Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie w takim razie jaki jest sens inwestować teraz w kable jak większość kablarzy i tak kupuje pompy do cwu co wychodzi drożej niż gdyby kupili jedno urządzenie do c.o i cwu ?

Przykłady tych kablarzy to piekar25,qubic i inni ?

ale przecież ja jeszcze się nie zbliżyłem do twojej kwoty. moje wydatki na CO:

kable-4200

rurki-400

PC-699

kominek-1550

coś jeszcze sobie kupię(awaryjny agregat ??) i jeszcze mi zostanie ;)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Toż to pomieszczenie gospodarcze a nie łazienka,natrysk to był koszt 260zł,szkoda by było go nie zamontować tym bardziej,że miejsce było i będzie służył jako roboczy po przyjściu z ogrodu a żona tam nabiera wodę do wiadra i myje jakieś rzeczy przy sprzątaniu ;)

Parodia jakas, co ty za to 260zl masz? Czlowieku przez takie wlasnie posty w zyciu nie uwierze w te twoje wyliczenia bo to fikcja.

Ktoś kto dzisiaj namawia na kable zamiast wodnej podłogówki musi mieć w tym swój interes lub nie ma pojęcia o dzisiejszej rzeczywistości,czego przykładem jest następny kablarz Lobo,który nie wierzył,że dla wiadrolitrowego domu pompa ciepła powietrze woda o mocy 9kW może kosztować 20tys.zł za całość,łącznie z cwu :)

Pokaz mi jeden przyklad wykonanej instalavji na pci w tej cenie bo ja bez problemu pokaze ci kilka na kable+bojler do 5000tys, malo tego sam je znasz z FM.

zapakietaj raz na zawsze jeszcze nikt sama pci, albo sama wodna podlogowka domu nie zagrzal ani cieplej wody w kranie niezaznal

strasznie jesteście zacietrzewieni - każdy widzi tylko swoje racje i gotów jest jest ich bronić do "ostatniej kropli krwi",

postawa "moje jest najlepsze" (z wyjątkami potwierdzającymi regułę)

w polsce nigdy nie będzie dobrobytu, dopóki takie postawy są tak powszechne

Filozoficznie sie robi, ale trudno mi sie zgodzic z tym, ze moja lapmpka czy komputer pracuje z COP=2. I nie chodzi tu o "moje jest najlepsze", tylko o "nie robcie z mnie durnia". :)

Gość Arturo72
Parodia jakas, co ty za to 260zl masz? Czlowieku przez takie wlasnie posty w zyciu nie uwierze w te twoje wyliczenia bo to fikcja.

Kabina prysznicowa z brodzikiem 80x80,wtedy była w promocji a dodatkowo skorzystałem z 10% rabatu za 10000 punktów :)

http://www.leroymerlin.pl/ceramika-lazienkowa/kabiny-brodziki-sauny/kabiny-prysznicowe/kabina-prysznicowa-costa-durasan,p157568,l556.html

Jak pisałem,nie jestem takim majętnym inwestorem jak Ci,którzy mają kable w wylewce,żeby kupować w kosmicznych cenach co bądź ;)

13.jpg

Już Ci pisałem wcześniej,nie masz pojęcia o dzisiejszych cenach to pasowałoby się nie udzielać i nie propagować czegoś co jest drogie:)

Po raz kolejny ośmieszyłeś się nieznajomością tematu ;)

Wbij sobie do głowy,że to co piszę ma pokrycie w prawdzie.

Edytowane przez Arturo72

suchajcie no pompiarze ;)

macie szansę się wykazać..

do co będę miał kable i żadne krzyki i płacze.. cośtam..

ale do CWU myśclę o pompie..

ma ktoś takiego hewalexa do cwu:

Hewalex pcwu-3,8h-a3

na allegro za 3350 są do kupienia..

http://allegro.pl/powietrzna-pompa-ciepla-hewalex-pcwu-3-8h-a3-i3645751151.html

i co sądzicie o współpracy takiej pompy z wentyylacją mechaniczną opisaną tutaj:

http://www.hewalex.pl/pliki/pobierz/chlodzenie-pompa-ciepla.pdf

będe miał WM i reku wiec może by się dało to pożenić..

Nie wiem jak ta pompa z Juli za 7k będzie pracować. Ale poważnie się nad nią zastanawiam. Dolar i euro tanie ostatnio, powinni zejść z ceną do 6k. Wtedy wezmę ją w 99%.

W jednej kwestii zgodzę się z pompiarzami, cena czyni cuda.

Samo CCC omijam szerokim łukiem, ale ta pompa to podobno na panasie (Hipka coś wspominała).

Z drugiej strony chińczyki także na panasie albo copelandzie, a mają kapilary :p

Mamy trochę lepsze czasy od tych w których budowali Lobo i inni kablowcy.

Z drugiej strony do takiej pompki doliczyć jakiegoś montera+baniak z 200-300 literków i suma sumarum trochę słabszy bilans nam wychodzi.

Edytowane przez klaudiusz_x

Kabina prysznicowa z brodzikiem 80x80,wtedy była w promocji a dodatkowo skorzystałem z 10% rabatu za 10000 punktów :)

http://www.leroymerlin.pl/ceramika-lazienkowa/kabiny-brodziki-sauny/kabiny-prysznicowe/kabina-prysznicowa-costa-durasan,p157568,l556.html

Jak pisałem,nie jestem takim majętnym inwestorem jak Ci,którzy mają kable w wylewce,żeby kupować w kosmicznych cenach co bądź ;)

[ATTACH=CONFIG]220680[/ATTACH]

Już Ci pisałem wcześniej,nie masz pojęcia o dzisiejszych cenach to pasowałoby się nie udzielać i nie propagować czegoś co jest drogie :)

Tak samo jak sama pci nie nagrzejesz domu, tak i sama kabina to nie wszystko...lekko szacuje koszt calsci pod 1000zl

Bateria, silikony, doprowadzenie do niej wody i odplywu, kafelki robocizna, to wszystko kosztuje.

Ps. Masz dwie rece, wiec czas zakasac rekawy i wziac sie do roboty to bedziesz majetny, a nie przesiadywac na FM kiedy to zona w sluzbie zdrowie za zapracowuje, jak to moj Tata mowi "nikt do szkoly nie zabranial chodzic i ksiazek czytac"

No... budowanie sie to finansowa porazka... mozna przeciesz miszkac w bloku na 52m2... mniej nerwow i wiecej pieniedzy w kieszeni...

Moze tez masz samochod sluzbowy... jak nie to policz ten bilans... bedziesz mial inna perspektywe ;)

Jeżdżę autem wartym 2k które pali 11 litrów...lpg.

Taki zamiennik kabli na pompę w eksploatacji :p

Gość Arturo72
Tak samo jak sama pci nie nagrzejesz domu, tak i sama kabina to nie wszystko...lekko szacuje koszt calsci pod 1000zl

Bateria, silikony, doprowadzenie do niej wody i odplywu, kafelki robocizna, to wszystko kosztuje.

Ps. Masz dwie rece, wiec czas zakasac rekawy i wziac sie do roboty to bedziesz majetny, a nie przesiadywac na FM kiedy to zona w sluzbie zdrowie za zapracowuje, jak to moj Tata mowi "nikt do szkoly nie zabranial chodzic i ksiazek czytac"

Po raz kolejny ośmieszyłeś się nieznajomością tematu i dzisiejszych cen próbując mnie zdyskredytować.

Co powiesz na cenę 139zł za deszczownicę wystającą z kabiny ?

Moge tylko wspolczuc rodzinie jesli podobnym kluczem dobierasz wszystko inne.

Na pewno ta kabina z ta deszczownica bedzie tak dlugo dobrze sluzyc jak Twoja PC...

Trzebabylo szmate powiesic i dac zwykly kran za 25 zl, wtedy przynajmniej bys ulzyl temu, co to bedzie kamien z tej kabiny szorowal szczoteczka do zebow z kazdego zakamarka.

Jak to jest ze bedac takim mistrzem wyszukiwania okazji cenowych dodatkowo dostajac zwrot z kopalni wydales na budowe ponad 350 tys?

Po raz kolejny ośmieszyłeś się nieznajomością tematu i dzisiejszych cen próbując mnie zdyskredytować.

Samo sie zamontowalo? Woda i kannaliza sama sie za darmo podprowadzila? Ile placiles za punkt wod-kan i materialy? Arturo to sa wlasnie szczegoly ktore polaczone w calisc daja finalny koszt i nie jest to 260zl od ktoych zaczales dyskusje tylko z postu na post beda coraz wieksze.

Poza tym stary jestes ale malo rozgarniety skoro nadal nie potrafisz napisac raz a pozadnie, edytujesz posty po pol godzinie w zaleznosci od tego kto jak ci odpowie na nie, dziecinada

W taki sam sposob liczysz koszty wszystkego w swoim domu, dla ciebie CO to cena pci i cena rurek, reszta to przeciez malo stotne itd. Jak robiles kostke brukowa to kszt liczyles po cenie m2 kostki? Bo u mnie m2 kstki to nie bylo nawet 50% ceny calosci, to sa faktyczne koszty inwestycji a nie jakies ceny jednostkowe

To rozsadnie... chcac miec tanio... a jak sie nie psuje to juz wogole :)

ta... butelki plastikowe i stare opony pociete na kawalki....

wszystko mozna

Chciałbym by następne auto tak się psuło jak to.

Jeżdżę nim już 10 lat i w sumie naprawy to znikomy koszt.

W sumie tanio.

Pampersy to u moich sąsiadów. Stąd zawsze o nich wspominam :p

Gość Arturo72
suchajcie no pompiarze ;)

macie szansę się wykazać..

do co będę miał kable i żadne krzyki i płacze.. cośtam..

ale do CWU myśclę o pompie..

ma ktoś takiego hewalexa do cwu:

Hewalex pcwu-3,8h-a3

na allegro za 3350 są do kupienia..

http://allegro.pl/powietrzna-pompa-ciepla-hewalex-pcwu-3-8h-a3-i3645751151.html

i co sądzicie o współpracy takiej pompy z wentyylacją mechaniczną opisaną tutaj:

http://www.hewalex.pl/pliki/pobierz/chlodzenie-pompa-ciepla.pdf

będe miał WM i reku wiec może by się dało to pożenić..

Jedyne wyjście dla Ciebie to:

Rickenbacher ULTRAX HPW:

http://instalpiast.pl/pl/p/Pompa-ciepla-WOLF-Rickenbacher-Ultrax-HPW,-stal-nierdzewna/1613

A co tam będziesz sobie żałował mając kable ;)