktury wara - zmieniłem zdanie i nie mam zamiaru więcej udostępniać, taki mój kaprys

bo tu tak naprawdę nie chodzi o rzeczową analizę jak piszesz, tylko o to kto ma lepiej/taniej/łądniej (niepotrzebne skreślić) i każdy używa takich argumentów, żeby wyszło na jego......

to takie polskie....

daj fakture i napisz, że mieszkasz z babcią i zrozumiemy te 12kkWh - z tego 9000kWh zuzywa Radio Maryja babci, bo przeciez nie pompka;

to jest takie polskie :)

ile pali Twoje auto? oczywiście, ze 5l/100km :)

kazdemu polakowi tyle pali przeciez...

Nsprawde tak zgorzkniala jestes:) przez to ze masz >93kWh/m2 :o

Jest na to rada... Ale to juz to wiesz...

Jak sie jeszcze troszke wysilisz to zrozumiesz ze 2 vs 1 to 50% mniej kWh dla calego domu.

widzisz, robisz postępy i muszę Ci przyznac rację, ze 2 vs 1 to 50% mniej kWh.

cieszy mnie, ze juz pojales, ze jest to 2

moja obecnosc tutaj spowodowana jest tym, zeby udowodnic innym, ze sa to okolice 2.

Problem lezy gdzie indziej, bo Twoi przyjaciele z sekty PocoCito liczą tak:

4:1 to 75% mniej kWh dla domu....

Tyle, że tej matematyki nie potwierdza ich zakład energetyczny na ich fakturze.

Edytowane przez Hippek

Ty niestety nie...

Ile trzeba powtorzyc ze PC obnizy ilosc kWh dla domu o ca 50%..., nie na CO samo w sobie.

PC ma SCOP 2.5-4....

no to może wreszcie zrozumiesz, że sama PC nie jest gwarantem superniskich rachunków, co też próbują Ci wyłożyć kablarze

jest taniej, ale nie dość tanio, by dać się dymać w kakao za trzydzieści kilka klocków, za które kablarze opędzą CO NAJMNIEJ 10 lat płacąc róznicę w rachunkach.

a za 10 lat i Ty i my kupimy sobie po pompce, która będzie kosztować 1000 "ojro" i będzie 5 x doskonalsza, niż te wasze dzisiejsze klocki, z których co najwyżej zrobicie sobie kurnik w rogu działki... jak was sąsiad nie zabije śmiechem...

Pfffff..... czylo moj dom zuzywa na CO 8,5k kWh ciepla? To daje kurde 34 kWh/m2/rok!

Urrrrra!!!!.....Mam prawie pasywniakaaaaa.......Mam prawie pasywniakaaaaa....... :wiggle:

już jeden tak liczył, jak Ty - HenoK się nazywa - poszukaj u niego w dzienniku...

wstawił pompkę i z standardowego 6 litrowca zrobił się pasywniak :)

no to może wreszcie zrozumiesz, że]sama PC nie jest gwarantem superniskich rachunków, co też próbują Ci wyłożyć kablarze

jest taniej, ale nie dość tanio, by dać się dymać w kakao za trzydzieści kilka klocków, za które kablarze opędzą CO NAJMNIEJ 10 lat płacąc róznicę w rachunkach.

a za 10 lat i Ty i my kupimy sobie po pompce, która będzie kosztować 1000 "ojro" i będzie 5 x doskonalsza, niż te wasze dzisiejsze klocki, z których co najwyżej zrobicie sobie kurnik w rogu działki... jak was sąsiad nie zabije śmiechem...

Też tak myślę:)

Moze kablarze podziela sie wysokoscia kredytu to policzymy kop i dymanie ?

no to policz dla kosztu kabli 10 000 a dla kosztu Poco Cito 30 000 w kredycie w pln na lat 10 przy zalozeniu oprocentowania na poziomie 4% rocznie, zuzyciu 10kkWh tylko w taniej i COP = 2,5 (niech będzie moja strata, bo zawyżony)

słuchamy