Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pomapa (bez zasobnika) to 25 tys zl. Wraz z DZ oczywiscie. Czy to duzo...

bardzo śmiesznie mało ;) napisz jeszcze ile cię kosztowało pomieszczenie dla tego całego ustrojstwa, rur jak w rafinerii i całego szeregu mieszaczy,pompek i naczyń wzbiorczych ? bo to jakoś jest skrzętnie pomijane a rozumiem że nie trzymasz tego wszystkiego w kuchni?

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bardzo śmiesznie mało ;) napisz jeszcze ile cię kosztowało pomieszczenie dla tego całego ustrojstwa, rur jak w rafinerii i całego szeregu mieszaczy,pompek i naczyń wzbiorczych ? bo to jakoś jest skrzętnie pomijane a rozumiem że nie trzymasz tego wszystkiego w kuchni?

Na droga mnie nie stac, wiec musialo byc tanio. :)

Caly osprzet (pompy obiegowe, naczynia wzbiorcze GZ i DZ) mam zamkniete w pompie ciepla jako komplet. Zadnych mieszaczy czy innych dodatkowych urzadzen nie mam.

Duzo wiecej miejsca zajmuje mi np lodowka w kuchni i jakos z tego powodu sie nie zalamuje.

ale fizycznie gdzie stoi pompa? napewno masz wydzielone pomieszczenie dla takiego "cacka" ? to jak z autem z salonu trzeba do niego doliczyć garaż ;)

W pomieszczeniu-warsztaciku. Tam gdzie trzymam narzedzia i inne pierdoly potrzebne w domu i ogrodzie.

Moze napisz wprost do czego zmierzasz, bo chyba nie do wniosku, ze pompy nie oplaca sie instalowac, bo zabiera dodatkowe 0,7m2 z pow gospodarczej. 3x wiecej zajmuja mi w garazu meble ofrodowe za 600 zl ktore wnioslem na zime.

Jak sie stawia dom, to sie mysli o powierzchni gospodarczej, a nie tylko o "szpanerskim" salonie 50m2 ;)

PS.

Masz tu fotke, to moze bedziesz mial jakies konkretne wyobrazenie o "skali" zjawiska, bo tak, jest to gadka o niczym.

To wszystko po prawej stronei to hydrofor dla wody studziennej.

http://szkut.com/dom/Dom36b.jpg

Edytowane przez Pyxis

W pomieszczeniu-warsztaciku. Tam gdzie trzymam narzedzia i inne pierdoly potrzebne w domu i ogrodzie.

Moze napisz wprost do czego zmierzasz, bo chyba nie do wniosku, ze pompy nie oplaca sie instalowac, bo zabiera dodatkowe 0,7m2 z pow gospodarczej. 3x wiecej zajmuja mi w garazu meble ofrodowe za 600 zl ktore wnioslem na zime.

Jak sie stawia dom, to sie mysli o powierzchni gospodarczej, a nie tylko o "szpanerskim" salonie 50m2 ;)

PS.

Masz tu fotke, to moze bedziesz mial jakies konkretne wyobrazenie o "skali" zjawiska, bo tak, jest to gadka o niczym.

no po raz pierwszy Cię pochwalę - za porządek

nie zmienia to faktu, że poza tym gadasz głupoty

czyli podsumowując kilkaset stron kłótni , czy zyski bytowe z prądu wliczać do CO ? okazuje się że jak najbardziej :)

teraz to faktury powinny polecieć na wątku już bez zbędnego tłumaczenia .

oczywiście że się nie wlicza zysków bytowych do CO.. sama nazwa wskazuje że to zyski :)

za to uwzględnia się je przy bilansie energetycznym budynku.. tak jak zyski ze słońca i domowników

zerknij na OZC jak to podaje..

oczywiście że się nie wlicza zysków bytowych do CO.. sama nazwa wskazuje że to zyski :)

za to uwzględnia się je przy bilansie energetycznym budynku.. tak jak zyski ze słońca i domowników

zerknij na OZC jak to podaje..

bardziej łopatologicznie:

puścisz bąka i nie wietrzysz - wliczasz

puścisz bąka i wietrzysz - nie wliczasz

WIADOMO ŻE NIE JESTEM zadeklarowanym przeciwnikiem prądu.

no ale są w europie kraje które wprowadzają zakaz sprzedaży bojlerów z samymi grzałkami-ciekawe dlaczego?

i to w krajach gdzie prąd jest stosunkowo tani

wiesz to zależy gdzie jakie lobby działa, jak przeważa gazowe to prąd jest beee, jak prądowe .. to gaz jest bee :)

btw. UE kiedyś rozważała idąc za ciosem eliminacji żarówek .. eliminację czajników elektrycznych

PS.

No na maszynownię Titanica to nie wygląda :) qubic musi być zawiedziony :)

wiesz to zależy gdzie jakie lobby działa, jak przeważa gazowe to prąd jest beee, jak prądowe .. to gaz jest bee :)

btw. UE kiedyś rozważała idąc za ciosem eliminacji żarówek .. eliminację czajników elektrycznych

Francja raczej na prądzie stoi z atomówek -od 2016 r. u nich taki zakaz.

juz widzę przemyt z Polski bojlerów

a zobaczcie, co mi sie obiło o uszy :)

U mnie na podliczniku zuzycie w taniej to 93,6% ;)

U mnie prace w drogiej robi tylko CWU. Ogrzewanie to 100% tania (w zeszlym sezonie bylo moze kilka h pacy w drogiej, ale to wlasnie raczej w ramach eksperymentu z temperaturami).

PS.

Przypomnialo mi sie, ze przy grzaniu budowy wychodzila mi w grzanie CO na 2h w droga. Podlicznik ma to zarejestrowane, a tobylo dobre 3 tyg takiej pracy zaraz po posadzkach.

Kłamczuszek, oj, kłamczuszek...

Edytowane przez Hippek