Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

proponuję Hipka przygotuj tabelkę dla pełnego systemu CO+CWU+bytowo+słonecznego i będziemy sobie wypełniać i przeliczać na pe-el-eny :)

w końcu będzie porządek i zero naciągania hehe ;)

tylko trzeba będzie ustalić jakąś średnią wysokość diety na osobę ?!

skopiuj moją stopkę i wystarczy aż nadto

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a zobaczcie, co mi sie obiło o uszy :)

Kłamczuszek, oj, kłamczuszek...

A potrafisz to przeczytac ze zroumieniem.

Dom niezamieszkaly grzalem 2 lata temu a zuzycie podaje w stopce dla pierwszego roku pomieszkiwania.

Podlicznik byl juz w domu zaraz po instalacji pompy.

Za ostatni sezon 2012/2013 ten wspolczynnik zuzycia taniego pradu to 98%

Edytowane przez Pyxis

oj nie wystarczy .. nie migać się tutaj ;)

tam masz tylko dane na temat zużycia energii elektrycznej (w kWh) przez dom, pominęłaś zyski ze słoneczka i ludzi

a to wg OZC nawet 20-25% dodatkowej energii cieplnej :)

no to sobie odejmij 25%;

asolt'owi to powiedz, bo o tyle się średnio myli - tutaj jest rozwiązanie zagadki R$K - 6 dni słonecznych zeszłej zimy :)

Edytowane przez Hippek

przy tych temperaturach PocoCito już się nie wyrabia?

Nie mam "rezimu" brania kapieli tylko w tanim pradzie, a moc pompy jest za duza w stosunku do powierzchni wezownic w zasobniku, zeby podgrzac cala objetosc wody w cyklu. Dlatego zalaczenia sa tez w drogim. Mogl bym na sile zwiekszajac podbicie temperatury CWU w tanim uniknac takiej sytuacji, ale szkoda mi "meczyc" sprezarke dla 5 zl na miesiac.

Kurde, po co ja Ci to pisze, przeciez i tak nie zalapiesz o co biega. :)

no to sobie odejmij 25%;

asolt'owi to powiedz, bo o tyle się średnio myli - tutaj jest rozwiązanie zagadki R$K - 6 dni słonecznych zeszłej zimy :)

chyba dodaj a nie odejmij, sie gubisz już

btw. sama widzisz jak to z zyskami bytowymi jest, OZC to lekka loteria rachunkowa

wystarczy że odbiegniesz od statystycznych założeń i już kapa z wyliczeń OZC

no i pózniej dostaje się Asoltowi że źle policzył ;)

Edytowane przez Jacekss

Nie mam "rezimu" brania kapieli tylko w tanim pradzie, a moc pompy jest za duza w stosunku do powierzchni wezownic w zasobniku, zeby podgrzac cala objetosc wody w cyklu. Dlatego zalaczenia sa tez w drogim. Mogl bym na sile zwiekszajac podbicie temperatury CWU w tanim uniknac takiej sytuacji, ale szkoda mi "meczyc" sprezarke dla 5 zl na miesiac.

Kurde, po co ja Ci to pisze, przeciez i tak nie zalapiesz o co biega. :)

Jakiej mocy masz pci? Bo te 5zl na miesiac to kilkanascie minut na dobe w drogiej...

przy grzałce brak problemu u was

ja mam za małą wężownicę - bojler ma trochę kłopot z odbiorem energi i od pompy.

oczywiście da się to ustawieniami jakoś wyregulować no ale to są dodatkowe kombinacje.

taka ciekawostka - czasmi w zależności od temp zadanej dołączać mogą się grzałki - ponieważ pompa dojdzie do wniosku że nie da rady na czas dogrzać

fizycznie grzałkę mam odłączoną-

wu was to tylko wajcha w dół i tyle

No na maszynownię Titanica to nie wygląda :) qubic musi być zawiedziony :)

ej tam zaraz zawiedziony :p po prostu byłem ciekawy.

mój podstawowy system CO - kable jest niewidoczny,

nie potrzebuje dodatkowego pomieszczenia,

nie hałasuje,

nie ma potrzeby serwisowania,

nie spędza mi snu z powiek bo jakaś uszczelka pęknie,

nic nie cieknie itd,itp.

ej tam zaraz zawiedziony :p po prostu byłem ciekawy.

mój podstawowy system CO - kable jest niewidoczny,

nie potrzebuje dodatkowego pomieszczenia,

nie hałasuje,

nie ma potrzeby serwisowania,

nie spędza mi snu z powiek bo jakaś uszczelka pęknie,

nic nie cieknie itd,itp.

Co ty k....a p...sz. W kazdym domu instalacja wod - kan jest bardziej skomplikowana niż instalacja PC. Oczywiście jesli nie wpuścisz instalatora artysty. Czep się tych co mają kocioł na eko + kominek z PW + solary i ch... wie co jeszcze, trochę grzejników i trochę podłogówki, skład węgla i popiołu . To dopiero jest jazda.

Tylko w głowach tych co nie maja pojęcia o PC istnieje takie przeświadczene że jest to instalacja podobana do rafineri i drooogaaaa panie że ho,ho.

Podłogówka wodna też nie leży na dywanie. Miejsca zajmuje tyle co opony na zmianę do auta, chałasuje jak lodówka, serwisuję też jak lodówkę. Jak uszczelka pęknie to się wymienia. To nie wodociąg że ci chupę zaleje. A te twoje kable to pewnie jeszcze wode dostarczają i to od razu ciepłą i co wieczór ci l.... robią.

W domu nie samo ogrzewanie jest ważne. Przydała by się woda w kranie a najlepiej ciepła, kibelek by nie latac po dworze w mroźne dni, jakaś wanna albo natrysk ....

Przy CO w zasadzie jest wszystko na wierzchu. Przy wod - kan wszystko ukryte i w razie awari -tylko kucie.

no u mnie jednak trochę hałasuje - no ale co się dziwić skoro wlot powietrza do kominka jest jakieś 0,5m od jedn zewn:::bash:

Ja cale szczescie ze zmienilem lokalizacje WM i jest nad salonem a nie sypialnia, zima to zaden problem ale jak latem nocami wietrze dom na maxa to przenosza sie jakies dzwieki

Ja spokojnie mieszcze sie w 6kWh, w pazdzierniku to na bank bo nas tydzien nie bylo ( Arturo zapisz to sobie ze niedosc ze mieszkam w hotelu to jeszcze na wczasy wyjezdzam cala rodzina przez co ludzi oszukuje, hehehe, malo tego dwa razy do roku)

Ja mam podobnie ale żadne dźwięki z zewnątrz nie dochodzą do salonu.

Bo ty masz wszystko idealnie o czym całe FM juz wie

Gość Arturo72

Bo ty masz wszystko idealnie o czym całe FM juz wie

Zapraszam do siebie na oględziny,wzrokowe i słuchowe :)

Dopływ powietrza do kominka idzie pod płytą tzn.na głębokości ok.80cm pod wyjściem do kominka,od pompy do kominka mam ok.7m,przez 2 ściany.

Edytowane przez Arturo72