Pyxis 25.10.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 13-16 do 62 , 5-7 do 45 Ile te 3,1 kWh byloby z cop=1? I ile w tym strat 2kWh dla 300l? No to masz na tyle wysokie temperatury w zasobniku, ze te straty wcale nie sa powalajaco mniejsze niz przy 300l i zakresie 39-45*C, a tyle grzeje sie te 300l. Mysle, ze w okresie letnim to bedzie w granicach 9-10kWh ciepla. Strat pewnie sporo, bo mam spora odleglosc do kuchni i dolnej lazienki. Z cyrkulacji tez sie korzysta. Nie potrafie ich jednak oszacowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.10.2013 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Osób,którym wciskacie kłamliwy kit,osób,które nie myślą,osób,kórych stać na kable. Większość osób jednak nie daje się oszukać,większośc osób myśli,większości osób jednak nie stać na kable Macie tylko kilku "wyznawców" Hehe, ale ty jestes nawiedzony, naprawde wez sie chlopie do jakiejs roboty, kto kogo namawia, albo wciska kit? No ale nie mi to oceniac, przejdzmy do sedna twoich kolejnych wyliczen... Pierw piszesz ze dla 3os rodziny stednia dobowa to 12kWh, pitem jednak zmieniasz zdanie na 10, potem wychodzi ze pyxis w 4os z obiegowka ma problem osiagnac 10kWh... Dolicz to tego ze jakies 20dni w roku ludzi nie ma w domu, wczasy swieta itp to kolejne 200kWh wg twojego liczenia dla mnie przy bojlerze 120-150 l dla 4os naprawde trzeba by sie starac zeby te 8-9 zuzyc. No to masz na tyle wysokie temperatury w zasobniku, ze te straty wcale nie sa powalajaco mniejsze niz przy 300l i zakresie 39-45*C, a tyle grzeje sie te 300l. Mysle, ze w okresie letnim to bedzie w granicach 9-10kWh ciepla. Strat pewnie sporo, bo mam spora odleglosc do kuchni i dolnej lazienki. Z cyrkulacji tez sie korzysta. Nie potrafie ich jednak oszacowac. Wiec hodowle legionelli zakladasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.10.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Wiec hodowle legionelli zakladasz? Ubijam co jakis czas dziadostwo grzala. Tez powinienes od czasu do czasu zagrzac powyzej 65*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.10.2013 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Ubijam co jakis czas dziadostwo grzala. Tez powinienes od czasu do czasu zagrzac powyzej 65*C. Po to wlasnie grzeje do 62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 25.10.2013 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 (edytowane) "Masz leb i ch..., to kombinuj". Mówi się "masz głowę i ch..j, tu kombinuj" Powiedział Russ, jak worek niósł. Edytowane 25 Października 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 26.10.2013 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 ile kwh rocznie potrzeba na cwu dla 4 osobowej rodziny? Zalezy czym grzejesz. U mnie 4 os. Zuzycie w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 26.10.2013 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Wiec 12kWh/dobe, wow. Kto tyle zuzywa wystap. Ile wasze pci zuzywaja en el w niesiacach letnich? Oczywiscie 300 litrowe zbiorniki nie maja zadnych strat? A moze takie same jak 120 litrowy bojler? Zamontuj podlicznik na cwu i wtedy sie wymadrzaj. Zuzyciem kWh sie nie myjesz tylko m3. Akurat latem cwu dla pc to pikus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.10.2013 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Serio jak czytam wypowiedzi nie ktorych to jak bym widział "komisje" Macierewicza To forum jest miejscami mocno oderwane od rzeczywistosci, ale na pewno nie az tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 26.10.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Zamontuj podlicznik na cwu i wtedy sie wymadrzaj. Zuzyciem kWh sie nie myjesz tylko m3. Akurat latem cwu dla pc to pikus. To jak kWh z bojlera nic Ci nie mowia to ja juz nie mam wiecej pytan...rozumiem ze dobrze by miec zuzycie w litrach ale bez przesady. Dla mnie to ze posiadacze pci nie maja cieplomierza to wieksza niewiadoma, bo potem kreca swoim COP jak bardziej na reke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.10.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Pyxis - zachowujecie się dokładnie tak jak ci "experci" do macierewicza.....ty tego oczywiście nie zauważasz, bo ty jestes członkiem tej komisji - spytaj kogoś kto obserwuje z boku Kazdy tu ma jakiegos "zajoba". Ty tez nie jestes od tego wolny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.10.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 (edytowane) Dla mnie to ze posiadacze pci nie maja cieplomierza to wieksza niewiadoma, bo potem kreca swoim COP jak bardziej na reke A kto nie majac ciplomierze podje zuzycie CIEPLA na CO i CWU? Jest ktos taki? Bo ja widze, ze podaja masowo zuzycie pradu tylko. Wiec kto i gdzie kreci? Kto wstawia w stopke "domniemany" COP? Pokaz paluszkiem. Edytowane 26 Października 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 26.10.2013 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 no to o ile kalkulatora wychodzi mi tak że jesli różnica w cenie między bojlerem z grzałkami grzanym w taniej a pompa ciepła z zasobnikiem wynosi 6000pln, a grzanie CWU wymaga 10kWh na dobę to licząc średnią w dwóch taryfach jako 0,4 to wychodzi że różnica od razu wyniesie 15000 kWh czyli jakieś 4 lata.. więc się opłaca.. ale jak COP będzie 2 to już 8 lat, jak 2,5 to 10.. a po 10 się popsuje.. czyli im lepsza pompa tym gorzej dobra, żartowałem.. ale wychodzi że do CWU może sie opłacać.. do jakiej temp. się w takiej beczce dogrzewa wodę? bo może opłacałoby się też wodną podłogówkę przez zawór mieszający puścić? i czy takie pompy z zasobnikiem się do tego nadają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 26.10.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 To jak kWh z bojlera nic Ci nie mowia to ja juz nie mam wiecej pytan...rozumiem ze dobrze by miec zuzycie w litrach ale bez przesady. Dla mnie to ze posiadacze pci nie maja cieplomierza to wieksza niewiadoma, bo potem kreca swoim COP jak bardziej na reke A ile z tego poszlo na straty zbiornika i przesyl, cyrkulacje? Moze to byc 20% i wiecej. Po zuzyciu kWh moge przypuszczac ze zuzyles ponad 50% mniej niz ja. Co do cop to prosze przyklad bo tak to tylko z geby du... robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.10.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 no to o ile kalkulatora wychodzi mi tak że jesli różnica w cenie między bojlerem z grzałkami grzanym w taniej a pompa ciepła z zasobnikiem wynosi 6000pln, a grzanie CWU wymaga 10kWh na dobę to licząc średnią w dwóch taryfach jako 0,4 to wychodzi że różnica od razu wyniesie 15000 kWh czyli jakieś 4 lata.. więc się opłaca.. ale jak COP Zastanawiasz się nad pompą ciepła do cwu za 7tys.zł,będziesz miał rurki w wylewce. To teraz napisz jaki widzisz sens kupowania i kładzenia kabli za ok.6tys.zł i grzania c.o z COP1 a cwu z COP3 jak za taką samą kasę,które wydasz na kable możesz mieć jedną pompę do c.o i cwu i grzania całości z COP3 ? Pompa np.7kW,która kosztuje 14tys.zł czyli tyle ile kable+pompa ciepła do cwu. Gdzie sens ekonomiczny pomy ciepła do cwu przy kablach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.10.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 (edytowane) Zbiornik galmet 400 litrów, 2 wężownice, dolna do solarów, górna do śmieciucha.Test wykonany w zeszłym tygodniu. Woda śmieciuchem zagrzana do 60* około 21 godziny. Zakręcony odpływ do rana.Na drugi dzień bez poboru wody na baniaku 50*C. Termometr zamontowany na wysokości wylotu z górnej nagrzewnicy.Nie sprawdziłem temperatury w dolnej części baniaka. Edytowane 26 Października 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.10.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 No a rurki i inne pierdoly do podlogowki daja gratis do pompy ciepla Badzmy szczerzy, przy innych kosztach to podlogowka jest pierdnieciem w make. Nie wiem skad ten wielki placz nad paroma tysiacami zl w zamian za wygode i wolnosc wyboru zrodla ciepla na reszte "zycia" domu. Kominkowa "fanaberia" kosztowala wiekszosc osob 2-3x tyle i jakos nikt szat na piersi nie targa z tego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.10.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Ja za swoja dalem 3tys ojjj Antoni Antoni.. Innym bojler 140l grzany do 60-70st.C nie wystarcza na dobę a tobie styka 110l grzane do 50st.C Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.10.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 widze bardzo Cie podnieca fakt ze masz 300litrowy zasobnik Dokładnie,jest zajebiaszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.10.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Ustawiona jest na 65.. widze bardzo Cie podnieca fakt ze masz 300litrowy zasobnik Wielkosc zasobnika przy PCi to nie kwestia podniety, tylko technicznych mozliwosc zgromadzenia i zagrzania odpowiedniej ilosci CWU. Przy pompie nie masz grzaly, tylko jest wezownica. Musi ona miec odpowiednia powierzchnie wymiany, zeby uniknac bardzo wysokich temperatur zasilania. Druga sprawa to, ze pompa CWU nie grzejesz do 65-70*C, bo to przerasta mozliwosci techniczne wielu modeli, a poza wszystkim jest malo ekonomiczne (niski COP). Wody o nizszej temperaturze (40-45*C) do tego grzanej tylko lub glownie w tanim pradzie po prostu musisz miec zgromadzone odpowiednio wiecej. Ty u siebie "domieszasz" sporo zimnej. Mam nadzieje, ze pojales, bo tu nie ma zadnych czarow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 26.10.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 no to o ile kalkulatora wychodzi mi tak że jesli różnica w cenie między bojlerem z grzałkami grzanym w taniej a pompa ciepła z zasobnikiem wynosi 6000pln, a grzanie CWU wymaga 10kWh na dobę to licząc średnią w dwóch taryfach jako 0,4 to wychodzi że różnica od razu wyniesie 15000 kWh czyli jakieś 4 lata.. więc się opłaca.. ale jak COP będzie 2 to już 8 lat, jak 2,5 to 10.. a po 10 się popsuje.. czyli im lepsza pompa tym gorzej dobra, żartowałem.. ale wychodzi że do CWU może sie opłacać.. do jakiej temp. się w takiej beczce dogrzewa wodę? bo może opłacałoby się też wodną podłogówkę przez zawór mieszający puścić? i czy takie pompy z zasobnikiem się do tego nadają? Trochę chyba przeinwestujesz, mając w podłodze rurki, kable, do tego sterowniki i pompa do CWU. Za 8 tys. zł można kupić pompę 6 kW JULA, właśnie się o niej dowiedziałem. Dla mnie to dodatkowe 6 tys. w stosunku do Kospela, jeśli pompa da mi osławiony tutaj średnioroczny COP=2, to jestem minimum o 1000 zł do przodu co roku (a może więcej, zakładam że z tą pompą będę częściej wpadał w drogą taryfę). Jasno z tego wynika, że zwróci się w 6 lat. Ma szansę tyle podziałać zanim nawali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts