Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
witam

ty znowu o połączeniu tej pompy z c.o.

jak sama nazwa wskazuje ona jest do c.w.u.

i tak chce ją pożenić _artur_

pozdrawiam

Niech żeni,wyślij mu Rickebachera,co się będziesz szczypał,ma kable to i za Wolfa zapłaci ;)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie mogłem się oprzeć ;)

Cena kostki 38zł/m2,cena robocizny za m2 to średnio 35zł/m2(duża pod 20zł/m2 wieksza po 40zł/m2 ) :)

Nie wiem co tym chciales pokazac, bo jak na razie to potwierdza moja regule, nie zapomnij o piastu, suchym betonie na podjazdy kraweznikach itd.

Miałem puste miejsce,260zł to nie majątek także tak jakoś wyszło :)

Na pewno za 2000zł nie wstawiłbym tam kabiny ;)

Kabina jest z rzadka używana,jak kominek służy jako mebel i wypełnienie miejsca i tyle,szyby się są zachlapane,żeby trzeba było je myć :)

260+130 prysznic + 80 bateria (btw co to za chinszczyzna ze termostatyczna za 80zl, no i po co ci termosatyczna w natrysku ktory przeciez nie uzywasz do kapieli?) juz jest 500zl a gdzie robocizna doprowadzenie wody i kanalizy... 1000zl jak nic, tylko trzeba umiec liczyc koszty calosci a nie tylko kabiny.

Kolejny raz widac jak powstaja twoje kosztorysy, mysle ze te na pci rowniez

Gość Arturo72
Nie wiem co tym chciales pokazac, bo jak na razie to potwierdza moja regule, nie zapomnij o piastu, suchym betonie na podjazdy kraweznikach itd.

zgadzam sie, to zawsze były kreatywne kosztorysy

Niech wam będzie,za "popiołek"zapłaciłem 300zł co daje 5zł/m2,obrzeża chodnikowe to koszt 400zł i więcej nic :)

Gość Arturo72
przecież to chyba ty zaproponowałeś wolfa?

Dokładnie,wyszedłem z założenia,że jak ktoś nie myśli własnym rozumem i robi głupotę pakując kable w wylewkę to zrobi podobną głupotę i wpakuje pompę do cwu,a że wybrał drogie kable to i wybierze drogą pompę :)

Myśl,chłopie,myśl :)

Jeśli kable to tylko bojler a nie żadna pompa do cwu bo inaczej kable nie mają sensu ekonomicznego :)

Edytowane przez Arturo72

Dokładnie,wyszedłem z założenia,że jak ktoś nie myśli własnym rozumem i robi głupotę pakując kable w wylewkę to zrobi podobną głupotę i wpakuje pompę do cwu,a że wybrał drogie kable to i wybierze drogą pompę :)

no wlaśnie myślę.. i jak bym nie kombinował to wychodzi mi że kable u mnie się kalkulują..

CWU i tak muszę mieć więc rozważam PC bo to nie tak że jestem przeciwnikiem PC za wszelką cenę..

kalkulator to podstawa i mnie tak wychodzi..

zresztą.. jak okaże się że kable to był błąd to stracę jakieś 4000 (koszt kabli), podłączę jakiś kociołek albo PC za parę stówek (razem z wami i Hipką w kolejce będe stał) do rurek za 10 lat - wy będziecie wymieniać pompy na nowe a my nawrócimy się na religię PC..

a w drugą stronę to już nie bardzo - piec, kominy,miejsce, wolę mieć większy salon.. nie stać mnie na to i mi się nie chce w górnika bawić..

ale możesz odnieść się do konkretów dot. mojego pytania a nie zachowywać się jak jakiś nachany jechowiec..

Daj linka do tych ststystyk co Cie prosilem.

wystarczy przesledzic forum i zobaczyc ile przybywa osob grzejacych kablami .... za duzo piszesz gluot i od zbyt krotkiego czasu chyba tu jestes skoro tego nie wychwyciles ....

w tamtym roku 2 osoby przybyly z domami zamieszkalymi i bodajze 2-3 juz instalowaly kable (glownie Panie :D ktore malo sie tu udzialają ale są !! ) i grzały zimą - w tym sezonie już mieszkają i grzeją + widać kolejne osoby które już się budują i mala w planach kable lub przymierzeją się i też mówia o kablach ... nie notuje tego - do niczego mi to nie jst otrzebne - ale kablarze to juz nie tylko Marcin, Jasiek i ja ..... ROŚNIE SEKTA :p

Edytowane przez R&K

Gość Arturo72
no wlaśnie myślę.. i jak bym nie kombinował to wychodzi mi że kable u mnie się kalkulują..

CWU i tak muszę mieć więc rozważam PC bo to nie tak że jestem przeciwnikiem PC za wszelką cenę..

kalkulator to podstawa i mnie tak wychodzi..

zresztą.. jak okaże się że kable to był błąd to stracę jakieś 4000 (koszt kabli), podłączę jakiś kociołek albo PC za parę stówek (razem z wami i Hipką w kolejce będe stał) do rurek za 10 lat - wy będziecie wymieniać pompy na nowe a my nawrócimy się na religię PC..

No nie za bardzo myślisz,u mnie miał być taki zestaw:

Ogrzewanie będzie elektryczne tzn.piec elektryczny:

http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf

+wodna podłogówka.

+bojler do cwu:

http://www.elektromet.com.pl/nordic-2400-elektronik/

lub jak kasa wg budżetu będzie na plus to do cwu zaszaleję i będzie coś tego typu:

http://www.abatronic.pl/pompa_ciepla_z_wentylacji.html

Całość będzie grzana prądem w II taryfie.

Ale pomyślałem,policzyłem i COP1 z pompą ciepła do cwu nie był opłacalny w porównaniu do jednej pompy do c.o+cwu.

Niech wam będzie,za "popiołek"zapłaciłem 300zł co daje 5zł/m2,obrzeża chodnikowe to koszt 400zł i więcej nic :)

Wiec z tego wynika ze masz 60m2, to ile cm jej dales 5? Piasku tez tam nie masz i oczywiscie robocizna obrzezy tez za free. Obrzeza tez robi sie na takiej podsypce, chyba ze za kostke brukowa wziales sie tak samo fachowo jak za podlogowke ktorej to zdjecia widzelismy na FM i ktorej to nawet nie zrobiles proby szczelnosci.

Gość Arturo72
ile kwh rocznie potrzeba na cwu dla 4 osobowej rodziny?

Tutaj,na tym wątku będziesz miał problem z odpowiedzią kablarzy ;)

Przeszukaj forum,ile nie zależni od kabli zużywają energii na cwu.

Wg mojej wiedzy wydzodzi na 3 osobową rodzinę jakieś 360kWh na miesiąc,sam zweryfikuj to a nie opieraj się na jaśku,Lobo czy R&K :)

Myśl ;)

Edytowane przez Arturo72

Tutaj,na tym wątku będziesz miał problem z odpowiedzią kablarzy ;)

Przeszukaj forum,ile nie zależni od kabli zużywają energii na cwu.

Wg mojej wiedzy wydzodzi na 3 osobową rodzinę jakieś 360kWh na miesiąc,sam zweryfikuj to a nie opieraj się na jaśku,Lobo czy R&K :)

Myśl ;)

Wiec 12kWh/dobe, wow. Kto tyle zuzywa wystap. Ile wasze pci zuzywaja en el w niesiacach letnich? Oczywiscie 300 litrowe zbiorniki nie maja zadnych strat? A moze takie same jak 120 litrowy bojler?

Wiec 12kWh/dobe, wow. Kto tyle zuzywa wystap. Ile wasze pci zuzywaja en el w niesiacach letnich? Oczywiscie 300 litrowe zbiorniki nie maja zadnych strat? A moze takie same jak 120 litrowy bojler?

Sierpien 2013 - zuzycie energii elektrycznej na cele CWU to srednio 3,1kWh/dobe

PS:

Do jakiej temperatury grzejesz wode w tej 120tce?

Edytowane przez Pyxis

Gość Arturo72

Dlatego kazałem zweryfikować zużycie cwu na forum wśród nie zależnych od kabli,elektryki,pomp ciepła inwestorów :)

Może wtedy sekta kablarzy z symbolicznego,"wiaderkowego" zużycia cwu się wyleczy ;)

10kWh/rodzinę 3os./dobę wśród normalnych inwestorów na forum to jest norma.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
wystarczy przesledzic forum i zobaczyc ile przybywa osob grzejacych kablami ....

Osób,którym wciskacie kłamliwy kit,osób,które nie myślą,osób,kórych stać na kable.

Większość osób jednak nie daje się oszukać,większośc osób myśli,większości osób jednak nie stać na kable :)

Macie tylko kilku "wyznawców" ;)

Edytowane przez Arturo72